Всичко за подрязването на орлови нокти: видове, срокове, цели, цели и технология за подрязване

Орлови нокти в разцвет! Какво чудо! Жива стена от зеленина и малки цъфтящи венци в руските градини през май може да се конкурира с японската сакура по красота. Бяло-жълто-розови цветни корони плътно се придържат към живите плетове на страната, стълбове от беседки, верандни пилони, създавайки естествен орнамент, който може да покори и най-запалените скептици.

Стойността на резитбата за орлови нокти

Разкошът няма да продължи дълго - две седмици. И за да му се насладите пълноценно, без да загубите нито една цъфтяща кошница за гледане, е необходимо да се грижите и подрязвате храста. Подрязването се извършва за санитарни цели, насочени към подмладяване, активиране на растежа, формиране на апикалната корона на растението, контрол на вредителите и увеличаване на добива, ако храстът е плодов и горски сорт.

Орлови нокти в разцвет

През сезона на цъфтежа малки кошници с цветя плътно се залепват около храста и се превръщат в истинско чудо

Без резитба и ненавременно отстраняване на болни, замръзнали и изсъхнали клони, всеки храст, включително орлови нокти, се превръща в полудива култура, при която плодовете се свиват, клоните се превръщат в безжизнени мигли и общият външен вид е свързан с занемарена осиротяла градина. Орлови нокти, нито плодови, нито декоративни, няма да търпят такова отношение към себе си. Първата година, без да си тръгва, тя някак ще оцелее, неохотно. Но през втората година тя ще се превърне в скелет, дебелината на който ще се образува от голи и болни клони, а повърхността - редки издънки и съцветия, хващащи болезнено лъчите на слънцето и топлината на въздуха в борбата до живот. Тогава няма да искате да говорите за чудото на цъфтежа. Ще трябва спешно да спасим растението от неприятности, като приложим всички мерки за спешна помощ в градината.

Удебелен храст от орлови нокти

Такъв храст изглежда неподреден и реколтата ще даде лошо

Класификация на сортовете резитба

Но въпреки това е по-добре да не довеждате градинските си домашни любимци до екстремно състояние.

Според целта на назначаването резитбата се класифицира на:

 • санитарни и уелнес,
 • изтъняване-подмладяване,
 • коронообразуваща резитба,
 • лесно съкращаване на резитбата.

Как да изберем тор за орлови нокти, в зависимост от сезона:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/chem-podkormit-zhimolost-vesnoy.html

Основни правила за резитбата

В зависимост от времето на тази работа се прави разлика между пролетна и есенна резитба. Важно е да разберете кой сезон е най-подходящ за определени манипулации с резитба. И тук има някои основни правила:

 1. Храстите от всички възрасти изискват санитарна резитба. Всъщност дори една година след засаждането е възможно частично неуспешно презимуване.По време на вегетационния период са възможни и други природни фактори, които ще повлияят неблагоприятно на орлови нокти: суша, преовлажняване, нападение от вредители. Ето защо, ако искате спретнатост в градината и добра реколта, тогава изсъхналите и слаби клони ще трябва да бъдат премахнати както през пролетта, така и през есента.
 2. Само храсти, които са достигнали възраст 4-5 години след засаждането, могат да се подложат на прореждане през есента. През този период храстът ще набере сила и ще разпространи широко клоните си, които той ще трябва да премести малко за добро. Манипулацията е уместна както за декоративни високи храсти, които служат като жив плет или градинска декорация, така и за ниско растящи плодови плодове. За последните резитбата също е важна, тъй като ще допринесе за растежа на нови пъпки и съответно за образуването на по-голям брой плодове.
 3. Пролетното подрязване на плодовете, носещи сортове орлови нокти, може да бъде само санитарно за отстраняване на изсъхналите клонки. Тъй като орлови нокти се събуждат много рано след зимата и веднага започват да образуват листа и яйчник, изтъняването на резитбата през април-май ще причини значителни щети на леторастите, което ще се отрази негативно на добива.
 4. Подрязването, за да се оформи храстовината и короната на висок декоративен храст, може да се извършва няколко пъти на сезон. Първият път - в началото на пролетта през март или началото на април, преди началото на соковия поток в багажника. По-нататък - с нарастването на страничните издънки, падащи от шаблона на чертежа или надрастващи границите на определена височина.
 5. Всички участъци с диаметър над 1,5 см, направени върху живата тъкан от големи клони, трябва да бъдат обработени с градински лак или боя. Това е необходимо както за да се предотврати навлизането на паразити или микроби в раните, така и за ускоряване на зарастването на белези.

Фотогалерия: резитбата като инструмент за подмладяване на храстите

Таблица сортове резитба на орлови нокти

Въз основа на тези правила се изготвя календар на работата върху храстите на орлови нокти за сезона.

Млади храсти на възраст от 1 до 4 годиниЗрели плодни храсти на възраст от 4 до 30 годиниДекоративни сортове орлови нокти (орлови нокти)
Санитарна резитба през пролетта и есентаДва пъти на сезон: ранна пролет и късна есен. Изсушените и болни клони се отстраняват.Два пъти на сезон: ранна пролет и късна есен. Изсушените и болни клони се отстраняват.Два пъти на сезон: ранна пролет и късна есен. Изсушените и болни клони се отстраняват.
Изтъняваща-подмладяваща резитба през есентаНе се извършваСанитарната резитба се комбинира с изтъняване. Извършва се само през есента, след като храстът хвърли листата си. Допълнителните клони в корена и страничните клони се отрязват.Извършва се през есента с цел подмладяване на храста и премахване на удебеляването.
Подрязване за формиране на коронаНе се извършваНе се извършваПровежда се два пъти през лятото. Първият път е веднага след цъфтежа. Вторият път - 1–1,5 месеца след първата резитба според нуждите.
Съкращаваща резитба на разсад след засаждане в земятаНа разсад с 2–5 рамкови клона съкращаващата резитба се извършва селективно.Не е от значениеЗа активното образуване на нови издънки апикалната част на младото растение селективно се отрязва.
Спешна санитарна резитбаИзвършва се веднага след откриване на следи от орлови нокти или вредители. Използва се до пълното изкореняване на растението, ако има други методи
проблемите не решават.
3-годишен храст от орлови нокти

Този храст е все още млад, но вече се нуждае от резитба, тъй като са нараснали твърде много рамкови стволове

Санитарна резитба

Санитарната резитба е насочена не само към премахване на мъртви клони, но и към борба с болести и вредители, от които орлови нокти има много.Листни червеи, листни въшки, пръстови червеи, мащабни насекоми и молци могат да третират листата и издънките по такъв начин, че изкореняването остава единственото решение, което ще избави градината от паразити. Ако все пак можете да се биете за храста, това трябва да се направи незабавно. За това в комплекса се извършват следните лечебни мерки:

 • премахнете всички засегнати издънки, като ги отрежете с част от здрав участък от стъблото - в края на краищата върху него могат да останат невидими яйца и ларви;
 • извършват химическа атака върху вредители с помощта на промишлени пестицидни препарати или народни средства като тютюневи бульони или луково-чеснови настойки;
 • те събират и изгарят засегнатата зеленина, стъблата, издънките и копаят дълбоко в земята през есента, разрушавайки дупките на вредителите и издърпвайки подземните им ларви на повърхността, където много от тях умират от идващото студено време.
Орлови нокти в опасност

Орлови нокти са засегнати от гъсеници. Площите, заети от вредители, трябва да се подрязват с допълнително изгаряне

Болестите на орлови нокти включват злокачествени гъбични инфекции: рамулариаза, церкоспора, туберкулоза, паразитно листно петно. Методите за контрол също се извършват в комплекс, където обработката с фунгициди и санитарната резитба вървят ръка за ръка.

За препаратите за лечение на растения от болести и вредители писахме подробно в статията за защита на лозята. Предложените методи са подходящи и за орлови нокти:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/vinograd/obrabotka-vinograda-osenyu.html

Гъбични орлови нокти

Ако гъбата е засегната от храста с орлови нокти, тя се нуждае от спешна санитарна резитба

По време на двоен или дори троен комплекс от терапевтични мерки, храстите се наблюдават внимателно, за да се предотврати разпространението на гъбичките в здрави области на земята. И с настъпването на есента и следващата пролет, освен обичайната резитба, те извършват и превантивно втвърдяване на растението. За да направите това, напръскайте храстите с препарати, съдържащи мед-желязо, изкопайте почвата под тях с въвеждането на пепел и течност от Бордо.

Изтъняваща-подмладяваща резитба

При санитарната резитба всичко е повече или по-малко ясно, нека да преминем към изтъняване. Разбира се, има много общо помежду им, защото крайната цел и на двете е да дадат тласък за растежа на нови издънки, да събудят всички вътрешни сили на растението и да ги насочат към формиране на засилен цъфтеж и плод. Но има и разлика.

Естествената сгъстяваща способност на орлови нокти

Основната разлика е, че при изтъняващата резитба, за разлика от санитарната резитба, се отстраняват здрави мигли, а не болни. За обезвреждане на средата и страните на храста - това е задачата, която се поставя пред градинарите.

Орлови нокти, първоначално отглеждани само в дивата природа, са се приспособили към оцелелите буйни треви и храсти, като покълват стотици странични и коренови издънки. Клоните, които растат плътно, не могат да се развият напълно, особено в центъра на храста, където удебеляването надхвърля всички разумни граници. Нито пчелите, нито пчелите могат да влязат вътре, така че опрашването се извършва само в периферията. По този начин правилата на естествения подбор са работили за най-силните, но не и за орлови нокти. С пристигането на храсти в култивираните градини животът му се подобри значително. В края на краищата изкуствената резитба с отстраняване на дефектни стволове в центъра и по периферията на храста дава на културата възможността да съществува напълно и да произвежда култури както на кантовите клони, така и на централните издънки.

Горски гъсталаци от орлови нокти

Орлови нокти има естествена склонност към удебеляване на клоните

Подрязването се превърна в животоспасяващата слама, която изведе реколтата на ново ниво на цъфтеж и плододаване.

Подмладяване на градината

Както бе споменато по-горе, резитбата за изтъняване е грижата на градинарите през есента Започва след падане на листа в орлови нокти, но преди настъпването на слана върху почвата. По това време на годината храстът не получава интензивно хранене, забавя се или спира изцяло да расте, което означава, че може лесно да се подложи на травматична операция.

Младо растение с голям обем допълнителни стъбла, като правило, все още не може да се натрупва и следователно няма нужда да го подлагате на процедурата. Но храстите на възраст над 5-6 години трябва да се подмладяват постоянно. Средната продължителност на периода на добро плододаване на орлови нокти е 25-30 години. След този период храстът няма да умре, но добивът ще намалее значително. Най-доброто решение за актуализиране на градината от орлови нокти е, разбира се, нейното постоянно планиране, при което всяка година се засаждат нови млади храсти и болни и много остарели екземпляри се изпращат на почивка.

Орлови нокти градина

Планираното засаждане на нови храсти от орлови нокти и премахването на старите ще придадат на градината чист вид и ще запазят добивите на прилично ниво

Технология за изтъняване на резитбата

Задачата на есенната резитба за изтъняване е да премахне клони от страничния и централния сектор на храста, които създават там непроходими гъсталаци, намалявайки цъфтежа, опрашването и добива на култури. В идеалния случай след подрязване трябва да има скелетен силует от 5-7 здрави скелетни ствола.

Грижа за орлови нокти през есента и подготовка на растението за зимата:https://flowers.desigusxpro.com/uhod-za-rasteniyami/zhimolost-uhod-osenyu-podgotovka-k-zime.html

Перфектният млад храст от орлови нокти

Един храст с 6-7 скелетни ствола се счита за оптимален. С тази структура се изрязват само странични слаби и хоризонтално растящи клони близо до земята

Процедурата започва с изследване на долните клони на храста. Необходимо е да се определят основните скелетни клони, върху които ще се изгради целият вегетационен процес през следващия сезон.

Излишните стволове, дори здрави на вид, трябва да бъдат изрязани без съжаление. Допълнителните куфари включват следното:

 • силно извити, деформирани и други клони, загубили първоначалната си форма;
 • По-стари клони с много възли или прорези
 • клони, лежащи хоризонтално на земята и създаващи безформеност за храста;
 • Клонове в долния слой на храста, пречещи на правилното му образуване.

Всички те се изрязват в самата основа на надземната част на багажника. Манипулацията се извършва с остър резач.

Подрязване с ножици за подрязване

Градинска резачка - най-добрият инструмент за подрязване на плодови и горски култури

В края на този етап храстът отново се изследва отдолу нагоре - този път, за да се търсят малки издънки, които растат неправилно и гъсто върху останалите скелетни клони. Тези от тях, които растат близо един до друг, се отстраняват, особено ако са насочени към центъра на храста или са избити от общата хармония на подстригването. В горната част на стъблата се оставят едногодишни издънки - все пак именно върху тях ще се формира реколтата от следващата година.

Изтъняваща резитба на храста с орлови нокти

Фигурата ясно показва кои клони трябва да останат след изтъняване подрязване на орлови нокти.

Изтъняващата резитба, извършена по описания начин, е от значение за храстите от орлови нокти на млада и средна възраст, т.е. приблизително в границите на нейния живот от 5 до 20 години. В същото време не е необходимо да се извършва ежегодно - всичко зависи от състоянието на храста и скоростта на образуване на "допълнителни стволове".

Подрязване на пънчета

За храстите, по-обременени с живот, ефективна процедура за тяхното подмладяване е т. Нар. Подрязване на пънчета.

Силно удебелен храст от орлови нокти

Този храст отдавна не се култивира. Най-добрият вариант би бил да го отрежете "под пънчето"

Ако старият храст се е оказал много обрасъл и е придобил през годините на своето съществуване над 15–20 скелетни ствола, които практически са се преплели помежду си и са създали „общ апартамент“, то има само един начин за подмладяване - пълен резитба на всички скелетни клони на височина 20–30 cm от нивото на земята. Пресният коноп в този случай е много по-добър от удебеляването, което ще покрие това растение през периода на активен растеж, ако остане без резитба.

Подрязване на пънчета

При силно удебеляване на клоните радикалната резитба „под пънчето“ може да помогне

Процедурата се счита за шок. Ето защо е много важно да се поддържа правилно хранене за пресечения храст.Веднага след есенната резитба под орлови нокти трябва да се внасят органични торове. Компостът, хумусът, пепелта са идеални за тези цели. Необходими са и пролетно-летни ястия за следващата година. Въвежда се изцяло в съответствие със схемата, използвана за плодови и ягодоплодни култури, където има място за азотни, фосфорно-калиеви, магнезиево-сярни и бор-медни торове. Тези мерки ще допринесат за втвърдяването на пресеченото растение и развитието на неговата устойчивост на неблагоприятни фактори на околната среда.

Буш актуализиран след резитба

Растителността на обновения храст от орлови нокти е много по-активна и по-бърза от тази на стария храст

С настъпването на нов вегетационен сезон „конопът“ ще се съживи, ще започне активното формиране на издънкови издънки, които ще бъдат много нежни и гъвкави през целия сезон. За да се предотврати разбиването на вятъра, е необходимо да се дадат на младите издънки крепост за сметка на ограда от дървени колчета и жартиери. Те ще настръхнат едва през втората година, а умерена реколта от плодове може да се очаква до юни.

Формираща резитба на декоративни орлови нокти

Декоративни сортове къдрава орлови ноктизасадени за украса на градината също се нуждаят от резитба. Задачата на летния жител в този случай е да формира красива корона и равномерна лиана, така че нито една клонка да не бъде избита от общата картина. За тази задача една прическа на сезон няма да е достатъчна. Ще отнеме поне две или три.

Подобна на Лиана орлови нокти

Декоративно подрязване на такива орлови нокти може да се извършва няколко пъти на сезон.

Първата резитба се извършва през пролетта, преди да набъбнат пъпките и преди да започне соковият поток. Заедно с изсъхналите клони, които не са оцелели през зимата, дължината на миглите се отрязва до желаното ниво. В същото време общият контур на растението се поддържа под формата на топка, колона, ограда, стена. За да се запази посоката на движение на издънките, върху опорите се прилага жартиера на гредите на растението.

Декоративни орлови нокти

Храстовият храст е оформен като топка. По време на периода на цъфтеж, той ще расте навсякъде с малки цветя.

Времето за втората резитба идва след цъфтежа на лозата. Краят на юни - началото на юли. През този период самият връх на удебеляването на орлови нокти вече е преминал, ще се появят пропуски сред зелената маса, което ще помогне да се определи местоположението на среза на допълнителните клони. С тази подстригване се премахват долните млади издънки и върховете на тези, които са надхвърлили картината. В същото време старите поддържащи клони са оставени - те ще служат като рамка за храста и ще му придадат необходимата твърдост.

Подстригване орлови нокти

Когато подрязвате декоративни орлови нокти през лятото, върховете на клоните, които излизат извън ръба на шаблона, се отстраняват

Препоръчително е да се извърши третата резитба през есента, след като листата се изпуснат от храста. На този етап тя ще изглежда като обичайната санитарна и уелнес процедура, която вече беше описана по-горе.

Фотогалерия: Примери за формираща резитба на орлови нокти и нейното използване в озеленяването

Съкращаваща резитба на разсад след засаждане

Отговорът на въпроса за необходимостта от подрязване на короната на разсад след засаждане в земята далеч не е еднозначен. Смята се, че короната, дори и да е малка от 5-6 мигли, ще вземе соковете от растението и това ще забави времето на вкореняването му. Но има и противоположните разсъждения, които се отнасят до защитата на миглите на младо растение от подрязване непосредствено след засаждането и като цяло през първата година от живота му.

Чист млад храст от орлови нокти

Той все още е малък, но вече е покрит с плодове! Навременната резитба помогна!

Коя стратегия да избера, за да не навреди на орлови нокти? В тези случаи правилото „златна среда“ винаги работи добре. Нека озвучим неговите аспекти:

 • Младо растение се засажда на открито с не повече от 4-5 рамкови клона на втората или третата година от живота.
 • Короната на млад разсад все още не е достатъчно силна, за да отнеме основните сокове от корените на растението.Това ни най-малко няма да им попречи да се вкоренят правилно. Но няма да роди много издънки, защото без резитба няма да има стимул да ги ражда. В тези случаи градинарите препоръчват да се извършва селективно подрязване на короната и да се извършва само на 2-3 от пет рамкови клона.
 • По време на активния летен вегетационен период ще бъде възможно да се сравнява развитието на клони със и без подрязана корона. В никакъв случай няма да има щети. Експериментът ще покаже само колко бързо орлови нокти се формират и разпространяват миглите си. През есента на следващата година подобна съкращаваща резитба по клоните, плододаващи през втората година от живота, вече ще бъде задължителна.

Като цяло резитбата на орлови нокти е цяла наука. И колкото повече го правите, толкова по-добре познавате характеристиките и моментите на поведението на орлови нокти при определени обстоятелства. Не се страхувайте да повредите растенията си чрез резитба. Напротив, в някои случаи това ще се превърне в единствената правилна мярка за подобряване на здравето на храста и стимулирането му до обилно плододаване.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.