Грозде

Лъчезарен кишмиш - най-добрият розов сорт от всички кишмиши
Сорт Kishmish Radiant

Лозата е символична култура, дошла от дълбините на вековете. Той е едновременно дърво на живота, гаранция за празнично забавление, символ на просперитет и триумф на успеха. Гроздовите гроздове пеят, възхваляват и обожават народите на целия свят и се наслаждават на слънчевите му плодове, като ги смятат за послание към земляните от мъдри богове.

Засаждане на грозде през есента: с разсад, резници или джолани?

Много неопитни градинари са сигурни, че гроздето може да се засажда изключително през пролетта: през лятото, топлолюбивата култура се адаптира към почвата, пониква и се подготвя за зимата. Засаждането на грозде през есента обаче също е допустимо и дори има редица предимства пред пролетната процедура.

Грозде Тимур от легендарното семейство Rapture

Прародител на розовото грозде Тимур и Тимур е известният сорт Delight, отглеждан преди около петдесет години чрез сложна селекция в Изследователския институт по лозарство и винарство на РСФСР (сега VNIIViV на името на Яков Иванович Потапенко).

Грозде в страната: как да подготвим място, да засадим разсад и да се грижим за тях
Гроздов храст

Отдавна са минали дните, когато гроздето се е смятало за екзотична южна зрънце. Благодарение на усилията на животновъдите и любителите на градинарството той спечели мястото си в парцелите на дача в централна Русия. Може би най-неудобното в отглеждането му е само подслон за зимата, иначе отглеждането на грозде не създава особени проблеми.

Характеристики на гроздето Viking: труден характерен сорт за истински професионалисти

Викингското грозде събра най-противоречивите отзиви. Неговите превъзходни качества се конкурират със сериозни недостатъци. Едно е ясно - този хибрид не е за индустриално отглеждане и най-вероятно не е за начинаещи. Viking е предназначен за професионалния аматьор, който е точно това, което е създателят му.