Къдрава орлови нокти: декоративна лоза за украса на сайта

Има много видове декоративни орлови нокти, най-често срещаният е орлови нокти. Цъфти от средата на май, силно е устойчив на студено време, но най-устойчив на замръзване е изправеният орлови нокти Tatarskaya. Всички видове декоративни орлови нокти са изключително живописни.

Характеристики на отглеждането на декоративни къдрави орлови нокти

Орлови нокти е ценна култура: неговите ядливи видове дават плод много рано. Но орлови нокти не винаги се засаждат за отглеждане на плодове, той е добър като просто цъфтящо растение, като декорация за градина или жив плет. За това декоративните видове, особено къдравите, които предимно включват орлови нокти, орлови нокти, са по-подходящи: той се използва в озеленяването много по-често от други.

Предназначение и характеристики на декоративните орлови нокти

Най-популярната орлови нокти, орлови нокти, е лиана, която образува издънки с дължина до 6 метра, които лесно могат да се изкачват по вертикални повърхности и да се издигат на поне три метра височина. Цъфти с красиви оранжево-розови или пурпурни цветя със силен приятен аромат. Плодовете са червени, красиви, но отровни. Много издръжлив и дълголетен. Всичко това води до използването на орлови нокти за украса на стени, арки и беседки.

Декоративни орлови нокти

Различните видове и сортове орлови нокти могат да имат цветя с различни цветове, но те винаги са изключително красиви

Сред другите декоративни растения, използвани в озеленяването, орлови нокти има определени предимства:

  • устойчивост на суша;
  • непретенциозно отглеждане;
  • лекота на възпроизвеждане;
  • неизискващ към осветление;
  • бърз растеж;
  • продължителност на цъфтежа;
  • устойчивост на болести и вредители.

Декоративните орлови нокти живеят около 50 години, някои видове до един век. Той обаче не е много издръжлив (температура около -25 относноC е критично за нея), за разлика от годни за консумация орлови нокти, така че регионите, където единият или другият се чувства комфортно, се различават до известна степен.

Засаждане на декоративни къдрави орлови нокти

Декоративните къдрави орлови нокти обичат топлината и слънцето, толерират и леко засенчване. Ще расте на сянка, но цъфтежът там ще бъде лош. Той е в състояние да се изкачи нагоре, хващайки за всякакви препятствия, но ако го засадите близо до гладка стена, трябва да изградите пергол или да направите други устройства, които да позволят на лозата да се втурне към слънцето. Обикновено те се опитват да засадят орлови нокти от южната страна на селската къща или беседка.

От гледна точка на качеството на почвата, орлови нокти е абсолютно придирчив: расте на камъни, в кисела почва и дори в солена почва.Не са подходящи само влажни зони с продължителна стагнация на водата. Най-добрата почва е леко кисела (с рН около 6). И въпреки че лианата ще расте навсякъде, по-добре е да се калцират силно киселинни почви и да се добави торф с висока влажност към алкални почви. Препоръчително е предварително да се изкопае мястото, за да се премахнат коренищата на зловредните плевели.

През последните години те предпочитат да купуват разсад в контейнери (със затворена коренова система). Те могат да бъдат засадени почти по всяко време: както през пролетта, така и през есента, но пролетното засаждане (през април или май) е за предпочитане. Ако се засаждат орлови нокти с голи корени, това трябва да се направи в период на относителна почивка: през есента след края на падането на листата или в началото на пролетта, преди да се събудят пъпките. По-добре да вземете двугодишни разсад.

Разсад от орлови нокти

Разсадът в саксии е по-скъп, но процентът им на оцеляване е почти абсолютен

Ями за засаждане на орлови нокти с размери около 50 см във всички размери се приготвят една седмица преди засаждането. Когато засаждате няколко храста едновременно, разстоянието между ямите е 2,5–3 метра, но ако искате да отгледате здрава стена, можете да засадите храстите в общ изкоп на метър един от друг. На дъното на ямата се поставя 10–12 cm дренажен слой (трошен камък, счупена тухла) и след това плодородна смес (отстранената почва се смесва с кофа с компост, 50 g суперфосфат и половин литър консерва пепел).

Процесът на засаждане няма особености. Разсадът не е заровен (кореновата шийка трябва да остане на нивото на земята след утаяване на почвата), почвата е добре напоена и мулчирана. За да се развие растението по-пищно от първата година, се практикува подрязване на издънки след засаждане до половината от дължината.

Орлови нокти след засаждане

Засаждането на декоративни орлови нокти не се различава от засаждането на годни за консумация сортове

Грижа за растенията

Къдравите орлови нокти изискват минимална поддръжка. През първите 1-2 месеца след засаждането лианата се нуждае от систематично поливане, а в особено горещо време, пръскане на надземната част на растението с вода. Впоследствие орлови нокти се поливат според нуждите: ако има периодични дъждове, може и без допълнително поливане. При продължителна суша е задължително да се полива и разрохква почвата.

Ако мулчирате мястото за засаждане, можете да го направите без разхлабване, но плевелите, особено в началото, трябва да бъдат премахнати на ръка.

2 години след засаждането младите орлови нокти вече започват да се хранят. През пролетта можете да добавите до кофа хумус към храста, като го вградите в почвата, а през лятото и есента - дървесна пепел (няколко шепи на храст). 1-2 пъти през лятото няма да навреди да се полива растението с разтвор на нитрофоска (10-15 g на кофа вода).

В условия на висока влажност, орлови нокти понякога се разболяват от брашнеста мана. Пролетното пръскане с 1% течност от Бордо служи като добра профилактика на това заболяване. При сухо горещо време са възможни нападения от паяк и въшки. Прахоляването на почвата около храста с дървесна пепел и вар значително намалява вероятността от заразяване с вредители. Друга превантивна мярка е пръскането на растенията през есента с 5% разтвор на карбамид. С масивната поява на вредители трябва да се използват различни инсектициди.

Видео: отглеждане на декоративни къдрави орлови нокти

Подрязване на декоративни орлови нокти

Декоративните орлови нокти лесно понасят резитбата, така че с помощта на резачка храстите могат да получат всякаква желана форма.

Възможно е дори да се отглеждат орлови нокти във форма, наподобяваща дърво: в лианата издънките в долната част са завързани заедно, завързани към вертикална опора, а на върха образуват вид корона.

Малка резитба може да се направи по всяко време, но основната работа се извършва след падане на листата или, по-добре, в началото на пролетта - през март, преди да се събудят пъпките. Санитарно подрязване (отстраняване на слаби, изсушени или повредени фрагменти) се извършва ежегодно, оформяне (изрязване на издънки, растящи в нежелана посока и скъсяване твърде дълго) - при необходимост и подмладяване, започвайки от шестгодишна възраст, веднъж на всеки три години .

Необходимостта от подмладяване косвено се посочва от спада на интензивността на цъфтежа.

През пролетта, ако не закъснявате със сроковете, не можете да се страхувате да навредите на растението и да извършите радикални операции. И така, при подмладяваща резитба остават само 3-4 от най-младите издънки, а всички по-стари се изрязват в самата основа. Младите издънки също са силно скъсени. Вярно е, че ако отрежете наведнъж повече от половината от надземната част на храста, тази година може да не цъфти в резултат на стрес, но с времето ще се възстанови. Затова подмладяващата резитба е най-добре да се извършва постепенно.

В допълнение към изрязването на издънките изцяло и съкращаването им, се практикува отстраняване на яйчниците след цъфтежа. Плодовете на орлови нокти са негодни за консумация, но те често остават недокоснати, тъй като придават на храстите определен чар. Ако отрежете плодовете, орлови нокти стават по-разклонени, но трябва да знаете кога да спрете и да избягвате прекомерното удебеляване.

Видео: подстригване на орлови нокти

Как да размножаваме декоративни орлови нокти

Основните методи за отглеждане на декоративни орлови нокти са същите, както при повечето храсти, но най-често се размножава чрез резници и наслояване. Възможно е и размножаване със семена (интересно, но отнема много време).

Размножаване чрез наслояване

За да размножите декоративни орлови нокти чрез наслояване, имате нужда от минимум усилия. В средата на юни растението се изследва и се избират най-мощните едногодишни издънки, но тези, които лесно могат да се огънат на земята. На мястото, предназначено за вкореняване, резниците се разхлабват или се изкопава малък жлеб с дълбочина 3-4 см и дължина до метър. Поставете внимателно издънката в браздата, прикрепете я към земята с телени скоби или я притиснете с камъни, поръсете я с пръст. Поливайте добре и ако почвата е склонна към изсъхване, мулчирайте. Върхът на издънката се стартира при всяко препятствие: той ще продължи да расте.

Размножаване чрез наслояване

Възпроизвеждането чрез наслояване е най-простата техника

Цяло лято резниците се поливат, така че почвата да остава умерено влажна през цялото време. До есента от всеки заровен пъп трябва да расте малък храст. Закаченият издънка се отключва през следващата пролет, нарязва се на секции и се засаждат младите храсти, отглеждани за една година.

Размножаване със семена

Семената на повечето храсти се размножават предимно от животновъди, тъй като това е един от начините за получаване на нови сортове. В любителското градинарство рядко се извършва размножаване на орлови нокти със семена. Прибирането на плодовете за извличане на семена се извършва, докато узреят, обикновено през август или септември. Семената се измиват, изсушават и съхраняват до края на зимата в сухи хартиени торби.

В края на януари те започват стратификация: семената се поставят в мокър пясък и се държат в хладилника два месеца, като периодично се проверяват и се поръсват с вода. През април те се засяват в кутии или веднага на специално малко легло на дълбочина 2 см. Семената поникват бавно, а разсадът расте бавно. Грижа за растенията - поливане и разрохкване. Младите разсад се засаждат на постоянно място след две години.

Размножаване чрез резници

Размножаването чрез резници е един от най-популярните методи за размножаване на градински храсти. Много по-лесно е да се работи с lignified резници, отколкото със зелени. Те се отрязват от средната част на едногодишни издънки в края на есента или в началото на пролетта. Дължината на дръжката е 15–20 cm, дебелината е 6–8 mm. През пролетта те се засаждат в рохкава, влажна почва, така че едната пъпка да е на нивото на земята, другата да е по-висока и една или две да са под земята. Препоръчително е да поставите найлонова торбичка върху дръжката за 2-3 седмици.

Ако всичко е наред, резниците пускат корени в рамките на един месец. Грижата за тях се състои в поливане, разрохкване и премахване на плевелите. На следващата пролет на пълно място се засаждат пълноценни разсад.

При зелените резници ситуацията е по-сложна: те се нуждаят от висока влага както в почвата, така и във въздуха за вкореняване. Такива резници се изрязват в средата на лятото и веднага се засаждат в оранжерия, но за предпочитане след като се държат в стимуланти на растежа.На горната пъпка листата се оставят, на средната се разрязват наполовина, а едната - долната - без листа се поставя в земята. Вероятността за успех със зелени резници е висока само при постоянни грижи за училището.

Вкоренено стъбло

Понякога резниците се вкореняват не в оранжерия, а у дома

Особености на отглеждането на различни видове декоративни орлови нокти в регионите

Сред видовете декоративни орлови нокти има къдрави и изправени. Именно къдравите орлови нокти се отглеждат много по-често от другите.

Изправени орлови нокти

От изправените видове са горе-долу известни татарските орлови нокти (гъст храст с височина до 4 метра) и орлови нокти на Королков (добре подстригани, използвани за силно декоративни живи плетове). И двата вида са доста устойчиви на суша и замръзване и се отглеждат в различни региони, често не се нуждаят от подслон през зимата, особено за татарските орлови нокти.

Татарски орлови нокти

Много изправени видове орлови нокти също са много декоративни по време на цъфтежа.

Алпийски орлови нокти (храст с височина не повече от метър) се отличава със своята устойчивост на сянка и устойчивост на зимата, расте дълги години и може да се засажда в почти всеки климат. Покриващ орлови нокти (храст с височина до 3 метра с красиви цветя) живее до 100 години, не се страхува от тежки студове, но изисква висока влажност на почвата.

Къдрава орлови нокти

От лианите (видове катерене) именно орлови нокти са най-широко известни. В допълнение към нея за декоративни цели се засажда орлови нокти, наречени „немски орлови нокти“, цъфтящи с големи цветя, които привличат пчелите, но е много по-топлолюбив и се чувства добре само в топлите райони. Лоза, наречена орлови нокти на Браун, е много придирчива: тя може да расте само на силно плодородни почви, не понася сухо време. Орлови нокти на Хекрот отправя подобни изисквания.

Орлови нокти на Браун

Орлови нокти на Браун имат много оригинални цветя, но е по-трудно да се отглеждат от орлови нокти.

По този начин можем да кажем, че сред видовете декоративни къдрави орлови нокти, само орлови нокти е относително непретенциозен, който поради своите свойства се засажда в почти всички региони на страната ни, с изключение на самия север. В северните райони трябва да се създадат специални условия за отглеждане на орлови нокти, особено внимателно да се покриват през зимата.

Селскостопанската техника на декоративни орлови нокти е коренно различна от селскостопанската техника на годни за консумация орлови нокти. За последните условията на студените райони са за предпочитане пред тези на юг: при горещина и суша ядливите орлови нокти растат слабо и плододават зле. Ядливите орлови нокти рядко се отглеждат на юг от Тамбов или Самара, а в Крим и Украйна отглеждането му няма практическа стойност.

Напротив, декоративните орлови нокти е много по-лесно да се отглеждат на юг: там лозата дори не е необходимо да се отстранява от опорите за зимата, а в студените райони орлови нокти трябва да бъдат защитени от замръзване. В дивата природа орлови нокти растат в Крим, Кавказ и европейските страни, дори се нарича италиански орлови нокти. Както расте от много десетилетия в кримските гори, без да знае какво е зима, така и в градините и в близост до къщи, той също се чувства спокоен през зимата.

Когато температурата през зимата пада под 20 градуса под нулата (това е приблизителна цифра), орлови нокти трябва да бъдат защитени от замръзване. Расте успешно в Московска област и дори в Ленинградска област. Някои любители, изложени на риск и опасност, не покриват орлови нокти през зимата. Някои сортове наистина понасят добре слана, но много замръзват от върховете. Впоследствие те се възстановяват, но това отнема време и усилия. Следователно, в края на октомври, в проблемните региони лозите се спускат от опори и се покриват, например, с иглолистни смърчови клони или спанбонд. Това е особено необходимо за младите растения, през първите 2-4 години от живота.

Подслон за зимата

Покриването на лозите не е лесно, но в суров климат трябва

В Крим, както и в други южни райони на нашата страна и Украйна, орлови нокти расте добре и цъфти обилно.Обикновено се засажда през пролетта, като се избира място според принципа „главата на слънце, а краката на сянка“, тоест там, където цъфтежът ще бъде на слънце, а корените са увити от топлината, така че че почвената влага не се изпарява. Кримският климат, ако не говорим за крайбрежието, е известен със своята топлина и сух въздух, така че често трябва да поливате лианата. При подхранването те се опитват да не прекаляват с азота, така че зеленината да не запълни цялата лоза в ущърб на цъфтежа. В противен случай грижите за орлови нокти в региона се извършват съгласно общите правила.

Видео: орлови нокти в Сибир

Има много видове декоративни орлови нокти, но особено се ценят къдравите, сред които се открояват орлови нокти. Тя украсява стените на къщи, беседки, жив плет: лианата изглежда страхотно както по време на цъфтежа, така и с червени плодове. Грижата за декоративни орлови нокти е лесна, отглежда се в почти всички региони.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.