Орлови нокти е годна за консумация в нашите градини, как да се засажда и кога да се пресажда

Орлови нокти не е най-традиционният обитател на руските дачи. Някои градинари изобщо не я познават. Но това е представител на най-ранните плодни храсти: витаминните му плодове са едни от първите, които узряват. В грижата орлови нокти са непретенциозни, но за добро плододаване трябва да засадите няколко храста наведнъж и след това можете да се насладите на здравословни плодове в началото на лятото.

Какво е това зрънце и как да го засадите

Орлови нокти могат да растат почти навсякъде, но за да донесе добри добиви, е необходимо да засадите храст в най-слънчевите райони. В допълнение към засенчването, тя решително не толерира течения, просто защото има много крехки, лесно чупещи се клони. Следователно най-доброто място за засаждане на орлови нокти е почти като за грозде: при празна ограда, която покрива храстите от северната страна, ако от двете страни има висок храст като люляк или плодно дърво. От гледна точка на релефа, подходящи са скрити от вятъра, но не и блатисти низини.

Орлови нокти до оградата

Засаждането на орлови нокти трябва да бъде защитено от течение

Почва за хранителни орлови нокти

Орлови нокти може да расте навсякъде, но за нормално съществуване и висококачествен плод трябва да създаде комфортни условия. Почвите трябва да са със среден състав (пясъчни глинести, глинести), богати на хумус и с леко кисела реакция на средата (рН от 6,0 до 6,5). Ако обаче почвата е неутрална, не трябва да я подкислявате специално, но ако хвощът е в изобилие на мястото, трябва да изкопаете земята с гасена вар или креда. Явната глина не е добра, също така е лоша, ако подземните води преминават близо. В последния случай в дупката за засаждане може да се излее добър дренажен слой или да се създаде някакъв хълм.

Ямата за засаждане се приготвя по обичайния начин, тя трябва да бъде с размер 40 х 40 х 40 см, в нея не се поставя много тор: до една и половина кофи с компост или хумус, шепа дървесна пепел и 100 –150 g суперфосфат. Тази смес се разбърква добре и ямата се оставя да се утаи поне една седмица.

Методи за засаждане на орлови нокти

Ако има готов разсад, можете да го засадите почти по всяко време, с изключение на май или юни, когато има бърз растеж на леторастите. Но това е само ако разсадът има буца земя, тоест със затворена коренова система. Обикновен храст се засажда през пролетта или есента, най-добре през септември. Пролетното засаждане на орлови нокти без земна кома трябва да се извършва само преди почистване на пъпките.

Засаждане на разсад от орлови нокти

За нормално плододаване трябва да бъдат засадени поне два храста: орлови нокти се опрашват кръстосано.Желателно е храстите да са от различни сортове, но от един и същ период на цъфтеж, най-добре - най-малко 3 копия. Един храст също ще даде плодове, но няма да има малко от тях, икономически не е изгодно да се заеме място с един храст от орлови нокти.

Разстоянието между храстите е повече от един и половина метра: орлови нокти има крехки клони и при прибирането на реколтата градинарите често, без да искат, разбиват немалко от тях. Следователно храстите трябва да растат свободно и ако орлови нокти са засадени на два реда, трябва да се създаде свободно преминаване между редовете. По този начин, оптималната схема за засаждане на орлови нокти е от 2,5 х 1,5 до 3 х 2 метра. Храстите ще растат постоянно и те живеят поне 20 години, така че с течение на времето, дори и при такова засаждане, се получават гъсталаци.

Есенното засаждане не е трудно, но през пролетта е по-добре да се опитате да си купите разсад в контейнер. Датата на засаждане е най-ранна, щом почвата позволява работа с нея. Това означава, че за пролетно засаждане е препоръчително да се изкопае дупка през есента. За есента - когато позволява свободното време. Орлови нокти се засаждат почти като всеки друг плодов храст:

 1. При подготовката на ямата на дъното й се поставя дренаж - трошен камък, счупена тухла, просто груб речен пясък - със слой от поне 10 cm.

  Яма за засаждане с дренаж

  В ямата за засаждане на орлови нокти трябва да се добави слой груб инертен материал

 2. Горният плодороден слой, изваден от ямата, се смесва с торове и се връща в ямата, след което се напоява добре и ямата се оставя да престои.

  Компост

  Добрият компост е основният тор за орлови нокти

 3. Поне седмица по-късно на мястото се донася разсад и ако той има отворена коренова система, той се накисва във вода за няколко часа.

  Фиданка орлови нокти

  Ако разсадът е в саксия, тази стъпка се пропуска, но разсадът се изважда от саксията много внимателно.

 4. През това време в центъра на дупката се изкопава дупка, така че корените на разсада да се поберат свободно в нея. Той се инсталира в дупката, като се уверите, че кореновата шийка е приблизително на нивото на почвата: след края на засаждането тя трябва да падне с около 5 cm.

  Засаждане на орлови нокти

  При засаждането е важно растението да не се задълбочава дълбоко

 5. Разстилайки корените, постепенно ги покрийте с отстранената почвена смес и поливайте разсада с кофа вода.

  Поливане на орлови нокти

  По-добре е да поливате разсада от лейка, за да не се разяжда почвата

 6. След абсорбиране на вода се прави малка страна по краищата на ямата за засаждане и почвата се мулчира с тънък слой от всякакъв насипен материал: торф, хумус или обикновена суха земя.

  Мулчиране на почвата

  Добрият мулч няма да попречи на засаждането на орлови нокти в зряла възраст

Ако разсад е закупен в контейнер, той се полива преди засаждането, отстранява се, ако е възможно, с цялата налична буца пръст и се засажда без погребване. Корените, стърчащи от комата, са оставени такива, каквито са.

Ако не беше възможно да се придобие разсад, орлови нокти може дори да се засади с дръжка. Този метод, както и някои други, ще бъде разгледан по-долу. Но какво, ако се окаже, че храстът не е засаден там, където трябва? Мога ли да го трансплантирам? Можете, но колкото по-скоро, толкова по-добре. Нежелателно е презасаждането на храсти на възраст от пет години: успехът на такова събитие не е гарантиран.

Трансплантация на орлови нокти

Орлови нокти се трансплантират само в началото на есента, не по-късно от началото на октомври. Орлови нокти падат много рано, така че през пролетта, когато ще бъде възможно да се изкопае храст с бучка пръст, той ще бъде във фазата на активен соков поток и при пресаждането храстът ще загуби много сила, може да не пусне корен на ново място.

Изкопава се нова дупка по-голяма, отколкото при засаждането на млад разсад и в нея се поставя двойна доза тор. Преди да изкопаете храст, отрежете го възможно най-много: премахнете всички счупени и изсушени клони, тези, които не растат на място, но тези, които са останали, се съкращават с една трета. Оптималната височина на трансплантирания храст е около половин метър. Орлови нокти се изкопават много внимателно. Тъй като не е известно къде завършват корените му, те започват да копаят изкоп на поне половин метър от основата на храста.

След вкопаване храстът се изважда на постеля, корените, изпъкнали от комата, леко се отрязват.Орлови нокти се засаждат на ново място на същата височина, каквато са пораснали преди, всички кухини са покрити с добра почва, обилно напоени с вода и не забравяйте да мулчирате.

Ядливи грижи за орлови нокти

Ако орлови нокти са засадени през есента, за всеки случай, храстът трябва да бъде леко покрит или поне изпръскан 10-15 сантиметра. В началото на пролетта се премахва хълмирането и почвата се разрохква. Когато засаждате през пролетта, за първи път орлови нокти трябва да се поливат често. В следващите години е необходимо поливане, така че почвата да не изсъхне за един ден. Случва се в сухите години също да се изисква ежедневно поливане. Първите години след поливане или дъжд, почвата трябва да се разрохка, впоследствие те правят това периодично.

Започвайки от третата година, насажденията се хранят систематично, опитвайки се да използват органични торове. През пролетта разпръснете кофа с хумус или добър компост около храста и го вградете плитко в земята. Орлови нокти обичат годишното копаене на кръга на багажника, но това трябва да се прави внимателно, като се опитва да не повреди корените. През есента, след падането на листата, дървесната пепел се разпръсква около храста с тънък слой и също толкова леко се вгражда в почвата.

С течение на времето храстите растат силно и те трябва да бъдат усъвършенствани. Подрязването на орлови нокти е много просто: те изрязват всичко, което изглежда излишно, започвайки със счупени и изсушени клони. При възрастните храсти основната операция по подрязване е изтъняването и изрязването на онези издънки, които поради старостта вече дават слаб растеж. Препоръчително е да правите резитба в началото на пролетта или след падането на листата.

Видео: съвети за грижа за орлови нокти

Размножаване на годни за консумация орлови нокти

Основните методи за размножаване на орлови нокти са същите, както при много други храсти, например касис. Най-лесният начин са резници или размножаване чрез наслояване, но понякога тази култура се размножава чрез семена.

Засяване на орлови нокти със семена

Размножаването със семена в случая на плодове е по-скоро спомагателен метод, по-често се използва от животновъдите. В аматьорската практика репродукцията на семена се използва рядко, тъй като изисква много работа и резултатът не винаги е предвидим. Семената се извличат от зрели плодове по всякакъв разумен начин, след което се измиват добре. Можете да сеете веднага, а можете да го изсушите и оставите за пролетна сеитба. Семената са много малки, не е лесно да поникнат, така че сеитбата директно в градината е ненадеждна, засейте ги първо в кутия.

Семена от орлови нокти

Въпреки че възпроизвеждането на семена не е лесно, семената на орлови нокти се предлагат за продажба.

Всичко е като отглеждането на разсад на капризни култури. Те съставят почвена смес от хумус, пръст и пясък (еднакво) с малко добавяне на пепел и засяват семена повърхностно в добре напоена почва. Взимат го със стъкло и се грижат под него винаги да е мокро. Разсадът расте много бавно. Ако семената бяха засяти през лятото, кутията ще бъде у дома до късна есен. Ако през пролетта - за предпочитане по същия начин. Първичната грижа се състои от поливане, разрохкване на почвата и подхранване (подобно на случая с, например, петунии).

В края на есента кутията се изнася в градината, където за зимата е леко покрита със смърчови клони. Разсадът зимува под снега и през пролетта продължава да расте в кутия, която вече е в градината. Можете дори да посеете през ноември и веднага да изнесете кутията на улицата. След това през зимата семената ще преминат през естествена стратификация, след което ще се появят пролетни издънки. Когато разсадът достигне височина 6-7 см, те се настаняват в градинско легло и продължават да бъдат внимателно гледани. Те се трансплантират на постоянно място през друга година.

Засаждане на резници от орлови нокти

Размножаването чрез резници е най-лесният начин за размножаване на плодове. Орлови нокти се размножават чрез зелени, лигнифицирани или комбинирани резници. Най-често използваният вариант е с lignified резници. Те се изрязват и засаждат точно в градината в началото на пролетта. Резниците трябва да са с дължина около 20 см и диаметър 6–8 мм. Те са залепнали в земята с половината от дължината, оставяйки една пъпка на повърхността и една по-горе.

Слагат найлонови торбички върху резниците, за да не изсъхнат.Можете дори да покриете дръжката с голям стъклен буркан и да я запазите така през цялото лято, понякога да я проветрявате. Резниците се вкореняват за 3-4 седмици.

По-трудно е да се работи със зелени и комбинирани резници: за тяхното вкореняване (работата започва през първата половина на лятото) е необходима постоянна висока влажност. Те правят това у дома или в оранжерии, след като предварително обработват резниците със стимуланти на растежа.

Засаждане на зелено рязане

В случай на зелени резници, при засаждането листата се разрязват наполовина.

Размножаване чрез наслояване

Размножаването чрез наслояване не е по-трудно от лигнифицираните резници. В средата на юни се избират най-мощните издънки, растящи по периферията на храста и ги огъват към земята, опитвайки се да не се счупят. На мястото, където лежи издънката, те разхлабват добре земята с мотика или я изкопават с лопата. Издънката може да се постави просто на земята и да се поръси с пръст, но е по-добре да се зарови 3-4 см и във всеки случай да се притисне на няколко места с всякакви подръчни средства. Върхът не трябва да бъде заровен. Поливайте структурата добре и мулчирайте.

Изрязване на орлови нокти

Когато се размножават чрез наслояване, те трябва да бъдат заровени много плитко в земята.

През останалото лято резниците се поливат системно. При оптимални условия от всеки заровен пъп трябва да се развие нов малък храст. През този сезон те не се докосват и през пролетта отрязват целия заровен издънка, внимателно го изкопават и нарязват на отделни разсад. Най-добрите веднага се поставят на постоянно място.

Присаждане на орлови нокти върху орлови нокти

Желените сортове орлови нокти винаги могат да бъдат присадени върху храстите в градината. Разбира се, новият сорт ще бъде само на летораста, на който е бил присаден, а не на целия храст, но все пак понякога се прави. Ако вземете татарски орлови нокти като запас, който често се отглежда под формата на дърво, можете да получите малко дърво от нов сорт с една инокулация.

Най-често се инокулират със сънливо око, тоест с помощта на пъпки, но можете да присадите и с дръжка. Графикът на ваксинациите е ранна пролет или късна есен, техника - както при плодните дървета. Ако засадите няколко сорта на един храст, можете да разрешите проблема с нормалното опрашване.

Подрязване и оформяне на орлови нокти

Можете да подрязвате орлови нокти в началото на пролетта или по-добре - през есента: през пролетта може да нямате време преди соковия поток, който започва много рано. През първите три години можете да използвате резачка и да не се приближавате, освен ако, разбира се, не се намерят мъртви клони. Ако всичко е наред, ще е необходима само козметична резитба за още няколко години. Но тогава ще започне удебеляване и ще трябва да изрязвате излишните издънки ежегодно.

Храстите на орлови нокти не са като касис, те растат на височина до 2,5–3,0 м и в диаметър могат да бъдат почти еднакви. Но за щастие есенната резитба лесно се понася от храстите и винаги можете да изрежете растенията по геометрията, необходима на собственика, и можете да оформите храст от всякакъв размер и дори вид. По-добре е да не съкращавате издънките, които явно удебеляват храста, а да ги отрежете близо до земята, особено ако това са едни от най-старите клони. Няма нужда да съжалявате за въртящите се върхове - силни, вертикално растящи клони от добри издънки. След време е необходимо да се справите с преплитането на клоните.

Слабите издънки от нулев ред (т.е. тези, които растат от земята) също се изрязват: силен издънка веднага показва силата си, а крехките едва ли ще се развият по-късно. Най-големите плодове от орлови нокти са разположени на силни едногодишни клони, така че при резитбата е по-добре изобщо да не се докосват издънките, които са пораснали през текущата година. Подрязването се използва по-рядко в случай на храсти, отколкото напълно изрязване на ненужни издънки. Трябва ли да прелиствам секциите? Ако това са много дебели клони, тогава е желателно: всичко, като плодни дървета.

Подрязване на орлови нокти

Основната цел на резитбата е да изсветли храста възможно най-много.

Понякога много стари храсти, които на практика са сложили край на растежа на клоните, дори не са изкоренени. Ако отрежете цялата въздушна част и оплодите почвата около храста добре, можете да опитате да формирате ново растение от нарастващия растеж.Може да не живее още 20 години, но за известно време корените имат достатъчно сила.

Проблеми с отглеждането на орлови нокти

Орлови нокти е безпроблемен храст и, при спазване на правилата на селскостопанската технология, той носи нормални добиви годишно. Ако обаче е засаден само един храст и дори на сянка, от него може да се събере само чаша малки плодове. Липсата на влага също предотвратява растежа и запазването на реколтата: храстите изискват особено много вода по време на цъфтежа и изливането на плодове. Ако не поливате орлови нокти през лятото, дори поставените плодове могат да се ронят и това може да се случи дори преди да узреят.

Лошите добиви също могат да се дължат на липса на осветление. На сянка орлови нокти расте добре, но дава малко плодове. Но дори и цял ден на ярко слънце не е за нея. Желателно е част от деня храстите да са добре осветени, а част от деня да си почиват от слънцето.

Въпреки факта, че орлови нокти понася почти всяка почва, тя расте добре с подходящи грижи. Така че, ако го засадите на глинеста площ или където разтопената вода не излиза дълго време, храстът може да не изчезне, но ще расте много бавно, ще дойде късно по време на плододаването и добивите ще бъди слаб. При песъчливите почви всичко е по-просто: само в тях е необходимо да се прилагат увеличени дози торове.

Орлови нокти обича плодородните почви, но не толерира пресен тор и, колкото и да е странно, високи дози минерални торове. В тези случаи храстите са болни дълго време и ако прекалите, можете да унищожите орлови нокти с торове. Най-лесният и безопасен начин за оплождане на храстите с "вонящ": ферментирали настойки от плевели. Собственикът е неприятен и орлови нокти реагира много добре. Неочакваното изсъхване на клоните също може да бъде свързано с хранителни проблеми. По-добре е да подхранвате този храст, отколкото да му давате допълнителни дози тор.

Болести и вредители

При правилно засаждане и основни грижи болестта на орлови нокти обикновено не е застрашена. Но лошо проветривите удебелени храсти, особено при прекомерна влага, могат да уловят гъбични заболявания, а понякога вирусни заболявания атакуват орлови нокти. Повечето от тях не са специфични и се срещат в други градински храсти.

 • Саждивата гъба се проявява чрез почерняване на листата и се понася добре от добре познатите листни въшки. Това означава, че е необходимо да се борите както с листни въшки, така и с вече възникнала болест. Подобно на повечето гъби, саждите могат да бъдат премахнати добре с помощта на такива добре известни фунгициди като Ridomil Gold или Profit. Като превантивна мярка се използва ранното пролетно пръскане на храста с течност от Бордо.

  Саждива гъбичка по орлови нокти

  Гъбичките покриват листата като разцвет на сажди

 • Мозайката е вирусно заболяване, което се проявява като жълти петна с различни форми по листата. Подобно на повечето вирусни заболявания на храстите, мозайките не са лечими. В ранните етапи можете да опитате да изрежете всички засегнати издънки, но ако болестта е обхванала по-голямата част от храста, ще трябва да бъде изкоренена.
 • Рамулариазата е заболяване, предотвратено чрез превантивно лечение на орлови нокти с медни препарати или Фундазол, проведено в началото на пролетта. Проявява се под формата на сиво-кафяви петна по листата, бързо се покрива с бял цвят. Лечението е трудно, лекарствата са същите като за профилактика.
 • Брашнестата мана е добре позната болест, която засяга повечето градинарски култури. Проявява се като бял цвят по листата, лесно се предотвратява чрез превантивни мерки (меден сулфат, фитоспорин и др.). В началните етапи се лекува със същите лекарства, в пренебрегваните - Fundazol, Skor, Quadris и др.

  Брашнеста мана

  Брашнестата мана по орлови нокти изглежда по същия начин, както при другите култури

Сред вредителите една от най-често срещаните и злонамерени е орлови носови въшки, които не само изсмукват соковете от растението, но и пренасят патогени на редица заболявания.

 • Листните въшки се утаяват върху младите издънки, прилепвайки към тях. Скоро листата, растящи на тези издънки, се свиват, пожълтяват и изсъхват. Издънките също могат да загинат.Можете дори да се борите с листни въшки с народни средства (настойки от чесън, дървесна пепел и др.), Но през пролетта, ако все още е далеч от брането на плодове, с масивна инвазия на листни въшки, можете да използвате и химически препарати, например , Actellik или Confidor.

  Листни въшки по орлови нокти

  Листните въшки са най-опасният вредител на повечето градински и градински растения.

 • Ножниците (акация, ябълка и върба) се утаяват върху кората и изсмукват соковете толкова силно, че дори могат да унищожат храста. Едно от най-простите средства за борба е пръскането на орлови нокти с керосин, от специални препарати Rogor и Aktellik помагат.
 • Кърлежите (микроскопични насекоми) обикновено се заселват върху лошо нарязани храсти и заразяват листния апарат. Подобно на листните въшки, кърлежите са способни да носят саждисти гъбички. Мерките за контрол са същите като при листните въшки.
 • Листоядните гъсеници (триони, молци, листни червеи) не са най-опасните вредители, те изгризват най-меките части на листата, но не ги унищожават напълно. Гъсеници от ниски храсти дори могат да се събират на ръка, но в случай на масово нашествие е по-лесно да се обработят храстите с Iskra или Inta-Vir.

Особености на отглеждането на орлови нокти в регионите

Орлови нокти по произход е растение от тайга, неговата родина е Далечният Изток и Източен Сибир, поради което е силно зимоустойчив, расте дори на Камчатка и в Арктика.

Сортовете орлови нокти са получени от растения в Далечния Изток и Камчатка. Следователно в градините най-често може да се срещне в северната половина на страната ни, започвайки от Московска област или леко на юг.

Тя не се страхува от замръзване, но се страхува от нещастието, което се случва в средната лента: неочаквани размразявания, последвани от образуване на лед, което може да разкъса кората по леторастите и корените. Орлови нокти не обичат сушата и екстремните горещини, така че е трудно да се отглеждат в южните райони. Това се отнася например за по-голямата част от Украйна. В тази голяма европейска държава климатът само на най-северните региони е подобен на климата на централна Русия и по-специално на Московския регион.

В централните райони на Русия и в северната част на Украйна орлови нокти се засаждат през втората половина на септември... Мястото се избира най-осветеното, но тъй като тук често се срещат блатисти райони, дренажният слой в ямата за засаждане е направен с височина 15–20 cm (и поради това дупката често трябва да се изкопава по-дълбоко). Храстите започват да растат в тези региони в края на април, а през юни много сортове вече са дали цялата си реколта. Целият риск от отглеждане на орлови нокти в средната лента се състои само от дълги зимни размразявания, в противен случай климатът е изключително благоприятен за тази култура.

В южната част на Русия и по-голямата част от Украйна орлови нокти е малко известен храст, но много ентусиасти се опитват да го засадят. Може да бъде трудно дори да се намери разсад в Украйна: повечето разсадници са се отказали да ги отглеждат. Добивите от тази култура в южните райони са ниски, а не годишни. Тези, които успяват, основно засаждат орлови нокти в сенчести места и ги поливат много често.

В сибирските и уралските райони орлови нокти растат и плодоносят перфектно, но тук за засаждане се използват най-устойчивите на замръзване сортове. Храстите се засаждат по-често през пролетта: есенното засаждане крие риск от замръзване на незрели разсад. За да се намали рискът, се избират деца на две или три години, което означава, че размерът на ямата за кацане трябва да бъде до един метър. След засаждането почвата трябва да се мулчира с мъх. След като храстите пуснат корени, няма проблеми с отглеждането им.

Видео: как расте орлови нокти в Урал

Кратък преглед на годни за консумация сортове орлови нокти

Понастоящем е отгледан огромен брой сортове, поради което е трудно да се даде дори кратка сравнителна характеристика. И така, в Държавния регистър на Руската федерация списъкът на регистрираните сортове се състои от повече от сто имена.

 • Altair е средно сезонен сорт, който е устойчив на болести и вредители.Бушът е нисък, най-важното предимство е, че плодовете висят дълго време, без да се отделят, поради което се препоръчва за онези градинари, които не могат постоянно да посещават сайта. Подходящ за индустриално градинарство.
 • Синьото вретено е един от най-добрите ранозреещи сортове. Единственият недостатък е, че при липса на влага плодовете са много горчиви, поради което особеността на грижите за сорта е систематичното поливане на храста. За съжаление, плодовете от този сорт, както и много други, не се придържат много здраво към храстите.

  Орлови нокти синьо вретено

  Синьото вретено е един от най-известните сортове

 • Пепеляшка е сорт, който е много устойчив на болести и повтарящи се студове, плододава с вкусни плодове с ягодов аромат. Започва да дава плодове през втората година след засаждането. Сортът се отличава с много ниски храсти (под черното касис), което ви позволява да прибирате, докато седите на стол.
 • Ленинградският гигант е сорт, който дава плодове с големи плодове, които узряват неравномерно, което много градинари смятат за едно от предимствата. Можете да съберете реколтата в рамките на един месец и това е лесно да се направи: плодовете са така наречени, образувани на гроздове. Цветята на тази орлови нокти могат да издържат на студове до -7 относноC, следователно, сортът може да се култивира в най-тежките климатични региони.
 • Морена е средно ранно узряващ сорт с големи плодове с форма на стомна с десертен вкус без горчивина. Сортът практически не е податлив на болести, плодовете не се ронят дълго време. Висока зимна издръжливост, която ви позволява да отглеждате сорта във всеки регион.

  Орлови нокти Морена

  Морена се счита от много градинари за един от най-добрите сортове.

 • Нимфата е сорт за екстремни климатични условия. Младите храсти задържат плодове дълго време, но от старите бързо се рушат. Плодовете са сладко-кисели, с пикантен аромат.
 • Bluebird е един от най-непретенциозните сортове, с високи храсти и средни плодове, напомнящи на боровинки на вкус и аромат. Тази орлови нокти никога не замръзва и практически не се страхува от вредители.
 • Нижни Новгород рано - един от най-ранните сортове, отглеждани в Нижегородската селскостопанска академия. Храстът е висок малко под 2 метра, плододава с големи крушовидни плодове с приятен сладко-кисел вкус. Започва да дава плодове много бързо. Добивът е висок, но плодовете до голяма степен се рушат, така че под храстите предварително се полага филм, за да не се загуби узрялата реколта.

  Ранните нижовски орлови нокти

  Nizhegorodskaya рано - много рано узряващ сорт

 • Малвина е високодобивен сорт, който дава плодове с големи плодове. Устойчив на замръзване, болести и вредители. Плодове с десертен вкус, висят на храстите дълго време. Почти няма плодове на един храст, но дори втори храст от същия сорт, засаден наблизо, драстично увеличава добива.

Орлови нокти е много непретенциозна ягодова култура, която дава реколта от витаминни плодове много рано. Тя е жител на студени региони, така че е слабо позната на юг. В средната зона на нашата страна и в по-северните райони орлови нокти се оценяват заради студоустойчивостта и способността си да растат почти навсякъде, но дава добри добиви само ако се грижи правилно.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.