Орлови нокти: видове и сортове, особености на засаждането, грижите и размножаването. Болести, вредители и борба с тях

Първоначално орлови нокти е бил красив диворастящ храст. Все още расте в планините и горите на Югоизточна Азия. А у нас е популярен градинският орлови нокти, той е декоративен (малките му кръгли плодове са негодни за консумация) и годен за консумация (сините му продълговати плодове понякога узряват преди градинските ягоди). За да получите ранна реколта от вкусни плодове или да се възхищавате на цъфтежа на декоративни храсти, е важно да знаете характеристиките на възпроизводството, отглеждането и грижите, от които се нуждае тази култура.

Съдържание

Отглеждане на орлови нокти

Орлови нокти започва да цъфти като една от първите градинарски култури, привличайки погледа, уморен от скучната монотонност на зимния пейзаж. Декоративността на това растение позволява да се засажда на преден план на обекта. Резултатът е ярък акцент, който допълва и подчертава красотата на игликите, които цъфтят в началото на пролетта. Но освен красиви цветя, годни за консумация сортове орлови нокти дават вкусни плодове - първите витамини от лятото.

Орлови нокти плодове

Орлови нокти е един от първите градински храсти, които дават плодове - ако пролетта е приятелска, можете да ги опитате вече в края на май

Избор на седалка

Равна, слънчева зона е подходяща за орлови нокти. Не се препоръчва да се засажда в низини. През пролетта растението се събужда рано и именно в такива области студеният въздух застоява най-дълго. Това е лошо за развитието на храста. Орлови нокти могат да понасят малко сянка, но добивът намалява. Растението е оценено поради факта, че плодовете узряват по-рано от ягодите (почти две седмици).

Храст от орлови нокти

Орлови нокти (както декоративни, така и ядливи) е най-добре да се засаждат на повишено, добре осветено място

Времето за засаждане също е важно за по-доброто оцеляване. Това се прави най-добре през септември или октомври. Растението се вкоренява спокойно и зимува добре.Орловите нокти, трансплантирани през пролетта, се влошават, тъй като вегетационният сезон започва рано.

Каква е растителността на растенията и как протича с конкретни примери за отделни градинарски култури:https://flowers.desigusxpro.com/uhod-za-rasteniyami/vegetaciya-rasteniy-chto-eto-i-kak-takoy-period-protekaet.html

Засаждане на храст от орлови нокти

Процесът на засаждане протича на няколко етапа.

 1. Изкопайте дупка 40 × 40 × 40 см предварително.
 2. Към него се добавят хумус (1 кофа), двоен суперфосфат (100 g), дървесна пепел (300 g) и калиев сулфат (30 g). Всичко се смесва добре със земята. Ако ямата е подготвена през пролетта и засадена през есента, тогава няколко пъти през лятото ще бъде полезно да се смеси почвата в нея за по-добро проветряване на почвата.
 3. При засаждането корените се изправят внимателно и се поръсват със земя. Кореновата шийка трябва да бъде на 3-5 см под нивото на почвата.

  Засаждане на орлови нокти

  Когато засаждате орлови нокти, кореновата шийка трябва да бъде на 3-5 см под нивото на почвата

 4. След поливане земята се мулчира с дървени стърготини, борови иглички или трева. Ако клоните на разсада не са повредени, тогава не е необходимо подрязване.

Орлови нокти е чудесно медоносно растение, но едно растение не е достатъчно. За годишно обилно плододаване трябва да имате 2-3 храста с различни сортове на площадката, със същото време на цъфтеж.

Грижа за орлови нокти

Трябва да се грижите за този красив храст по същия начин, както за всеки друг. Извършването на всички необходими процедури ще направи възможно получаването на богата реколта.

Характеристики за поливане

Орлови нокти е влаголюбива култура, но не понася застояла вода: може да доведе до загниване на корените. Лекото изсъхване на почвата не е ужасно за храста, но при продължително отсъствие на влага повърхностните корени умират.

Липсата на поливане по време на цъфтежа и през периода на узряване на културата води до факта, че плодовете ще бъдат много горчиви. При горещо време е необходимо често поливане (най-малко 10 литра вода на храст).

Къде, кога и колко храсти от орлови нокти са най-добре засадени в лятната си вила:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/zhimolost-kak-sazhat.html

Поливане на орлови нокти

При горещо време всеки храст от орлови нокти се нуждае от поне 10 литра вода

Подходящи торове

За да получавате добри реколти всяка година, торете редовно. Орлови нокти трябва да се хранят поне три пъти на сезон:

 • в началото на пролетта, карбамид се излива под всеки храст, разтваряйки 1 супена лъжица. лъжица в кофа с вода;
 • след бране на плодове се въвежда нитроамофоска (30 g на 10 l вода);
 • в края на есента се прави смес от 5 кг органична материя (изгнила), 100 г дървесна пепел и 40 г двоен суперфосфат на възрастно растение.

Необходимостта от резитба

Ако ядливият храст от орлови нокти не е удебелен, той не се подрязва. Ако е необходимо, през пролетта премахнете замръзналите, счупени и нискорастящи клони.

Видео: подрязване на орлови нокти през пролетта

Когато подрязвате храст през есента, не можете да премахнете растежа на текущата година, тъй като основната част от плодните пъпки е върху него. За подмладяване на старите растения се отстраняват всички издънки, с изключение на младите издънки.

Подрязване на ядлив храст от орлови нокти

През пролетта премахнете замръзналите, счупени и нискорастящи клони на ядливите орлови нокти

Трябва да отрежете декоративните орлови нокти. Характеристиките на неговото формиране ще бъдат разгледани по-долу.

Отглеждане на орлови нокти в контейнери

Поради факта, че орлови нокти има плитки корени, той може да се отглежда като контейнерна култура, особено за декоративни сортове. В днешно време на мода са контейнерните градини, когато растения, включително дървета и храсти, се отглеждат в големи саксии или бъчви. Това прави възможно промяната на външния вид на зеления ви ъгъл чрез преместване на саксиите и съставяне на нови композиции. Отглеждането на орлови нокти в контейнер ще изисква по-често поливане, допълнително торене през лятото, а за зимата ще трябва да покриете добре контейнера или да го преместите в мазе, където температурата ще се задържи около 0 ° C.

Орлови нокти в контейнер

Буш от декоративни орлови нокти в контейнер ще украси тераса или вътрешен двор в градината

Размножаване на орлови нокти

Растението може да се размножава по различни начини:

 • семена,
 • резници,
 • наслояване,
 • разделяне на коренището.

Не всички от тях са достатъчно ефективни.

Прости и ефективни начини за отглеждане на орлови нокти в лятна вила:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/kak-zhimolost-razmnozhit.html

Отглеждане от семена

Това е най-трудоемкият от всички, но най-малко ефективният метод. Свойствата на майчиното растение не са запазени, а качеството на плодовете обикновено е много по-лошо от оригинала. Използва се при разработването на нови сортове орлови нокти. За да получите семена:

 1. Няколко от узрелите плодове се намазват с тънък слой върху хартията.
 2. Оставете да изсъхне.
 3. За сеитба през следващата година семената на хартия се събират на сухо място, където се съхраняват не повече от две години. След този период кълняемостта на семената намалява.
Семена от орлови нокти

Малки семена от орлови нокти

Можете да ги засеете веднага. Процедурата за това ще бъде следната:

 1. Семената се поставят в контейнери с почва съгласно схемата 3 × 3 cm.
 2. Леко ги поръсете с пръст, навлажнете и покрийте с фолио или стъкло. Проветрявайте периодично контейнера и напръсквайте с вода, ако е необходимо.
 3. След появата на издънки (след 3-4 седмици) филмът се отстранява.
 4. Когато на кълновете има 2-3 истински листа, разсадът се гмурка според модела 15 × 15.
 5. През сезона леглото постоянно се полива и разхлабва.
 6. На следващата година разсадът се трансплантира, увеличавайки разстоянието между тях (приблизително 20 × 20 cm).
 7. Първите плодове ще се появят след 3-4 години. От всички разсад те избират тези, чиито горски плодове ви харесват най-много, и ги трансплантират на постоянно място. Останалото може да се използва за декоративни насаждения.
 8. Избраните разсад ще започнат да плододават напълно след 7-8 години.

  Разсад от орлови нокти

  Отглеждането на орлови нокти от семена е труден и дългосрочен бизнес, само животновъдите се занимават с това.

Размножаване на орлови нокти чрез резници

Този метод е много по-бърз и ви позволява да запазите качествата на майчиното растение. Има няколко технологии за събиране и засяване на резници от многогодишни храсти.

Годишни резници

Пригответе и посейте резници, както следва:

 1. През пролетта, преди да се отворят пъпките, отрежете едногодишни издънки с диаметър най-малко 7-8 мм и дължина 15-20 см.
 2. Те се погребват във влажна почва, така че две пъпки да останат на повърхността и покрити с филм.
 3. След три до четири седмици резниците дават корени и те се засаждат в земята.
Едногодишни резници от орлови нокти

За резници са подходящи едногодишни издънки от орлови нокти с диаметър най-малко 7-8 mm и дължина 15-20 cm

Комбинирани резници

Комбинираните резници се вкореняват добре. Те се приготвят и засаждат по този начин:

 1. След цъфтежа, в края на май - началото на юни, зелената издънка се отрязва, така че да има парче едногодишно клонче (както е на снимката).
 2. Резниците се засаждат в земята на дълбочина 5 см, поливат се и се покриват с фолио.
 3. Два до три пъти на ден, резниците са леко овлажнени.
 4. Веднага щом има увеличение в горната част, това означава, че корените са се развили.
 5. Кълновете се оставят да зимуват, защитени от замръзване.
 6. Разсадът е готов за разсаждане следващата есен.
Комбинирана стрък орлови нокти

Комбинираните резници от орлови нокти се изрязват след цъфтежа, в края на май - началото на юни

Зелени резници

Друга възможност за резници е зелена. За да ги засадите:

 1. През юни се изрязват зелени клонки с дължина около 15 см.
 2. Всички долни листа се отстраняват, а няколко от горните се разрязват наполовина.
 3. Резниците се поставят в стимулатор на вкореняване.
 4. След образуването на корените, резниците се засаждат в земята и се покриват с филм. Важно е постоянно да поддържате почвата влажна.
 5. Година по-късно, през есента, растенията са готови за засаждане на постоянно място.
Зелени резници от орлови нокти

Можете да размножавате орлови нокти със зелени резници от растежа на текущата година

Размножаване на орлови нокти чрез наслояване

Добрите разсад се получават с резници. Едногодишните издънки на орлови нокти са подходящи за вкореняване. Слоевете се приготвят, както следва:

 1. Клонът (обикновено долният) е огънат към земята, закрепен с тел.
 2. Заспивайте със земя 2-3 см.
 3. Поливайте и мулчирайте добре. Мястото за вкореняване не трябва да изсъхва.
 4. На следващата година вкорененият летораст се отделя от храста с ножици за подрязване и се засажда на постоянно място. По-добре да направите това през есента.
Получаване на резници от орлови нокти

За размножаване на орлови нокти чрез наслояване са подходящи едногодишни издънки, растящи близо до земята

Разделяне на коренища

Растенията между 6 и 15 години са подходящи за това. По-старите храсти са физически трудни за разделяне и самото растение може да умре. Процесът се състои от няколко стъпки:

 1. В началото на есента храстът се изкопава внимателно и се изрязва, така че всяка част, която трябва да се отдели, да има 1-2 здрави клона с добри корени.

  разделяне на храста с орлови нокти

  Всяка част от храста от орлови нокти, която е отделена, трябва да има 1-2 здрави клона с добри корени

 2. Точките на среза се поръсват с натрошен въглен.
 3. Получените растения се засаждат.

Бушът може да бъде разделен през пролетта, но това трябва да се направи преди началото на вегетационния период, не по-късно от края на март.

Болести на орлови нокти

Смята се, че орлови нокти е доста устойчив на болести, но това не е напълно вярно. Може да бъде атакуван от гъбички и вируси. Навременните грижи и превантивните лечения на храста намаляват вероятността от инфекция. Най-честите заболявания на орлови нокти са различни петна. Декоративните и годни за консумация орлови нокти са тясно свързани култури, така че техните болести и вредители са еднакви, както и средствата за контрол.

Бяло петно

Болестта се причинява от гъбички. На младата зеленина се появяват сивкави петна с бял център. След листата се засягат издънките. Началото и разпространението на болестта се улеснява от висока влажност и ниски температури на въздуха.

Орлови нокти се третират с всеки фунгицид. Инфектираните листа и издънки се отстраняват, всички плевели се изчистват около храста.

Бяло петно

Появата и разпространението на бялото петно ​​се насърчава от високата влажност при ниски температури на въздуха

Брашнеста мана

Най-често растенията, растящи на сянка, са засегнати от брашнеста мана. Клоните сякаш са поръсени с пепел. Засегнатите издънки трябва да се отстранят и изгорят, а храстите да се третират с фунгициди.

Брашнеста мана по орлови нокти

Листата на орлови нокти, засегнати от брашнеста мана, се третират с фунгициди

Червеникаво маслинено петно

Понякога на младите листа се появяват червено-жълти петна, след което листата пожълтяват и падат. Това се проявява като червеникаво-маслинено петно.

За борба с тази болест падналите листа се отстраняват и изгарят. Растенията се третират с течност от Бордо или фунгициди.

Червеникаво маслинено петно

В случай на заболяване от орлови нокти с червеникаво-маслинено петно, е необходимо храстът да се третира с течност от Бордо

Туберкулериоза

Появата на червени подутини по клоните е друго от гъбичните заболявания, наречено туберкулериоза. Той е придружен от изсушаване на леторастите. За да се предотврати разпространението му, всички засегнати издънки се изрязват и изгарят. В началото на пролетта и след цъфтежа храстите се третират с течност от Бордо.

туберкулоза

Всички засегнати клони от орлови нокти трябва да бъдат изгорени, когато издънките изсъхнат.

Почерняване на клоните

Случва се така, че младите листа и върховете на леторастите изглежда са овъглени. Това също е проява на гъбично заболяване, което причинява почерняване на клоните. Необходимо е да се отстранят и изгорят всички издънки, където има признаци на заболяване. Храстите се третират в началото на пролетта и след цъфтежа с течност от Бордо.

Почерняване на клоните на орлови нокти

Почерняването на клоните на орлови нокти се причинява от гъбички

Вирусни заболявания

В допълнение към гъбичните заболявания, орлови нокти могат да бъдат засегнати и от петна от листа и вируси на мозайка-разхуха. Няма лекарства за вирусни заболявания на орлови нокти. Ако вашето растение показва признаци на вирусна инфекция, най-добре е да се отървете от такъв храст. В краен случай, ако признаците са изолирани, можете внимателно да премахнете засегнатите издънки и да ги изгорите.

Пъстри листа от орлови нокти

Пъстрата листа от орлови нокти се появява с белезникави удари и петна

Вредители по орлови нокти

Списъкът с насекоми вредители в орлови нокти не е много голям, но дори появата на един от тях не носи радост на градинаря. Бушът може да бъде засегнат:

 • листни въшки - растенията се третират с инфузия на тютюнев прах с добавяне на сапунен разтвор (100 g тютюн и 100 g сапун на 10 литра вода);
 • ножници - 2 пъти през лятото, храстите се напръскват с Rogor или Aktellik;
 • бебешки молец - напръскайте орлови нокти с Aktellik, Fitoverm или Karbofos в края на лятото или началото на есента, когато молецът снася яйца;
 • миньорски мухи - пръскат храстите с Inta-Vir, Decis през лятото.

Фото галерия: вредители от орлови нокти

Всички инсектицидни препарати се използват стриктно в съответствие с инструкциите, като се спазват мерките за безопасност.

Особености на отглеждането на орлови нокти в регионите

Орлови нокти могат да се отглеждат в различни региони на Русия и съседните страни.

Сибир и Урал

Растението се характеризира с висока устойчивост на замръзване. Орлови нокти цъфти рано, преди окончателното установяване на топло време. При повтарящи се студове цветята могат да издържат на температури до –10 ° C. В допълнение, това е бързо узряваща култура: от цъфтежа до реколтата преминават само 45-50 дни. Така че за кратко лято то расте успешно.

Реколта от орлови нокти

И в Сибир можете да отгледате богата реколта от орлови нокти

Все пак е по-добре да се даде предпочитание на местните сортове. Например, в региона на Томск има специализирана ферма "Bochkarskoye", която се занимава с отглеждане на нови сортове и отглеждане на разсад от различни култури. Те имат добър избор от сортове орлови нокти, подходящи за сибирския климат.

Купуването на разсад е половината от успеха, трябва да го засадите правилно. По-добре е да спрете избора си на тригодишно растение със затворена коренова система (в контейнер). Цената на такива разсад е по-висока, но те са по-упорити и се вкореняват по-добре и започват да дават плодове през втората година.

За предпочитане е да се засажда през есента, но мястото трябва да се подготви през пролетта.

Процедурата е следната:

 1. Ямата се прави по-голяма от обикновено (до около 1 м).
 2. Към него се добавят изгнили органични вещества (компост), дървесна пепел и сложни минерални торове (те имат балансиран състав).
 3. През лятото почвата в ямата периодично се разбърква за по-добра аерация.
 4. През есента, около месец преди настъпването на слана, растенията се засаждат, поливат и мулчират добре. За това са подходящи игли, дървени стърготини или мъх от сфагнум, който се среща в Сибир.

  Сфагнум мъх

  Сфагнумният мъх е перфектен като мулч за орлови нокти, тъй като абсорбира добре излишната влага

За отглеждане можете да препоръчате сортове:

 • Сибирски,
 • Юган,
 • Стрежевчанка,
 • Наслада.

Североизточен нечерноземен регион и република Коми

В тези региони климатичните условия също са благоприятни за отглеждането на орлови нокти. Растението се подготвя своевременно за периода на покой и понася добре зимуването.

Орлови нокти през зимата

Орлови нокти понася дори силни студове

Грижите не се различават от другите региони:

 • навременно поливане,
 • подхранване,
 • подстригване,
 • ако е необходимо, лечение срещу болести и вредители.

Такива сортове растат и плододават добре:

 • Малвина,
 • Gzhelka,
 • Нижни Новгород,
 • Наслада,
 • Гордостта на Бочкар.

Беларус

В Република Беларус орлови нокти също са популярни. Тя е непретенциозна и не изисква специални грижи. Това се случва, когато в късна есен е все още топло, растението цъфти. Това не влияе на зимната издръжливост, но през следващата година реколтата ще бъде малко по-малка. Следните сортове растат добре и дават плодове на територията на републиката:

 • Синьо вретено,
 • Amazon,
 • Пепеляшка.

Южна Русия

В южната част на Русия, поради факта, че през есента жегата може да продължи до октомври, а понякога и до ноември, както и честите размразявания в средата на зимата, орлови нокти могат да започнат да растат и да цъфтят. Всичко това оказва лошо влияние върху състоянието на растението и върху неговия добив. В останалото, грижата за храст не се различава от грижата за всеки друг регион. Тук може да се засажда всеки сорт, дори и с лека устойчивост на замръзване.

Преглед на сортовете орлови нокти, годни за консумация

Първият сорт орлови нокти в Държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация е регистриран сравнително наскоро, преди по-малко от петдесет години. Но това не означава, че изборът на растения е ограничен. Точно обратното. За толкова кратък период от време са отгледани и успешно отгледани много сортове както ядливи, така и декоративни орлови нокти.

Таблица: най-известните сортове ядливи орлови нокти

ИмеПериод на зреене на горски плодовеХарактеристики на плодоветеХарактеристики на сорта
ЖарРано узрелиСладка, с лека горчивина, удълженаСредно големи, устойчиви на замръзване
ГжелкаКъсно узряванеГолям, сладък, с лека горчивинаСреден размер, десерт
Гигант БочкарСреден сезонМного големи, с дължина до 4 сантиметра, сладко-кисел вкусУстойчивостта на замръзване на храста е до –47 ° C. Цветята могат да издържат на възвратни студове до –10 ° C
СибирскиРано узрелиАроматни, сладки, дълги до 2,5 см.Втулките са средни - до 1,5 м, висока устойчивост на замръзване - до -50 ° С. Сортът е устойчив на болести и суша
РоксанаКъсно узряванеГолям, сладко-кисел. Капацитетът на падане е среденВисока устойчивост на замръзване, устойчива на болести
НасладаРано узрелиГолеми, сладко-кисели, малко се ронятХрастите са високи. Сортът е мразоустойчив, устойчив на болести
МалвинаСреден сезонАроматен, сладко-кисел вкус, веретенообразен. Малко падаСреден храст, добра устойчивост на замръзване
Гордостта на БочкарСреден сезонСладко-кисел с лека горчивина, характерна форма, силно ронливСортът е устойчив на замръзване и болести, с висок добив

Фотогалерия: някои от най-известните сортове ядливи орлови нокти

Декоративни орлови нокти: разлики в отглеждането

В ландшафтния дизайн на парцели широко се използват катерушки и храстови орлови нокти. С негова помощ можете:

 • украсяват грозна стена на сграда;
 • подредете беседка, арка;
 • организира жив плет.

  Декоративни орлови нокти на арката

  Използвайте къдравите орлови нокти на Браун, за да създадете арка

Декоративните сортове са много пластични:

 • катерещият орлови нокти може да се превърне в храст чрез резитба или в красива цветна градина, ако се отглежда без опора;
 • маломерните сортове са добри в граничните насаждения;

  Нискорастящи декоративни орлови нокти

  Нискорастящите сортове декоративни орлови нокти са добри за гранични насаждения

 • както катерещите, така и храстовите растения могат да се комбинират с иглолистни дървета (туя, хвойна, смърч);
 • орлови нокти с кратък период на цъфтеж ще изглеждат добре до катерещи се рози и клематиси.

Грижа за декоративни орлови нокти

Слънчева, защитена от вятър зона е подходяща за декоративни орлови нокти. Когато засаждате в близост до сгради, най-доброто място ще бъде от южната страна. Растението толерира леко засенчване, но при липса на осветление няма да има обилен цъфтеж. Орлови нокти ще цъфтят по-обилно, ако няколко сорта са засадени един до друг.

орлови нокти от южната страна на къщата

Най-хубавото от всичко е, че орлови нокти ще покажат своите декоративни качества при засаждане от южната страна на къщата

Засаждането на тази култура е същото като годни за консумация орлови нокти, само кореновата шийка е останала на нивото на почвата.

Грижите включват:

 • редовно поливане,
 • плевене,
 • разрохкване на почвата,
 • задължителна резитба.

Корените на декоративните орлови нокти са разположени достатъчно дълбоко и разхлабването на дълбочина 15–20 cm няма да навреди на растението, а точно обратното. В горещите дни е добре да се напоява цялото растение.

Необходима е резитба за декоративни сортове... Растенията растат бързо и без формираща резитба е невъзможно да се запази формата, зададена от дизайна. Тази процедура се извършва в началото на пролетта или късната есен. Освен това къдравите сортове се подмладяват веднъж на всеки две години. За да направите това, изрежете всички стари стволове и оставете 3-5 млади силни издънки.

Видео: образуването на декоративни орлови нокти

Обилно и дълго цъфтящи растения консумират голямо количество хранителни вещества, които трябва да се попълнят, в противен случай следващата година ще има малко цветя. Подхранването се извършва три пъти на сезон (два пъти с минерални торове и веднъж с органични вещества):

 • за първи път през пролетта, във фазата на пъпките, се полива с вода и карбамид (1 супена лъжица. лъжица на 10 л);
 • втори път след цъфтежа (30 g нитроамофоска на 10 литра вода);
 • третата подхранка се извършва в края на есента, когато при изкопаване на земята под всеки храст се внасят изгнили тор и пепел (съответно 5 кг и 100 г).

Ако при засаждането на растението са били приложени достатъчно торове и органични вещества, тогава не е необходимо да се добавя нищо през първите 2-3 години.

Трансплантацията на възрастни растения се извършва през периода на покой, в началото на пролетта или есента.

Методи за размножаване

Чрез методи за разплод декоративни орлови нокти не се различава от годни за консумация. Най-добре е да се размножава чрез наслояване, особено къдрави сортове, тъй като те се вкореняват добре.

Кореневите издънки също са добър вариант за размножаване. Растението прави всичко само. След вкореняване на издънката, трябва:

 1. Изкопайте внимателно растежа.
 2. Отделете корена с нож или резачка.
 3. Поръсете разреза с натрошени въглища.
 4. След това засадете кълновете на подготвеното място.

  Корен от орлови нокти

  Декоративните орлови нокти често се размножават чрез коренови издънки

Декоративни сортове орлови нокти

Има сортове за катерене (те могат да растат по решетки или арки или да пълзят като почвени покривки) и храстови сортове, от които образуват стъбла.

Таблица: популярни къдрави сортове декоративни орлови нокти

ИмеДължина височинаВреме на цъфтежЦветяХарактеристики на сорта
СеротинДо 5 mЦъфти дълго времеЯрко розово
 • с помощта на резитба може да се отглежда под формата на храст;
 • неподдържан като отлична земна настилка
ТелманДо 5 mЮни е около 2 седмициЖълтоЗа зимата те се отстраняват от опората и се покриват. Съчетава се добре с иглолистни дървета
ДжералдДо 6 mОколо 3 седмици през юниБяло и много ароматноНе отделя листа при замръзване от -25 ° C. През пролетта листата падат, когато започват да растат нови. Оранжево-червени плодове
Hekrota GoldflameДо 6 mЮни до септемвриОтвън синьо-червено или лилаво-червено, отвътре жълто-бялоМоже да бъде оформен като храст. Не дава плодове
Американска красавицаДо 4 mЮни до септемвриИскрящ портокалНиска устойчивост на замръзване. Плодовете са негодни за консумация

Фотогалерия: Някои популярни сортове за катерене на декоративни орлови нокти

Бушовите сортове и видове орлови нокти се оформят по-трудно, но не по-малко декоративни.

Таблица: популярни сортове храсти и видове декоративни орлови нокти

ИмеСорт или видВисочинаВреме на цъфтежЦветяХарактеристики на сорта
КафявоРазнообразиеДо 3 mЮни до октомвриФормата на цветята наподобява фуксия, цветът е червено-оранжевПлодовете са негодни за консумация, но се използват в традиционната медицина
ШапкаИзгледНискорастящ храст - не по-висок от 30 cmЮни до септемвриАроматно, бялоВ ландшафтния дизайн се използва като гранична култура. Плодовете са негодни за консумация. Вечнозелени
АлбертаРазнообразиеСреден храст - до 1,3 m3 седмици през юниЛавандула, много ароматнаСортът е устойчив на суша, но чувствителен към замръзване
АлпийскиИзгледСреден храст - до 1,5 mМай до августЗеленикаво розово без мирисПлътна корона. Плодовете са негодни за консумация, подобни на череши, декоративни, яркочервени
Далечен ИзтокИзгледВключва 3 вида храсти с височина от 1 до 3 мЮни до августЖълтеникаво бялоИзползва се за озеленяване. Плодовете са негодни за консумация, коралово червени. Зимоустойчив външен вид

Фотогалерия: някои популярни сортове храсти и видове декоративни орлови нокти

Отзиви за годни за консумация орлови нокти

Предимства: най-ранното зрънце, вкусен, лечебен, непретенциозен, мразоустойчив храст. Недостатъци: не. Вече четири години в моята дача расте орлови нокти, нисък храст с горски плодове. Когато го купих, ми обясниха, че трябва да купя по чифт, и го направих. Плодовете орлови нокти се появиха през втората година. Реколтата се увеличава с всяка година.

Тамрикоhttp://otzovik.com/review_3472986.html

Предимства: има много полезни свойства. Недостатъци: Не за мен. Първото зрънце, което узрява в страната, е орлови нокти.

Новаковаhttp://otzovik.com/review_3492852.html

Орлови нокти е храст, който произвежда вкусни плодове. Медоносното зрънце е много вкусно и има необичаен вкус - горчиво-кисел, има и много полезни свойства. Когато се ядат, тези плодове са чудесни за освежаване.

Анастасия71http://ireкоменnd.ru/content/odna-iz-samykh-poleznykh-yagod-dlya-organizma-opisanie-foto

Ако искате да отглеждате плодове и да украсите мястото с красиво растение, но няма достатъчно свободна земя, засадете орлови нокти. Ранният период на плододаване, невероятният декоративен ефект, устойчивостта на замръзване и лекотата на грижи правят тази култура в търсенето днес. И на всички, които се съмняват дали да засаждат орлови нокти или не, нека ви напомня, че е много полезен както за възрастни, така и за деца.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.