От хипи до аристократи или как правилно да отрежете калината

Малко хора остават безразлични към калината. Поети, писатели, художници, музиканти признават любовта ѝ. И това е разбираемо. В края на краищата храстът на калината може да се възхищава целогодишно. През пролетта е безупречно бял поради буйния си цвят. През лятото - сочно зелено, разперено, примамливо. През есента ги привличат вълшебни чадъри, пълни с алени плодове. А през зимата плодовете, останали по клоните, като малки искри, блестят с рубинена светлина.

Подрязването е част от грижата за калина

Има една поговорка - „Калина не е малина, не може да се яде много“. Ако обаче говорим за стойността на плодовете, тогава калината надвишава малините по съдържание на желязо с 1,5 пъти, витамин С - два пъти, захарите - три пъти. А валериановите киселини и различни пектини в състава му не само придават на плодовете специален ябълков аромат, но и позволяват да се използват за лечебни цели с повишена раздразнителност, повишена сърдечна честота, както и при неврози, съдови спазми и някои стомашни заболявания. Истинска зелена аптека!

Калина зрънце

Калина е истинска аптека в храсталака

Калината, както всяко разпръскващо се дърво, се нуждае от грижи. Подрязването е част от тази грижа, но частта е толкова важна и важна, че е трудно да си представим калина без нея. Калината е растение, което непрекъснато посяга към слънцето. Следователно, без резитба, броят на страничните и обрасли клони ще нараства с висока скорост, средата на храста ще се превърне в непроходима джунгла, а цъфтежът и плододаването ще отидат до върховете на храста, което ще направи плодовете достъпни за птици, но не и на хората. Тези грозни метаморфози ще доведат до изсъхване на клоните, отслабване на растението, разпространение на болести и вредители.

Цъфтяща калина

Безупречният бял цвят на калината й придава особен чар през пролетта

Видове и график на изрязване

Лесно е да превърнете декоративния храст в „бягащ хипи“, но да му придадете аристократичен блясък и блясък е задача, макар и не лесна, но напълно възможна.

Видове подстригване

Първо трябва да вземете решение за видовете резитба и тяхната сезонност. Това е много важно, защото ако провеждате процедура, травмираща за дърво, тогава трябва да знаете за какво служи. Има три вида подстригване:

 • Санитарно - извършва се с развлекателна цел: болни, изсъхнали клони, които са замръзнали през зимата, се отрязват.
 • Изтъняване - тази вариация на резитбата включва изрязване на здрави, гъсто растящи клони, които пречат на правилното развитие на храста и формирането на ягодоплодната култура.
 • Формативно - такова подрязване е необходимо за калина, отглеждана с декоративна цел, за да се получи елегантен храст или жив плет.

Калината реагира много добре на резитбата, включително нейните подмладяващи и изтъняващи вариации.В същото време дори добивът не пада, ако всички действия се извършват точно, правилно и по график.

Дива калина

Калината, растяща в дивата природа, силно се удебелява в центъра, така че дава урожай само по върховете

Време на резитба на калина

Графиката в този случай не е някаква мъртва догма, която трябва да се следва буква по буква. Съществуват обаче общоприети срокове и насоки за това кога каква резитба може да се направи и кога е по-добре да не се докосва дървото.

Така че препоръката да не се произвежда прореждане на резитба на плодовете от калина през есента винаги поражда много въпроси. Защо е така? В крайна сметка дървото по това време се подготвя за хибернация и е най-малко уязвимо за възприемане на наранявания. Но можете да погледнете на този въпрос от различен ъгъл. Калина, която дава плодове, завършва своя вегетационен период. Предстоят я зима и тежки студове. И въпреки че тя е непретенциозно дърво и перфектно толерира ниски температури, няма пълна увереност, че растението ще се събуди през пролетта без измръзнали клони. Има статистика, че до 10% от лигнифицирания материал загива през зимата. Запазените стволове и клони обикновено ще се предпазват взаимно от ветрове и студове.
Но декоративните видове калина не се препоръчва да се режат през пролетта, в противен случай тя ще остане без активни дръжки и ще загуби изобилната си снежна красота.

Калина през зимата

Калина не се препоръчва да се отрязва през зимата - въпреки че е непретенциозна, тя може да загуби някои клони поради замръзване

Ако през есента щедро отрежете плодовата калина с 25-30%, а през пролетта установите, че други 10% са загинали, тогава ще дойде истинско бедствие по отношение на добива. Калината със сигурност ще пусне много нови издънки през лятото, но те ще станат плодоносни едва през втория сезон. Следователно, ако не искате да останете без реколта и да летите като шперплат над Париж, тогава е по-добре да не произвеждате резитба за изтъняване през зимата. Само санитарен!

Таблица: График за подрязване на калина

Тип подстригванеЕсенЗимаПролетЛято
СанитаренПровежда се по всяко време на годината. Всички нежизнеспособни клони се отстраняват, като по този начин се блокира разпространението на болести. Сухите клони се подрязват до здрава тъкан. Разрезът се прави над пъпката, обърната навън, но не навътре.
ИзтъняванеНеНеСлед началото на соковия поток в растението. Срокът е от края на април до началото на юни.През лятото се отстраняват страничните израстъци през текущата година и растежа на корените.
ФормиращоСлед падащи листа. Срокът е от края на септември до края на октомври.НеПреди началото на соковия поток. Април - началото на май.Провежда се два до три пъти през лятото. Отстраняват се върховете на растението и страничните израстъци.
Подрязване на калина през пролетта

При санитарна резитба се изрязват само сухи и повредени клони

Технология за изтъняване на резитбата

Всички видове резитба са много важни за калината. Но въпреки това ролята на първата цигулка се играе от изтъняващата и формираща. От тях зависи външният вид, поддържането и класическият преход от образа на „хипи“ към образа на аристократ.

Изтъняващата резитба се счита по някакъв начин за подмладяване, тъй като не само клоните, които удебеляват силуета на храста, подлежат на рязане, но и стари здрави клони. Важно е да се изгради такава схема на подмладяване, така че отпуснатото мъртво дърво на възраст над 12–15 години да бъде заменено от нови стъбла, да набира сила и да дава реколта през втората година. Остаряването на храста без подмладяване на клоните може да доведе до отслабване на имунитета към болести, уязвимост към нежелани насекоми, намаляване на производителността и декоративността.

Силно удебелен храст от калина

Храстът е толкова удебелен с ненужни клони, че нито слънцето, нито въздухът могат да проникнат вътре в него - той може да бъде излекуван само чрез изтъняване и подмладяване на резитбата

Технологията за изтъняване на резитбата е както следва:

 1. Под корена на градинската резачка се изрязва растежа на корените за текущата година, като расте както извън рамковите клони, така и вътре в храста. Не трябва да чакате, докато той запълни цялото пространство на багажника и отнеме всички сокове от основните стволове.
 2. При подмяна на стари клони, нови издънки остават от корена. Счита се, че най-добрите клони са с равномерна форма и праворастящи, но не лежащи вертикално към земята, възлести, извити или пресичащи се.
 3. Старите клони, маркирани за премахване, се изрязват в корена. Секачът няма да ги вземе, така че манипулацията се извършва с ножовка.
 4. Възлите растат надолу, чадърите от плодовете от миналата година и върховете се отстраняват. Това е името на тези, които растат на сноп върху пънове с голям диаметър.
 5. Върховете на твърде високите издънки се отрязват. Те са непрактични и непостижими нито по отношение на грижите за тях, нито по отношение на прибирането на реколтата. В края на краищата, поради крехкостта на клоните на калината, не можете да прикачите стълба към тях!
 6. В процеса на изтъняване на резитбата винаги има възможност да се отрежат клони, повредени от суша, слана, болести или вредители от насекоми. Всички замърсени материали не трябва да се използват за направа на опорни стълбове или за поставяне в компостна яма. Възможно е само изгаряне.

Фотогалерия: правила за подрязване на калина

Формираща резитба

За формираща резитба са подходящи не само декоративни сортове от типа Boule-de-Nege, но и най-обикновените сортове червена плодна калина. В крайна сметка естественият декоративен ефект на храста се проявява по всяко време на годината. Задачата на градинаря е само да го подчертае, като създаде светло петно ​​в градината. Това изисква компетентна резитба.

Жив плет от калина

Калиновите храсти, засадени в един ред, могат да създадат великолепен жив плет

Калина декоративна

Оформянето на прически на части може да се извършва през целия вегетационен период. Пролетта е заделена за санитарно почистване. През лятото калината се моделира под стандартно дърво или под разстилащ се храст. През есента се препоръчва подрязване и удебеляване.

Разтегната калина

Този храст от калина от сорта Gordovina е напълно оформен, но изисква светлинна корекция

От калина можете да оформите жив плет, елегантна топка, удължена пирамида и някои други прости форми. Но изящни фигури като от чемшир, най-вероятно няма да работят, тъй като клоните на калината са склонни бързо да станат твърди и да растат обрасли с множество плътни слоеве, като същевременно губят своята гъвкавост. Независимо от това, красив добре поддържан храст може да се превърне в притегателен център за градина и да бъде гордост за собствениците си.

Готово стандартно дърво

Отглежданото на закрито дърво от калина може да се използва за украса както на градината, така и на къщата

Как да оформите перфектния храст от възрастна калина

Ако оставим калината да се носи от само себе си и я оставим без резитба, ще получим „занемарена градина“: безпорядъчни клони с височина 2-3 метра, безформеност, мъртва дървесина, отклонения, провисване и бъркотия.

Ако го следвате през сезона и през целия живот на калината, ще получим „прекрасна градина“: цъфтящи двойни бели снежни топки-съцветия, ярки четки от горски плодове, сочна зелена зеленина, идеална геометрична форма на храст и възхищение от съседи.

Сорт Boulle de Neige

Грациозните фигури, като от чемшир, няма да работят от калина, но обилен цъфтеж е гарантиран

Вторият вариант несъмнено е за предпочитане. Следователно ние се въоръжаваме с резачка за рязане на тънки издънки и ножовка за изрязване на клони с диаметър повече от 2 см. Схемата за подрязване на калина за идеален храст е съвсем проста:

 • През есента след падането на листата или през пролетта, преди да започне соковият поток, на първо място, хвърлете критичен поглед върху храста и пребройте броя на скелетните стволове в него. Отбележете 7-8 от тях, които имат идеално равномерна структура, и ги идентифицирайте със сигнални ленти. Отрежете останалите стволове заедно със страничните клони по тях.
 • Започнете да отрязвате страничните клони върху останалите скелетни клони.Страните, които са насочени към центъра на храста, се отрязват, защото именно те ще създадат непроходима гора през лятото.
 • За първата лятна прическа ще ви трябва фина мрежеста мрежа, която ще трябва да покрие храста и да му придаде желаната форма в съответствие с наличните му размери. Всички издънки, които излизат извън решетката, трябва да бъдат отрязани. Като правило това са процеси с малък диаметър - ножиците за резитба ще се справят напълно с тях. Това подстригване се счита за моделираща прическа.
 • Следващата лятна прическа се извършва не по-рано от 17–20 дни след първата. Мрежата вече не е необходима, тъй като силуетът на храста е напълно очертан. Подстригването ще има характер на коригираща прическа. За сезон може да има 2-3 такива манипулации.

Фотогалерия: образуването на храст от възрастна калина

Как да оформите перфектния храст от калина от първата година от живота

Тази опция е по-проста от първата, защото не е нужно да се занимавате с рязане на стари стволове, образувайки рамкови стволове на еднакво разстояние от центъра. Но резултатът от работата може да се радва само 3-4 години.

Действията, които трябва да се извършат от първата година от живота на растението, са както следва:

 • След засаждането на младо кълно от калина на открито през пролетта или есента, отстранете всички издънки от него, оставяйки само 3-4 пъпки. Разрезът се прави над бъбрека под ъгъл 450.
 • През летния период на първата година от живота се очаква по-нататъшно скъсяване на отглежданите издънки и процеси. Препоръчителната дължина от корена е 40–45 см. Върховете над тази дължина се отрязват.
 • До есента един засаден кълн ще започне да расте коренови издънки. Изрязва се в корена, с изключение на 5-7 клона, които по-късно ще поемат ролята на рамкови стволове.
 • Следващата пролет и лято изоставените рамкови стволове трябва да бъдат съкратени, като дължината на всеки от тях е 30–40–45 cm.
 • Повтаряйте стъпки 3 и 4 от година на година, докато се образува храст с желания размер и форма.
Схема за подрязване на храст от калина по години

Формиращата резитба на калина се извършва от първата година от живота

Как да оформите стандартно дърво

Много по-трудно е да се създаде стандартно дърво от калина, отколкото да се оформи храст. Всичко е свързано с естествената му характеристика да ражда десетки груби коренови издънки. По този начин растението се застрахова срещу изчезване.

Задачата на градинаря в този случай е стриктно да наблюдава и отстранява навреме всички издънки, идващи от корена, с изключение на един и единствен, избран за стъблото. Това трябва да е най-мощният, висок, идеално прав багажник. Изрязването до корена на всички останали стволове, които пречат на растежа и развитието на основния, може да се извърши независимо от сезона.

Формираща резитба на стандартно дърво

След завършване на формирането на стандартния ствол, дървото се поддържа във форма поради техниките, посочени на фигурата

Основният ствол трябва да се храни два пъти годишно, така че да получава пълноценно азотно-фосфорно-калиево хранене. Мулчиране с торфен компост и дървени стърготини в кръга около ствола ще позволи на багажника бързо да се втвърди и да достигне височина от 45-50 см. Тази дължина е минимумът за създаване на ствол. Но може да бъде на височина 50-100 см от земята. На този сегмент ще трябва да отрежете всички странични издънки, до най-малките. Издънките, растящи над избраната марка в така наречените „апикални пъпки“, не се изрязват. Дава й се зелена улица да расте, но само докато короната се сгъсти и се наложи редене на резитба.

Пример за стандартно дърво на калина

Декоративната калина Boulle de Neige се поддава добре на оформяне под формата на стандартно дърво

Когато стандартната цев достигне дължина 1,5 метра, е необходимо да се прищипе горната й част. Освен това всичко зависи само от въображението и уменията на градинаря.Можете да оформите дърво топка, дърво пирамида, дърво трапец. За това се използват мрежа и градинска резачка.

Съвети за начинаещи декоратори на калина

По принцип калината е некапризно растение. Той лесно ще приеме всички ваши правила и лесно ще изгради всичко ненужно отсечено поради първоначална неопитност. Но въпреки това следните прости съвети ще помогнат да не навредите на храста и да му придадете още по-декоративен ефект:

 • След резитбата, считана за шокова операция, калината трябва да се подхранва. От минерали през пролетта и есента са подходящи фосфорно-калиевите торове. От органичен - торфен компост, който ще служи като храна за корените, и мулч, предпазващ ги от неблагоприятни външни температури.
 • Всички секции с диаметър над 1,5 см се обработват с градински лак или боя. Това е необходимо, за да не проникнат в пукнатините нито вредните микроорганизми, нито големите вредители с техните потомци.
 • Ако резитбата се прилага за плодни сортове червена калина, тогава трябва да се вземе предвид фактът, че растението дава плодове на едногодишни издънки. Следователно всички годишни израстъци могат да бъдат премахнати само след бране на плодовете. В противен случай декларираният добив не може да бъде постигнат.
 • Скелетните стволове на растенията, въпреки лигнизираната си структура, са много крехки - под въздействието на вятър или валежи те могат да се огънат, да се счупят или да придобият извит вид. За да се предотврати това, се препоръчва използването на здрави опори под формата на плътни дървени или метални стълбове. Ако калината расте като храст, тогава опората се забива в центъра на храста и всички скелетни клони около него са завързани с една лента. Ако калината е оформена под формата на стандартно дърво, тогава стволът й също е защитен от опора и жартиера.

Фотогалерия: примери за добре поддържани дървета и храсти от калина

Видео: резитба на калина през пролетта

Добре поддържаната калина е наистина знак за прекрасна градина. А също и мярка за чистота, грижа и сръчни ръце на градинар. По състоянието на това растение с червени плодове може да се прецени ситуацията в цялата икономика на дачата. Красивият и декоративен храст означава, че цялата зона е добре поддържана. Небрежен и занемарен - това означава, че цялата градина е самият „хипи“, който е по-добре да се заобиколи. Пожелаваме на всички ви ред и просперитет на вашите шестстотин квадратни метра!

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.