Калина: какви са полезните му свойства и има ли противопоказания

Познайте кое зрънце може да се бере след първата слана? Точно така, калина. През зимата, когато човек може да мисли само за други дарове на природата, тя върши отлична работа за защита на тялото ни от различни заболявания. В Русия плодовете на това прекрасно растение са били използвани навсякъде. На масата те бяха задължителна съставка не само за сладки ястия, но и за гарнитури и мариновани зеленчуци. От тях се правят полезни заготовки и се използват в народната медицина. А руските красавици знаеха много тайни как да използват червените плодове, за да останат привлекателни дълги години. Какви други полезни свойства крие? Има ли противопоказания за употребата на чудотворните плодове? Нека да разберем.

Съдържание

Какво е калина

Имаше малко красиви легенди и песни за едно растение. Но калината в Русия винаги е била на висока почит. За нашите предци растението е било символ на красота, младост, любов и щастие. Калина се смяташе за сватбено дърво. От него беше направен булчински венец, сватбената маса беше украсена с букет клони с горски плодове, питка и храна бяха украсени с плодове.

Момиче с венец от калина

Дълго време калина в Русия в голяма чест

Как изглежда растението, какви видове се срещат

Вид от рода Kalina и представител на семейство Adoksovye е Kalina Ordinary или, както обикновено го наричат, Red Kalina. Най-често има храстови широколистни растения, по-рядко - дървоподобни представители на рода. Височината на растението е от 1,5 до 4 м. Багажникът е покрит със сива кора с кафяв оттенък, на чиято повърхност се виждат надлъжни пукнатини.

Растението образува много жълто-кафяви издънки. Кората им, както и по клоните, е гола и гладка, покрита с големи лещички. Листата са срещуположни. Формата им е широко яйцевидна или кръгла. Листната плоча е три-петлопастна, заострена, със заоблена основа. Дължината е 5-8 см, ширината е приблизително еднаква. Повърхността на листа е гола, набръчкана, с три основни палмови вени, тъмнозелена. Долната страна е сиво-зелена и леко опушена. Листът е разположен на набразден дръжка с дължина 1–2 cm.

Храст от калина

Най-често калината расте като храст

Цветята се събират в плоски зонтични метлици с диаметър 5–8 cm, състоящи се от 6–8 лъча. Съцветията са разположени по върховете на младите издънки.Съставът на букета е разнороден, в средата са разположени малки двуполови цветя, а по краищата ги обграждат големи стерилни цветя. Цъфтежът продължава от края на май до юли. Дървото изглежда много елегантно благодарение на ослепително белите чадъри. Понякога има съцветия от бяло-розови нюанси, което създава прекрасна естествена цветова комбинация.

Съцветие на калина

Съцветието на калината прилича на букет - в средата има малки цветя, около краищата им са заобиколени от по-големи

Миризмата, излъчвана от цветята на калината, може да се нарече особена, но не и неприятна. Освен това има видове калина, които излъчват доста приятна миризма по време на цъфтежа.

Плодовете са кръгли или овални костилки с диаметър 8 - 10 mm. Зрелите плодове придобиват яркочервен цвят, благодарение на който произхожда името на растението - плодовете, видими отдалеч, наподобяват капки горещо желязо. Според етимолозите името се свързва с думите „горещ“ или „горещ“.

Четка от калина

Плод на калина - сочна костилка

Сплесканата кост е доста голяма. Размерите му са 7 - 9 cm. Формата на костта е много интересна - прилича на сърце.

Кости от калина

Костите на калината са изненадващо подобни на малки сърца

Плодовете на калина, пълни със сок, имат горчив и леко стипчив вкус. Но след първата слана вкусът се променя - горчивината изчезва, появяват се сладко-кисели нотки. Но все пак вкусът на плодовете, както и миризмата им, могат да бъдат наречени специални, за аматьор. Но ако плодовете се ядат със захар или мед, тогава се оказва много вкусно. Не напразно една популярна поговорка казва: „Калината се похвали, че е добра с мед“.

Калина четки на студено

След първата слана вкусът на калината се променя към по-добро.

Семейство Калина е доста представително. По света има над 140 растителни вида. Освен това учените с удоволствие отглеждат нови сортове от това невероятно растение. Големият списък включва овощни и декоративни дървета и храсти. В допълнение към сортовете с червени плодове, има сортове с жълти и черни плодове.

Видово разнообразие от сортове на снимката

Но, въпреки такъв голям избор, най-често срещаният остава точно Червената или обикновената Калина. И всичко това благодарение на факта, че дълго време хората забелязваха изключителните лечебни свойства на растението.

Натюрморт с червена калина

Въпреки голямото видово разнообразие, именно калина червено е най-популярното

Къде расте

Районът на разпространение на калината е широк. Това се улеснява от невзискателността на растението към условията на местообитанието. Най-често расте в степни и горскостепни зони, обича да се харесва на бреговете на реките. Най-подходящ за отглеждане е умереният климат на Европа и европейската част на Русия.

В Русия растението се среща и в следните региони и области:

 • Крим;
 • Кавказ;
 • Западен и Източен Сибир (басейни на реките Ангара и Енисей, както и в югозападната част на Байкал).

Изолираните местообитания се намират в Казахстан, Централна Азия (планините Чу-Или, Транс-Или и Джунгарски Алатау) и дори в Северна Африка. Растението се среща и в Америка, а сортовият сорт е доста богат. Но Калина червено, за което са композирани песни в Русия, е изключително рядко.

Калина в природата

В умерен климат калината расте в светли гори

Полезни характеристики

Традиционната медицина от XIV век използва калината като лекарства срещу голям брой заболявания. Хората много уважаваха това растение, нарязването на калина в Русия се смяташе за грях. Растението все още често се използва при приготвянето на лечебни отвари, които използват нашите майки и баби.

Калината е особено ценна с високото си съдържание на витамин С, който участва в почти всички жизненоважни процеси в организма. По отношение на количеството на този витамин, калината не отстъпва на касиса, а лимонът съдържа 70% по-малко от него от червените плодове.

Съдържание на протеини, мазнини и въглехидрати - таблица

Съставът на основните
питателна вещества
Колко се съдържа
в 100 g
Протеин0,11 g
Мазнини0,01 g
Въглехидрати6,86 g

Калоричното съдържание на плодовете на калината е незначително. 100 g от продукта съдържа 27,78 kcal, което е около 1% от дневната стойност.

Състав на хранителните вещества - таблица

Микро и
макронутриенти
ВитаминиКиселиниБиологично
активни вещества
Аминокиселини
Манган, мед,
молибден, цинк,
селен, калий, хром,
кобалт, бор, йод,
желязо, олово,
натрий, фосфор.
A, C, PP, B1, B2,
B3, B6, B9, E,
ДА СЕ.
Олеинова, линолова,
палметинова,
миристичен, оцетен,
каприл, валериана.
Флавоноиди, пектини,
танини,
фенолни съединения,
етерични масла, гликозиди,
смола.
Валин, хистидин, изолевцин,
лизин, левцин, треонин,
фенилаланин.

Плодовете на калината са не само лечебни. Всички части на това невероятно растение имат лечебни свойства.

 • семената съдържат голямо количество мазни масла;
 • цветята са източник на ароматни и минерални вещества;
 • кората, листата и корените са богати на смолисти и дъбилни вещества, органични киселини, витамин С.
Плодова напитка от калина

Калина съдържа голямо количество полезни вещества, поради което заслужава уважение

Ползи за жените

От древни времена калината се е считала за женско дърво... Лечители и магьосници дарили растението с магически свойства. Калина можеше да излекува емоционалните рани на жените, трябваше само да се изкачи, да прегърне „майката-калина“ и да сподели с нея неприятностите си.

Богатият витаминен и минерален състав също помага за преодоляване на физическите заболявания. Зрелите плодове са пълни с много съединения, подобни на женските полови хормони. По време на менопаузата те спомагат за поддържането на здравето и подобряват състоянието на кожата.

Други части на растението - кора, семена, цветя, в народната медицина са били основно средство за предотвратяване или лечение на много женски заболявания:

 • мастопатия;
 • маточно кървене;
 • болезнени или продължителни периоди;
 • миома;
 • киста на яйчника.

По време на бременността на жената не е било забранено да използва прясна калина или препарати от нея. Под всякаква форма плодовете са полезни за организма, като укрепват имунната система и увеличават хемоглобина. Но ако се открие алергична реакция, приемането на пресни или преработени плодове трябва да се спре. Освен това плодът може да повиши тонуса на матката, което може да доведе до спонтанни аборти. Във всеки случай първо трябва да се консултирате с Вашия лекар и ако се получи разрешение, след това се опитайте да не се увличате с плодове.

Тъй като калината принадлежи към продукти, които могат да провокират алергична реакция, при кърмене е необходимо внимателно да се включи в списъка на здравословните храни. Но не трябва напълно да изключвате продукта от употреба. Ето няколко насоки, които да ви помогнат да вкарате здравословните плодове във вашата диета:

 1. Първите 3 месеца трябва напълно да се откажат от употребата на калина. Ако детето е предразположено към алергии, забраната за плодове се удължава с още 2 месеца.
 2. Първата употреба трябва да бъде внимателна. Най-добре е да добавите няколко плода към компота. Трябва да го изпиете сутрин и не повече от чаша. Ако в рамките на 2 дни бебето не прояви алергична реакция, можете да продължите да използвате калина, за да попълните витаминните резерви в организма.
 3. Но си струва да добавите преработени плодове към диетата. Добавете ги към компоти, извара, гювечи, чайове.
 4. Не е нужно да консумирате калина ежедневно. Веднъж седмично е достатъчно.Максималната концентрация за 250 ml вода е 10 плода.
Момиче с ароматни билки и четки от калина

Дълго време калината е наричана женско дърво.

Какво е полезно за мъжете

Въпреки факта, че калината се счита за женско растение, това също няма да остави мъжете в беда. Лекарствата, приготвени на основата на калина, ще помогнат за нормализиране на функционирането на пикочно-половата система и подобряване на кръвообращението в тазовите органи. Запарка от плодове има противовъзпалителен и аналгетичен ефект при цистит и простатит. Освен това калината помага бързо да се възстанови след тежки физически натоварвания.

За какви заболявания се използва

 1. Голямото количество витамин С, съдържащо се в плодовете, укрепва имунната система. Топлата напитка с калина помага за облекчаване на настинка, бронхит, възпалено гърло, кашлица. Запарката от горски плодове се използва като потогонно средство и спомага за понижаване на температурата.
 2. Плодовете помагат на хората, страдащи от високо кръвно, като осигуряват антисклеротичен ефект. Полезните вещества в соковете и отварите допринасят за разтварянето на холестеролните плаки по стените на кръвоносните съдове. Етеричните масла осигуряват диуретичен ефект, премахвайки отока и премахвайки излишната извънклетъчна течност от тялото, като по този начин понижават налягането.
 3. Всички части на растението имат кръвоспиращо и спазмолитично действие, поради което се използват за обилни и болезнени периоди, миома. Те също така помагат за облекчаване на общото състояние по време на менопаузата.
 4. Спазмолитичният ефект на валериановата киселина помага за облекчаване на възбудимостта на централната нервна система. Калина е в състояние да удължи ефекта на хапчетата за сън.
 5. Ненаситените мастни киселини и фитостеролите, които имат кардиотонични свойства, помагат да се увеличи силата на сърцето. Вливането на плодове може да възстанови сърдечния ритъм при аритмии.
 6. При лечението на холецистит и панкреатит калината има противовъзпалителен и успокояващ ефект. Но по време на обострянето на панкреатита, приемането на пресни плодове е забранено!
 7. Калина е включена в колекцията за лечение на диабет.
 8. При разширени вени плодовете се използват като обогатена напитка и като компрес от натрошени плодове.
 9. Отварите и екстрактите се използват като противовъзпалително средство при заболявания на стомашно-чревния тракт (колит, гастрит, стомашна язва) и хемороиди. Плодовете с мед помагат за облекчаване на запека.
 10. Плодовете, събрани след първата слана, са отлични за пиелонефрит, тъй като имат диуретичен ефект.
 11. Сокът от калина от калина и инфузия на цветя са профилактично средство при онкологични заболявания. При лечението на калина той облекчава състоянието и е допълнение към медикаментозното лечение на онкологията.
 12. При кожни заболявания като псориазис, екзема, циреи и абсцеси калината също помага. Използва се под формата на компреси и напитки.

За полезните свойства на плодовете на калина - видео

Какви са противопоказанията

Има противопоказания. Те са свързани с високи нива на витамин С, което може да доведе до предозиране, обща непоносимост, високи нива на киселина и други странични ефекти. Kalina не трябва да се използва при следните заболявания:

 • подагра;
 • артроза;
 • артрит;
 • тромбофлебит;
 • хипотония;
 • уролитиазна болест.

Как е, какво може да се приготви, норми на потребление

Разбира се, калината ще донесе повече ползи в суров вид. Но не всеки се осмелява да яде здравословно зрънце в естествената му форма. Всичко това поради специфичния вкус и мирис. Но натрита със захар, калината става много вкусна.

Плодовете се съчетават добре с много продукти - разнообразие от плодове, зеленчуци, риба, месо. Калината е необичайно добра в напитките. Списъкът с ястия, които могат да се приготвят от калина, е обширен:

 • плодова напитка;
 • компот;
 • квас;
 • желе;
 • чай;
 • сос за ястия от месо и риба;
 • сос за сладки ястия;
 • конфитюр, конфитюр, конфитюр;
 • пълнеж за пайове;
 • добавка към извара и гювечи;
 • желе;
 • сироп;
 • плодове, смлени със захар;
 • кисели зеленчуци.

Колко плодове можете да ядете на ден, така че тялото да има ползи, а не вреда? За да направите това, трябва да консумирате не повече от 5 супени лъжици. л. плодове на ден. Може да се яде прясно или да се добавя към готови ястия. Ако обичате топли напитки, тогава трябва да пиете не повече от 4 чаши чай с калина.

Калина с ябълки и тиква

Калината върви добре с много плодове и зеленчуци

Как да събирате и съхранявате

Най-доброто време за бране на плодове, пълни с лечебни вещества, е края на есента, когато първите студове вече са работили за подобряване на вкуса на калината. Плодовете не трябва да се откъсват едно по едно, тъй като те ще загубят целия сок. Целият куп е отрязан от храста. Може да се сгъне във всякакви контейнери на дебел слой, но не може да се трамбова. В тази форма не е трудно да се доставят плодовете до мястото на съхранение или преработка. Кожата на плодовете е много плътна и здрава, така че не е нужно да се страхувате, че тя ще се спука.

Можете да съхранявате калина, като я закачате с плодове на хладно място. При температура 50При адекватна въздушна вентилация калината може да се съхранява през цялата зима. Можете да използвате функциите на отделението за съхранение на плодове и зеленчуци в хладилника. Няма да е възможно да се запазят плодовете дълго време при стайна температура, затова е по-добре плодовете да бъдат поставени в преработка.

За да удължат срока на годност на продукта, домакините използват различни опции. Що се отнася до калината, тук, освен за приготвяне на конфитюр, можете да използвате следните методи:

 • замръзване. Не си струва да откъсвате по едно зрънце наведнъж, можете да отрежете няколко плода наведнъж с ножица и да ги поставите в тесни найлонови торбички или подходящи контейнери. Замразяването ви позволява да запазите хранителни вещества почти без загуба;
 • сушене. В апартамент това може да се направи с помощта на фурна, но този процес е бавен. Разстелете четките от калина върху лист за печене и изсушете при температура 50-600В. За да се предотврати спукването на плодовете, вратичката на фурната трябва да се остави леко открехната. Процесът приключва, след като плодовете са свити и изсъхнали. След като се охладят, можете безопасно да премахнете плодовете от дръжките. Най-добре е сухият продукт да се съхранява в плътно затворени стъклени буркани на тъмно място.
Изсушена калина

Сушените плодове от калина са отлична съставка за чай

Когато избирате калина на пазара, опитайте се да получите плътни четки с цели плодове. Намачканите или плесенясали плодове няма да осигурят ползи за здравето.

Здравни рецепти

Въпреки факта, че калината може да се съхранява през цялата зима при определени условия, много домакини, които се грижат за здравето на семействата си, предпочитат да правят реколти от полезни плодове. В преработена форма калината остава не по-малко полезна от естествената.

Червена калина, настъргана със захар (сурово сладко)

Тази рецепта ще помогне да се запазят колкото се може повече витамини и минерали. Това вкусно лекарство помага при заболявания на кръвта и сърдечно-съдовата система, е първото средство за лечение и облекчаване на ангина, бронхит, пневмония. Ако не премахнете костите, тогава калината, натрита със захар, може да се използва като профилактика на жлъчнокаменната болест. Не можете да се притеснявате прекалено много и просто да замесите плодовете със захар, без да премахвате кожата и семената. Но предпочитам по-сложния вариант, който позволява и на най-претенциозните гастрономи да се насладят на здравословното лекарство.

 1. Измийте добре четките с калина под течаща вода.
 2. Разстелете ги върху чиста кърпа или хартиена кърпа, за да изсъхнат плодовете.
 3. След това нарежете плодовете в контейнер и ги запомнете добре с тласкач.
 4. Получената каша трябва да се избърше през силно сито или гевгир. Или можете просто да изцедите сока на ръка през няколко слоя марля.
 5. Сега измерете колко чаши сок правите и добавете същото количество захар към него.
 6. Разбъркайте добре, за да се разтвори напълно захарта. Това ще отнеме известно време, но сместа ще бъде хомогенна и захарта няма да се утаи на дъното.
 7. Получената смес изсипете в сухи стерилизирани буркани и изпратете в хладилника.
 8. Тази рецепта може да бъде леко модифицирана, за да включва портокал. Цитрусите се измиват, обелват и смилат или разбиват в блендер. Готовият портокалов полуфабрикат се добавя към основния състав и се смесва.
Сурово желе от калина

Суровото желе от калина със сигурност ще зарадва дори тези, които не харесват това здравословно зрънце

Калината е богата на пектини. И ако добавите 2 части захар към сока вместо една, тогава получавате прекрасно желе без готвене.

Плодове от калина в бяла глазура

Кой каза, че медицината е безвкусна, а сладките вредят на здравето ви? Това лесно се опровергава, ако опитате този деликатес, който е от полза за тялото. Повишете имунитета си с вкус!

За готвене ще ви трябва:

 • 2 пилешки протеина;
 • 2 чаши пудра захар;
 • 1 кг плодове от калина.

Представете си себе си като магьосник, тъй като трябва да превърнете киселите плодове в вкусни бонбони.

 1. Изплакнете обилно четките с калина, но не е необходимо да изсъхвате.
 2. Използвайте ножица, за да изрежете желаното количество плодове. Опитайте се да премахнете дръжката напълно, без да увреждате кожата.
 3. Комбинирайте протеина с 1 чаша пудра захар и разбийте до пяна.
 4. Лъжица плодове в буйна пяна и след това в голяма купа, пълна с пудра захар.
 5. Внимателно разклащайте чинията, оставете плодовете да се търкалят равномерно в сладкия прах, така че да покрие плодовете от всички страни.
 6. Разстелете малко количество плодове, ще бъде по-лесно.
 7. Поставете готовите колобоци върху лист за печене, покрит с пергамент, и изпратете във фурната при най-ниската температура. Можете също така да оставите сладкиши на стайна температура, но при условие, че стаята е достатъчно топла. След няколко дни глазурата ще се втвърди и кулинарният шедьовър може да се поръси в стерилни буркани.
 8. По-добре е да съхранявате лакомството в хладилника.
Калина в глазура

Невероятно вкусни и здравословни домашни бонбони

Сладко от калина

Любителите на сладкото със сигурност ще се опитат да направят здравословно сладко, което ще бъде много полезно с палачинки или палачинки. Този продукт укрепва имунната система, подобрява функцията на черния дроб и облекчава протичането на стомашно-чревни заболявания. Той помага на страдащите от уролитиаза и действа като антиоксидант. За готвене ще ви трябват следните съставки:

 • 700 г калина;
 • 200 мл вода;
 • 500 г захар.

Изплакнете добре плодовете и отделете от клоните, изсипете в тенджера. По-нататъшните действия са много прости, дори начинаеща домакиня може да се справи с тях.

 1. Изсипете измереното количество течност в тенджера с плодове.
 2. Включете котлона и разбърквайте непрекъснато, варете плодовете около 10 минути на умерен огън. През това време кожата ще се спука и в тигана се образува плътно пюре.
 3. Охладете пюре от горски плодове до 500С, след това го отделете от тортата с помощта на гевгир или марля, сгъната на няколко слоя.
 4. Комбинирайте плодовата каша със захар и поставете на огън. След като заври, нагрявайте котлона до минимум и оставете сладкото да къкри около 30 минути, като непрекъснато бъркате, за да не загори.
 5. Готовото сладко може да се навие на руло или, като се налее в буркани и се изчака да изстине, да се прибере в хладилника, за да се изчакат палачинки.
Палачинки със сладко от калина

Сладко от калина и палачинки - сладка двойка

Сок от калина (класическа рецепта)

Тази заготовка ще съдържа максималната концентрация на хранителни вещества. Сокът от калина е незаменим лек при настинки. Лечебната напитка подобрява храносмилането, помага при чернодробни заболявания и стомашни язви, спира вътрешното кървене. За да приготвите лечебна напитка, ще ви трябва:

 • 0,5 кг плодове от калина;
 • 260 г захар;
 • малко вода.

В умелите и грижовни ръце всеки бизнес е спорен. А доброто настроение ще ви помогне да дадете на витаминната напитка още повече ползи.

 1. Измийте и сортирайте плодовете. Премахнете изгнилите и вдлъбнати.
 2. Изсипете плодовете в съд за готвене, налейте достатъчно вода, така че течността да покрие плодовете.
 3. Включете котлона и оставете да къкри, докато плодовете омекнат.
 4. След това прецедете сока през гевгир в друг съд.
 5. Ако сте любител на сока с пулп, тогава не е нужно да го защитавате.Добавете незабавно захар и при разбъркване гответе, докато сладките кристали се разтворят напълно.
 6. След това изсипете сока в чисти, стерилизирани буркани и навийте на руло.
 7. За избистрен сок ще трябва да защитите получената напитка. Изчакайте пулпата да се утаи и изцедете чистия сок в друг съд. Тогава всички действия се извършват по описаната схема.
Сок от калина

Сокът съдържа голямо количество витамини и минерали

За тези, които обичат киселия сок, можете да направите без захар. Натуралният продукт може да се добави към чая или да се използва за приготвяне на мармалад, желе и пастили.

Кисело зеле с мед и калина

Необичаен начин за мариноване на зеле, който е много здравословен. А калината придава на готовия продукт свеж вкус и привлекателен външен вид. За необичайна рецепта, която ще укрепи имунната система и ще помогне в борбата с настинките и вирусите, ще ви трябват съвсем обикновени продукти:

 • 3 кг бяло зеле;
 • 2 средни моркова;
 • 3 пълни десертни лъжици сол;
 • 5 зърна черен пипер (повече възможни);
 • 2 с.л. л. мед от късни сортове.

И тогава стандартната процедура за запознати с приготвянето на кисело зеле.

 1. Отстранете покривните листа от вилицата, отрежете грубите вени и повредените места. Измийте добре зеленчука.
 2. Измийте морковите и ги обелете.
 3. Накъсайте зеленчуците и ги поставете в емайлиран съд.
 4. Добавете сол, черен пипер, разбъркайте добре и набръчкайте с ръце. Зелето трябва да пусне сока.
 5. След това добавете боровинките, разбъркайте и поставете под налягане.
 6. Зелето трябва да престои 48 часа при температура 18 - 200ОТ.
 7. След това време изсипете малко от саламурата в купа и добавете мед. Разбъркайте старателно, докато се разтвори напълно.
 8. Изсипете сладкия саламура обратно в зелето.
 9. След два дни зелето е готово. Яжте си на здраве!
Кисело зеле с калина

Калината, зелето и медът са отлична комбинация от витаминни продукти

Тинктури от калина

Тази лечебна напитка има няколко възможности, които могат да повлияят на организма по различни начини.

Тинктура от водка

Той е в състояние да успокои нервната система, да облекчи стреса, да подобри съня и да облекчи депресията. Готви се лесно.

 1. Изплакнете обилно 0,5 кг плодове от калина, подредете и подсушете.
 2. Изсипете в литров съд и залейте плодовете с водка, така че да са напълно покрити с течност.
 3. Затворете плътно капака и поставете на тъмно и топло място за един ден.
 4. След 24 часа долейте останалата водка, върнете контейнера с плодове на мястото му.
 5. Настоявайте за един месец.
 6. След изтичане на предписания период, филтрирайте тинктурата. Консумирайте 1-2 с.л. л. на ден, докато състоянието се нормализира.
Тинктура от водка

Калината, напоена с водка, е не само лекарство, но и украшение на всеки празник

Тинктура от калина с мед при хипертония и други заболявания

Тази здравословна напитка помага за нормализиране на кръвното налягане и укрепване на имунната система. Препоръчва се също така при оток и гастрит с ниска киселинност.

 1. Подредете, изплакнете и изсушете 2 кг калина.
 2. Изсипете плодовете в голям буркан.
 3. Добавете 0,5 л висококачествен коняк, 500 г мед и 1,5 л преварена студена вода.
 4. Затворете плътно с капак и поставете на тъмно и топло място за 6 седмици.
 5. Филтрирайте готовата напитка и я бутилирайте.
 6. Използвайте като лекарство - 1 супена лъжица. л. докато се храните.
Тинктура от калина с мед

Тинктура от калина с мед е лекарство, при използването на което трябва да се придържате към нормите

Използване в козметологията

Момичетата и жените в Русия винаги са били известни със своята красота. Калина им помогна да запазят кожата си свежа и млада. Много рецепти са изпитани от времето и все още се използват с успех.

 1. Маска против бръчки. Намачкайте половин банан с вилица в картофено пюре, добавете пилешки жълтък (суров) и 5 ​​мл екстракт от калина. Смесете добре. Получената маса нанесете върху лицето (избягвайте областта на клепачите) и оставете за половин час. След това отстранете остатъка с влажна кърпа и избършете лицето си с всякакви мултивитаминни емулсии.
 2. За мазна кожа. В 10 г синя глина добавете 15 мл сок от калина и 5 мл масло от жълт кантарион.Продължителността на маската е 20 минути.
 3. Лосион за мазна и нормална кожа. Четвърт чаша сок от калина, 2 пилешки жълтъка, 2 ч.л. течен мед (първо проверете дали сте алергични към мед), 1 с.л. л. зехтин, 1 с.л. л. лимонов сок, 1 с.л. л. водка. Разбъркайте добре съставките и съхранявайте в хладилник.
 4. Сокът от калина помага при лунички и старчески петна, към които трябва да добавите няколко капки лимонов сок.
 5. При акне трябва да избършете лицето си с прясно изцеден сок от калина.
Момиче с калинови четки

Калина ще помогне за запазването на младостта и красотата

Природата щедро споделя богатството си с нас, например полезни растения. Няма съмнение за ползите от калината. Хората виждаха лечебната му сила за много дълго време. Но не мислете, че колкото повече здравословни плодове ядете, толкова по-здрави ще бъдете. Във всичко е необходима мярка. Освен това калината има и противопоказания.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.