Как да засаждаме зеле за разсад: засяване на семена и грижи за разсад

Зелето е любим зеленчук на нашата трапеза. Разнообразието от сортове ви позволява да включвате витаминни ястия със зеле през менюто през цялата година. Въпреки това, екологично чисти продукти могат да бъдат получени само от вашата собствена градина, познавайки технологията на отглеждане на тази зеленчукова култура. Добивът на зеле до голяма степен зависи от качеството на разсад.

Избор на сорт зеле за отглеждане на разсад

Преди да закупите семена, трябва да решите целта на засаждането на зеле. Различни сортове се използват за осоляване, мариноване, приготвяне на супи, салати и др. Освен това сортовете зеле се отличават с времето си на зреене. Ранно узряващите са добри за консумация през прясно през лятото, а средно и късно узряващите - за прибиране и дългосрочно съхранение.

Бяло зеле

Бялото зеле е най-популярният зеленчук на нашата трапеза

Таблица: сортове зеле по време на узряване

Видове зеле по зрялост Имена на сортове и хибриди Вижте характеристика
Ранни сортове
 • Rinda F1,
 • Юни,
 • Казак F1,
 • Думи F1
Зелето е крехко, много вкусно прясно, но не се съхранява дълго време. Образува малки рохкави глави зеле с тегло до 2 кг със сочни листа, които се използват за приготвяне на салати, шлака и лятна зелева супа
Сортове в средния сезон
 • Слава,
 • Присъства,
 • Midor F1
Главите на зелето са по-големи (3-5 кг), най-подходящи за ецване и ецване. Плътните, еластични листа не вкисват в саламура, когато се съхраняват в бъчви или консерви и не губят вкуса си. Зелето се поддържа свежо до средата на зимата
Късни сортове
 • Снежанка,
 • Москва в края на 15,
 • Валентин F1,
 • Агресор F1,
 • Колобок F1
Зелето е предназначено за съхранение през зимата. Притежавайки добро качество на съхранение, той не се влошава до пролетта. Късните сортове също правят вкусно и хрупкаво кисело зеле. Главите на зелето са много плътни, листата са жилави, лошо подходящи за салати и сурово хранене
Сорт зеле Москва 15

Зеле Москва в края на 15 е продуктивен къснозреещ сорт, който образува гъста голяма глава зеле с тегло 4,5 кг

Ако площта позволява, препоръчително е да отглеждате зеле с различни периоди на узряване на мястото.

Видео: преглед на сортовете зеле

Засяване на зелеви семена за разсад

За да получите силни жизнеспособни зелеви разсад, трябва внимателно да подготвите почвата и семената, да извършите сеитба в оптимално време и да създадете комфортни условия за разсад.

Подготовка и подбор на почвата

Почвата за засяване трябва да е лека и ронлива, да има лека киселинност. Можете да приготвите смес от плодородна почва с пясък и хумус (1: 1: 2).Почвата, взета от градината, първо трябва да се пролее с 0,05% разтвор на манган или Фитоспорин-М (1 капка на 1 литър). За алкализиране на силно кисела почва се въвежда пепелен разтвор (1 супена лъжица пепел на 1 литър).

Подготовка на саксийна почва

Почвата за зеле разсад може да се приготви самостоятелно от плодородна почва, пясък и хумус, като се добави вермикулит, за да се поддържа желаното ниво на влага

Разсадът се развива много добре върху готова почва, която се продава в градинските магазини. Състои се от торф, пръст, речен пясък, ферментирали дървени стърготини, вермикомпост и минерални добавки. Такава почва е напълно готова за употреба и не изисква дезинфекция. Когато се засяват в биопочва (например „Приятелски издънки“), семената покълват 3-4 дни по-рано, отколкото при използване на обикновена почва, а разсадът понася по-добре брането и презасаждането.

Приятелски издънки на биопочва

Биопочва "Приятелски издънки" за зелевите разсад съдържа вермикомпост и минерални добавки

Вместо почвена смес за отглеждане на разсад се използва и кокосов субстрат с добавка на вермикулит (3: 1). Наклонените влакна имат висока влагоемкост и въздухопропускливост, вермикулитът съдържа хранителни вещества.

Кокосови влакна

Порестите кокосови влакна по-добре задържат влагата от торфа

Разсадът расте добре в торфени гранули, направени от компресиран торф, затворен в естествена обвивка. Торфът е обогатен с допълнителни компоненти: минерални, антибактериални вещества, стимулатор на растежа. Разсадът, отглеждан в такива таблетки, практически не се влияе от черния крак.

Торфени таблетки

Вместо почва при сеитба на семена от зеле, можете да използвате торфени таблетки

Избор на контейнер за отглеждане

Корените на зелевите разсад са тънки, крехки листа, които лесно се чупят, което води до забавяне на растежа, така че е по-добре незабавно да сеят семената в отделни контейнери. За отглеждане на разсад без бране са подходящи малки пластмасови чаши или контейнери с клетки. Контейнерите трябва да имат дренажни отвори, така че влагата да не застоява в почвата.

Чаши за зеле разсад

Когато отглеждате зеле в отделна чаша, брането не се извършва

Вместо чаши можете да използвате буркани с кисело мляко, нарязани пластмасови бутилки и дори черупки от яйца. Разсадът лесно се отстранява заедно с бучка земя по време на трансплантация и когато се отглежда в яйчени черупки, те се засаждат напълно заедно със смачкан контейнер. Създава се идеален въздушно-воден режим при отглеждане на разсад в торфени саксии, където самият контейнер е тор и се засажда заедно с разсад.

Касети за клетки

Удобно е да отглеждате разсад от зеле в касети с клетки, където всеки разсад расте отделно и не пречи на другите

Ако трябва да засадите голям брой зелени разсад, по-удобно е да използвате просторни кутии с палет. Отглежданите разсад задължително се гмуркат в отделни контейнери и след това се засаждат в земята.

Кутии за разсад

За голям брой зелеви разсад е по-удобно да използвате кутии за разсад

Подготовка на семената

Пелетираните семена не трябва да се обработват преди сеитба. Те вече са преминали предсеитбена подготовка и са затворени в черупка от органо-минерална смес, към която се добавят фунгициди и микроелементи, които повишават кълняемостта. Такива семена веднага се засяват в питателна почва - те са по-големи от необработените и по-лесно се разлагат в контейнери. Такива семена обаче запазват своята кълняемост само 2 години, докато обикновените - 4 години.

Зелеви семена

Семената трябва да се калибрират, като се избират по-големи за сеитба

Необработеното семе трябва да бъде подготвено. Преди сеитбата семената се калибрират, като се избират средни и големи по размер - не по-малко от 1,5 мм. За целта те се поставят в 3% разтвор на сол за 5 минути. Малки леки семена плуват, тежки, които са се уталожили на дъното, се използват за сеитба. Те се измиват с чиста вода и се изсушават, след това се дезинфекцират от патогени на бактериални и гъбични заболявания в 2% разтвор на калиев перманганат в продължение на 20 минути и отново се измиват с вода.За да ускорите покълването на семената, можете да ги поставите за 12 часа в разтвори на Epin (1 капка на 0,5 l), Nitrofoski (5 g на 1 l) или за 3 часа в пепелен разтвор (30 g на 1 l).

Дезинфекция на зелевите семена в калиев перманганат

Необработените зелеви семена се дезинфекцират в разтвор на манган преди сеитбата

Втвърдяването на зелевите семена също подобрява кълняемостта. За това семената се поставят в контейнер, напълват се с гореща вода (50 ° C) и се оставят за 15 минути. След това накиснатите семена се държат за 24 часа в хладилник при температура 1-2 ° С. След това се изсушават и сеят.

Третиране на семена с гореща вода

При обработката на зелевите семена се използва гореща вода с температура 50 градуса

Методи за засаждане на разсад

Разсадът се засажда по два начина:

 • с по-нататъшен избор:
  • в детската стая,
  • в контейнери;
 • без бране:
  • в чаши,
  • в торфени саксии,
  • в торфени таблетки,
  • в охлюв.

За да спестите място, е удобно да отглеждате голям брой разсад в разсадник или контейнери.

Детска ясла

При сеитба в разсадник на площ от 1 m2 има около 25 разсада.

 1. В кутията се изсипва 4 см слой почва и се разлива с разтвор на Fitosporin-M или Gamair.
 2. Жлебовете се маркират с дълбочина 1 см на всеки 3 см и семената се полагат в тях на интервали от 1,5 см. Поръсете с пръст, уплътнете и навлажнете почвата.
 3. Покрийте посевите с фолио и ги поставете на топло място (+20 ºC).
 4. Разсадът, който се появява след 4-5 дни, се разрежда, оставяйки мястото за хранене за всеки кълн 2 × 2 cm.
 5. След 2-3 седмици разсад с 2-3 истински листа се засаждат в торфени саксии или чаши, в които остават до засаждането в лехите.
Зелен разсад в кутия

В кутията за разсад могат да се отглеждат голям брой разсад

Контейнер с клетки

По-удобно е да отглеждате разсад в пластмасови касети.

 1. Клетките се пълнят с хранителна почва, като не достигат до горния ръб от 3 мм, така че корените да не растат в съседната клетка.
 2. Поставете 2-3 семена във всяка клетка, задълбочете ги с 1 см и поливайте с пръскачка.
 3. Касетата е покрита с найлоново фолио и се държи на топло място, докато се появят издънки, като се следи съдържанието на влага в почвата и се отстранява конденза.
 4. След появата на 2-3 истински листа разсадът се трансплантира в по-големи чаши.
Засяване на семена от зеле в клетки

Поставете 2-3 семена във всяка клетка

Можете да отглеждате разсад от зеле, без да берете, веднага да ги засадите в отделни контейнери или в охлюв на значително разстояние един от друг.

Пластмасови чаши

Отглеждането на разсад в чаши осигурява по-голям процент оцеляване на растенията и техния непрекъснат растеж.

 1. Контейнерите се пълнят на 2/3 с пръст, 2-3 семена се поставят на дълбочина 10 мм, поръсват се със земя и се навлажняват с пулверизатор.
 2. Покрийте с фолио и прехвърлете на топло място.
 3. Веднага щом се появят кълнове, подслонът се премахва.
 4. След като 2-3 листа пораснат, по-слабите разсад се отстраняват, оставяйки едно силно растение в чашата.
Засяване на семена от зеле в отделни контейнери

При засяване на семена от зеле в отделни чаши, разсадът става по-силен

Торфени саксии

Градинарите, които предпочитат да отглеждат разсад в отделни форми, охотно използват торфени саксии. Отглеждането на разсад в торфен съд допринася за увеличаване на кълняемостта на семената, увеличаване на добива с 30%, освен това кореновата система не се наранява, когато се засажда в земята. Разсадът се засажда заедно с саксия, която под въздействието на влагата се разтваря след известно време и обогатява почвата с хранителни вещества.

Торфени саксии

Торфените саксии могат да бъдат с много различни форми и размери.

Торфени таблетки

Торфените таблетки са торфени дискове с различен диаметър, затворени в естествена обвивка, което ви позволява да запазите първоначалната си форма. Отгоре има дупки за засяване на семена.

 1. Преди засаждане таблетките се поставят върху поднос или в големи клетки и се навлажняват с вода. Подути, те се увеличават на височина до 8 см.
 2. Семената се поставят във вдлъбнатините и се покриват с 1-2 мм торф от таблетка.
 3. Палетът се поставя в оранжерията, докато се появят издънките.
 4. След поникването оранжерията се отваря.
Засяване на зелеви семена в торфени таблетки

Зелевите семена се засяват във вдлъбнатините, направени в горната част на торфените таблетки

Отглеждането на разсад в торфени таблетки, съдържащи хранителни вещества, има явни предимства: не се изисква допълнително хранене на растенията и стимулатори на растежа; когато се трансплантира в земята, кореновата система не се уврежда.

Кацане на охлюви

Отглеждането на разсад в охлюв е начин, който спестява място и почва. Фиданките в охлюва са равномерно осветени и добре проветрявани, без да си пречат на развитието на другия. Материалът за ролките за разсад трябва да е плътен.

 1. Много летни жители използват ламинатна подложка. Нарязва се на ленти с ширина 20 см и дължина около метър.
 2. Три сантиметров слой навлажнена почва се полага върху субстрата, на разстояние 3 см от краищата, а семената се разполагат в горната част на разстояние 10 см едно от друго.

  Засяване на семена от зеле в охлюв

  След засяването на зелевите семена в охлюв, субстратът със земя се навива на руло

 3. Навийте лентата на руло, закрепете я с еластична лента и, покривайки я с найлонова торбичка отгоре, за да създадете парников ефект, я поставете на палет на топло място.
 4. Разсадът редовно се навлажнява и проветрява. Появяващите се цикли на издънки са сигнал, че пакетът трябва да бъде премахнат.
 5. Когато засаждат в земята, те просто разгъват ролката и разделят растенията заедно със земния буци.
Охлюв със зелеви семена на палет

Охлюв със зелеви семена се поставя върху палета и се покрива с филм, който се отстранява при появата на издънки

Видео: зеле разсад в охлюв

Зависимост от времето на засаждане на зеле за разсад от времето на узряване

Времето на засяване на зеле за разсад се определя в зависимост от ранната зрялост на сорта:

 • ранно узряващите сортове (юни, Gribovskiy 147, Zarya F1, Transfer F1, Kazachok F1) узряват 55-60 дни след засаждането на разсад. Семената им се засяват рано - в края на февруари или началото на март - и се отглеждат на перваза на прозореца, преди да бъдат трансплантирани в градината;

  Ранно узряло юнско зеле

  Ранно узрялото юнско зеле се засажда в началото на пролетта

 • за сортове със среден сезон (хектар Золотой, Ринда, Надежда, Слава, Белорусская 455, Стахановка 1513), чийто период на узряване е 70–75 дни, сеитбата се извършва от третото десетилетие на март до края на април;
 • през първото или второто десетилетие на април къснозреещите сортове (Краснодарская 1, Московская в края на 15, Арос F1, Крумонт F1, Женева F1) се засяват върху разсад, узрявайки за 165-180 дни.
Зеле в средата на сезона

Засяването на семената от средно сезонния сорт Rinda се извършва през април, а през август-септември можете да приберете

Много летни жители, които имат опит в отглеждането на зеле, сеят семена не по едно и също време, а на всеки 3-4 дни. Това позволява да се удължи периодът на прибиране на реколтата.

В открит терен ранното зеле се засажда 45-50 дни след засяването, разсад от средни и късни сортове - на възраст 35-45 дни.

Как да се грижим за разсад

Здрави разсад може да се отглежда само с подходящи грижи за разсад.

Температурен режим

За покълването на семената е необходимо да се създаде парников ефект: покрийте посевите с фолио и поддържайте температурата най-малко +20 ºC. Почвата трябва да се поддържа влажна, но в същото време да се проветрява ежедневно, да се отстранява конденза. Когато разсадът се появи на 3-4-ия ден от засяването, филмът се отстранява и разсадът се прехвърля за една седмица на по-хладно място с дневна температура 10-12 ° C, нощна температура 6-8 ° C.

Разсад от зеле в оранжерията

Контейнери със зелеви семена се поставят под филм, докато се появят издънки

Ако това не бъде направено, разсадът ще се разтегне и ще изчезне. В бъдеще на растенията се осигурява оптимален температурен режим: 18–20 ° С през деня и 14–18 ° С през нощта. По-ниските вътрешни температури могат да доведат до по-бавен растеж на разсад.

Осветление

На 3-4-ия ден има приятелска поява на разсад, на който трябва да се осигури добро осветление. По-добре е да поставите разсад на перваза на прозореца от южната страна, създавайки за тях разсеяна светлина, засенчвайки ги с хартия или използвайки отразяващи екрани.За интензивното развитие на разсад е необходимо да се осигурят 12-часови светлинни часове; в затъмнено помещение ще е необходимо допълнително осветление с фитолампа или флуоресцентна лампа.

Осветление на зелевите разсад

Зелевите разсад се нуждаят от добро осветление

Поливане

Зелето се развива активно, когато влажността на въздуха е 75%, а влажността на почвата е 85%. За това, когато горният слой на почвата изсъхне, се извършва обилно поливане с топла вода. При липса на влага растенията започват да изсъхват, листата пожълтяват. Трябва обаче да се избягва прекомерното поливане - застоялата вода може да доведе до развитие на кореново гниене и смърт на разсад. Мократа почва трябва да се разхлаби, осигурявайки достъп на въздуха до кореновата система.

Поливане на зеле разсад

Зелен разсад трябва да се полива, а в горещите дни - и да се пръска

Ако светлинният или температурният режим е нарушен, при неправилно поливане разсадът може да изтънее и да се разтегне. В този случай растенията трябва да бъдат трансплантирани в отделни чаши чрез прищипване на корена и задълбочаване на разсада до семеделните листа. Забавянето на растежа на растенията ще помогне за въвеждането на разтвор на препарата Atlet (1 ампула на 500 ml) в почвата, което също допринася за образуването на здрави стъбла и развита коренова система.

Разсад от зеле се разтегна

При недостатъчно осветление зелевите разсад изтъняват и се разтягат

Мариноване на зеле

Ако разсадът е бил отглеждан в общ контейнер, с появата на 2-3 истински листа, той трябва да се потопи в отделни чаши. Разсадът, растящ в малки клетки, се трансплантира в по-големи контейнери. Много е удобно да се гмуркат разсад в торфени саксии - когато се засаждат в земята, растенията се засаждат заедно с контейнера.

 1. Преди бране почвата се овлажнява добре, с помощта на шпатула, разсадът се отстранява заедно с бучка пръст, като се държи за дръжката и се трансплантира в отделни чаши.

  Мариноване на зеле разсад

  Плътно засадените зелеви издънки трябва да се потопят в отделни клетки

 2. Хранителният субстрат се излива, като растенията се задълбочават до котиледолните листа, уплътняват се и се поливат.
 3. За да могат посадъчните разсад да се вкоренят по-добре, първоначално те им създават по-топъл микроклимат и ги засенчват от яркото слънце, след което температурата на въздуха се намалява до комфортни стойности от + 20-22 ° С.
 4. Когато се появят 4-5 истински листа, разсадът се трансплантира на открито.
Засаждане на зеле разсад в земята

Зелен разсад с 4-5 истински листа са готови за засаждане в земята

Подхранване на разсад

Подхранването е необходимо за зелевите разсад за по-добър растеж и развитие. Хранителните добавки се прилагат по време на поливане или чрез пръскане. Първото подхранване се извършва 2 седмици след засяването на семената чрез въвеждане на разтвор на сложен тор Агрикола-1 (25 g / 10 l) в почвата. Добро влияние върху развитието на растенията и листната превръзка. Приготвеният разтвор на тор Агрикола-1 се напръсква върху листата с пулверизатор сутрин или вечер.

Разсадът се подхранва 10 дни след пикирането.

Тор Агрикола

Полезно е да се хранят зелевите разсад със сложен тор Агрикола, който съдържа всички необходими микроелементи

Преди засаждането на разсад в земята се извършва трето подхранване.

Когато се използват сложни торове, съдържащи балансирано количество макро- и микроелементи, зелевите разсад се развиват добре и лесно се адаптират към откритите полеви условия.

Втвърдяване

Седмица преди разсаждането в градината, разсадът започва да се втвърдява:

 1. През първите ден-два прозорецът се отваря леко за 3-4 часа, като същевременно се уверите, че няма течение.
 2. След това в рамките на 3 дни контейнерите с растения се изнасят на верандата или остъкления балкон, като задължително се засенчват от слънчевите лъчи, като постепенно се увеличава времето, прекарано в хладно помещение.
 3. На шестия ден от студено втвърдяване, поливането на разсад се спира и се прехвърля на улицата, покривайки от слънцето. Почистват стаята през нощта.
 4. В последния ден на втвърдяване растенията се оставят на открито, докато бъдат засадени в земята.
 5. Преди разсаждането на градинското легло разсадът се навлажнява добре.

  Разсад на балкона

  Разсадът от зеле ще стане още по-силен, ако започне да се втвърдява няколко дни преди засаждането в градината

Профилактика на заболяванията

Ако земеделската технология бъде нарушена, разсадът може да се разболее. Най-често зелето страда от черен крак и пероноспороза.

Плътността на разсад, прекомерното поливане и неспазването на температурния режим често водят до появата на черен крак. Симптомите на заболяването са потъмняване и загниване на стъблото в кореновата част. Невъзможно е да се спасят такива растения, следователно, за да се защитят разсад, е необходимо да се съсредоточи върху превенцията.

Преди сеитба семената и почвата трябва да се дезинфекцират, след това при поливане използвайте само топла вода, добавяйки към нея калиев перманганат. Във фазата на 2-3 листа зелевите разсад се напръскват с 0,2% разтвор на Фитоспорин-М. Киселата среда е благоприятна за развитието на патогени на черния крак, следователно почвата с високо ниво на киселинност е задължително варовита. При първите признаци на заболяването засегнатите растения се отстраняват, здравите се трансплантират в нова почва, разсадът се третира с 1% разтвор на течност от Бордо.

Черен крак

Черният крак е гъбично заболяване, което бързо се разпространява при нарушаване на земеделската технология за отглеждане на зелеви разсад

Прекомерното поливане и твърде високите температури в помещенията допринасят за развитието на пероносна мана. Това гъбично заболяване особено често засяга млади растения със слаб имунитет. В горната част на листа се появяват жълтеникаво-кафеникави петна, обратната страна е покрита със сивкав цвят. При първите симптоми на заболяването е необходимо растенията да се прашат с пепел (25 g / 0,5 m2) или лекувайте с разтвор на Fitosporin-M (3 g / 5 l), повторно третирайте след една седмица.

Пероноспороза върху зелеви разсад

Излишната влага и високата температура на въздуха водят до развитие на пероноспороза

Контрол на вредителите

Основните врагове на зелевите разсад са кръстоцветните бълхи и листни въшки. Появата на бели петна и дупки по зелевите листа е резултат от нападение от кръстоцветна бълха.

Увреждане на зелевите разсад от кръстоцветна бълха

Кръстоцветните бълхи увреждат зелевите разсад, като пробиват дупки в листата

Листните въшки показват присъствието си върху зелевите разсад в бяло, а след това с кафяв цвят по листата.

В борбата срещу вредителите можете да използвате естествени препарати: билкови отвари (лайка, жълтурчета, пелин), пепелен разтвор (150 г / 5 л) или мляко с йод. Можете да измиете растенията със сапунена вода. При масивна инвазия на насекоми ще трябва да използвате химикали - Bankol (0,7 g / l), Anabazine sulfate (1 g / l).

Дори начинаещ градинар може да отглежда здрави зелеви разсад. Познавайки характеристиките на зеленчуковата култура и създавайки удобни условия за нея, можете да събирате реколтата през целия сезон, да приготвяте витаминни салати от зеле, туршия или да съхранявате в изба до пролетта.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.