Юнско бяло зеле - изпитан във времето ултраранн сорт

Бялото зеле се отглежда в почти всеки домакински парцел. Сред многото сортове зеленчуци градинарите предпочитат стария доказан сорт - юни. Рано узрялото зеле, отглеждано чрез разсад, е готово за прибиране през юни, което ви позволява да разнообразите лятното си меню.

Съдържание

Описание и характеристики на сорта

Юнското зеле е отгледано от служители на Федералния научен център за отглеждане на зеленчуци (Московска област) чрез кръстосване на сортовете Дитмарская в началото на 2399 г. и номер едно Грибовски 147. То е допуснато до експериментални опити през 1967 г. и през 1971 г. е включено в Държавния регистър. Зониран в цялата страна.

Юнско зеле

Юнско зеле - разнообразие от домашно развъждане, добре доказано сред фермерите

Раннозреещият сорт има кратък вегетационен период - 90–110 дни. През това време успява да се образува закръглена глава зеле, чиято плътност се оценява на 4 точки. Малка вилица с тегло 0,9–2,4 кг има вътрешен пън със средна дължина. Външният цвят на главата на зелето е наситен, светло зелен, на среза - бяло-жълт. Малки светлозелени листа, вълнообразни по краищата, образуват издигната компактна розетка с диаметър 40-50 см.

Глава на ранно узряло юнско зеле

През юни се образуват малки еластични глави зеле с тегло от килограм до два

Средният добив е 363 c / ha, на плодородна почва при редовна поддръжка производителността се увеличава значително - до 641 c / ha. По-голямата част от реколтата узрява едновременно, добивът от продаваеми продукти е 97%.

Юнска реколта от зеле

По-голямата част от юнския сорт зеле узрява едновременно

Предимства:

 • ранно узряване;
 • устойчивост на напукване. Обилното поливане не му вреди, а, напротив, увеличава сочността;
 • устойчивост на замръзване: разсадът не умира, когато температурата падне до –2 ° C, възрастните растения могат да понасят студове до –5 ° C. Това позволява зеленчукът да се отглежда навсякъде, дори в рискови райони за отглеждане с кратко и хладно лято;
 • имунитет срещу зелева муха, което причинява голяма вреда на кръстоцветните.
Ранно юнско зеле

Ранното юни зеле може да се отглежда във всички региони на страната поради студоустойчивостта си

Недостатъци:

 • податливи на кил, следователно е необходимо да се обърне внимание на профилактиката на това опасно заболяване;
 • не се различава по запазване на качеството, което е характерно за всички ранни сортове.

Юнското зеле се препоръчва за прясна употреба - нежните тънки листа разкриват вкуса си в салати и яхнии, но не са подходящи за мариноване. Продуктът съдържа:

 • сухо вещество в количество 8,1%,
 • захар - до 3,8%,
 • аскорбинова киселина - 45%.
Юни салата от ранно зеле

Салатата от зеле в началото на юни ви позволява да попълните недостига на витамини

Особености на отглеждането на сортове зеле юни

Зелето от този сорт узрява бързо - не преминават повече от 110 дни от пълноценни разсад до узряване на вилици. Отглежда се в разсад.

Дати на сеитба за разсад

Разсад от рано узряло юнско зеле започва да расте в края на зимата. Конкретното време за сеитба се определя в зависимост от времето и климатичните условия на региона:

 • в Централна Русия, в Московска област, засаждането се извършва от последните дни на февруари до края на март;
 • в Урал и Сибир зеле се засява две седмици по-късно, през второто десетилетие на април;
 • в южната част на страната, където земята се затопля рано и през април настъпва топло време, разсадът се дестилира от средата на февруари.
Разсад от ранно зеле

Разсадът на ранното зеле започва да расте в края на февруари - началото на март

Почва за разсад

Почвата за разсад трябва да има рохкава структура, добра влаго- и въздухопропускливост, с неутрално ниво на киселинност. За почвената смес те вземат в равни пропорции плодородна почва, торф и пясък. Твърде киселата почва провокира развитието на килове, така че пепел (200 g / 5 l) или вар се добавят към алкализиране. Подготвената почва се дезинфекцира с наситен разтвор на манган, Алирин-В (1 таблетка / 5 л) или Фитоспорин (5 капки / 5 л).

Почвена смес за разсад

Почвата за засаждане на разсад трябва да бъде рохкава и лека

Много градинари предпочитат да купуват готова хранителна почва на основата на торф от магазини, която съдържа пълен набор от хранителни вещества. Той създава благоприятни комфортни условия за растежа на растенията, насърчава оцеляването им след засаждане и пресаждане, осигурява устойчивост на стрес и болести и повишава имунитета им.

Биопочва за разсад

Биопочвата съдържа всички компоненти, необходими за разсад

Добре е в почвата да се добави кокосов субстрат, разреден с вода (2-3 литра на брикет). Съдържа фосфор и калий, които са необходими за формирането на силни жизнеспособни разсад. Въведените течни торове и примамка в такава почва запазват полезните си свойства по-дълго, на което растенията реагират много добре.

Порестата структура на кокосовите влакна прави почвата просторна във въздуха и влагата, така че тя винаги да остане лека, да не се люлее, да не се мачка и на повърхността й да не се образува твърда кора, която блокира проникването на кислород. В резултат се образува разклонена, силна коренова система, която е необходима за правилното развитие на растението.

Кокосов субстрат

Кокосовият субстрат има рохкава структура и е богат на фосфор и калий

Удобни за използване са торфените таблетки, които представляват цилиндри от сух торф, към които се добавят стимуланти за растеж, минерални торове и антибактериални компоненти. За да отглеждате разсад, достатъчно е да напълните таблетката с топла вода, да я надуете и след това да поставите семето в специална вдлъбнатина накрая. Такава почва надеждно предпазва корените от изсушаване и преовлажняване, потиска развитието на вредни и насърчава развитието на полезна почвена микрофлора.

Торфени таблетки

Торфените таблетки могат да бъдат с различен диаметър, те се избират в зависимост от размера на кореновата система на засаденото растение

Идеалната хранителна среда за растенията е създадена в биоконтейнери - гранули от вермикомпост. Те съдържат полезни микроорганизми, хуминови вещества, ензими, витамини и биологично активни елементи, които потискат патогенната микрофлора. Благодарение на биохумуса се отбелязва приятелско покълване, стимулира се образуването на корени.

Биоконтейнери от хумус

Биоконтейнери под формата на гранули - новост за фермерите

Избор на капацитет

Разсад от ранно зеле може да се отглежда в общи кутии с последващо бране или в отделни контейнери - в този случай, когато се отворят 2-3 двойки истински листа, разсадът веднага се засажда на мястото.

Разсад от зеле в контейнер

Зелевите разсад от общ контейнер ще трябва да бъдат отворени

Контейнерите трябва да имат дренажни отвори и тава за капки, върху която ще се оттича излишната влага. Под детската стая се използват големи контейнери или касети с малки клетки с обем 50 ml. Разсадът, след появата на 2 истински листа, трябва да бъде трансплантиран в клетки с по-голям обем или в отделни контейнери.

За да се избегне нараняване на кълнове при бране, по-добре е да се отглеждат разсад в отделни чаши, торфени саксии, контейнери с големи клетки от 80 ml, ролки за разсад.

Торфени саксии за разсад

Удобно е да отглеждате разсад в торфени саксии - не е нужно да се гмуркате, а да го трансплантирате в земята заедно с контейнер, който се разлага в земята

Предпосевна подготовка на семената

Много производители предлагат на купувачите гранулирани семена, които се засяват веднага в суха форма. Те са затворени в черупка със защитни и стимулиращи вещества, така че не се нуждаят от допълнителна обработка. Дражето е по-голямо от обикновените семена, но те остават жизнеспособни само за 24 месеца.

Покрити семена от зеле

Пелетираните зелеви семена имат защитна обвивка и не изискват допълнителна предсеитбена обработка

Периодът на покълване на неинкрустираните семена е по-дълъг - 5 години. Но такива семена се нуждаят от предсеитбена подготовка, която се извършва в следната последователност:

 1. Първо, те се калибрират, като се потапят в 3% разтвор на сол за 3 минути и се избират по-големи.
 2. Малките семена, които са изплували на повърхността, се изхвърлят, а тези, които са се уталожили на дъното, се измиват с вода, за да се отстрани солта и се изсушават.
 3. След това дезинфекцирайте за 15 минути в разтвор на борна киселина (1 ml на 1 l) и меден сулфат (0,5 g / 5 l) или в 1% разтвор на калиев перманганат.
 4. След тази обработка семената се измиват с чиста вода и се потапят в разтвор с фитохормони за 2 часа (Epin, Циркон - 1 капка / 50 ml). Стимулантите на растежа съкращават периода на покълване на семената и увеличават интензивността на развитието на разсад.
Превръзка на семена в разтвор на калиев перманганат

Необработените семена се ецват в 1% разтвор на калиев перманганат

Следващият етап е втвърдяването на семената, което се извършва по този начин:

 1. Първо семената се потапят в гореща вода (+50 ° C) за 15 минути.
 2. След това се поставят в хладилник с температура 1-2 ° C за един ден.
 3. След излагане на контрастни температури семената се изсушават до насипно състояние и се засяват.

Засяване на разсад

След подготовка на семената се извършва сеитба:

 1. В общ контейнер, напълнен с пръст, семената се поставят на редове по схемата 1 × 3 см, като семената се задълбочават с 1 см. 2-3 семена се поставят в чаши или торфени саксии, когато се засяват в охлюв те се поставят в горната част на ролката с интервал от 10 cm.
 2. Поръсена с малък слой пръст, навлажнете от спрей бутилка и покрийте с филм. В парникови условия при температура от + 20-25 ° C кълновете се появяват вече на 4-ти-5-ия ден.
 3. Плътните култури в разсадните кутии се разреждат, увеличавайки площта за хранене до 20 мм, а слабите разсад се изрязват в саксии, оставяйки един от най-силните.
Засяване на зелеви семена

Зелевите семена се засяват в касети, заровени в субстрата с 1 см

Опитните летни жители никога не използват всички семена от торба наведнъж, но повтарят сеитбата на всеки 3-4 дни. Това ви позволява да замените разсад, който не е пуснал корени в градината, с по-силни растения и да удължите периода на реколта.

За да се избегне разтягане на разсад, те се прехвърлят за една седмица в по-хладно, светло помещение (+12 ° C), като редовно се напояват с топла вода. За целия останал период на разсад на растенията трябва да се осигури дълъг светъл ден, комфортен температурен режим (+ 20-22 ° C), редовно поливане и добро хранене.

Видео: някои тънкости при засяване на зеле за разсад

Бране на разсад

Когато отглеждате зеле в разсадник или в малки клетки, е необходимо бране. С появата на третия лист разсадът се настанява в отделни контейнери: след обилно поливане зелето се отстранява внимателно от кутията с шпатула, оставяйки земята върху корените, и се трансплантира в саксии, задълбочавайки се до листата на котиледона.

Мариноване на зеле разсад

След появата на третия истински лист зелевите разсад се гмуркат в отделни саксии

Добро хранене

В процеса на отглеждане на зелени разсад се извършва редовно подхранване:

 1. След появата на първия истински лист в почвата се внася сложен минерален тор Агрикола (1 супена лъжица на 5 л вода), който насърчава интензивното развитие на растенията и натрупването на витамин С - това подобрява вкуса и увеличава полезност на зеленчуците.
 2. Седмица по-късно те се хранят с азотен състав - лопен (1:10) или амониев нитрат (30 g / 10 l) за изграждане на зелената маса.
 3. Преди засаждането на градинско легло зелето се наторява с Effekton - естествен субстрат на основата на компост тор и торф с добавка на активни съставки. Органичният тор подобрява качеството на почвата, увеличава нейната водопропускливост и подобрява газообмена. За кореново подхранване се използва разтвор от 200 g / 10 l, за пръскане - 15 g / 5 l.
Органоминерален тор Effekton

Effecton повтаря състава на оборския тор с 94% и включва всички микроелементи, необходими за растенията

Втвърдяващо зеле

7 дни преди засаждането в земята, разсадът започва да се привиква към условията на незащитена земя. Растенията се втвърдяват постепенно:

 1. Първо, отворите в стаята са леко отворени.
 2. След това разсадът се изнася на верандата или в оранжерията, като всеки ден се увеличава времето, прекарано при по-ниска температура.
 3. След това го изнасят в градината и го оставят под открито небе за една нощ.

Подправените зелеви разсад не се страхуват от повтарящи се студове и понижаването на температурата до –3 ° C няма да му навреди. Деликатните разсад, които не са втвърдени, могат да умрат дори от малки нощни застудявания.

Втвърдяване на зелевите разсад в оранжерия

Преди засаждане в земята, зелевите разсад се изнасят в оранжерия за втвърдяване

Отглеждане на разсад в открита оранжерия

Ако апартаментът няма условия за принуждаване на разсад, можете да ги отглеждате в зеленчукова градина под филмов заслон или в неотопляема оранжерия. Градинското легло трябва да бъде подготвено през есента, като се пълни с хумус и минерални торове. Сеитбата се извършва през първата декада на април:

 1. Почвата се разлива с горещ разтвор на манган и семената се разстилат в жлебовете на разстояние 3 см едно от друго.

  Засяване на зелеви семена за разсад в открита оранжерия

  Зелевите семена върху отопляемо легло се поставят в жлебове на всеки 3 cm

 2. Поръсете със земя, компактирайте и покрийте с филм.
 3. Над леглото се монтират дъги и върху тях се изтегля нетъкан материал. Разсадът ще се появи след 2-3 седмици.
 4. През деня, при топло време, оранжерията се отваря леко за проветряване на разсад и те се покриват отново през нощта.

  Разсад от зеле в оранжерия

  Разсад от ранно зеле може да се отглежда не само на перваза на прозореца, но и в оранжерия на открито

 5. Плътно засадените разсад се изтъняват и с появата на 3 двойки истински листа те се трансплантират на постоянно място.

Кацане в земята

Периодът на разсад завършва 45-50 дни след сеитбата. В земята се засаждат разсад, отглеждан до 10–12 см височина с 5–6 истински листа. Ако пролетта е продължителна и студена не само през нощта, но и през деня, по-добре е да отложите трансплантацията, докато се затопли.

Разсад зеле преди засаждане

Разсадът на зелето преди засаждането в земята трябва да има силно стъбло и 2-3 чифта истински листа

В централните райони кацането се извършва от 20 април до средата на май, когато въздухът се затопля до +15 ° C през деня. В северните райони разсадът се трансплантира на мястото в края на май - началото на юни, в южната част на страната - много по-рано, в началото на април.

Подготовка на сайта

Зелето трябва да се отглежда на добре осветени места - на сянка листата стават по-малки, вилиците са по-рехави, с по-малки размери. Културата расте добре на плодородна пясъчна глинеста почва или глинеста почва с ниско ниво на киселинност. За да се създаде оптимална реакция на почвената среда, се извършва варуване.

Място за зеле

Мястото за отглеждане на зеле е избрано слънчево, далеч от високи дървета

Киселинността на почвата се определя лесно от плевелите в градината. Майка и мащеха, детелина, полска вятър, киноа растат в райони с неутрална реакция. Живовляк, хвощ, киселец и мента растат бързо на кисели почви.

Най-добрите предшественици на зелето:

 • лък,
 • морков,
 • картофи,
 • тиквички,
 • тиква,
 • грах,
 • боб.

Той може да бъде върнат на мястото си след кръстоцветните не по-рано от 5 години - това е колко спорите на килевите гъби, които са в земята, запазват своята жизнеспособност.

Подготовка на площадката за сеитба на зеле

Парцел за засяване на зеле трябва да се подготви през есента, да се напълни с торове, а през пролетта да се разхлаби земята и да се маркират каналите

Схема за кацане

Когато засаждат разсад от рано узряло зеле на открито, те се придържат към схемата 45 × 60 cm. Ако засаждането е твърде плътно, можете да завършите с обрасла зеленина, главите ще бъдат малки или изобщо не са оформени. Сеитбата започва с разхлабване на лехите.

 1. Разрохканата почва се пълни с хумус (10 l / m2) и суперфосфат (100 g / m2).
 2. Редовете се маркират, към всяка дупка се добавят 100 g вермикомпост, смесват се със земята и се поливат старателно.
 3. Разсадът се отстранява внимателно от контейнера за разсад и заедно с буца пръст се спуска в дупката.
 4. Поръсете, запечатайте и покрийте с филм или опънете нетъкан материал върху леглото над дъгите.
Засаждане на зеле в земята

Ранното зеле се засажда на мястото по схемата 45 × 60

Отначало младите издънки трябва да бъдат защитени от студени ветрове, нощни студове и пряка слънчева светлина. След няколко дни отхвърлените разсад се отстраняват и на негово място се засаждат нови разсад.

Видео: засаждане на зеле разсад в земята

Ранното бяло зеле може да се използва не само в готвенето, но и в ландшафтния дизайн. Декорацията на парцела ще бъде пикантно зеленчуково легло с къдрави листа магданоз, светлозелени зелеви глави и ароматен босилек с различни нюанси.

Пикантно зеленчуково легло

Пикантно зеленчуково легло със зеле, магданоз и босилек ще се превърне в истинска градинска украса

Как да се грижим за юнското зеле на открито

Бъдещата реколта зависи не само от качеството на разсад - много е важно да се създадат комфортни условия за растенията:

 • хидратира,
 • фураж
 • процес от вредители.

Спазване на водния режим и обработка на почвата

Зелето е влаголюбива култура. Тъй като мощните листа изпаряват много влага и малка коренова система не може да се справи със задачата да я попълни в необходимото количество, редовното поливане е необходимо. Спазването на водния режим допринася за интензивния растеж на сочни листа и образуването на гъста глава зеле. Дори леко изсъхване на земната кома води до втвърдяване на пънчето, а зелевата глава изобщо няма да се излива. Почвата трябва да бъде наситена с влага на дълбочина 30–40 cm.

Поръсване на зеле

При поръсване не само зелевите листа и почвата се напояват добре, но и се повишава влажността на въздуха

Установените разсад на третия ден след засаждането в градината започват да се овлажняват 3 пъти седмично в размер на 8 литра вода на 1 m2... След двуседмична адаптация зелето се полива по-рядко - веднъж на 7 дни, но в същото време увеличава разхода на вода до 12 литра на 1 м2. В сухи дни се препоръчва да се пръскат листата от лейка или маркуч със спрей, но не по време на слънце, а вечер. При продължителни дъждове поливането не се извършва - растенията имат достатъчно естествени валежи. В допълнение, преовлажняването често води до развитие на късна болест на корените. Поливането се спира 2 седмици преди прибиране на реколтата.

Поливане на младо зеле от лейка

Младото зеле се напоява в градинско легло от лейка, като носи вода под корена

Има различни начини за овлажняване на зелето:

 • Най-често срещаният метод за напояване сред летните жители е по жлебове с дълбочина 10 см, направени в пътеките. Водата се вкарва от кофа или маркуч и след поглъщане на влага каналите трябва да се затворят;
 • за напояване на млади растения се препоръчва водата да се нанася директно в кореновата зона.В този случай капковото напояване е по-ефективно, при което водата се подава в малки дози директно към корените на растенията чрез тръби, положени по зелевите редове. Тази опция за напояване е доста скъпа, но спестява консумация на вода и значително улеснява работата на зеленчукопроизводителите;
 • най-оптималният начин за напояване е пръскането, при което се овлажняват не само листата и почвата, но и въздухът, който създава оптимална среда за развитие на растенията. Поливането се извършва с помощта на инсталации за дъждовна вода или маркучи за пръскане.
Система за капково напояване на зеле

Системата за капково напояване на зеле е напълно автоматизирана и много удобна при отглеждане на зеле на големи площи

Особено важно е да се полива зелето по време на полагането на вилиците. Понастоящем обаче, за да се избегне напукване на главите, методът на пръскане не се използва.

След поливане или валежи се извършва плитко (7 см) разхлабване, като се избавя от почвената кора, която влошава аерацията. 21 дни след пресаждането на зелето на мястото, е необходимо да се заземи, второто оросяване се извършва след 10 дни. При сухо и спокойно време земята в радиус от 15 см внимателно се старае да не повреди корените, загребвайте до зелето, като го пълните до първите листа. Хлингът допринася за формирането на по-развита, силна коренова система.

Хълбово зеле

Два пъти през вегетационния период зелето се сгушва, покривайки го със земя до първите листа

Авторът на тези редове отглежда зеле от юнския сорт от няколко сезона. Много харесвам ранни зелеви салати и, за да удължа удоволствието, прибягвам до малък трик. В края на юни, отрязвайки глава зеле, оставям няколко листа на пънчето и продължавам да поливам. В средата на юли в пазвите на листата се образуват 3-4 малки плътни глави зеле, които веднага използвам за приготвяне на зеленчукови ястия.

Зелен дресинг

На различните етапи на развитие зелето се нуждае от различни микроелементи:

 • в началото на сезона, когато зелените започват да растат активно, те се нуждаят от азот;
 • по време на формирането на глава зеле се увеличава нуждата от фосфор и калий, което улеснява понасянето на неблагоприятно време, повишава устойчивостта на болести и подобрява вкуса на зелето.

Чрез внимателно изследване на зелевите лехи, летните жители с опит в промените във външния вид на растенията могат да определят кои микроелементи им липсват:

 • при липса на калий се появяват светли петна по краищата на листата и се образуват малки вилици;
 • недостигът на фосфор се проявява със слаб растеж на растенията, скучна зеленина с лилав оттенък и късно поставени глави;
 • признак за липса на азот са тънки, отслабени издънки в началния етап на развитие, промяна в цвета на листата на долния слой до жълто-зелено и тяхното изсушаване.
Прояви на недостиг на фосфор в бяло зеле

Недостигът на фосфор в бялото зеле се проявява чрез промяна в цвета на листата - те придобиват лилав оттенък

Ранното зеле се храни два пъти:

 1. 2 седмици след засаждането поливането се комбинира с въвеждането на азотни торове: урея (30 g / 10 l), лопен (1 стъкло / 10 l).
 2. По време на формирането на глави зеле, Nitroammofoska (30 g / m2), дървесна пепел (500 g / m2).
Лопен в кофа

Течният лопен насища зелето с азот, който е необходим за интензивния растеж на листния апарат

Отлично органично хранително вещество за зеле е течната мая, която е богата на протеини, аминокиселини, микроелементи. Разтворът се приготвя от 100 г мая, 30 г захар и 10 литра вода. Сместа се поставя на топло място, след 3 дни заквасената култура от дрожди се разрежда с вода 1:10 и три пъти с интервал от 10 дни се добавя към зелевото легло. Такова торене обаче е ефективно само при сухо топло време с температура най-малко +20 ° C.

Много летни жители използват запарка от коприва, мокрица, глухарче за хранене на зеле:

 1. Накълцаната трева се поставя в бъчва, залива се с вода, покрива се с капак и се оставя за 5 дни.
 2. След това филтрирайте течността и разредете 1:10 с вода, преди да я добавите в леглото.

Тази запарка може да се подава на зеле на всеки 2 седмици.

Настойка от коприва

Хранителна храна за зеле може да се направи с коприва

Защита срещу болести и вредители

Юнското зеле рядко се атакува от зелевата муха, но листните въшки и зелените гъсеници му причиняват голяма вреда, а неблагоприятните метеорологични фактори могат да причинят развитието на опасни заболявания.

Таблица: възможни заболявания на зелето

Име на болесттаСимптомиПредпазни меркиЛечение
Черен кракСтъблото на разсада в основата почернява и започва да гние. Растението спира да се развива и умира. Много опасно заболяване, което може да унищожи всички разсад
 • не сгъстяват посевите;
 • регулирайте поливането и не използвайте студена вода;
 • във фазата на 2 листа, третирайте почвата и разсад с 0,2% разтвор на фитоспорин
 • няма да е възможно да се спасят болни разсад - те ще трябва да бъдат изхвърлени;
 • трансплантирайте здрави разсад в нов субстрат;
 • напръскайте с 1% разтвор на смес от Бордо
КийлаПо корените се появяват израстъци, които не позволяват на малките корени да се развият. В резултат на това разсадът расте слабо, не се вкоренява добре на открито, листата на долния ред постепенно изсъхват
 • спазвайте правилата за сеитбообръщение;
 • Извършете предсеитбена дезинфекция на почвата и семената
 • унищожава болните растения;
 • напръскайте почвата и здравото зеле с 1% разтвор на смес от Бордо, разтвор на Homa (40 g / 10 l), Tiovit Jeta (50 g / 10 l); повторно обработете след 10 дни
Мухъл плесенБолестта често засяга млади растения, особено под филмово покритие. Горната част на листната плоча е покрита с жълтеникави петна, от долната страна се образува сива плака. Болните листа се деформират и отмират
 • гъбичките остават върху семето, поради което е необходимо да се дезинфекцират, преди да се използват в разтвор на имуноцитофит (2 таблетки на 30 ml вода);
 • избягвайте застояла вода в почвата
 • поръсете растенията и почвата в кореновата зона с пепел;
 • напръскайте с разтвор на фитоспорин (3 g / 5 l) два пъти с интервал от 7 дни

Фотогалерия: често срещани зелеви болести

Малки насаждения до зеленчуковото легло на кресон ми помагат да предотвратя появата на вредители по зелето - кръстоцветната бълха много го обича. Лекувам натрупвания от паразити върху зелени вечер с разтвор на Confidor (1 гранула на 10 литра). В резултат на това не забелязах нито една бълха върху зелевите листа, но салатата, уви, вече е неизползваема.

Кресон до зеле

Засаждането на кресон, който насекомите наистина харесват, ще помогне да се спаси зелето от нападения с бълхи

Таблица: основните вредители на зелето

ВредителиПроявиПредотвратяванеМерки
Листни въшкиНасекомите се размножават масово през сухо лято, като напълно покриват зелевите листа. Изсмуквайки хранителната течност, те отслабват растенията, водят до обезцветяване и извиване на листните плочи. Листните въшки са също носител на болестотворни вируси.
 • почистете района от растителни остатъци през есента;
 • изкопайте земята;
 • изплаши паразитите чрез пръскане с билкови инфузии (бял равнец, лайка, коприва, пелин - 200 g / 10 l) или с разтвор на пепел (300 g / 10 l) с добавка на сапун (400 g)
Третирайте с разтвори на Commander (5 ml \ 10 l), Intavir (1 раздел. \ 10 l), Actellik (20 ml \ 10 l).
Кръстоцветна бълхаМалките насекоми, хранещи се с пулпа от зелени листа на млади растения, изгризват малки дупки, в резултат на което листата изсъхват. Горещото, сухо време допринася за увеличаването на броя на паразитите. Лакомите бълхи могат да унищожат всички разсад от засадени разсад на големи площи, защото те са в състояние да ядат три пъти теглото си.
 • навлажнете зеленчуковите насаждения чрез поръсване;
 • прашете растенията с пепел
 • лекувайте с инфузия на чесън (300 g / 10 l) с добавка на 100 g сапун;
 • поръсете с разтвори от 70% оцетна есенция (1 супена лъжица на 10 l вода), карате (2 ml / 10 l), Actellika (20 ml / 10 l) три пъти със седмичен интервал
Зелено бялоМладите ларви изстъргват горния слой на листната плоча, докато възрастните ядат краищата на листата. Вредителите са много ненаситни и дори могат да унищожат пулпата на глава зеле. Листкоядещите вредители значително намаляват качеството на реколтата - листата пожълтяват, губят своята еластичност и изсъхватОгледайте зелето, отстранете яйцата и гъсеницитеТретирайте с разтвори Fitoverma (8 ml / 1 l), Intavira (1 таблетка на 10 l), отново след седмица

Фотогалерия: паразитни насекоми, увреждащи зелето

Като цяло грижата за зелето не е трудна, ако следвате селскостопански техники.

Видео: трикове за отглеждане на зеле

Най-добрите производители на юнски зелеви семена

За да отглеждате силни разсад, трябва да закупите висококачествени семена. Когато купуват семена, опитните градинари преди всичко обръщат внимание не на цветността на опаковката, а на производителя.

"Руска градина"

Фирмата "Russkiy Ogorod" е основана през 1991 г., а през 1994 г. започва опаковането и доставката на първите цветни торби със семена на потребителите. Година по-късно е създадено собствено производство на семена и сега тази компания заема едно от първите места сред световните производители. Агрофирмата разполага със солидна научна база, включваща сортова селекция, производство на семена, почистване и сортиране. В лабораториите семената се изследват щателно, а нови сортове се тестват на пилотен демонстрационен парцел. За най-високо качество на семенния материал свидетелства и фактът, че семената на фирма „Руски Огород“ са доставени на орбиталната станция „Мир“ за космически експерименти.

Семена от търговската марка „Руски Огород“

Агрофирмата "Руска градина" продава само доказан, здрав и здравословен посадъчен материал

"Престиж"

Компанията "Престиж" представя на пазара семенен материал от водещите компании на Холандия, Япония, Италия, както и постиженията на руските животновъди. Агрофирма "Престиж" е наистина престижни семена, които са сертифицирани в Русия и адаптирани към нашите трудни климатични условия.

Зелеви семена юни фирма Prestige

Компанията "Престиж" снабдява пазара с наистина престижни семена на най-добрите производители в света

"Аелита"

От 1994 г. компанията "Aelita" запазва водещите си позиции на пазара на семена. Участвайки в развъдна работа, тя създава нови сортове и подобрява вече любимите хора, като ги регионализира за всички региони на страната. На пилотна площадка в района на Нижни Новгород в оранжерии и на открито се провеждат цялостни тестове на семенен материал. Следователно не случайно фермерите свързват търговската марка Aelita с висококачествени продукти в продължение на повече от две десетилетия.

Семена зеле сорт юни компания Aelita

При закупуване на зелеви семена юнски търговска марка "Aelita", няма съмнение, че реколтата ще бъде богата

"Гавриш"

Семената на търговската марка Gavrish са много популярни сред градинарите. Основана през далечната 1993 г., компанията през годините се превърна в голям агропромишлен комплекс с 5 развъдни центъра в различни климатични зони. Служителите на агрофирмата извършват сериозна изследователска работа в областта на биологията на зеленчуковите култури, оптимизиране на времето за отглеждане на растения и тяхната устойчивост на неблагоприятни фактори. Производителността, отличният вкус и имунитетът срещу болести са основните характеристики, които селекционерите на компанията Gavrish се стремят да внедрят в сортовете, предлагани на зеленчукопроизводителите в Русия и много страни по света. По време на съхранението семената се проверяват за покълване и интензивност на покълване и преди опаковане се почистват, изсушават и сортират.

Семена от сорт зеле юни, фирма Gavrish

Агрофирма "Gavrish" (търговска марка "Udachnye Seed") се грижи за репутацията си, никога няма празни семена в торбички

"SeDec"

SeDec е най-старата местна компания за отглеждане на семена, създадена през 1995г. Компанията има отлична репутация, нейният висококачествен семенен материал е добре познат на фермерите в Русия и съседните страни. На експериментални площадки в различни региони на страната служителите му ежегодно провеждат сортови опити, подготвят и доставят на пазара семена от собствена селекция и нови продукти от чуждестранни партньори.

Семена зеле от юнски сорт на фирма SeDek

Висококачественият семенен материал на местната компания "SeDec" се оценява както от професионалисти, така и от начинаещи в градинарството

"Семена на Алтай"

Фирмата "Семена на Алтай" е позната на фермерите от над 20 години. Той доставя най-добрите проби от семена, получени в условията на Западен Сибир, както и новости от руска и чуждестранна селекция. Всички семена са подходящи за рязко континентален климат - в края на краищата тяхното производство отчита липсата на слънчеви дни и връщащите се студове в началото на сезона и ранните есенни студове. Компанията предлага на своите клиенти семена само на тези растения, които имат време да узреят в краткото сибирско лято.

Семена на компанията Seeds of Altai

Семената на земеделската компания "Семена на Алтай" са адаптирани към условията на рязко континенталния климат

"ПЛАЗМИ"

Семената на фирмата PLAZMAS са много търсени сред градинарите. Фирмата не се занимава с развъждане, основната й дейност е плазмената обработка на семенен материал. Под въздействието на нискотемпературната плазма биологичните процеси се ускоряват, производителността се увеличава и качеството на реколтата се подобрява. Конвенционалните култури умират при силна суша, докато тези, получени от плазмените семена, растат и бързо набират сила.

Юнско зеле от ПЛАЗМАС

Фирма "PLAZMAS" предлага на потребителите висококачествени семена, които са преминали през плазмена обработка

"Търсене"

Семената на търговската марка Poisk също имат отлична репутация. Земеделското стопанство, основано през 1990 г. на базата на Всеруския изследователски институт по отглеждане на зеленчуци, има мощна развъдна база и постоянно актуализира продуктовата си гама. Високото качество на семенния материал се осигурява чрез използването на съвременни технологии за отглеждане и съхранение.

Търсене на маркови семена

Марката Poisk е добре позната на пазара на семена от 1990 г.

Видео: Юнско бяло зеле („Търсене“)

Отзиви

В средата на май могат да се засаждат късни и средни сортове. А за лятна употреба засаждаме в края на април - началото на май Прехвърляне F1 и юни. Те са по-нежни и сочни от сортовете, предназначени за съхранение.

татянка

http://indasad.ru/forum/62-ogorod/43-kogda-sazhat-kapustu

Семена от бяло зеле Руска зеленчукова градина "Юни" е най-добрият сорт семена. Те са много качествени и ми харесват. Тези семена се считат за ранен сорт. Зелето е проектирано да изглежда добре и да се съхранява за специфичен климат. Вкусът е отличен. По време на съхранението не губи своята презентация. Вегетационният период от засаждането на разсад до прибирането на реколтата е определен период. Обича поливането. Единственото нещо е, че растежът на зелето може да попречи на това, което наричаме охлюв, който изяжда нашето зеле и не ни оставя нищо. Можете да се борите с този вредител по този начин: вземете 1 супена лъжица сапун на прах за 5 литра вода, разбъркайте и отровете. Сапун на прах се правеше и преди, старомодното име беше сапун за пране. Помага и дори не лошо, но само в началните етапи на растежа на зелето. Ако забележите много по-късно, че някой яде вашето зеле, вземете други мерки. Трябва да купим специални лекарства. Аз лично съм доволен от реколтата. Зелето ми е станало голямо, сочно, сладко. Успех на всички!

larisa909

http://otzovik.com/review_887711.html

А юнското зеле изобщо не е лошо, само фактът е, че образува малка и рохкава глава зеле, а новите хибриди образуват добра глава зеле както по тегло, така и по вкус и могат да полегнат, ако изобщо, много по-рано.

Aleksan9ra

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?start=135&t=6637

Разказвам ви моя опит тази година. Все още не режа глави зеле (малки), но мисля, че опитът е бил успешен, защото няма нито една загуба.Няма гъсеници и зелеви мухи. Купих разсад на пазара. Сорт Junka. Земята ми е плодородна, затова сложих оборски тор до минимум. Засадих зеле, поливах добре. След 2 седмици, когато зелето пусна корени, напои го добре, след това го разхлаби и постави филмова яка ... След това поливайте и подхранвайте по филма и между него. Не съм го напръскал с нищо и все още не го правя, не съм поръсил нищо отгоре. Когато главите на зелето започнаха да се навиват, направих 1 превръзка (40 капки йод на кофа вода). След това произволно подайте 0,5 с.л. захар в кофа с вода. Яките все още са там. Земята под тях е влажна и рохкава. Много съм доволен от зелето си тази година. Преди имаше и проблеми. Скоро ще използвам този метод за засаждане на късно зеле.

Крим

http://sadiba.com.ua/forum/archive/index.php/t-1513.html

Отдавна купувам семена от Руската градина и съм абсолютно сигурен в качеството на тези продукти. Отглеждам зеле на разсад, тъй като живея в рисков район за земеделие. Първо, засаждам семената в пластмасови кутии, не ги обработвам, не ги накисвам. Семената приличат на малки кафеникави топчета, те седят много лесно и бързо. Разлях го обилно с вода, покрих с филм и го сложих на лек и топъл перваз на прозореца. Разсадът се появява бързо, на 4–6 дни, а след това е необходимо да се промени температурният режим и да се намали до +15. Ако е възможно, ако времето позволява, прехвърлям всички разсад в оранжерията под покриващия материал. И месец по-късно го засаждам на постоянно място на открито. В рамките на 80 дни главите зеле до 2 кг растат от микроскопични семена, плътни, красиви с цвят на листата от светло зелено до наситено тъмно зелено.

белимова

https://otzovik.com/review_4830169.html

Ранно узрялото юнско зеле привлича градинарите с краткия си вегетационен период - през юни можете да съберете пресни зеленчуци с богат арсенал от хранителни вещества и отличен вкус. И благодарение на студоустойчивостта си, той се отглежда във всички региони на страната, включително Сибир и Урал. Въпреки появата на много зеленчукови новости, този сорт продължава да бъде един от най-обичаните и търсени.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.