Домати

Големи плодове домати "Сърце на бик" и други сортове: кога да се засадят за разсад
Доматите са термофилна култура, така че семената незабавно се засаждат на разсад и само около два месеца по-късно на открито. Времето за засаждане на домати е различно и зависи от няколко условия: сорт, климатични условия на региона, място на засаждане на разсад. За да получите добра реколта в бъдеще, трябва да сте отговорни за избора на семена, подготовката на почвата и грижите за растенията. Характеристики на сорта Прочетете още
След колко дни поникват семената на домати, какъв е срокът им на годност и как да се провери кълняемостта им

Висококачествените семена от домати са ключът към бъдещата обилна реколта от плодове. Ако качеството на семената по някаква причина поражда съмнения, възможно е да се провери тяхната кълняемост преди засаждане.

Как да засаждаме домати за разсад: подготовка на семена, избор на контейнери, методи на сеитба и грижи за разсад
разсад от домати

Добра реколта от домати не може да се получи без силни и здрави разсад. Ако засадите семената веднага на открито, тогава плодовете няма да имат време да узреят. Придържайки се към определени правила, няма да е трудно да отгледате добри разсад.

Как да подготвим семена от домати за сеитба на разсад
разсад от домати

Успехът на отглеждането на домати зависи от качеството на посадъчния материал. На етапа на подготовка на семена за засаждане се полагат основите на бъдещата реколта. Опитните градинари започват да сеят домати за разсад от първите дни на март, без да пропускат подготвителна работа: изваждане на семена, дезинфекция, накисване в хранителни разтвори, втвърдяване. С помощта на такива процедури е възможно да се ускори кълняемостта на семената, да се повиши тяхната устойчивост на патогенни бактерии и да се активират всички последващи биологични процеси на растенията през вегетационния период.

Всички подхранвания за разсад от домати: видове торове, кога и какво е по-добре да се хранят

Много летни жители сами отглеждат разсад от домати, опитвайки се да създадат комфортни условия за това и да осигурят допълнително хранене. Всъщност тяхното по-нататъшно развитие и плододаване зависи от храненето на растенията през периода на разсад. Прекаляването с торовете обаче може да им навреди. Ето защо е много важно да се прилагат торове, като се отчита състоянието на растенията и стриктно се спазват определени норми.