Савойско зеле: от отглеждане на разсад до прибиране на реколтата

Савойското зеле, подобно на бялото зеле, принадлежи към вида зеле. Савойските зелеви глави са големи, но хлабави, листата са тънки, гофрирани. Необичайният цвят на зеленикаво-жълти, светлозелени нюанси изглежда много елегантно и може да украси зеленчукова градина. Савойското зеле съдържа синигрин - вещество с противоракови и антибактериални свойства, в по-големи количества от всички други видове зеле, поради което се използва в медицинското хранене. По отношение на добива той отстъпва на другите сортове, но е по-устойчив на неблагоприятни фактори на околната среда. Не е трудно да отглеждате савойско зеле самостоятелно, достатъчно е да следвате правилата и препоръките на всички етапи: от подготовка на семена до грижи за растение в градината, за което с удоволствие ще ви разкажем.

Съдържание

В кои региони можете да отглеждате савойско зеле

Едно от основните предимства на савойското зеле е устойчивостта на замръзване. Семената започват да покълват при температура само +3 ° C, за интензивен растеж на растенията е достатъчно + 16-18 ° C, с краткотрайно застудяване до +8 ° C развитието им не спира, а само се забавя .

Сорт савойско зеле Золотая рано

Ранно узряващият сорт савойско зеле Zolotaya рано е подходящ за отглеждане във всички региони на Русия

Поради студоустойчивостта си, савойското зеле може да се отглежда не само в южната част на страната и в централната му част, но и в по-северните райони с кратко и хладно лято. Държавният регистър включва 22 сорта, препоръчани за отглеждане във всички региони на Русия. Сортовете и хибридите имат различен период на узряване и те трябва да бъдат подбрани, като се вземат предвид климатичните условия.

Декоративност на савойското зеле

Синьо-зелени листа от савойско зеле - ярък елемент от декора на вътрешността

Ранните сортове (Zolotaya рано, Moskovskaya дантела, Petrovna, Pirozhkova) узряват 90-120 дни след поникването, в средата на узряване (Melissa F1, Sphere F1, Uralochka, Extrema F1) - за 120-140 дни, късно узряващи растения (Аляска, Virosa F1, Jade F1, Nadia) ще отнеме 140 дни или повече. На юг и в централната част на страната всички сортове савойско зеле, включително късните, имат време да узреят; реколтата е готова за прибиране в началото на октомври. В райони с рисково земеделие е по-добре да засаждате ранно узряващи видове зеленчуци.

Савойски сорт зеле Sphere F1

Сорт от савойско зеле Sphere F1 от средния сезон дава добри добиви в региона на Москва

Видео: Савойското зеле е достоен конкурент на бялото зеле

Отглеждане на разсад

Савойското зеле обикновено се отглежда чрез разсад, за да се даде възможност за по-ранна реколта.

Дати на сеитба

Времето за засаждане на семена за разсад зависи от ранната зрялост на сорта. Сеитбата на ранно узряло зеле се извършва в средата на март. Разсад от ранни сортове се засаждат в градината в началото на май, на възраст 45-50 дни. Сеитбата в средно късни сортове се извършва в края на март-април, през първата половина на април се засяват сортове късно узряване. Разсад от средни и късни сортове се трансплантира в земята 35–45 дни след сеитбата.

Савой Мила f1

В средата на сезона савойското зеле Mila f1 се засажда в края на март

На бележка. За да можете да приготвяте витаминни салати от савойско зеле дълго време до много студа, трябва да сеете семена на няколко етапа и да отглеждате сортове с различен период на зреене.

Избор на почвата

Почвата за засяване трябва да е лека, рохкава, с ниско ниво на киселинност. Почвената смес се приготвя лесно от плодородна почва, пясък и торф (1: 1: 1); към киселата почва трябва да се добави вар или пепел (1 супена лъжица). За дезинфекция почвената смес трябва да се разлее с разтвор на фитоспорин (1 капка / 1 л) или калиев перманганат. Можете да закупите термично обработена и напълно готова за употреба биопочва, която с повишена биологична активност ускорява кълняемостта на семената и подобрява растежа на растенията.

Почвена смес за разсад

Почвена смес за зелеви разсад може да приготвите сами от трева, пясък и хумус

За отглеждане на разсад се използва и кокосов субстрат с добавка на вермикулит (3: 1). Разхлабената структура на кокосовите влакна позволява на въздуха и водата да преминават добре, вермикулитът съдържа хранителни вещества, което създава оптимални условия за развитието на кореновата система на разсад и предотвратява появата на често срещано гъбично заболяване - черен крак.

Семената се засяват и в торфени таблетки. Освен торф, те съдържат минерални добавки, антибактериални вещества и стимулатор на растежа. Разсадът, отглеждан в такива таблетки, се развива по-интензивно, развива стабилен имунитет и практически не се влияе от черния крак.

Торфени таблетки

Можете да използвате торфени таблетки за отглеждане на разсад.

Изборът на контейнер за разсад

Разсадът може да се отглежда в обща кутия - в този случай отглежданите разсад с 2-3 листа трябва да се гмуркат в отделни контейнери. За да не трансплантирате растения и да не стресирате, можете да посеете семена директно в отделни чаши, буркани с кисело мляко, кутии за мляко. Идеалният вариант е да отглеждате разсад в торфени саксии, които се поставят в градината заедно с растението и постепенно се разтварят, обогатяват почвата с полезни микроелементи. Резервоарите за разсад задължително трябва да имат дренажни отвори, така че водата да не застоява в почвата.

Саксии за разсад

Разсадът от савойско зеле се отглежда най-добре в отделни саксии

Подготовка на семената

Семената, третирани с активатори на растежа, незабавно се засяват върху разсад или в земята. Те вече са преминали предсеитбена подготовка и имат органоминерална мембрана, която подобрява кълняемостта и повишава устойчивостта към болести.

Семена от савойско зеле

Суровите семена от савойско зеле трябва да бъдат подготвени за сеитба

Необходими са необработени семена. Първо, те се калибрират, като се избират средни и големи за сеитба. След това се дезинфекцира в разтвор на калиев перманганат или фитоспорин и се накисва във вода с добавка на Epin (2 капки / 1 l) или Nitrofoski (5 g) за ускоряване на покълването. Активирането на семената също се насърчава чрез излагане на контрастни температури. Първо се потапят в гореща (50 ° С) вода за 15 минути, след това се поставят в хладилник с температура 1-2 ° С за един ден. След втвърдяване те се сушат и сеят.

Семена от савойско зеле в разтвор на калиев перманганат

Семената на савойското зеле се дезинфекцират в разтвор на калиев перманганат

Сеитба на семена

Ако сеитбата се извършва в разсадник, маркирайте канали с дълбочина 10 mm на разстояние 30 mm една от друга и сейте семена на интервали от 15 mm. Поръсете със субстрат, уплътнете малко и навлажнете от пръскачка. Ако засаждането е твърде плътно, разсадът задължително се разрежда и когато 2-3 чифта истински листа растат обратно, те се гмуркат в отделни контейнери, където ще се развият, докато бъдат засадени на открито.

Засяване на семена от савойско зеле в разсадник

При сеитба в разсадник издънките на савойското зеле трябва да се разреждат

По-удобно е да отглеждате разсад в отделни чаши. Във всяко се засяват по 2-3 семена и когато се отворят 2-3 истински листа, остава само едно силно растение, по-слабите не се изтеглят, а се отрязват. Когато сеете семена в отделни саксии, разсадът е с по-добро качество: дори ако много внимателно извадите разсада от контейнера при бране, корените все още се нараняват - някои от смукателните корени остават в субстрата и им е необходимо време, за да се възстановят. Разсадът, отглеждан в отделни контейнери, има развита, напълно запазена коренова система.

Засяване на семена от савойско зеле в чаши

Във всяка чаша се засяват по 2-3 семена от савойско зеле

Видео: засяване на савойско зеле

Грижи за разсад

Растенията трябва да създадат комфортни условия - тогава разсадът ще расте силен и здрав, подготвен за разсаждане в градината.

Температурен режим

Контейнерите с култури се поставят в оранжерия с температура най-малко +20 ° C, проветряването се извършва ежедневно и кондензът се отстранява. На 5-ия ден, когато се появят входовете, филмът се отстранява и температурата в помещението се понижава до + 10–12 ° С през деня, + 6–8 ° С през нощта, така че разсадът да не се разтяга. Такъв температурен режим се поддържа една седмица, след това отново се създава комфортна среда за разсад с температура от +20 ° C през деня и +18 ° C през нощта.

Реколта от савойско зеле в оранжерия

Реколтата от савойско зеле се поставят в оранжерия, редовно се проветряват и се отстранява кондензатът

Осветление

Разсадът от зеле трябва да се излага възможно най-много на светлина. С появата на първите издънки е по-добре да го поставите на перваза на прозореца от южната страна, създавайки разсеяно осветление, използвайки отразяващи екрани или листове хартия. Лекият режим за младо зеле е поне 12 часа. При недостатъчно осветление разсадът става по-тънък и по-слаб, в този случай е необходимо допълнително подчертаване. За да направите това, фитолампи или LED лампи са инсталирани над разсад на височина 25 cm.

Осветление за разсад от савойско зеле

Разсадите от савойско зеле са най-добре поставени на южния перваз на прозореца, така че да са добре осветени

Поливане

Зелето е влаголюбиво, за интензивно развитие е необходимо да се поддържа влажност на почвата 75%, влажност на въздуха - 85%. При липса на влага растенията изсъхват, листата пожълтяват. Застоялата вода в земята обаче може да провокира развитието на гъбични заболявания, опасни за разсад, предимно черен крак. Следователно поливането трябва да бъде умерено, тъй като горният слой на почвата изсъхва. Поливайте разсада само с топла, утаена вода. Влажната почва се разхлабва внимателно за по-добра аерация и помещението с разсад се проветрява.

Поливане на разсад от зеле на Савой

Разсадът от савойско зеле се навлажнява с пръскачка

Важно! Неспазването на светлинния и температурния режим, прекомерното поливане може да повлияе негативно на разсада: той става по-тънък и се простира. Кирка ще ви помогне да спасите крехките разсад - пресаждането в отделни саксии.

Удължени савойски зеле разсад

В случай на нарушение на селскостопанската технология, разсадът на савойското зеле става по-тънък и разтегнат

Мариноване на зеле

Когато се отглеждат в общ контейнер, разсад с вид на двойка истински листа се поставят в отделни контейнери. Преди бране се извършва поливане, с помощта на шпатула растението се отделя с бучка пръст и, придържайки се за дръжката, се засажда в чаша. Поръсете разсада със субстрат, докато котиледоните оставят и навлажнете. Можете да добавите разтвора на Athlete - регулатор на растежа (1 ампула / 0,5 л) към почвата и да спрете поливането за 3-4 дни. За да могат потъналите разсад да се възстановят по-бързо, първоначално те се държат в по-топло помещение, предпазвайки ги от ярка слънчева светлина. След това околната температура се понижава до комфортни стойности + 20-22 относноОТ.

Савойско зеле

Савойски зеле разсад с две истински листа от общ контейнер се гмуркат в отделни саксии

Видео: бране на зеле - как да отглеждаме разсад у дома

Подхранване на разсад

За пълно развитие на разсад трябва да се осигури хранене. 2 седмици след засяването на семената, в почвата се добавят разтвори на Агрикола (2,5 g / 1 l), Zdraven Turbo (1,5 g / 1 l). Разсадът се подхранва отново след 10 дни, увеличавайки количеството тор с един и половина пъти.

Оплодено савойско зеле

Савойските зелеви разсад, получаващи допълнително хранене, растат и се развиват интензивно

За превръзка на корени или оплождане върху листа можете да използвате биостимулатор на растежа, суспензия на хлорела (250 ml / 3 L), в резултат стъблата стават по-силни, листата и кореновата система се развиват по-добре. 2-3 дни преди засаждане на разсад на открито, извършете третото подхранване, добавяйки калий (8 mg), суперфосфат (5 mg) и амониев нитрат (3 mg / 1 l) по време на поливане.

Биостимулант на разсад

Когато се използва суспензия на биостимулант Хлорела, разсадът расте силен и здрав

Втвърдяване

Нежните разсад за по-добра адаптация към новите условия започват да се втвърдяват преди засаждането в градината. В стаята, където се намират разсад, през първите два дни отворите се отварят леко за 3-4 часа. През следващите 3 дни кутии с растения се изнасят на остъклена лоджия или веранда, засенчвайки се от яркото слънце и постепенно увеличавайки времето, в което разсадът е в по-хладен микроклимат. На шестия ден от втвърдяването поливането се спира и растенията се поставят в градината за целия ден и те се внасят в стаята през нощта. На седмия ден контейнерите с разсад се оставят на открито преди трансплантацията на мястото.

Втвърдяване на савойски зелеви разсад

Преди засаждане в градината, савойските зелеви разсад се втвърдяват на открито

Профилактика на болести и вредители по разсад

Удебелено засаждане, застой на вода в почвата, нарушение на температурния режим може да причини увреждане на разсад с черен крак - кореновата част на стъблото на разсада потъмнява и изгнива. Болните растения ще трябва да бъдат премахнати, а останалите непокътнати трябва да се трансплантират в нов субстрат и да се обработят с 1% разтвор на смес от Бордо. За да отглеждате здрави разсад, е необходимо да дезинфекцирате почвената смес и семенния материал преди сеитба, не използвайте студена вода за напояване, пръскайте разсада, когато се появят чифт листа с 0,2% разтвор на фитоспорин.

Савойско зеле черен крак

В черно савоево зеле кореновата част на стъблото потъмнява и изгнива

Основният враг на младото зеле е листната въшка, която разкрива присъствието си с лек разцвет по листата.... Изсмуквайки сока на растенията, той ги отслабва и води до увяхване. Можете да се борите с вредните насекоми с помощта на билкови лекарства (екстракти от лайка, пелин), пепелен разтвор (30 g / 1 l), течен сапун (40 g / 1 l). При значително натрупване на листни въшки се използват ефективни химикали Anabazine sulfate (1 g / 1 l), Actellik (2 ml / 1 l), Inta-Vir (1 tab. / 10 l).

Листни въшки

Колониите от листни въшки, утаявайки се върху зелевите листа, изсмукват соковете от тях

Засаждане на разсад от зеле на Савой на открито

Растенията с оформени 3 двойки истински листа и силно стъбло с височина 20–25 cm са готови за трансплантация.

Дати за слизане

Времето и климатичните условия и ранната зрялост на сорта влияят върху времето за засаждане. Когато времето е стабилно (+15 ° C през деня) и почвата се затопли достатъчно, кълновете от савойско зеле могат да бъдат прехвърлени на открито. Разсад от ранни сортове и хибриди се засаждат в края на април - началото на май, в средата и късното узряване - след 10 май.

Засаждане на савойски зелеви разсад

Засаждането на разсад от савойско зеле се извършва при установеното топло време

Съседство с други култури

В зависимост от терена, савойското зеле се поставя на равни хребети или хребети. Тя предпочита да расте на рохкави глинести и торфени почви след зелено торене, лук, краставици, моркови, тиквени семки, картофи и бобови растения. Цвеклото и доматите са по-малко желани - те изчерпват значително почвата, консумирайки много калий и фосфор. Тъй като савойското зеле често е засегнато от кил, то може да се върне в градината, където са отглеждани зелеви култури, рутабаги, репички, дайкон, ряпа не по-рано от четири години по-късно.

Квартал със савойско зеле

Савойското зеле се разбира добре с многогодишни треви, бобови растения

Схема за кацане

Мястото е подготвено през есента: изкопават лопата върху щик, добавят хумус (5 кг / м2), киселата почва се алкализира с вар (500 g / m2). През пролетта почвата се разхлабва, пълни с пепел (400 g / m2) и урея (1 ч.л.), след това направете дупки. Ранно узряващите сортове се засаждат по схемата 60 × 40 или 70 × 35 cm; средни и късни - 70 × 60 или 70 × 50 cm.

Добавете 15 г суперфосфат във всяка ямка, засадете разсад със земна буца, поръсете с пръст и вода. Първите 2 дни е необходимо да се засенчи младото зеле, когато температурата спадне през нощта, да се покрие с агрофибър. След седмица неприетите издънки се отстраняват и на тяхно място се засаждат пресни разсад.

Схемата на засаждане на зеле в градината

Когато засаждате разсад в градинско легло, оставете 40-50 см

На бележка. Летните жители, които не искат да се занимават с разсад, сеят семена директно в земята в края на април. Над леглото се изгражда оранжерия, почвата се разлива с горещ разтвор на калиев перманганат и се извършва сеитба. В този случай покълването на семената се забавя за 2-3 седмици. Поливането на разсад от савойско зеле започва, когато се появи първият лист, добавяйки във водата Фитоспорин. В бъдеще, с поливане, минералните торове се прилагат на всеки 10 дни. С установяването на топло време заслонът се отстранява от градинското легло.

Савойско зеле в защитена градина

Можете да посеете семената на савойското зеле директно в градината, покривайки го с филм

Грижа за савойско зеле в градината

Грижата за зелето от Савой е съвсем проста, включва поливане, разрохкване на почвата, торене и предотвратяване на болести.

Поливане и разхлабване

Савой, както и другите сортове зеле, е хигрофилен. Засадените разсад се поливат след 2-3 дни, изразходвайки 8 литра на m2... В бъдеще поливането се извършва веднъж седмично, увеличавайки обема на водата до 13 l / m2... При горещо време е необходимо по-често напояване на зеленчуци. Зелето особено се нуждае от влага при полагане на вилици: ранни сортове - през юни, късни - през август. И за да не се напукат главите на зелето, под корена се довежда вода. Поливането трябва да става вечер или рано сутрин, в противен случай яркото обедно слънце може да изгори листата. Влажната почва трябва да се разхлаби на малка дълбочина (8 см).

Поливане на зеле

Савойското зеле трябва да се полива редовно

След 3 седмици след засаждането зелето се изпръсква, след 10 дни - се преработва отново. Hilling насърчава развитието на по-мощна коренова система, която осигурява по-добро хранене и по-голяма глава зеле.

Подхранване

Когато засадените разсад отидат в растеж, течен лопен (1:10) или урея (30 g / m2). Те отново подхранват зелето през периода на навиване на главата на зелето, вграждайки Nitroammofosku (30 g / m2) или заливане с разтвор на Azofoska (50 g / 1 l) и пепел (400 g). Можете да използвате смес от минерални торове, разреждайки 20 g карбамид, 45 g суперфосфат и 20 g калиева сол в 10 литра вода. На бедни почви количеството превръзки се увеличава до 3-4 пъти. Добро органично хранително вещество за зеле е настойките от глухарче и коприва.

Тор за зеле

Комплексният тор за зеле съкращава периода на узряване и увеличава добива с 50%

На бележка. По външния вид на растенията можете да определите какви микроелементи им липсват. Недостигът на азот причинява забавен растеж на зелето. При липса на фосфор зелевите листа придобиват лилав оттенък; при липса на калий се появяват светли петна по краищата на листа. Поради липсата на калций зелето става кисело.

Профилактика на заболяванията

Сред болестите, засягащи савойското зеле, най-вредни са киелите. Спорите на гъбичките в почвата остават жизнеспособни повече от 6 години, поради което за профилактика трябва да се спазва сеитбообръщение и зелето да се засажда в същия район само след 4 години, а не по-рано. Основният симптом на заболяването е образуването на израстъци върху корените на растенията. Болните разсад се вкореняват слабо, закърнели, а долните листа изсъхват в горещо време. Растенията, засегнати от кила, трябва да бъдат премахнати и унищожени, корените на здравото зеле да бъдат третирани с разтвор на Homa (40 g / 10 l). През сезона се правят 2-4 пръскания с интервал от 10 дни.

Зеле от кила

Кийла е опасно заболяване на зелето, чийто основен симптом са израстъци по корените.

Прекомерното поливане при екстремни горещини може да разпространи мухъл. Слабите млади растения са особено често засегнати от гъбични заболявания. По горната страна на листа се появяват тъмни петна, долната страна е покрита със сивкаво покритие. При първите признаци на заболяването зелето се напудрява с пепел (100 g / m22), напръсква се с разтвор на фитоспорин (6 g / 10 l). Няколко лечения се извършват на интервали от седмица.

Мухъл

Мухълът може да бъде идентифициран по сивкав цвят от долната страна на зелевите листа.

Контрол на вредителите

Въпреки факта, че савойското зеле е по-малко податливо на нападения от вредители от зелето, е необходимо внимателно да се изследват листата. В дъждовно време често се вземат охлюви между пъпчивите листа. Те не само развалят външния вид на зелето, но и намаляват качеството му. Можете да предотвратите появата на вредители с помощта на ароматни растения, които са засадени по периметъра на градината. Силната миризма на градински чай, невен, невен ще изплаши паразитите.

Савойски зелеви листа

Листата на савойското зеле трябва да бъдат проверени и ако бъдат открити вредители, трябва да се предприемат незабавни действия

Можете да разпространявате листа от коприва или пелин под главите на зелето и да ги сменяте ежедневно. Копривата изгаря, а пелинът плаши с неприятна миризма. Използването на химикали (Гръмотевична буря, Антиплъх), гранули от които (15 g / 5 m2) са разпръснати между редовете, но те трябва да се прилагат не по-късно от 3 седмици преди узряването на реколтата.

Охлюви на зелев лист

Често на дъждовно лято на зелевите листа може да се видят охлюви

Друг вредител, който обича да яде зелеви листа, е кръстоцветната бълха. Дупките по листата показват наличието му. Срещу насекоми се използват отвари от пелин, лайка или запрашаване с пепел от растения и почва. При масивна инвазия на бълхи зелето се третира с разтвор на анабазин сулфат (10 g / 10 L), битоксибацилин (40 g / 10 L).

Кръстоцветна бълха върху зеле

Кръстоцветните бълхи правят дупки в зелевите листа

Видео: как да предпазим зелето от вредители

Прибиране на реколтата

Ранните сортове зеле узряват до средата на юли. По това време главите зеле с тегло 400–600 g вече са се оформили напълно и са придобили характерен сортов цвят. Не затягайте колекцията - вилиците ще започнат да се напукват. Тъй като не е подходящ за съхранение, консумирайте го веднага след рязане.

Реколта от савойско зеле

Ранното савойско зеле се събира в средата на лятото и се яде прясно

Късно, способно да издържа на студове до -8 ° C, се отстранява в средата на октомври. В студа вкусът му само се подобрява. В изба при температура 1-3 ° C вилиците могат да се съхраняват около три месеца.

Савойското зеле не се страхува от замръзване

Савойското зеле не се страхува от слана и има по-добър вкус на студа

С настъпването на замръзване не можете да извадите главите на зелето от градината, а през зимата да отърсите снега от тях, да ги отрежете, да ги поставите в студена вода за няколко минути и след размразяване да приготвите салати и странично съдове.

Салата от савойско зеле

Савойското зеле прави вкусни салати

Савойското зеле, противно на общоприетото схващане, е непретенциозна култура, която не изисква специални грижи. Поради своята устойчивост на замръзване, може да се отглежда дори в региони със студен климат. А по вкус и витаминно-минерален състав превъзхожда много видове зеле. Градинари, които обичат да експериментират, засаждат савойското зеле не само като полезен зеленчук, но и като декоративно растение, което украсява лятната вила със зелени гофрирани листа и изненадва съседите.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.