Белоруско грозде - звучи красиво! Избор на сорт за успешно отглеждане в Беларус

Дълго време Беларус беше идентифициран с булба (картофи) - доминиращата селскостопанска култура. А жителите на републиката бяха наречени с гальовно „Булбаш“. Сега в много белоруски дворове гроздето парадира на почетно място, като органично се смесва с местния вкус. И сега, с основателна причина, думата „лозар“ се добавя към прякора на местните жители.

Какво влияе върху избора на сорт грозде в Беларус

Но всъщност гроздето в страната на партизанската слава изглежда странно - времето изглежда неподходящо, а гроздовете са толкова луксозни! Нека да разгледаме природния и климатичния потенциал на Беларус и да разберем кой сорт грозде може да даде плод тук.

Топло

Гроздето е априорно топлолюбиво растение. За нормална вегетация, образуването на яйчници и натрупването на захар в зрънцето, имате нужда от топлина. Всеки регион има определени топлинни ресурси, които определят избора на сорта. Средната месечна температура трябва да бъде +16 ° C. В северната част на Беларус, в средата на юни и през юли, + 26 ... +28 ° C не се случва, така че сортовете с голямо търсене на топлина няма да оцелеят. Поради тази причина сортовете Karaburnu, Original и Original white, Tatiana, Krasa Dona след сортови тестове загубиха перспективите си за Беларус. Сортовете с вегетационен период от 140 дни не са подходящи дори за оранжерии, а за открит терен не са подходящи с период над 125 дни. На север възможностите на сорта се появяват едва през седмата година на открито, а през петата в оранжерията, така че няма нужда да губите време за съмнителни експерименти.

Южната част на Беларус е най-подходяща за отглеждане на грозде. В резултат на затоплянето през последния четвърт век температурата в страната се е увеличила с 1,1 ° C. Поради това границите на агроклиматичните зони „пълзяха“ от север на юг. Така в района на Брест и Гомел се появи нова агроклиматична зона с най-топлото време - сумата на активните температури на въздуха тук е повече от 2600 ° C (!) - рай за сортовете в средния сезон.

Средногодишният температурен минимум определя метода на отглеждане на грозде - покриващ или непокриващ. Необходимата сума на активните температури за много ранните сортове грозде е 1900–2200 ° C; ранна - 2200-2400 ° C и средна ранна - 2400-2600 ° C.

За да се натрупа и задържи ценна топлина, гроздето се засажда под покрива на стените на къщи или стопански постройки, солидни огради от южната и югозападната страна... Своеобразните екрани също предпазват растенията от вятъра, който разсейва ценната топлина. В резултат на това под стената на къщата по всяко време на деня е по-топло с 1–1,5 ° C, а сумата от активните температури се увеличава с 200–300 ° C.

Грозде в културата на стените

Под стената на къщата и от южната страна гроздето получава щедра порция слънчева светлина и топлина

Определяйки продължителността на периода без замръзване, се вземат предвид както пролетните възвратни студове, така и есенните застудявания. За справка, спящите лозя могат да издържат на температури до -1 ° C, но пъпките и зелените издънки се убиват при тази температура. Спящите плодни пъпки замръзват при -5 ... -6 ° C, а подутите пъпки са противопоказани при температури под -2 ... -3 ° C. Но през есента спадът на температурата до -1 ... -4 ° C не засяга листата и узрелите издънки на гроздето. В южната част на Беларус периодът без замръзване продължава 150-180 дни, на север - 140-150. Мерки за подобряване на топлинния режим се предвиждат още на етапа на засаждане на грозде и се обръща внимание на всеки храст.

За нашите региони не е важно колко градуса понасят сортовете, а те да издържат на нашите зими с постоянна "неравна" температура от минус до плюс (понякога значителна). Ниските температури за -28-30 през зимата тук не са толкова често срещани, но те трябва да се вземат предвид, разбира се. Но спадовете от -10 ... -20 до +5 и дори +10 не са необичайни, но почти ежедневие през последните зими. Как тези промени се отразяват на лозата и пъпките, особено през януари - февруари (когато органичният покой на гроздето вече е приключил), мисля, че не е необходимо да се казва много.

Сергей Ник

Влага

Гроздето е естествено устойчиво на суша, корените на възрастно растение проникват дълбоко в земята и му осигуряват необходимото количество влага. Оптималното ниво на влажност на почвата за грозде трябва да бъде между 70-80%. Но Беларус се намира в зона с достатъчно влага, която надвишава нормата „грозде“ по време на продължителни дъждове. Ако добавим към това поглъщащи влага почви, тогава картината се появява напълно разочароваща. Излишната влага, нежелана по всяко време на вегетационния период, води до загниване на корените и забавяне в динамиката на развитието на растенията.

Дъждовете в северната лозарска зона значително намаляват температурата на въздуха и повишават влажността му до 100% (нормата за култура е 60–80%) и се усеща физически. Дъждовете през вегетационния период водят до опадане на цветя и яйчници, а в края на август те пречат на процеса на натрупване на захар, гниене на плодове и провокират гъбични заболявания.

Почвата

Основната част от лозарската зона в Беларус е разположена върху дерново-подзолисти почви, които заемат почти половината от територията на страната. Те се характеризират с повишена киселинност - рН 3,3-5,5, тънък хумусен слой и липса на азот, фосфор и калий. Гроздето се засажда на кисели почви след редица агротехнически мерки:

 • варовик - нивото на киселинност е доведено до неутрално (рН 6,0-6,7);
 • прилагане на минерални и органични торове за увеличаване на дебелината на хумусния слой;
 • дренаж на почвата (ако е необходимо).

Най-доброто от всичко в Беларус, гроздето расте на култивирани глинести плодове. Тъй като глините се характеризират със светли цветове, те се „разреждат“ с торфена трохичка в големи количества, тъй като тъмната почва се затопля по-бързо от светлата почва. Такъв оригинален метод за увеличаване на топлинния режим в белоруски стил.

Плантация

Качеството на дерново-подзолистите почви също се подобрява с помощта на плантация, чиято същност е да се движат почвените слоеве - горната плодородна надолу, а долната неплодородна нагоре. В Беларус средната дълбочина на насаждението е 60–70 cm, така че корените на гроздето са в добре нагрят и плодороден почвен слой. Плантация през есента, а през пролетта леглата или ямите се пълнят с плодородна почва.

Преди насаждението на мястото за бъдещата гроздова градина е маркирана ивица, маркираща местата за засаждане на храстите с колове и въжета. Дълбочината на бъдещата яма ще бъде 70 см с площ 100 х 100 м.

При първата яма горният слой на почвата се отстранява, като се оставя настрана. Средният и долният слой също се сгъват отделно.

Първият етап от насаждението

Горните, средните и долните почвени слоеве от първата яма са разположени в отделни купчини

Отстранете плодородния слой от втората яма и незабавно го изхвърлете на дъното на първата яма. След това средният слой се връща на същото място, а след това и долният слой земя от първата яма, които са били отложени в различни посоки. Първата яма е пълна.

Втори етап на плантация

Горният слой на почвата от втората яма се изхвърля на дъното на първия и средният и долният слой се връщат на мястото си

Средният и долният слой се отстраняват от втората яма, като се полагат в различни посоки.

Те започват да копаят трета дупка, като изпускат горния хоризонт на плодородна почва във втората дупка и я запълват със средния и след това долния слой, отстранен по-рано.

Третият етап от насаждението

Първата яма е готова, средните и долните части на почвата от втората яма са заделени. Горният хоризонт от третата яма се спуска на дъното на втората и т.н. според предишния сценарий

На пръв поглед можете да се объркате, но на практика всичко е много ясно. Всеки път, когато плодородният хоризонт от следващата яма се хвърля на дъното на предишната и тя се запълва с „родна“ почва - първо с долния, а след това със средния слой. Всъщност средният слой на земята остава на мястото си, само горният и долният хоризонт се сменят на места. Когато плантацията се извършва на ивици, се изкопават траншеи по ширината на ивицата, „цикълът“ на земята остава същият.

Засаждане на северно грозде

При засаждането на гроздето има две цели - да се натрупва топлина и да се предотврати загниването на корените.

Есенно подреждане на ямата за кацане:

 1. Изкопават изкоп с дълбочина 0,8-1,0 м и ширина 1 м. Ако се засажда ред лози, дължината на канавката се изчислява въз основа на разстоянието между храстите - 0,75-1,1 м. Плодородната почва се сгъва отделно.
 2. На пясъчна почва с височина на подпочвените води повече от 2,5 м, дъното е уплътнено с мека глина.
 3. Изсипва се слой строителни отпадъци, растителни остатъци, полуизгнил оборски тор.
 4. Отложената преди това почва се смесва с глина, дренаж (камъчета, счупена тухла) и хумус, взети на равни части. За всеки течащ метър от изкопа към получения субстрат се добавят двоен суперфосфат - 200 г, месокостно брашно - 1 литър, дървесна пепел - 2 литра. Разпределете подготвената почва върху растителните остатъци, така че да останат около 0,5–0,6 m до ръба на изкопа.
 5. Големи камъни се полагат смесени с развалини на слой с дебелина 15–20 cm.
 6. В камъните под ъгъл се вкарва пластмасова тръба с диаметър 3–5 cm; това е сонда, през която гроздето ще се подава и напоява. Краят на тръбата се поставя под корените.
 7. Грубият пясък се изсипва със слой 15–20 cm.
 8. Останалата почва с торове се изсипва отгоре. Трябва да получите хребет с височина около 20-30 см.
 9. Подготвеният изкоп се оставя до пролетта да се утаи.
 10. През пролетта добавят пръст, за да направят хребет с височина 20 см.
Засаждане на изкоп за грозде

Изкопът за засаждане на белоруско грозде има добре изолирано дъно

Растенията се засаждат на дълбочина 25–30 cm, така почвата се затопля в северните райони на Беларус. Горната решетка е направена твърда, тя ще служи като основа за временна оранжерия по време на повтарящи се студове.

Ако градината за грозде не е подготвена и разсадът е закупен, той се оставя да расте в найлонов плик с обем 10 литра. Защо не в кофа? По-лесно е да се трансплантира от торбата на постоянно място, достатъчно е да се отреже от дъното и да се спусне в ямата. Пакетът се отстранява през "главата". Така земната буца не се срутва, корените остават непокътнати и разсадът не изпитва стрес.

Подхранване

Азотът, фосфорът и калият са трите основни, без които нормалното развитие на гроздовия храст и образуването на плътна китка са невъзможни. Азотът изисква специално внимание при работа.Той е незаменим по време на активния растеж на леторастите, листата, антените и образуването на пъпки.

Излишъкът на фосфор в почвата води до угояване на храста: до есента сочните зелени листа се парадират по гроздето, издънките не узряват (те остават зелени, въпреки че трябва да станат кафяви). Плодовете на мастния храст са безвкусни, воднисти и склонни към гниене.

Фосфорът е отговорен за развитието на образуването на яйчника, узряването на гроздовете и узряването на леторастите. Калият също допринася за узряването на леторастите и най-важното за натрупването на захар в плодовете.

Гроздето на възраст под три години включително се храни три пъти годишно:

 1. Когато издънките започнат да се развиват. Използвайте азотно-фосфорно-калиеви торове или течни органични вещества.
 2. След 20-30 дни, като се използва подобен състав.
 3. Когато издънките започнат да узряват - това е около края на юли, азотът се изключва от храненето.

За листно пръскане е удобно да се използват сложни торове с микроелементи (Mik, Nutrivant Plus, Green Guy). Торове от ново поколение - Master (Италия) и Kristalon (Холандия) - станаха популярни за дресинг на корени в Беларус. Не за реклама - Crystalon е много удобен за използване както за специалист, така и за начинаещ лозар. В зависимост от липсата на хранителни вещества или етапа на развитие на гроздето се избира опаковка с шарка от определен цвят. Например, синьото означава повишен азот + калий, използва се рано и преди цъфтежа, а червената опаковка означава повишен калий и се използва по време на цъфтежа и плододаването.

Борба с гъбични заболявания

Прохладният климат на Беларус се превръща в истински рай за мухъл или гъста мана - гъбична болест по гроздето. Спорите на гъбичките се активират преди или по време на цъфтежа, като покриват долната страна на листа с бяло покритие и се появяват с бледожълти петна отпред.

Друг враг на гроздето е оидиумът или брашнестата мана, която се появява при + 20 ... + 25 ° C. Такива температури не са типични за южните райони, което не може да се каже за Беларус. Oidium се появява като сиво покритие от горната страна на листата, постепенно покриващо цялото растение.

Сивото и черното гниене са верни „приятели“ на продължително влажно време. Когато са заразени, плодовете са най-вече засегнати, а сивото гниене засяга узряването, а черно - зеленото грозде.

Превенцията на гъбични заболявания включва:

 • отглеждане на зонирани сортове;
 • пръскане, храненето се извършва сутрин или вечер;
 • невидими насаждения;
 • струйно поливане, без пръскане на листата;
 • зелени операции - прищипване, прищипване на върховете на леторастите, пробиване;
 • използване на балансирани торове, за да не се прехранва храстите.

Биологични средства за профилактика и защита срещу гъбични заболявания ще бъдат биологичните продукти Baikal M-1, Valagro, Albit, Novosil. Добри резултати се получават чрез профилактично пръскане на храсти с 10% млечна суроватка. Обработката се извършва в периода от края на беленето до началото на узряването два пъти или три пъти със седмична почивка.

Използването на химикали започва, когато температурата се повиши до + 10 ... + 13 ° C и завършва месец или месец и половина преди прибиране на реколтата (в зависимост от периода на изчакване за конкретно лекарство).

 • Меден или железен витриол в концентрация 3-5% (в зависимост от възрастта на храста) - провеждайте пролетно пръскане преди почистване на пъпките или есен след прибиране на реколтата.
 • Бордо течност - пръскане преди и след цъфтежа, както и преди узряването на плодовете. След дъжд лечението се повтаря.
 • Шавит, Ридомил Голд - сложни препарати за няколко гниения. Обработката се извършва преди цъфтежа.

Агротехнически техники

От многото видове формиращи гроздови храсти в северната част на Беларус си струва да се подчертае формирането на главата. Същността му се крие във факта, че плодният издънка е положен в дъга върху горната решетка, а зелените издънки с гроздове не са вързани, а висят свободно.Поради факта, че те са насочени не нагоре, а надолу, растежът им е естествено ограничен и това минимизира броя на зелените транзакции.

Главен храст

Главистата форма на храста позволява на зелените издънки да висят надолу, поради което храстът не расте много

Лозата се реже в края на октомври - началото на ноември. Гроздето се размножава чрез вкореняване на лигнизирани резници с отглеждане в пластмасови ръкави.

Как да изпратим грозде до зимата

За зимата гроздето се подслонява, когато застудяването стане стабилно. Лозите се огъват на земята, завързват се и се покриват с топлоизолационен материал (смърчови клони, суха треска). Ръжената слама е добър покривен материал; мишките не го предпочитат. Под всеки подслон можете да разпространите отровата за гризачи и да премахнете остатъците от нея през пролетта.

Ако говорим за зимен подслон със слама, тогава опасността, очевидно, съществува. Вярно е, че мишките под сламата ми увреждаха очите само веднъж, когато донесох сламата директно от стопанския двор и веднага я разстилах. Очевидно "разпръсна" гнездото на мишката на сайта. Обикновено, докато гроздето се скрие, мишките вече са намерили своя зимен подслон.

Александър Мчедлидзе

https://vinograd.by/udobrenie-vinograda/

Отгоре подреждат импровизирана хижа, направена от същите смърчови клони, дървени щитове по цялата ширина на градината, покриват ги с полиетилен и ги фиксират с нещо тежко. Краищата на "тунела" се оставят отворени до силни студове - свободно циркулиращият въздух няма да позволи натрупването на кондензат... Ако в заслона няма влага и ако е покрит със сняг отгоре, гроздето ще преживее всякаква слана.

Фото галерия: видове зимни заслони от грозде за зимата

Как да отворите грозде през пролетта

През пролетта изолацията се проверява за влага и не се отстранява, докато не минат обратните студове. В същото време краищата остават отворени, при такива условия пъпките могат дори да се събудят върху гроздето и да се появят издънки. В този случай изолацията се отстранява постепенно, тъй като гроздовите издънки са изключително крехки и счупеният издънка ще изтече със сок.

Когато се затопли до + 15 ... + 20 ° C през деня и през нощта + 3 ... + 5 ° C, горният заслон се обръща на една страна, за да се изключи появата на парников ефект. В продължение на два дни лозата „диша“ чист въздух и изсъхва, след което се извършва профилактично пръскане с 3% азофос за дезинфекция на повърхността ѝ. След това се извършва напояване с зареждане с вода, изразходвайки 20-30 литра вода под един храст.

Все още не е възможно гроздето да се отвори напълно, тъй като не са изключени обратните студове. Например, през 2017 г. имаше рязко понижение на температурата до -7 ° C. Ужасно е да си представим колко храсти са се отворили преди крайният срок да замръзне! Но също така е невъзможно да не се отвори заслонът, защото температурата под него се повишава и лозата върши - пъпките могат да започнат да растат. Тъй като земята все още не се е затоплила, корените на гроздето все още спят и пъпките ще живеят от вътрешните резерви на резниците. Когато хранителните вещества са изчерпани, бъбреците са склонни да изсъхнат.

Кой сорт да изберете

Всеки човек подхожда към избора на сорт по различни причини. Всеки опит за класификация ще доведе до повтаряне на едни и същи сортове в една или друга категория. А за неопитния лозар само ще намекнем на какво трябва да обърнете внимание при избора на сорт.

Мразоустойчиви сортове грозде

Ако изберете супер устойчив на замръзване сорт, трябва да обърнете внимание на следното:

 • Juodupe има вегетационен период от 100–110 дни, той може да издържи на температури до -30 ° C и ако в северната част на Беларус е само наведен или е направен лек подслон, в южните райони на страната той зимува върху пергола.Плодовете Juodupe са сини, кожата е почти невидима, когато се яде, те имат едва забележим аромат на ягоди;
 • Гатанката на Шаров е ранен сорт, който узрява независимо от метеорологичните условия. Плодовете изглеждат сиви от плътен цвят на сини сливи (восъчен цвят), те имат непостоянен вкус по добър начин - или ягода, или някакъв друг. Масата на купчината достига до половин килограм. Устойчивостта на замръзване до -32 ° C позволява на храста да зимува под снега;
 • Ново руски - сортът може да издържи температурни спадове до -28 ... -30 ° C, плодовете са тъмно розови, тежат средно 5 g, склонни към напукване;
 • Svenson Red е рекордьор по устойчивост на замръзване - до -34 ° C. Гроздът тежи от 300 до 500 g, на север узрява през второто десетилетие на септември. Плодовете на вкус принадлежат към същата "серия ягоди", виното от Svenson Red има удивителен аромат. Сортът е устойчив на гъбични заболявания. Женският тип цвете изисква опрашител. В някои години е склонен към грах.

Имам храст от Юодупе. Плюсове: много рано узряване (вероятно в края на юли - началото на август). Лозата узрява напълно, според този параметър е първата. А вкусът е необичаен - карамел-сини сливи.

serge47

Фотогалерия: супер устойчиви на замръзване сортове

Много рано грозде

 • Liepajas Dzintars - вегетативният период трае само 90-100 дни, поради което принадлежи към много ранните сортове. Узрява в средата на август. Клъстерите от кехлибар са малки - до 300 г, но много сладки, миришат на индийско орехче. Сортът е устойчив на замръзване и болести;
 • Макдалски - узрява 15 дни по-късно, но също така и по-големи клъстери - до половин килограм. Плодовете също миришат на индийско орехче, много сладко, устойчиво на напукване. Сортът се отличава с пълното узряване на лозата. Покриват за зимата.
Много ранни сортове

Още през август можете да се насладите на вкуса на Liepajas Dzintars и грозде Makdalski

Безсеменни сортове

 • Лъчезарен кишмиш - има гроздове с тегло до 1 кг, в северните райони започва да узрява от началото до средата на септември. Плодовете са розово-червени на цвят с плътна пулпа и аромат на индийско орехче. Податлив на гъбични заболявания;
 • Kishmish 342 (унгарска селекция) е енергичен сорт, вегетационен период 110-115 дни. Плодовете са бели, месести и сладки;
 • В памет на Домбковская - сорт със средни гроздове с тегло средно 370 г. Той има забележителни свойства: максимално е устойчив на болести и вредители, едногодишният растеж винаги узрява, следователно толерира добре зимуването. Плодовете са черни, а сокът е наситено розов. Препоръчителното натоварване на храста е 40-50 очи.

Фото галерия: стафиди за Беларус

Грозде на открито

 • Ранно северен - разпознаваем по бели плодове с кафеникав варел. Гъбичната устойчивост е средна, изисква 3-4 превантивни лечения; хибернира под леко покритие;
 • Ахат Донской - непокрит при -26 ° C, рискът от повреда е 10–20%. Средното тегло на зрънцето е 5 g, всяко с по 2 семена;
 • Adel - сортът издържа на студове до -30 ° C, зимува под смърчови клони; в случай на замръзване се възстановява добре. Средно устойчив на гъбички; плодовете не се ронят. Остаряването не зависи от метеорологичните условия;
 • Rusbol е устойчив на брашнеста мана и плесен, така че обработките са превантивни. Средното тегло на куп е 500 g, максималното тегло е 1 kg. Плодовете са бели с кафеникава цев, без семена. Сортът се използва като опрашител.

Суициден сорт по дефиниция на един производител. Всъщност е много продуктивно, оставям по 2 съцветия, но 2-ро и 3-то, тъй като 1-вото обикновено е огромно и изисква грижи при рязане. Непретенциозен по отношение на грижите, стабилен.Минуси: понякога дава зачатъци, избухва след дъжд миналото лято, въпреки че това не е типично. Пазарът се справя добре. Оказва се добра стафида, макар и дребна.

Жека

Фото галерия: сортове грозде за открит терен

Сортове с големи клъстери

Сортовете, които образуват огромни клъстери, изглежда нямат силата да се борят с болестите и измръзването. Такива грозде изискват навременни противогъбични мерки, те успяват добре в неотопляеми оранжерии, където са покрити със специални грижи за зимата.

 • Aleshenkin (Volgograd selection) - взискателна топлина (необходимата сума на температурите е 2000 ° C), енергична. Често се срещат плодове без семена, въпреки че сортът не принадлежи към вида на стафидите. Тегло на купчината от 1 до 2 кг;
 • Велес (любителска селекция на В. В. Загорулко, Украйна) - вегетационен период от 95 до 100 дни, енергичен. Образува гигантски клъстери с тегло до 2 кг. Плодовете са тъмно розови, кожата е тънка, не се усеща при хранене, вкусът е индийско орехче.
Сортове Велес и Алешенкин

Сортовете с огромни гроздове изискват специални грижи

Култура на стените

Тези сортове обожават топлата почва и са изключително чувствителни към хладен бриз. Под защитата на стената те достигат пълния си потенциал. Устойчивостта на замръзване на такова грозде варира от -21 ... -25 ° C, поради което те са добре покрити през зимата.

 • Хубава жена - средното тегло на куп достига 500 г, плодовете са много красиви - розови, продълговати; при промени във влагата почвата може да се напука;
 • Аркадия - особено чувствителна към брашнеста мана; има големи клъстери - до 700 g, плодовете са бели, големи, с тегло 7-14 g, месести, с аромат на индийско орехче. Фиданките на Аркадия се вкореняват добре и започват да раждат рано; лозата узрява добре.
Стенни сортове Krasotka и Arcadia

Стенно грозде - сиси и "капризно", но красиво и вкусно

Сортове за неотопляеми оранжерии

 • Кодрянка е енергичен храст; удължените плодове са почти черни на цвят със същата тъмна месеста пулпа, имат 1-2 семена, но са меки, така че гроздето е подходящо за сушене. Транспортируем;
 • Виктор - може да се отглежда и в стенна култура. Големите розово-червени плодове (10-14 g) са сгънати в голям грозд с тегло до 800 г. Устойчиви на гъбички, мерките за контрол се свеждат до превантивни лечения;
 • Kishmish Zaporozhye - вегетационен сезон 110–120 дни; добре устойчиви на гъбички. Максималното тегло на куп е 900 g, плодовете са оцветени в тъмни тонове на червено или лилаво; препоръчително е да се прищипят краищата на съцветията за пълно узряване на четката.

Фото галерия: сортове грозде за неотопляеми оранжерии

Видео: преглед на сортовете грозде от любител лозар

Свръхранните, ранните и средно ранните сортове грозде са признати за печеливши за Беларус. Културата се отглежда в незащитени оранжерии или на открито като стенна култура. Късно узряващите сортове не узряват при местни климатични условия.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.