Характеристики на технологията за отглеждане на грозде в Сибир за начинаещи

Начинаещите градинари в Сибир са подозрителни към лозарството. Въпросът обаче си заслужава, особено при условие, че сортовете на тази култура са правилно подбрани и се спазва технологията на отглеждане. Не толкова отдавна изборът на сортове грозде за суров климат не беше толкова голям. Сега има нови имена на грозде, които са идеално адаптирани за отглеждане в студени региони и с известни усилия в Сибир можете да получите добра реколта от винени плодове.

Съдържание

Историята на отглеждането на грозде в Сибир

Успехът в отглеждането на грозде в суров климат не дойде веднага. Градинарите, когато се опитват да отглеждат реколта от сладки плодове, са имали определени трудности:

 • растенията не можеха да устоят на суровите метеорологични условия и замръзнаха;
 • неочаквани слани през пролетта могат да дойдат след премахването на подслона от лозето и началото на отварянето на пъпките и да унищожат цялата реколта;
 • под влиянието на ранните студове през есента летният прираст загива.

В допълнение, един от основните фактори на неуспеха беше липсата на опит сред градинарите: те несъзнателно използваха селскостопански техники, които бяха използвани в южните райони и бяха напълно неподходящи за Сибир. Дългоочакваният успех в сибирското лозарство стигна до алтайския агроном В. К. Недин, който получи доста висококачествена реколта от грозде, която не отстъпва на южния си колега. Последвалият успех придружава лозарите от град Бийск. В резултат на това съвременните системи на сибирското лозарство бяха създадени експериментално. Те включват всички етапи на работа с култура - от отглеждане на разсад до съхранение на култури.

Размножаване и засаждане на грозде в Сибир

Възможно е да се отглеждат разсад от грозде и да се размножава растението в сибирския климат чрез присаждане. И ако в южните райони гроздето се присажда, за да се отърве от филоксера (насекомо от семейство листни въшки), в Сибир, където няма филоксера, необходимостта от присадена култура се причинява от замръзване на почвата.Зимните студове тук достигат -50 ° C, а почвите, особено песъчливите, замръзват значително през зимите с малко сняг. Необходимостта от присаждане обаче зависи от дебелината на снега. В онези райони на Сибир, където има малко гори и духа силен вятър, снегът се отдува и неваксинираното грозде може да замръзне - необходима е ваксинация. В райони, където снежната покривка е стабилна, гроздето може да се отглежда и размножава със собствени корени.

Ранните термофилни сортове се използват като потомък (растение, част от което се присажда към друго, за да му се придадат нови свойства), а студоустойчивите амурски или американски сортове се използват като запас (растение, което се присажда) - върху корени и се извършва присаждане. Зимоустойчивите сортове грозде се отглеждат чрез собствено вкоренени резници (резници или коренови издънки, получени чрез вкореняване).

Фиданките, получени чрез присаждане, започват да дават плодове по-рано от техните вкоренени: плодовете им се появяват вече през третата година на отглеждане.

Къде да вземем разсад

За начинаещ е доста трудно да приготви присаден разсад сам. В тази връзка се препоръчва закупуване на готов посадъчен материал в доказани разсадници.

Гроздови разсад в разсадника

По-добре е да закупите двугодишни гроздови разсад за засаждане, в които част от лозата е лигнифицирана, кафява

Ако разсадът е закупен предварително, той се отглежда на слънчево място, подлежащо на втвърдяване. Растенията се поливат рядко, но обилно, опитвайки се да не заливат почвата в саксии. След засаждане на постоянно място, разсадът е защитен от слънчева светлина за 5-7 дни.

Размножаване на грозде чрез резници, техника и характеристики на метода:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/vinograd/kak-razmnozhit-vinograd-cherenkami.html

Как да съхранявате разсад от грозде

Вкоренени резници с най-малко 4 пъпки - това е посадъчният материал, който обикновено се използва от производителите на Сибир. Такъв разсад най-често има затворена коренова система в пластмасов контейнер или кореновата система се намира в изрязан блок от почва. Едно- или двугодишни разсад се закупуват предварително през пролетта. Освен това те действат в зависимост от възрастта на растението:

 • едногодишен разсад се поставя в просторен контейнер по метода на претоварване за отглеждане до една година. Засаждането на грозде се съхранява в неотопляеми, но без замръзване помещения;
 • саксия с двугодишен разсад се държи на перваза на прозореца, затворен балкон или в оранжерия до края на замръзването.
Съхранение на гроздови разсад през зимата преди засаждане

Фиданки и гроздови резници се съхраняват преди засаждане в неотопляемо помещение

Как да подготвим разсад за засаждане

Растенията започват да се подготвят за засаждане през пролетта преди разпадането на пъпките. Процедурата е следната:

 1. Първо, те се изследват за увреждане на болестта. Обикновено, по време на съхранение, резниците могат да бъдат засегнати от сиво гниене, черно петно, петниста некроза. Тези заболявания могат дори да доведат до смърт на посадъчния материал. Черното петно ​​е особено опасно - причинява некроза на живите тъкани на резници и обезцветява кората.

  Опасно място

  При силно развитие на черно петно ​​до 50% от очите на резниците могат да умрат

 2. Болните резници се изхвърлят, а при здрави резници надземната част на храста се съкращава, като на него се запазват 5-6 пъпки.

  Гроздови резници

  При здрави гроздови резници надземната част се съкращава преди засаждането, като се запазват 5-6 пъпки

 3. С настъпването на топлите дни (температура на въздуха от +18 ° C и повече), разсадът започва да се втвърдява - той се изнася на улицата под открито небе. Продължителността на тази процедура е отначало 1 час, като постепенно времето на втвърдяване се увеличава с период, равен на дневните часове. През нощта резниците се внасят в топла стая.

  Втвърдяване на гроздови резници

  Втвърдяването на гроздовите резници започва при температура на въздуха от +18 ° C и повече

 4. Един ден преди засаждането растенията в саксии се разливат добре с вода. Ако разсадът има отворена коренова система, преди засаждането корените му се потапят в глинена каша, която представлява смес от лопен (1 част) и глина (2 части).Такова третиране на корените на разсада преди засаждането има благоприятен ефект върху скоростта на вкореняване на растението и върху растежа му като цяло.

Какво място да изберете за грозде на сайта, като се вземат предвид предшествениците

Гроздето се отглежда на топли, защитени от вятъра и слънчеви места. През зимата на такава територия снегът трябва да се натрупва в необходимия обем, а с пристигането на пролетта не трябва да се залива с наводнени води. Низините не са подходящи за засаждане на грозде: те събират студен и влажен въздух, което е вредно за южната култура.

Грозде в Сибир

Гроздето в Сибир се отглежда на топло, защитено от вятъра и добре осветено от слънцето.

Техники за подобряване на узряването на лозата и узряването на плодовете:

 • за лозето са отделени места от южните повърхности: стени на сгради, огради. В този случай оградите например са специално боядисани в бяла боя, което допринася за отражението на светлината;
 • използвайте временни приюти, изработени от различни материали (филми, спанбонд и други);
 • за по-добро нагряване на почвата, тя се мулчира с тъмни материали.

Най-добрите предшественици на гроздето са бобовите растения (грах, боб, боб), тиква и тиква, лук, чесън, репички и репички и магданоз. Не засаждайте грозде след или близо до зеле.

Може би най-неудобното при отглеждането е само подслон за зимата, иначе отглеждането на грозде не създава особени проблеми:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/vinograd/vinograd-na-dache.html

Как да подготвим яма за кацане

Гроздето не налага повишени изисквания към почвата, но не е необходимо да се засажда върху солени почви и там, където подпочвените води се издигат високо. За Сибир е за предпочитане дълбокото засаждане на грозде, за което ями / траншеи за засаждане се разкъсват на дълбочина до един метър. Размери:

 • яма за кацане - 1 м (дълбочина) × 80 см (диаметър);
 • разстоянието между ямите е 2 м;
 • междуредие - в рамките на 2-3 м.

Те правят яма за кацане по този начин:

 1. Дъното на ямата е снабдено с дренаж (15 см), покрит с торове (органични и сложни). Торовете са особено необходими, когато почвите на площадката са изчерпани - песъчливи или с преобладаване на глина.

  Дренаж в гроздовата яма

  На дъното на ямата под гроздето се изсипва дренаж със слой от 15 cm

 2. След дренажния слой (чакъл) поставете хумус или компост. Върху него - смес от градинска пръст, пясък и хумус, натъпкана. В този случай горната част на ямата (15 см) остава незапълнена с почвена смес, тъй като храстът трябва да расте в малка депресия. Подобна мярка в бъдеще ще улесни грижите, по-специално, прикриването на издънките в случай на студено време.

  Гроздова костилка

  В ямата, подготвена за засаждане на грозде, около 15 см трябва да останат до повърхността на земята

Видео: подготовка на яма и почва в нея за засаждане на грозде

Как да засадите гроздов разсад

Когато въздухът в Сибирския регион се затопли до +18 ° C през пролетта, те започват да засаждат гроздови разсад на мястото. Зимоустойчивите сортове се засаждат през есента.

Трансплантацията на разсад от саксия в яма е както следва:

 1. Растението се отстранява внимателно от саксията с бучка пръст, като се опитва да не разклаща земята от корените.

  Разсад от грозде изваден от саксията

  Разсадът от грозде се отстранява внимателно от саксията, като се внимава да не се повредят корените

 2. В дупката растението се поставя наклонено отстрани, в която храстът ще се търкаля през есента, за да го положи и покрие преди зимуване.
 3. Разсадът се задълбочава до първите зелени дръжки (покрива цялата лигнифицирана част) и го поръсва със земя.

  Задълбочаване на гроздов разсад

  Грозденият разсад се задълбочава до появата на първите зелени дръжки

 4. Поливайте в размер на 1-2 кофи за разсад.
 5. Почвата е мулчирана в периосталния кръг.

Видео: засаждане на сибирски разсад

Грижи за грозде в Сибир

Плодовото грозде в сибирския регион трябва да премине през трудно училище, включващо снабдяване с храна и напитки в малки дози. При други условия той просто няма да може да пусне корени и да расте в този климат.

Безспорно предимство при отглеждането на лозе в Сибир е, че повечето от вредителите и неразположенията, характерни за южните сортове, отсъстват тук и не засягат растенията. Поради това грижата за лозовите насаждения е малко по-лесна.

Какво и кога да храним лозата

Ако разсадът е бил засаден в дупка, която е била оплодена с хумус, храстът е в състояние да направи без хранене в продължение на три години. И само през четвъртата година от живота през пролетта под растението се поставя кофа с тор или хумус. Честота на органични превръзки - веднъж годишно. Минералните торове се хранят по-често:

 • след отварянето на храстите през пролетта;
 • след отваряне на очите;
 • преди и след цъфтежа;
 • по време на узряването на плодовете;
 • и последния път - след падането на листата.
Схема за дресинг на грозде

Лозата трябва да се подхранва няколко пъти през вегетационния период.

Докато зелето не цъфти, се препоръчва лозата да се третира с борна киселина в комбинация с цинкова сол, взета в равни пропорции (по 5 g) на кофа вода. Можете да използвате калиев сулфат за грозде, композиции от компанията Kemir. Въвеждайки сложни минерални превръзки, трябва постепенно да намалите процента на азот в тях за максимално узряване на лозата.

График за напояване

Обемът и количеството напояване се определят от вида на почвата под културата. Ако гроздето се засажда на открито, се смята, че в студен климат са достатъчни 4-5 поливки на сезон.

Поливане на гроздето

Поливането на гроздови разсад се извършва 4-5 пъти на сезон

През есента се изисква зареждане с вода. През октомври лозето се полива, като се консумират 50–80 литра вода на квадратен метър за млади растения и 100–150 литра за възрастни храсти. След такова напояване дълбоките почвени слоеве се насищат с влага, което предотвратява риска от замръзване на гроздови корени.

Подрязване на грозде

Сибирското грозде се подрязва по специален начин: те образуват клекнал храст със скъсени рамена (многогодишни клони, които растат през целия живот на лозата и се удължават всяка година поради издънките, останали по време на резитбата). Броят на съхраняваните ръкави зависи от сорта на растението. За енергични храсти тази цифра е 5-8 броя, за средна височина на растението - 2 броя.

Есенна резитба на грозде в Сибир се счита за предпочитане пред пролетта. Състои се от два етапа.

Първият етап на резитбата

След отстраняване на реколтата, те преразглеждат издънките. В същото време старите, повредени, неузрели, плодородни трябва да бъдат премахнати. Отървете се от върховете и пасинките. Засадените през настоящия сезон храсти не се подрязват.

Видео: премахване на доведени деца от грозде от втората година от живота

Зряла лоза е клон със зелено сърце. Готова е да презимува. На неузряла лоза средата е бяла; такава лоза се отстранява.

Броят на издънките, които се държат на храст, зависи от възрастта му:

 • за младо растение (на 3-5 години) се запазват 2-3 ръкави;
 • за шестгодишно дете - 4 издънки;
 • за седем години и по-големи - 6-8 ръкави.

Втори етап на резитба

Преди зимния подслон те започват втората стъпка за подрязване, образувайки плодови стрели (лозя). Една стрела се държи на ръкава, създавайки 4 пъпки от нея. На пасинките е оставен един бъбрек. За ръкави от стара лоза със силно обрасли стрели са запазени 2 стрели от различни пъпки и на неравна височина от корена.

След пролетните слани гроздовите храсти се връзват и веднага се определя натоварването за всяко растение. На младо растение са останали 3-5 големи четки със съцветия, на възрастово растение - около 10 с малки плодове. Гроздовете се оставят отдолу, апикалните се откъсват.

През първата година се препоръчва да откъснете всички цветя, през втория сезон - спестете до 5 парчета, през 3-та - до 10 (5 кг реколта), през 4-та - 20 броя, през 5-та - 40 съцветия (до 20 кг реколта).

Видео: резитба храсти възраст в Сибир

Подготовка на лозето за зимата

През есента всички паднали листа се почистват от лозовите окопи, извършва се напояване с зареждане с вода, почвата и лозата се напръскват с разтворен железен сулфат, за да се предотврати гниенето. Най-добрият начин за създаване на подслон за лозе в Сибир е въздушно сух метод, при който подслонът не докосва лозите. Състои се от следните стъпки:

 1. Ръкавите и стрелите се огъват към земята посредством огънати телени пръти на височина 20 см. Ако е невъзможно да се изключи втулката, докосваща земята, под нея се поставя полиетилен.

  Подготовка на лозя за подслон

  Така че огънатите лози да не докосват земята, под тях се поставя полиетилен

 2. След това се вкарват U-образни дъги, които също са предназначени да придърпят растението по-близо до повърхността на почвата, на стъпки от 65 cm.
 3. След като ги завържете с канап, покрийте лозите с двойно сгънат дебел филм.

  Покриване на гроздето с фолио

  Гроздето е покрито с двойно сгъната дебела пластмасова обвивка

 4. Върху полиетилена се подрежда слой от пяна (или какъвто и да е изолационен материал), а покривният материал се поставя върху дунапрена в двоен слой.

  Сандвич за покривни материали

  Двоен слой покривен материал се поставя върху полиетилен

 5. По краищата на такъв „сандвич“ се поставят тежести (например тухли).

Видео: създаване на подслон за лозя преди зимуване

Неприемливо е да се поръсва лозата със слама, суха зеленина, дървени стърготини или компост - такъв материал, загрявайки, разваля дървото и очите, привлича мишки.

По време на есенната подготовка на лозето се осигуряват и средства за задържане на сняг (стара шисти, дъски от дъски, шперплат).

Целта на подслона на лозето е да запази надземните части на растението и корените от замръзване. Ако замръзването на лозата може да доведе до загуба на предстоящата реколта, тогава повредата от измръзналите корени заплашва смъртта на целия храст. Необходимо е да се предпазват винарните не само от зимен студ, но и от повтарящи се пролетни студове:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/vinograd/kak-ukryvat-vinograd-na-zimu.html

Методи за отглеждане на грозде в Сибир, включително на открито: характеристики за начинаещи

Отглеждането на грозде в открит терен в сибирския климат създава много проблеми за начинаещите лозари и поради това те отказват да отглеждат грозде в незащитена земя, избирайки опцията за оранжерийно отглеждане. Въпреки това, селскостопанската технология на лозе на открито в студени райони е съвсем проста, достатъчно:

 • засаждане на плевели от плевели,
 • поливайте от време на време,
 • направете горна превръзка,
 • поддържайте пътеките в ред (периодично косете тревата).

Няма обработки за вредители, тъй като те почти не се наблюдават в Сибир.

На дълга лоза

Гроздето се засажда на редове, ориентацията на редовете е от север на юг. За отглеждането на грозде на дълга лоза е необходимо да има опори, за които стълбове (високи около 2,5 м) се вкопават в земята и между тях се изтегля тел на различна височина.

Грозде на дълга лоза

За отглеждане на грозде на дълга лоза се вкопават стълбове и между тях се изтегля тел на различна височина

В оранжерията

В условия на защитена земя лозата се развива добре, расте добре, радва с отлична реколта. Технологично отглеждането на оранжерийна култура е малко по-различно от това на открито.

Необходима е оранжерийна конструкция за грозде доста висока - най-малко три метра. Добре е, ако е твърда конструкция с отоплителни и осветителни устройства.

Оранжерия за грозде

Височината на оранжерията за грозде трябва да бъде най-малко три метра

Когато отглеждате грозде в отопляема оранжерия, трябва да вземете предвид нуждата от тази култура от топлина в различни фази от вегетационния сезон, така че растенията да не изпитват стрес и да дават максимален добив. Температурният режим вътре в оранжерията се регулира чрез отопление и вентилация. Оптималните температурни показатели за гроздето не са еднакви на различните етапи на растеж:

 • през фазата на бутониране през пролетта лозата се нуждае от топлина в рамките на + 10–20 ° C през деня и над + 8 ° C през нощта;
 • във фазата на появата на съцветия колоната на термометъра вече трябва да се издигне по-високо: до +25 ° C през деня и +15 ° C през нощта;
 • трябва да е още по-горещо в оранжерията по време на фазата на плододаване: до +30 ° C през деня и до + 18-20 ° C през нощта.

Дори ако са засадени сортове, адаптирани за оранжерии, ръчното опрашване трябва да се извършва своевременно.

Въпросът за премахването на листата, засенчващи гроздовете, както и релефа на издънките (отстраняване на горната част на нарастващия издънка с листа) се решава индивидуално във всеки отделен случай. Почвата в оранжерията трябва своевременно да бъде обогатена с хранителни вещества. Поливането е в изобилие.

При систематична вентилация на оранжерията вътре се установява доста сух климат, при който гроздето не се страхува от болести. За профилактични цели лечението се извършва с разтвор на калиев перманганат или чрез системни лекарства.

На пергола

При отглеждане на грозде в решетка са възможни две възможности:

 • близо до стените редовете за кацане са ориентирани от запад на изток, а решетката е изградена в една равнина;
 • в свободното пространство десантът е ориентиран от север на юг, решетката в тази ситуация е изградена в две равнини, V-образна.

  Грозде върху решетка

  Решетката от грозде е ориентирана от север на юг

За да се получи максимален добив в условията на сибирския регион, гроздовият храст се оформя вертикално върху телена решетка, придавайки му форма на сърдечен лъч.

Форма на сърдечен ритъм на гроздовия храст

За да се получи максимален добив в Сибир, гроздовият храст получава сърдечна форма

В бъчви

Особеността на отглеждането на грозде в бъчви е, че мястото на растеж на разсад не е градинска площ, а ограничено пространство. В този случай цевта е инсталирана във всяка част от градинската площ. За хладен климат отглеждането на лозя в бъчва е най-подходящото, тъй като през зимата насажденията са топли и напълно защитени от замръзване. Лозите са защитени през зимата по един от двата начина:

 • заровена земя в изкоп, цев с лоза, поставена наклонено;
 • прехвърлете контейнера с растението в неотопляемо (но не замразяващо) помещение.
Бурета с грозде преди засаждане за зимата

Преди изолация бъчвите с лозя се поставят наклонено в предварително изкопани изкопи

С настъпването на топлите дни през април бъчвите се изнасят от избата и се прехвърлят в оранжерията. През май гроздето цъфти, а през юни бъчви с тях се прехвърлят от оранжерията на улицата и се монтират от южната страна на сградата.

Важно е да осигурите на растенията малко сянка, така че корените на гроздето да не растат твърде енергично. Ако разсадът успешно е презимувал и е влязъл в нов цикъл на своето вегетативно развитие и градинарят е изпълнил всички горепосочени условия, тогава през юли вече е възможно да се изчака първата реколта.

По-добре е обемът на цевта да е 65–70 литра. Такива параметри на контейнера са подходящи за пълненето му с 50 литра почвена смес. След 8–10 години бъчвите могат да бъдат демонтирани и гроздето да бъде засадено на открито.

Грозде в бъчва

За засаждане на гроздов разсад те търсят бъчва с обем до 70 литра

Преди засаждане контейнерът се приготвя:

 1. Първо в дъното се пробиват около 40 дупки с диаметър 10 мм.
 2. Първият е дренажният слой (тухлени чипове, експандирана глина).
 3. Върху него се изсипва плодородна почва.

При екстремни горещини от втората половина на юли бъчвите са покрити от слънцето, за да се избегне прегряване и потискане на корена на гроздето. След три години бъчвите се хранят със сложни минерали и се добавя почвата. Поливането се извършва веднъж седмично.

Този метод, освен очевидните предимства, има и недостатъци:

 • трудоемкост на процеса (прехвърляне на тежка цев от място на място, редовни изкопни работи в случай на копаене на бъчви за зимата);
 • необходимостта от продукти за засенчване на растенията;
 • възможността за засаждане само на ниско растящи сортове в контейнер.

В контейнери

Контейнерите са изградени като траншеи, само с една разлика - първите са поставени над земята. Стените на контейнера са изолирани с глинен разтвор, за да се избегне замръзване на корените по време на студове. В контейнерите вегетационният период за грозде започва 10-12 дни по-рано. Удобно е да се използва този метод при засаждане на грозде в оранжерия.За целта използвайте пластмасови съдове с вместимост 5–20 литра.

През пролетта контейнерът с грозде се поставя в оранжерията, докато отмине заплахата от повтарящи се слани. След настъпването на топлината растенията се изнасят на най-топлите и светли места в градината. За зимата контейнерите са заровени и лозата е покрита.

Грозде в контейнер

За засаждане на грозде използвайте пластмасови съдове с вместимост до 20 литра

Безпечатно формоване на грозде

Стандартното грозде обикновено не се отглежда в студен климат. За Сибир е характерно образуването на грозде в стандартна свободна форма - под формата на ветрило. По-лесно е да се грижите за такъв храст, по-лесно е да го поставите на земята, за да създадете защитен подслон.

Процедурата за формиране на гроздов храст в стандартна безвентилярна форма е както следва:

 1. Млад храст, засаден през настоящия сезон, се покрива през есента, оставяйки всички издънки върху него, тоест резитбата не се извършва.

  Гроздов храст през есента на първата година

  Млад храст от грозде от текущата година не се подрязва през есента

 2. Подрязването се извършва следващата пролет във фазата на отваряне на пъпките. Отрежете централния багажник и оставете 2 ръкава отдолу.

  Подрязване на централния ствол на лозов храст

  Подрязването се извършва през втората година през пролетта - централният ствол на гроздовия храст е съкратен

 3. На двата долни ръкава от багажника са оставени 2 пъпки на всеки, останалата част е отрязана. Оказва се 2 възела с 4 бъбрека.

  Долни издънки с две пъпки

  От долните издънки на гроздето се образуват 2 възела с по две пъпки на всяка

 4. През есента храстът на втората година от живота не се отрязва, покривайки за зимата с две или четири пораснали ръце.

  Гроздов храст през есента на 2-ра година

  През есента на втората година гроздовият храст не се отрязва през есента

 5. През третата година от живота през пролетта всички издънки на храста се нарязват на 5-6 пъпки. Дължината на възела ще зависи от дължината на междувъзлията - някъде около 55–70 см. Завържете се за долния проводник, образувайки 4-раменен вентилатор.

  Гроздов храст през пролетта на 3-та година

  През пролетта, през третата година, се формира вентилатор с четири рамена

 6. По време на вегетационния период на всяко рамо се отглеждат 3 млади клона, а останалите се изхвърлят. Освен това те задържат едното долно разклонение извън храста (25-30 см от основата), а другите две отвътре в храста.

  Гроздов храст през лятото 3-та година

  През лятото се оставят 3 издънки на всяко рамо на лозов храст

 7. През лятото, през третата година от живота на храста, се събират първите плодове. За да направите това, оставете 1 съцветие на издънката отдолу.

  Първа гроздова реколта през лятото 3-та година

  Първата реколта се събира през лятото на 3-та година от онези съцветия, които са останали на храста

 8. След приключване на плододаването храстът се отрязва през есента на третата година, създавайки плодова връзка от всеки ръкав.
Гроздов храст през есента на 3-та година

През есента на третата година ръкавите се изрязват, създавайки плодова връзка от всяка

Според тази схема храстът се оформя във форма на ветрило. В този случай се образува растение с ръце, простиращи се от основата (главата) на храста. Така че, за V-образна решетка с две равнини и зона за хранене от 2–2,5 m, формоването се извършва в 6-8 ръкави, а за едноплоскостната вертикална решетка с 3-4 нива (180 cm височина и площ за кацане от 1,5 м върху храст задържат 2–4 ръкави.

Отглеждане на различни сортове грозде в сибирски условия: особености за начинаещи

Ако в Сибир бъде засаден термофилен сорт, той ще застоява, ще се разболее, ще расте зле и ще узрее зле, въпреки че през лятото температурните показатели в сибирските ширини не се различават много от Краснодарския край.

Западен Сибир се характеризира с високо континентален климат, а в Източен Сибир релефът на територията оказва голямо влияние върху климата. Зимата тук продължава дълго, а лятото е кратко.

Плодови сортове грозде

Въпреки това, ранните и някои сортове грозде в средата на сезона могат да дават реколта на сибирските градинари, при условие че се използват различни методи за защита.

Наслада

Ранно узряващо трапезно грозде. Плодовете му са с форма на яйце, те са големи, светли, розови или червеникави на цвят, с месеста пулпа и тънка кожа. Те имат хармоничен и приятен вкус. Четки с тегло до 830 г. Сортът е доста устойчив на замръзване - до -25 ° C, устойчив на болести.

Добре

Трапезният сорт грозде се отличава с енергични цилиндроконични гроздове, достигащи тегло от 800 г. Плодовете са кръгли, бели и имат семена. Сортът има лоша устойчивост на болести. Но устойчивостта на замръзване е същата като тази на Rapture.

Красотата на север

Това е хибрид, неговите родителски сортове са Zarya Severa и Taifi pink. Гроздовете узряват рано, теглото им е до 300 г, те са конични или разклонени. Плодовете са с овална форма, с бяло-розов оттенък. Отбелязва се добра устойчивост на сорта към сиво гниене. Отлична устойчивост на замръзване - до –28 ° C.

гатанка

Ранен сорт с период на зрялост 110 дни (в оранжерията узрява две седмици по-рано). Гатанката е призната за най-добрия сорт за отглеждане в суровите условия на Сибир. И по причина: теглото на една четка е около 900 g (понякога 1,7 kg), висока устойчивост на замръзване - до –25 ° C. Плодовете в Riddle са средни по размер и имат тъмносиня кора със сочна каша.

Фото галерия: сортове грозде за Сибир

В допълнение, следните сортове грозде се наричат ​​обещаващи за отглеждане в Сибир:

 • Много рано елегантен;
 • Харолд;
 • Нов подарък за Запорожие;
 • Кодрянка;
 • Красотата на Никопол;
 • Аметист Новочеркаски;
 • Розов Тимур;
 • Галахад.

При избора на един от предложените сортове е вероятно лозата, отглеждана в съкратеното сибирско лято, да има време да узрее и да се подготви за предстоящата зима.

Моминско грозде

Моминското грозде е дървесна лиана с красива зеленина и синкаво-черни плодове. Този сорт грозде е доста зимоустойчив. Въпреки това не заради плодовете се стремят да имат това грозде на мястото, тъй като те не са годни за консумация за него. Необходимостта от засаждане на моминско грозде възниква, когато градинарят трябва да прикрие грозните сгради и предмети.

Чрез него можете да украсите беседка, балкон, отворена веранда. Растението създава сянка и служи като допълнителна защита от лошо време - дъжд и поривисти ветрове. През есента зеленината на моминското грозде се пребоядисва в червени и оранжеви нюанси, радва окото и повишава настроението. В допълнение, този вид е похвален за бързата си степен на оцеляване след засаждането.

Има сортове моминско грозде:

 • девствени (петлистни) - листата от този сорт наподобяват листа от кестен, лозата расте до 15 м височина;
 • бръшлян - отглежда се хоризонтално (на земята) и вертикално.

Сортът Вирджиния се среща в дивата природа в Северна Америка. Отличната устойчивост на замръзване прави възможно отглеждането му дори на земи, разположени в Западен Сибир. Тук се цени сортът Дон Жуан, който достига до 20 метра височина.

Грозде от Вирджиния в Сибир

На мястото се засажда грозде Вирджиния поради необходимостта от маскиране на свойства

Устойчивите на студ сортове, отглеждани в Сибир, не са придирчиви към грижите (минимум поливане, дресинг, обработка), но не могат да направят без надежден подслон за зимата. Гроздето в този регион се отглежда по-лесно от някои други култури. И обемът на плодовете може да бъде много по-голям, отколкото всеки традиционен ягодов храст дава.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.