Отглеждане от ягодови семена от александрин

Отглеждане на ягодови сортове александринаОбикновено градинарите използват метода за отглеждане на разсад или вкореняване на влакната, за да получат ягодови храсти. Но резултатът не винаги отговаря на очакванията на летните жители, защото често вместо един сорт, закупен в магазин, расте съвсем различен. Това може да се избегне чрез закупуване на посадъчен материал от известни производители. Тогава ще имате увереността, че точно това, което искате, ще порасне от закупените семена. Остава само да разберем как да отглеждаме ягоди от семена.


Сложността и предимствата на размножаването със семена

Ако градинарят ще отглежда ягоди от семена за първи път у дома, тогава той може да се сблъска с определени трудности. За да получите силни здрави растения от семена, ще трябва да положите много усилия. Ако обаче знаете как да го направите правилно, тогава можете да се справите с тази задача.

Метод за отглеждане на ягоди от семена има своите предимства:

 • Използваният посадъчен материал е устойчив на много болести и вредители, не губи кълняемост в продължение на много години;
 • Семената могат да бъдат закупени във всеки магазин за градинарство, както и приготвени сами;
 • Почти всеки сорт ягоди може да се отглежда от семена, единствените изключения са хибридните форми;
 • Добро решение е да се сеят семена от ягодови сортове, които имат различно време на узряване. По този начин можете да си осигурите вкусни и сочни плодове през целия сезон.

Отглеждане на ягоди от семена у дома

Инструкции за отглеждане на ягодиПроцесът започва с подготовката на семената. Когато избират семена за засаждане, много летни жители често имат желание да използват елитни сортове. С търсенето на такъв посадъчен материал обикновено възникват проблеми, като се има предвид, че той се представя в големи количества днес. Има много онлайн магазини, които предлагат голямо разнообразие от семена... Тук обаче трябва да бъдете много внимателни. Най-добре е да използвате семена от доказани сортове за засаждане, които можете да намерите във всеки магазин.

Препоръчва се да се берат добре узрели плодове на здрави храсти за събиране на семена. Най-големите семена се намират близо до основата и в средата на зрънцето. Такъв посадъчен материал не само има много висок процент на покълване, но също така присъства развит ембрион. В резултат на това, когато използвате тези семена, можете да отглеждате вкусни и красиви плодове. След бране на плодове, които ще се използват като посадъчен материал, трябва да премахнете горния слой от целулозата от тях и да го поставите на хартия. Когато масата изсъхне, разтрийте я с длани. Препоръчително е да използвате стъклени съдове за съхранение на избраните семена.

Стратификация

Стратификацията е дълъг процес, който изисква през три месеца преди датата на засаждане. По този начин можете да ускорите покълването им.

Стратификация в хладилник

За да направите това, имате нужда от памучен тампон, който трябва да се навлажни във вода, след което семената се поставят върху него. След това върху него се поставя втори, същия мокър диск. Поставете ягодовите дискови семена в пластмасов съд с херметичен капак. Семената се нуждаят от достъп до въздух. За да направите това, в капака се правят дупки с помощта на игла или други импровизирани предмети.

След това контейнерът с ягодови семена трябва да се държи два дни на топло място. След това процедурата за стратификация започва директно. Контейнерът се изважда в хладилника и държат в него 14 дни. На този етап трябва да се уверите, че памучните тампони остават мокри. За целта те постоянно се навлажняват и проветряват. Когато настъпи денят на сеитба, дисковете трябва да бъдат леко изсушени.

След изчакване на появата на първите издънки, което обикновено отнема две седмици, семената се засаждат в торфени саксии или контейнери.

Стратификация в почвата

Често ягодовите семена се втвърдяват у дома преди сеитба в контейнер. чрез стратификация, което се извършва директно в почвата.

 • Александринов сорт ягодипърво, трябва да подготвите контейнерите и да излеете влажна почвена смес в тях, така че да не достигне върха с 3 см;
 • тази част се запълва със слой сняг, леко набивайки почвата;
 • предварително накиснатите семена се поставят директно върху снега;
 • след сеитбата контейнерите трябва да бъдат покрити с прозрачен капак и поставени в хладилника, където се държат в продължение на 14 дни. След известно време снегът ще се превърне във вода, в резултат на което семената ще паднат в почвата. Благодарение на снега, разсадът ще бъде снабден с влага за две седмици. В този случай обаче от градинаря се изисква постоянно да наблюдава насажденията: необходимо е не само да се поддържа оптимална влажност, но и да се провежда вентилация.

Подготовка на почвата и сеитба

Освен това се занимават с подготовка на почвата за засяване на семена у дома.

 • можете да получите силни разсад от семена само ако ягодовите разсад растат в рохкава, лека, не пренаситена с хранителни вещества почва. Приготвя се от градинска почва с добавка на гора и пясък;
 • почвата за засаждане трябва да се дезинфекцира, за което се поставя във фурната за 20 минути. Това се прави поради факта, че младите разсад от ягоди силно привличат различни мушици и насекоми, чиито ларви са в почвата;
 • след приключване на процедурата за калциниране на почвената смес тя се отстранява, където трябва да изчака момента на засаждане в продължение на две до три седмици. Това време ще бъде достатъчно за появата на полезни бактерии в него. Точно в този момент процедурата за стратификация на семената ще приключи;
 • когато се използват контейнери за засяване на ягоди, се препоръчва да се засаждат още 2 седмици след завършване на сертифицирането. Обикновено през зимата този момент се пада на януари или февруари;
 • подготвените контейнери се пълнят с почвена смес, леко се набиват и се поливат с пулверизатор. След това семената се поставят на повърхността на почвата. Най-лесният начин да направите това е с пинсета, клечка за зъби или кибрит;
 • семената трябва да бъдат леко притиснати към земята. Те ще бъдат на повърхността, няма да е необходимо да ги покривате с пръст. Постоянната дневна светлина ще ускори покълването на разсад.

След приключване на сеитбата, контейнерите се нуждаят покрийте с прозрачен капак и приберете в добре осветена зона, която трябва да бъде защитена от пряка слънчева светлина. В противен случай семената ще изсъхнат и ще умрат. За да се осигури вентилация, трябва да се направят дупки в капака. Можете да държите контейнери на перваза на прозореца, но по обяд трябва да предпазите насажденията от пряка слънчева светлина. Контейнерите трябва да останат затворени, докато разсадът поникне. В противен случай благоприятната атмосфера за покълване на семената ще бъде нарушена.

Грижи за ягодови разсад

Как да се грижим за ягодови разсадДве седмици след началото на стратификацията ягодовите семена се изнасят от хладилника и се поставят на топло, добре осветено място. Може да е прозорец с източно изложение. Когато разсадът порасне малко и се образуват първите листа, те се берат в отделни чашки 5 x 5 cm.

Подходящите контейнери също са торфени или пластмасови саксии... Благоприятен за процедурата е моментът, когато ягодовите разсад се образуват най-малко 3 листа.

Преди засаждане на разсад, във всяка саксия се правят дупки, за да се осигури навременното отстраняване на излишната влага. Освен това в контейнера се създава дренаж, като се използват малки камъчета, орехови черупки или груб речен пясък като материал. Почвата се излива директно върху дренажа. След това в центъра трябва да създадете малка дупка, леко навлажнете и засадете разсад с помощта на кибрит или клечка за зъби. Не бива да погребвате твърде много растенията. Оптимално е, когато листата са на повърхностно ниво. Но трябва да бъдете търпеливи, защото процесът на покълване на ягодовите семена отнема много дълго време. Ако обаче сте направили всичко както трябва, няма да бъдете разочаровани от покълването на александриновите ягоди.

Отглеждане на ягоди в торфени таблетки

Често градинарите използват торфени таблетки за отглеждане на ягодови разсад. Тук, както и в предишните случаи, стратификацията е задължителна. Тогава има засяване на семена в торфени таблетки... Това се прави веднага след поникването. След приключване на процедурата за стратификация семената се поставят на топло място, където температурата се поддържа не по-висока от 20 градуса. До момента на поникване, засаждането трябва да се проветри, а също така да се увери, че те са добре овлажнени.

След това подготвените торфени таблетки трябва да се излеят с вода и да се оставят да престоят, докато напълно абсорбират влагата. Можете да определите този момент, като увеличите техния размер. След това те се поставят върху палет или в пластмасова кутия под ръка. Едно семе трябва да се постави в една вдлъбнатина на таблетката, като леко я притиска. След това прозрачен полиетилен се изтегля върху палета или друг използван контейнер и се отстранява на светло място, например върху перваза на прозореца. Трябва да се внимава да се предпазят насажденията от пряка слънчева светлина.

На този етап се поддържа съдържанието на влага в разсад. Следователно пръскането трябва да се извършва от време на време. В същото време скоростта на консумация на вода трябва да бъде малка, в противен случай тя ще стагнира.

Схема за отглеждане на разсад

Как да засаждаме ягодиСлед изчакване на момента, в който се появят кълновете, те започват да ги проветряват, създавайки условия, максимално близки до естествените. Освен това е полезен всеки ден. поставете ги на слънце за известно време... Всеки път, когато продължителността на престоя на перваза на прозореца може да се увеличи.

Не се притеснявайте твърде много за мухъл на повърхността на почвата. Той може лесно да бъде премахнат с обикновен мач. След това е препоръчително да се проветрят разсадите и да се изсушат. За да се избегнат допълнителни усложнения, е полезно да се третира почвата с противогъбично средство.

Отлични условия за растеж на ягодови семена могат да бъдат осигурени със система за капково напояване. Трябва обаче да се има предвид, че това ще има напълно противоположен ефект върху листата. Препоръчително е периодично да отстранявате конденза от повърхността на заслона; препоръчва се поливане от малък съд, например обикновена лъжица. Влагата трябва да пада строго до корена.

С настъпването на април можете да започнете процедурата за втвърдяване ягодови разсад. Контейнерите с разсад се изнасят в оранжерия или остъклен балкон и се оставят там за 2-3 часа. Когато разсадът свикне, можете дори да го оставите за една нощ.

Трансплантирайте на постоянно място

Как да отглеждаме ягоди александринБлагоприятен момент за засаждане на ягоди на постоянно място настъпва през май-юни.Можете да стимулирате активния растеж на ягодови храсти, като премахнете първите цветя. В резултат на това разсадът ще започне активно да набира зелена маса, което ще има положителен ефект върху добива. Освен това храстите придобиват повишена устойчивост на отрицателни температури. През първата година след засаждането на храстите трябва да следите за появата на мустаци и ги изтрийте.

Ягодови храсти, отгледани от разсад, могат да бъдат засадени в балконски кутии или саксии. Можете също така да подредите вертикално градинско легло на балкона или терасата или да организирате мини-градина на перваза на прозореца.

Заключение

Ягодите са една от най-често срещаните градински култури, които могат да бъдат намерени във всяка лятна вила. Всеки градинар може да го отглежда сам. За целта можете да използвате семена, които можете да закупите в магазина или да приготвите сами. Преди да отглеждате ягоди, не забравяйте да извършите стратификация, която увеличава кълняемостта на семената и прави разсад по-устойчив на неблагоприятни условия на околната среда. Обикновено от тях растат силни растения, които, когато им се създадат благоприятни условия, преди да пресадят на постоянно място, впоследствие се превръщат в продуктивни ягодови храсти.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.