Отглеждане на къпини: грижи, размножаване и резитба

Къпинов храстПрез летните вили можете да намерите разнообразие от храсти, които дават плодове с плодове. Най-често можете да видите малинови храсти, но по някаква причина летните жители не харесват особено колегата му къпина. Това растение не отстъпва на малините по вкус, красота или дори сложност на грижите. Къпините са чудесни за консервиране, приготвяне на сладко или просто за ядене.


Къпиновите храсти са малки в сравнение с малините и наличието на тръни в малки количества, но все пак усложнява реколтата. Във всички останали отношения това растение е напълно идентично с малините в грижите и резитбите. Трябва да се отбележи, че къпините имат една особеност. Може да даде плодове дори по време на периоди на суша или ако храстите останат напълно без внимание и грижи, но количеството на добива ще намалее. Узряването на плодовете се случва в различни области, независимо от количеството слънчева светлина. Плодовете могат да се считат за узрели веднага щом почернеят.

Засаждане на къпини

Грижи и отглеждане на къпинаКъпиновите храсти, въпреки че не се нуждаят от строги грижи, много влага и слънчева светлина, все пак могат да помогнат за увеличаване на плододаването на храстите. Например, когато засаждате растение, трябва да изчислите мястото, така че къпината да свърши беше защитен от духане... Това от своя страна не само ще увеличи количеството на реколтата и нейното качество, но също така ще помогне на храстите да не умрат през зимата при ниски температури. В района, където няма вятър, сняг няма да падне от храстите, което означава, че те ще бъдат покрити със сняг през цялата зима.

Освен това къпините, както всяко друго растение, трябва да се опрашват, а при силен вятър пчелите не могат да летят нагоре и да си вършат работата. Поривите на вятъра могат дори да счупят крехките клони на къпините, особено след зимния период, когато растението все още не е придобило пълната си сила.

Както бе споменато по-горе, когато засаждате къпини, не можете да отдавате значение на количеството слънчева светлина. Плододаването се среща еднакво добре както на затъмнено място, така и на открито, но е невъзможно да се засажда в пълен мрак. Ако слънчевата светлина престане да удря растението, плодовете с времето ще станат по-малки и това ще се отрази негативно на качеството и вкуса на реколтата.

Засаждането на къпини в градината е най-доброто произвеждат през пролетта... В южните части на страната също практикувам засаждане през есенния период на годината, но все пак най-доброто представяне се постига в храстите, засадени през пролетта. В този случай резниците се вкореняват по-добре и има вероятност от смърт на растенията, когато започне студеният период.

Почвата е самият елемент, който не играе никаква роля при отглеждането на къпини. Обикновено засаждането се извършва в близост до оградата, за да се увеличи не само удобството за прибиране на реколтата, но и да се усъвършенства допълнително тази част от градинския парцел, скривайки оградата.

Процедура стъпка по стъпка за засаждане на къпини

Цялата процедура за засаждане на къпинови храсти може да бъде разделени на няколко етапа, за да се постигнат впоследствие високи резултати по време на присаждането на растенията.

 1. Разсад от къпинаПреди да започнете да засаждате растението, трябва да почистите резниците от сухата кора и да поставите във вода за една нощ.
 2. На градинския парцел първо трябва да подготвите място за засаждане на къпинови храсти. Ямите трябва да са с оптимален размер, но това не е основното. По принцип трябва да погледнете разстоянието между дупките. По време на растежа храстите могат да растат до колосални размери, така че трябва да оставите разстояние между костилките, което ще бъде около 80 см. Това разстояние е необходимо, за да не се преплитат и да си пречат храстите на къпините. Освен това преминаването между растенията ще улесни прибирането на реколтата.
 3. Най-добре е да наторите почвата преди засаждането. Изборът на торове е по-символичен, така че можете да вземете обикновени торове с хумус и поташ. Хумусът трябва да се разбърква в равни пропорции с почвата и да се вкарва в дупката още преди засаждането на храстите. След това трябва да добавите калиеви торове в размер на 40 грама. Доброто хранене може да гарантира бързо оцеляване на храсти на ново място.
 4. След оплождането на почвата можете да поставите резниците в дупката и да ги заровите с останалата земя, която преди това е била смесена с хумус. Земята около храста е уплътнена, но ще бъде възможно да се полива само след няколко дни.

Най-доброто за отглеждане в градина къпина е подходяща... Най-популярните сортове включват:

 • агаве;
 • изобилен;
 • дарроу.

Тези сортове са чудесни за ухажване в лятната им вила. Липса на трънв опростява прибирането на реколтата и ако за растението вече не се грижат, то няма да расте толкова, колкото другите сортове къпини.

Основни съвети за грижа за къпини

Засаждане на къпини.Въпреки че къпините могат да растат сами, първата година е най-трудна за тях. По това време трябва да вземете всички необходими мерки, за да може растението да се вкорени на ново място. Това включва всички основни дейности по поддръжка, подрязване и поливане. Цялата процедура на отглеждане трябва да се спазва особено внимателно през първата година, а след това след растежа на храстите някои етапи от процедурата могат да бъдат пропуснати.

Преди всичко, от което се нуждаете обърнете достатъчно внимание на поливането... През първата година просто няма смисъл да очаквате реколта, но не бива да се отказвате от поливането на къпините, защото точно по това време се формират короната и здравината на кореновите клони. В резултат на това правилното поливане през първата година може значително да увеличи добива през следващите години. Масивните корени в крайна сметка помагат на растението да се чувства комфортно при сухо време. Малините не могат да се похвалят с такова качество.

Поливането в ранните етапи на ягодоплодни храсти трябва да бъде изобилно, но все пак не прекалявайте. Необходимо е да се увеличи количеството влага, когато къпината покълне и по време на началото на узряването на реколтата. Освен това влагата трябва свободно да тече към кореновата система, така че преди тази процедура е по-добре първо да разхлабите пъпката. Къпиновите храсти не го харесват много, когато почвата е прекалено уплътнена. Освен това при плътни почвени слоеве влагата просто не достига кореновата система, а се разпръсква в различни посоки от храста. Торенето преди поливане се извършва изключително през първата година след засаждането, а след това през лятото можете да правите без хранене на растението.

За да се увеличи активността на растежа на къпина, торовете може да са необходими само през пролетния сезон. Нанесете горна превръзка необходим веднъж. За това е най-добре да използвате компоненти като:

 • лопен;
 • пепел;
 • торф;
 • хумус;
 • птичи тор.

Фосфорните, азотните и калиевите торове могат да се използват като допълнителни торове, но няма особена нужда от тях.Храстите не изискват голямо количество минерали и те получават всички основни компоненти изключително от почвата.

Основните етапи на подрязване на къпини

Как да се грижим за къпинов храстПодрязването на къпините е важен етап, който в крайна сметка определя колко силно и равномерно ще покълне храстът и вече от тези условия ще изтече количеството реколта и лекота на бране на плодове... Ако не подрежете, тогава можете да получите непроницаема джунгла във вашата лятна вила. За да се избегнат подобни проблеми, е необходимо да се предприеме резитба на стъблата около 3-4 пъти през периода на активен растеж. Подрязването трябва да се извършва много често, защото растежът на клоните в къпините е бърз. Ако не искате да прекарвате твърде много време за резитба, тогава е най-добре да засадите храсти без шипове.

Първата резитба започва след края на зимата, веднага щом температурата надвиши началото на вегетационния период. Това време може да се определи от наличието на пъпки, които се появяват само по стъблата на растенията. Трябва да отрежете всички стъбла, които са били повредени през зимата или са изсъхнали. Обикновено на един квадратен метър остават не повече от 15 издънки или 8 издънки на един от храстите. През останалата част от годината трябва да се режат нови издънки, за да не отслабят растението.

Повторно подрязване на леторастите наречен прищипване. Произвежда се в момент, когато издънките вече са пораснали. Обикновено всеки от тях трябва да бъде съкратен с не повече от 15 см, но ако няма време за постоянна грижа за храстите, тогава 20 см от издънката могат да бъдат премахнати. Такова подрязване е особено важно за летните жители, които искат значително да увеличат количеството реколта на къпинови храсти. Прищипването допринася за образуването на нови клони, което в бъдеще ще даде допълнителна реколта от плодове. Когато подрязвате издънките, трябва да оставите само най-силните и да отрежете всички слаби клони, така че да не вземат цялата сила от храста.

Последната резитба се извършва през есента преди зимата. Всички слаби и сухи издънки се отстраняват. Особено внимание трябва да се обърне на клонове, които показват признаци на заболяване. Напротив, по-добре е да оставите издънките преди началото на зимата, защото за сметка на това, през пролетта можете да видите оформена и здрава корона.

Размножаване на къпина

Как се размножават къпинитеВъпросът как да се грижим за къпина не е твърде труден за разбиране, за разлика от размножаването на този храст. Има много методи за размножаване, като се използват семена, разсад или техники, които в началните етапи дори не изискват отрязване на стъблото на къпината. Най-популярният метод за размножаване на къпина сред градинарите е засаждане на покълнало стъбло... Този метод може да помогне за размножаването на къпини само от един храст.

За размножаване на къпини ще ви трябва стъбло с дължина около 3 метра от близкия храст. Изкопава се дупка с дълбочина 30 сантиметра и се поръсва с хумус. Краят на стъблото се поставя в дупката на полукръг или в пълен кръг и се поръсва с малко пръст. Веднага след това трябва да направите първото поливане и да изчакате, докато водата се абсорбира в земята. Останалата почва напълно покрива дупката.

При тази техника на развъждане е важно стъблото да бъде заровено в началото на август, а в края на есенния период може да бъде отрязано от близкия храст. В този случай дължината на фиданката трябва да бъде не повече от един метър над земята... Това е най-лесният метод за размножаване, който изисква най-малко усилия и не изисква закупуване на допълнителни разсад.

Заключение

Къпините, заедно с малините, се считат за най-вкусното зрънце. Може да се отглежда от всеки летен жител, дори без много опит, най-важното е да се следват основните препоръки. Основните предимства на това разнообразие от ягодоплодни храсти са минималната нужда от поддръжка, висок добив, както и начин за подобряване на естетическия вид на ландшафта в градинската зона.

Отглеждане на къпини
Отглеждане на къпиниКак да засаждаме къпиниГрижи и отглеждане на къпинаСъвети за отглеждане на къпиниОтглеждане на къпини.Как изглежда къпинаТехнология за отглеждане на къпинаТехнология за отглеждане на къпинаЗряла къпинаПравила за резитба на къпинов храстЗряла къпинаНай-добрите сортове къпиниКъпинов храст в градинатаПравилно подрязване на къпиновия храст

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.