Засаждане на ягоди през есента: всички начини

Засаждането на ягоди през есента има редица предимства пред пролетта. Ако се спазва технологията, растението се вкоренява лесно и бързо, зимува добре и без загуби, а следващата година радва със стабилен и висок добив на плодове.

Защо е обичайно ягодите да се засаждат през есента, а не през пролетта

Есенният период за градинарите е по-свободен: няма активно засаждане и превантивна работа, следователно ягодоплодни храсти могат да бъдат засадени премерено.

Засаждане на ягоди

Засаждане на ягоди през есента

Очевидните предимства на есенното кацане:

 • затоплената през лятото почва допринася за бързото оцеляване на културата;
 • изборът на посадъчен материал през есента е по-богат;
 • ягодоплодни храсти се развиват по-бързо и растат по-активно;
 • съвременните сортове и хибриди са в състояние да формират ранна реколта точно по време на есенното засаждане;
 • през есента лехите с ягоди не се нуждаят от много внимание.

Традиционно ягодите се засаждат в началото на пролетта, когато почвата е добре нагрята до достатъчна дълбочина и младите горски разсад лесно се вкореняват. Както показа практиката, есенното засаждане също е много обещаващо и дава добри резултати.

Дати за слизане

Можете правилно да определите времето за слизане, като се имат предвид климатичните особености. Има само три периода:

 • от средата на август до средата на септември,
 • от края на септември до средата на октомври,
 • четири седмици преди настъпването на първата забележима слана.
Засаждане на ягоди през есента

Времето за засаждане зависи от метода и технологията на отглеждане, сорта, климата

Дати за засаждане на ягоди, в зависимост от местоположението: таблица

ТериторияОптимално време за засаждане
Москва и Московска областОт началото на август до края на септември
Санкт Петербург и Ленинградска областОт средата на август до началото на септември
Средна зона на РусияОт края на лятото до средата на септември
УралОт последното десетилетие на юли до средата на август
СибирДо последното десетилетие на август
Южни региониОктомври
БеларусСептември
Украйна и МолдоваДо последното десетилетие на октомври

Именно есенното засаждане гарантира реколтата през следващата година. Когато засаждате през пролетта тази година, зрънцето няма да работи.

Как да подготвим лехите за засаждане

Лехите с ягоди трябва да бъдат добре осветени от слънцето и да имат адекватна защита от поривисти ветрове. Най-доброто място би било югозападната страна с наклон 2-3относно.

Добри предшественици на ягодоплодната култура са:

 • сидерати;
 • горчица;
 • боб и грах;
 • репички и репички;
 • моркови;
 • целина или листен и корен магданоз;
 • лук и пролетен чесън.

Представени са нежелани предшественици:

 • домати;
 • картофи;
 • патладжан;
 • зеле;
 • пипер;
 • краставици;
 • Сложноцветни и лютичета.
Градинско легло

Подготовка на лехите за засаждане на ягоди

Почвата за отглеждане трябва да бъде възможно най-плодородна и богата на основни хранителни вещества. Това изискване се дължи на растежа на ягодоплодни храсти, както и на активното им плододаване в специална и подготвена зона за три или четири години.

Киселинността на почвата трябва да бъде 5,0–6,5 единици, а дълбочината на подпочвените води трябва да бъде в рамките на 60 см. Почвата се проверява по време на засаждането. Трябва да се уверите, че на мястото няма ларви на колорадски бръмбар и тел. Ако е необходимо, амониев нитрат се въвежда един месец преди засаждането. Поливането на почвата с разтвор на основата на лекарството "Confidor", "Marshal" или "Bazudin" е високо ефективно.

На етапа на предварителна подготовка, около няколко седмици преди засаждането, областта с ягоди трябва да бъде изкопана върху един щик с лопата. За копаене се въвеждат 10 до 20 kg добре изгнил оборски тор или хумус, както и около 25–30 g суперфосфат и 15 g калиев хлорид за всеки m². Киселата почва трябва да се дезоксидира, така че около година и половина преди засаждането на ягоди се въвежда вар в размер на 4–6 kg m². Непосредствено преди засаждането почвата се разрохква отново на дълбочина около 15–20 cm.

Как да подготвим посадъчен материал

Идеалният вариант за разплод е здрав разсад, отглеждан от майчините храсти. Такива горски разсад имат максимална устойчивост на болести и растителни паразити, както и формират по-голям добив. Висококачествените разсад могат да имат един или няколко рога, но те трябва да бъдат здрави и добре развити, светлозелени на цвят, с дебелина най-малко 7,0–7,5 mm. Кореновата система на висококачествените разсад е разклонена, с дължина до 7-8 см.

Ягода

Ягоди върху покривен материал

Наличието на тъмни или бели точки върху листата показва гъбична инфекция, а набръчканите млади листа са често срещан признак на ягодовите акари. Листата от ягоди трябва да бъдат сочнозелени, кожести и лъскави, с характерно и много забележимо мъх. Минималният брой листа е 3-4 парчета.

При подготовката за засаждане твърде дългите корени се съкращават, а болните, изгнили или сухи части се подрязват добре. Корените от ягоди трябва да се накисват за час и половина в контейнер със стимулатор на растежа Epin или Kornevin. Добър резултат се получава чрез накисване на корените във водна запарка от чесън. Такава превантивна мярка значително увеличава естествения имунитет на зрънцето, а също така помага да се изплашат вредните насекоми на етапа на вкореняване.

Инструкции за засаждане със схеми, снимки и детайли

Есенното засаждане на ягоди е приоритет в много региони, но разсадът от ягодоплодни култури трябва да се засажда само в доста топъл и облачен ден, за предпочитане дъждовен. В този случай почвата върху подготвените хребети трябва да е влажна.

На открито

Подготвените разсад от ягоди се засаждат по няколко начина. Градинарите използват едноредови, както и двуредови методи. Принципът на първата опция за засаждане предполага, че разстоянието между панделките е 60–70 cm, а разстоянието между храстите е 15–20 cm, но двуредовият метод е по-ефективен. В този случай разстоянието между панделките е 65–70 см, а между редовете - около 30 см. Разсадните храсти се засаждат с разстояние 15–20 см.

Засаждане на ягоди на открито

Опитните градинари препоръчват всяка година да пресаждате ягоди в нова градина.

Някои градинари предпочитат да засаждат горски разсад по леглата. Този метод е идеален за подреждане в райони, където има застояла вода или подземните води са твърде близо. Хребетите трябва да бъдат разположени от юг на север, а разсадът се засажда на два реда.Много градинари практикуват и така нареченото уплътнено засаждане на ягодови храсти, което улеснява през пролетта да се отървете от умрелите през зимата или твърде слаби, непродуктивни растения.

За спанбонд, агрофибър или филм

През последните години в контекста на домашното градинарство все по-често се използва методът за засаждане на ягоди под спанбонд, агрофибър или филм. Засаждането на ягодови разсад под черен покривен материал се извършва с цел намаляване на разходите за труд и увеличаване на добивите с около 25-30%. Долната линия е да се защитят ефективно ягодовите насаждения от изсушаване на почвата, замръзване на кореновата система при твърде тежки зимни студове, ерозия на почвата, както и прекалено активен растеж на плевелите.

Покривен материал от черна ягода

Ягоди върху черен покривен материал

Висококачественият покривен материал под формата на спанбонд, агрофибър или филм е устойчив на UV лъчи, а също така има пропускливост на вода и въздух. Такива модерни покриващи филми могат да бъдат с различна ширина, което им позволява да се използват на легла с различни размери. Въпреки това, когато съединявате две или повече ленти от платното, те трябва да се припокриват. Стандартният подход на едно платно към друго не може да бъде по-малък от 20 cm.

След подготовката на билото, дълбоко разрохкване на почвата, въвеждане на минерално торене и органични вещества, е необходимо да се подготвят специални шипове за надеждно фиксиране на покриващия материал. За тази цел телта не се прерязва твърде дълго и се огъва наполовина. Площта за засаждане е покрита с агрофибър, спанбонд или филм, а самото платно е фиксирано с метални щифтове по периметъра и линиите за комбиниране на лентите. Ъглите, както и фугите, могат да бъдат притиснати към почвата с камъни, както и с дъски или други тежки елементи.

Ако площта за засаждане, покрита с агрофибър, е твърде широка, тогава е много важно да се оборудват пътеки за дъски или проходи с плочки между редовете на ягодоплодни храсти. След като пътеките са направени, с помощта на тебешир се правят маркировки върху покриващия материал. Разстоянието между каналите трябва да бъде 60–80 cm, а между растенията във всеки ред - приблизително 15–20 cm.

В съответствие с маркировките, направени с остър нож, се правят разфасовки с кръстовидна форма и получените ъгли се огъват навън. Под кръстообразните разрези се правят конвенционални дупки за кацане. Ако е необходимо, те трябва да се напълнят с плодородна почва, след което се поливат с топла и утаена вода. Ягодовите разсад не обичат да засаждат твърде дълбоко, така че сърцето на ягодоплодния храст задължително трябва да остане над повърхността на почвата.

Какви грижи да се осигурят след кацане

Веднага след засаждането на ягоди на постоянно място е необходимо да се осигурят пълни грижи, като се гарантира развитието на кореновата система за младите храсти. За тази цел ягодоплодните растения на етапа на оцеляване трябва редовно да се поливат, плитко разрохкване на почвата, както и превантивна обработка срещу болести и вредители и подслон за зимния период.

Поливане и подхранване

През първата седмица след засаждането на открито, разсадът трябва да се напоява през ден. След като младите растения са добре вкоренени, можете да режете и просто да поддържате почвата хлабава и леко влажна. Поливането се извършва сутрин, затопля се на слънце и утаява вода. Избягвайте попадане на вода върху земната част на растенията. Торовете с подходяща подготовка на почвата за засаждане ще трябва да се прилагат в продължение на 3-4 години.

Поливане на ягоди

Грижи за ягоди след засаждане

Превантивни действия

Стандартното превантивно третиране на ягодите през есента трябва да се извършва непременно. Без такава защита растенията на открито могат да се разболеят или да страдат от вредители, които често зимуват в зеленина или най-горния слой на земята.

За профилактика трябва да разхлабите почвата около храстите и да третирате почвата с разтвор на базата на 1,5 супени лъжици. л. лекарство "Karbofos" и 5 литра топла вода. Добър резултат се получава при използване на 2% течност от Бордо или разтвор, приготвен с помощта на ½ с.л. л. меден оксихлорид и 5 литра утаена вода.

Подготовка за зимата

За да се предотврати замръзване на ягодоплодни насаждения в сурова зима с малко сняг, е необходимо растенията да се мулчират със сухи листа, торф, смърчови клони, царевични стъбла или слама. Освен това минималната дебелина на такъв защитен слой трябва да бъде 5 cm.

Видео: как да трансплантирате ягоди през есента

Есенното засаждане на ягодови разсад на открито дава положителни резултати само ако се спазва технологията и за да се подобри степента на оцеляване на растенията, е необходимо да се осигури на зрънцето правилни и цялостни грижи, включително поливане, профилактика и защита.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.