Засяване на ягоди за разсад със семена, подготовка и методи на сеитба

Традиционно градинските ягоди се размножават чрез вкоренени розетки и разделяне на храсти. Но в случаите на отглеждане на сортове без мустаци, оптималният метод за разплод е отглеждането на разсад от семена. Това не е много прост въпрос - в него има определени нюанси и тънкости, без които не могат да се получат растения. Нека разгледаме по-отблизо правилата и методите за сеитба на ягодови семена.

Събиране и подготовка на ягодови семена за сеитба

Семена от ягоди могат да бъдат закупени в магазина, но кълняемостта им може да бъде много лоша, тъй като тази култура трае не повече от една година. За да избегнете този проблем и да получите достатъчно семена, семената могат да бъдат събрани сами. Във всеки случай те трябва да бъдат подготвени по определен начин преди сеитбата.

Как да събираме семена правилно

За засяване на ягоди не могат да се използват хибриди, тъй като при този метод те не запазват сортовите си характеристики. Следователно семената се събират само от сортови растения. Това може да стане по различни начини - ще опишем два начина за събиране на семена. Първият е по-стар:

 1. Най-узрелите и големи плодове се избират от здрави и продуктивни храсти.
 2. С помощта на скалпел или остър нож внимателно отрежете тънък слой кожа със семена.
 3. Получените секции се сушат в продължение на няколко дни, като се разпределят равномерно върху чиния. Това се прави на добре проветриво и затоплено от слънцето място.
 4. Когато секциите са сухи, те събират семената от плочата, ако залепнат, се остъргват с нож.

Метод за събиране на семена с помощта на блендер:

 1. Събраните плодове се поставят в кухненски миксер и се заливат с много вода.

  Събиране на ягодови семена с пасатор

  Събраните плодове се поставят в кухненски миксер и се заливат с много вода.

 2. Включете пасатора за 1-2 минути.
 3. Получената смес се филтрира през фина цедка.

  Прецеждаме ягодовата смес през цедка

  За да съберете семена, филтрирайте получената смес през фина цедка

 4. Семената от цедката се прехвърлят върху салфетка, за да изсъхнат.

  Семена от ягоди върху салфетка

  Семената от цедката се прехвърлят върху салфетка, за да изсъхнат.

 5. Останалата смес се поставя отново в чаша на блендера, оставя се да се утаи и се филтрира отново. Процедурата се повтаря няколко пъти, докато се съберат всички семена.

Видео: събиране на ягодови семена с помощта на блендер

Дати на сеитба

Ягодовите семена имат лоша кълняемост. Без предварителна подготовка разсадът може да се появи след 1-2 месеца. Общо отнема до шест месеца, за да се отглеждат разсад, готов за трансплантация. Следователно, за да получите реколтата през текущата година, семената трябва да се засяват не по-късно от февруари - март. Ако трябва да отглеждате ягоди в отопляема оранжерия за зимна реколта, тогава сеитбата на семена за разсад може да бъде през юни - юли.

Подготовка на почвата

Отглеждането на ягодови разсад изисква специална почва, която е лесна за приготвяне сами. За да направите това, е достатъчно да смесите три компонента:

 • копка земя - 2 части;
 • торф - 1 част;
 • едър речен пясък - 1 част.

Освен това е добре да добавите дървесна пепел към тази смес (една чаша на кофа смес) и вермикомпост (един литър на кофа смес). За да се елиминират възможните вредители и патогени, почвената смес трябва да бъде термично обработена, например, калцинирана във фурната за половин час... И разбира се, можете да си купите готовата смес в магазина.

Почвена смес за ягоди

Готовите за употреба ягоди и ягодови грундове се продават

Подготовка на семената за сеитба

Ягодовите семена, които са преминали специално обучение, могат да поникнат в рамките на една седмица след засяването. Това също увеличава степента на покълване.

Стратификация

В ботаниката под стратификация се разбира дългосрочно задържане на семена при определена температура, за да се увеличи кълняемостта им.

Този процес обикновено се комбинира с втвърдяване на семената, което се състои в редуването им при ниски температури и в стайни условия. Продължителността на стратификацията може да варира от две седмици до три месеца. Обикновено семената са равномерно разпръснати на тънък слой върху навлажнен памучен тампон и покрити със същия диск отгоре. Получената структура се поставя в пластмасов съд и се поставя в хладилник. Периодично (поне през ден) семената трябва да се проветряват чрез отваряне на капака на контейнера за няколко минути и около веднъж седмично те да се оставят на стайна температура за един ден. По време на процеса съдържанието на влага се контролира постоянно, като се добавя вода на дъното на контейнера, ако е необходимо.

Семена в контейнер

По време на целия процес на стратификация постоянно се наблюдава задържането на влага, като се добавя вода на дъното на контейнера, ако е необходимо

Бълбукане

Добър начин за увеличаване на процента на покълване и ускоряване на появата на разсад е бълбукането на семена в топла (+ 25-27 ° C) вода за 2-3 дни. За тази цел семената се изсипват в съд с вода, там се спуска и включва краят на маркуча от аквариумния компресор. След края на мехурченето семената се изсушават и се използват за сеитба.

Бълбукане на семена

Семената се разреждат в топла (+ 25-27 ° C) вода за 2-3 дни

Накиснете

Ако няма компресор, тогава семената могат просто да се накиснат във вода преди сеитбата (трябва да се използва дъждовна или разтопена вода) за няколко дни. За това е подходяща същата конструкция, както за стратификация. Само в този случай контейнерът се поставя на топло място, например върху радиатор. Методът може да бъде подобрен чрез заместване на водата с разтвор от една супена лъжица 3% водороден прекис в 500 ml вода. В този случай периодът на накисване се намалява до два дни.

Покълване

Засяването на покълнали семена значително ще съкрати времето за покълване. За да покълнат ягодови семена, те просто увеличават времето за накисване (ако накисването е извършено във водороден прекис, след два дни семената се измиват и продължават да покълват в чиста вода) до момента, в който започват да се излюпват. След това те се засаждат по един от начините, описани по-долу.

Покълнали семена от ягоди

След като ягодовите семена започнат да се излюпват, те се засаждат в почвата

Методи за засяване на семена

Всеки градинар има свой собствен любим метод за засаждане на ягодови семена. Нека разгледаме най-популярните.

Сеитба върху тоалетна хартия

Има два варианта за този метод и двамата не се препоръчват за употреба, тъй като не могат да се използват за отглеждане на готови разсад, а само малки кълнове, които изискват по-нататъшна трансплантация.

В бутилката

За тази опция вземете пластмасова бутилка и я разрежете по дължина на две половини.Бутилката се покрива отвътре с няколко слоя тоалетна хартия и се навлажнява добре. След това семената се излагат на хартия на разстояние 2-3 см едно от друго. Върху бутилката се слага торба и се поставя на топло място. Когато семената покълнат, образуват се корени и първи листа, кълновете се трансплантират в таблетки или почва.

Покълнали семена в бутилка

Бутилката е покрита отвътре с няколко слоя тоалетна хартия, която е добре навлажнена и върху нея се засяват семена

В охлюв

От филма се изрязва лента с ширина 10-12 см, изложена на масата и отгоре се полагат 3-4 слоя тоалетна хартия. Тя навлажнява се обилно и семената се поставят на два сантиметра от горния ръб с интервал от 2-3 cm... След това лентата се навива и закрепва с лента. Готовият охлюв се поставя в съд с малко количество вода на дъното. След това продължете по същия начин, както при първия вариант.

Засяване на семена в охлюв с тоалетна хартия

От филма се изрязва лента с ширина 10-12 см, изложена на масата и отгоре се полагат 3-4 слоя тоалетна хартия

В охлюв с пръст

Този метод е доста широко разпространен при отглеждането на разсад от различни култури. Това е както следва:

 1. Като основа на охлюва, под ламината се изрязват ленти от винилова подложка. Оптималната дебелина на такава основа е 2 мм. Ивиците обикновено са широки 15 см и могат да бъдат дълги до 4 м.
 2. Лентата се полага върху равна повърхност и върху нея се изсипва слой мокра почвена смес с дебелина два сантиметра.
 3. Внимателно сгънете лентата в охлюв и я фиксирайте с тиксо. Този процес се извършва удобно с помощта на устройство, което е лесно да се направи от скрап материали. Това е кутия с ширина, равна на ширината на лентата и с дължина 50-60 см. Височината на страните на кутията може да бъде 5-10 см.

  Устройство за търкаляне на охлюви

  С помощта на такова домашно устройство е удобно да се търкалят охлюви с голям диаметър.

 4. Готовият охлюв се поставя вертикално и част от почвата се отстранява от горната му част, образувайки бразда с дълбочина 1-2 см.

  Охлюв за разсад

  Готовият охлюв се поставя вертикално и част от почвата се отстранява от горната му част, образувайки жлеб с дълбочина 1-2 cm

 5. Семената се засяват в получения жлеб и се навлажняват.
 6. Поставете охлюва в подходяща тава или дълбока чиния и изсипете вода в тях на височина 2-3 см.

  Охлюви в палети

  Охлювите със засадени в тях семена се поставят в тави с вода

 7. Охлювът се покрива с торба и се поставя на топло място. Пакетът ще трябва да бъде премахнат, след като се появят издънките.
 8. Подредете допълнително осветление, като използвате флуоресцентни лампи или специални фитолампи. Продължителността на светлинните часове трябва да бъде 12-13 часа.

Видео: устройство за валцуване на охлюви

В торфени таблетки

При този прогресивен метод за засаждане се използват специални торфени таблетки, които могат да бъдат закупени в магазина. Те са направени от пресован торф, напоен с хранителни вещества и микроелементи. За да поддържат формата си, таблетките се поставят в мрежа. Диаметърът на продукта варира от 23 до 72 мм, а височината е около 2 см. В центъра на горния край има вдлъбнатина за засяване на семена. Основното предимство и предимство на метода е, че растението живее в него от момента на засяване на семената до засаждането на готовите разсад в земята. Освен това разсадът се засажда заедно с таблетката, което премахва травмата на корените и осигурява 100% оцеляване на растенията. Редът на засяване е както следва:

 1. Вземете таблетки с диаметър 25-30 мм и ги накиснете във вода. След подуване се получават цилиндри с височина 7-8 см.

  Накисване на торфени таблетки

  След накисване, торфените таблетки набъбват и се увеличават на височина до 7-8 см

 2. Поставете таблетките в подходящи тави или в специални съдове, в които се налива вода на височина 1–2 cm.
 3. Три семена се поставят в таблетки, след което се навлажняват от спрей.

  Засяване на семена в торфени таблетки

  Семена от ягоди се засяват в набъбнали торфени таблетки

 4. Покрийте с торба или капак на контейнера.

  Торфени таблетки в контейнер

  След засяване на семена в торфени таблетки, контейнерът се затваря плътно с прозрачен капак

 5. След това за тях се грижат както обикновено.

В кокосови таблетки

Изработени от кокосов торф (70%) и кокосови влакна с люспи (30%) и напоени с хранителни разтвори, тези таблетки са още по-модерна среда за отглеждане на разсад. За разлика от торфените таблетки, кокосовият орех:

 • не увисвайте и поддържайте формата си по-добре;
 • абсорбират влагата по-бързо;
 • не образуват кора на повърхността:
 • имат по-добра въздухопропускливост;
 • те не се разлагат дълго време и могат да се използват няколко пъти.

Редът на засяване в кокосови таблетки не се различава от засяването в торфени таблетки.

Видео: преглед на торф и кокосови таблетки

Във вряща вода

Разбира се, всъщност не засаждате семена във вряща вода. Когато казват така, те имат предвид сеитба на семена в почвата, напоена с силно гореща (около 80 ° C) вода. Изглежда така:

 1. Контейнерът се пълни с хранителна почва.
 2. Залейте го обилно с гореща вода от малка лейка.
 3. Семената от ягоди се засаждат веднага.
 4. Покрийте ги с черно фолио.
 5. Затворете контейнера с капак и го увийте с топли неща (одеяло, одеяло и др.).
 6. След 1-2 часа контейнерът се освобождава от изолационни материали и се поставя на топло място за покълване на семената.

Високата температура омекотява твърдата обвивка на семената, което ускорява покълването им и увеличава процента на покълване. Стратификация и накисване не са необходими при този метод.

В хидрогела

Това е нов полимерен материал, който наскоро се използва за отглеждане на разсад. Основната му характеристика е способността да задържа голямо количество влага. Хидрогелните гранули са способни да абсорбират водата 300 пъти повече от собствената си маса. Това позволява да се поддържа необходимото ниво на влага на покълналите семена за дълго време. За отглеждане на ягодови разсад е по-добре да се комбинира използването на хидрогел с хранителна почва. За сеитба на семена, напоените хидрогелни гранули се изсипват на дъното на контейнера със слой от 3-4 см, отгоре се изсипва слой почвена смес с дебелина 0,5-1 см и семената се засяват по обичайния начин.

Видео: засяване на ягодови семена в хидрогел

Отглеждането на ягодови разсад, макар и не съвсем просто, е доста достъпно за начинаещ градинар. След като е усвоил един от методите, които харесва най-много, той винаги може да си осигури посадъчен материал в необходимите количества.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.