Глог във вашата градина: описание и препоръки за грижи

Глогът е често срещано растение, широко използвано в ландшафтния дизайн. Освен това има много ползи за здравето, така че градинарите, които го отглеждат в дворовете си, могат да убият две птици с един камък. Растението е непретенциозно, много е трудно да го съсипете. Отглеждането на глог е по силите дори на начинаещ градинар.

Как изглежда глогът и какво е полезно?

Глог (Crataegus) е доста многочислен род растения, който принадлежи към семейство Розови. Естественото му местообитание е Северното полукълбо. В райони с умерен климат глогът се среща почти навсякъде. Повечето от видовете му могат да бъдат намерени в Европа и Северна Америка.

Глог в природата

Глогът е многочислен род растения, широко разпространен в умерения климат на Северното полукълбо

Красива легенда е свързана с произхода на името на глог. Според нея младата дъщеря на болярина, в която се влюбил чуждестранен търговец, отхвърлила авансите му, оставайки верна на годеника си, който бил воювал. Тогава той я отвлече, но момичето успя да избяга. Когато стигна до дървото, под което срещна сгодената си, тя се помоли за защита. Цевта се отвори и тя се скри вътре. И през пролетта дървото беше покрито със снежнобяли съцветия, ставайки като сватбена рокля. Така душата на момичето изпрати знак до любимия си. Според друга версия момичето е загинало под храст от глог, като се е намушкало с кама. Предпочитала смъртта пред живота в плен с нелюбим човек.

Глогът е храст или малко грациозно дърво, което расте до 2,5-7 м. Кората е шоколадовокафява с червеникав оттенък. С възрастта той става сив и се ексфолира на слоеве. Дори и без резитба, плътната му корона приема почти правилна сферична форма. Клоните са покрити с гъсто разположени шипове с дължина около 5 см.

Листата при различните видове могат да бъдат цели или разчленени, както и с лопатки. По принцип листната плочка е тъмно зелена, но се среща и сиво-сребрист или жълтеникав оттенък. През есента глогът изглежда много впечатляващо. Листата са боядисани във всякакви нюанси на жълто, оранжево-червено, лилаво. Средната дължина на листа е 2–6 см; на клон те са разположени спирално.

Листа от глог

Формата на листата на глог варира значително.

Глогът е декоративен по време на цъфтежа. Попада в последното десетилетие на май или в самото начало на юни. В природата цветята му са прости, бели или бледорозови, животновъдите са отглеждали сортове с пурпурно, ярко алени венчелистчета, както и двойни. Пъпките са събрани в гъсти съцветия във формата на чадър или щит. Миризмата е слаба, почти незабележима.Това е добре, защото не е много приятно. Една от най-често срещаните асоциации, които причинява, е застояла гнила риба.

Цъфтящ глог

Глогът цъфти много обилно

Плодовете на глог са малки ябълки с жълтеникава, червено-оранжева, алена, тъмнолилава или дори почти черна кожа. Те се различават значително по форма и размер. Всяка съдържа от едно до пет семена. Има плодове, по принцип е възможно, но те не могат да се похвалят с отличен вкус. Пулпът е сладко-кисел, със забележим „брашнен“ послевкус. Реколтата узрява през август или септември, дори напълно узрелите плодове могат да увиснат по клоните до пролетта, без да се ронят.

Глог плодове

Плодовете на глога са средни, но растението има добър добив и дълъг период на плодородие.

Растението не може да се похвали с темп на растеж и ранна зрялост. Първата реколта се събира само 12-15 години след засаждането на разсада на постоянно място. Но глогът принадлежи към категорията на дълготрайните. Дървото ще цъфти и ще дава плодове в продължение на 300-400 години. Среден добив - 75 кг плодове от възрастно растение.

Реколта от глог на клони

Клонове на глог през есента буквално са осеяни със зрели плодове

Изключителната непретенциозност на глога определя високата му популярност сред онези, които се занимават с ландшафтен дизайн. Това растение се използва широко за озеленяване на градски паркове и площади, успешно се адаптира към неблагоприятните условия на околната среда. В градински парцел глог може да се използва за оформяне на жив плет. Той не само изглежда много привлекателен, но и абсорбира шума.

Жив плет от глог

Глогът е едно от най-популярните растения за образуване на жив плет

Видео: глог в ландшафтния дизайн

Опитните градинари използват растението като подложка за елитни сортове ябълкови и крушови дървета, които нямат достатъчна устойчивост на замръзване. Компактните му размери правят възможно допълнително оформяне на летва от нея. А също така глогът е добро медоносно растение, привличащо опрашващите насекоми на мястото.

Глог в ландшафтен дизайн

Глогът се използва широко в ландшафтния дизайн както в единични насаждения, така и в композиции

Пресни плодове от глог рядко се ядат. Но домашните продукти са много вкусни. От него се правят конфитюр, конфитюр, конфитюр, компоти, правят се блатове и желе.

Сладко от глог

Градинарите често отглеждат глог не за консумация в прясно състояние, а заради домашните препарати.

Цветята, листата и плодовете на глог се използват широко в народната медицина, главно при проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Те са ценени заради високото си съдържание на витамини А, С, Р, ненаситени мастни и плодови киселини, танини и фруктоза.

Сушени плодове от глог

Изсушените и пресни плодове от глог се използват широко в народната медицина

Лекарствата помагат за нормализиране на сърцебиенето и намаляване на високото кръвно налягане. Те укрепват стените на кръвоносните съдове, разширяват ги. По този начин се подобрява доставката на кислород до органите и тъканите, нормализира се метаболизмът, проблемите със съня и безпричинното замайване изчезват. Също така, тези средства имат положителен ефект върху състава на кръвта, намаляват нивата на холестерола.

Но ползите от глог не се изчерпват само с това. Препаратите от листа и цветя се предписват при проблеми със стомашно-чревния тракт, щитовидната жлеза, анемия и намален имунитет. Когато се приема според указанията, не се наблюдават странични ефекти, дори при продължителна употреба. Но предозирането води до депресия на централната нервна система. Глогът е противопоказан за бременни и кърмещи жени, деца под 12-годишна възраст, хипотонични.

Реколта от глог

Глогът се бере в края на лятото или началото на есента

Видео: ползи за здравето от глог

Описание на сортовете и сортовете растения

В природата има около 400 вида глог. Много по-малко „опитомени“ от хората. По принцип следните сортове се намират в „плен“. Всички те са ценени заради декоративния си ефект, постоянно висок добив и устойчивост на замръзване.

 • Често или бодливо. Дърво с височина 4–6 м. Среща се почти навсякъде в Европа. Листните плочи са трилопастни, без ръб. Предната страна е тъмно зелена, вътрешната е в цвят на салата. Бодлите са относително малко, средната дължина е 1,5–2 см. Цветовете са бели или розови, 1,5 см в диаметър. Всяка съдържа 2-3 семена. Скоростта на растеж не се различава, понася много добре резитбата и поддържа формата си. Селекционерите отглеждат сортовете Paul's Scarlet (компактно, неплодно дърво с пурпурни двойни цветя) и Variegatum (до 3 м височина, листата са покрити с малки бели петънца и точки).
 • Алтайски. Естествено местообитание - Централна и Централна Азия. Височината на храста е 4–6 м. Той е неизискващ към качеството на почвата, в природата се заселва дори на практически голи камъни. Листата са цели, с форма на яйце, гладки, отливки синкави. Цветовете са снежнобяли. Плодовете са жълтеникаво-оранжеви, сферични. В сравнение с други сортове, той се различава в ранната зрялост. Реколтата може да се очаква през шестата година.
 • Кърваво червено или сибирско. Храст с височина 3–3,5 м. Расте изключително бавно. Младите издънки са ярко алени, след това постепенно стават кафяви. Бодлите са многобройни, дебели, с дължина 4-5 см. Листата са под формата на широк ромб, с големи зъби по ръба. Цветовете са бели, прашниците са лилави. Плодовете са удължени, наситено червени на цвят. Пулпата е бледожълта, водниста.
 • Вентилаторна. Разпространява се в Северна Америка и Русия (Северозападен регион). Многостебленен храст, висок до 5 м. Извити шипове, дълги 5–6 см, много плътно подредени. Листа под формата на диамант, на дълги дръжки. Цветовете са големи (до 2 см в диаметър), снежнобяли. Плодовете са ярко алени, сочни, удължени. Идеален за оформяне на жив плет.
 • Даурски. Среща се главно в Източен Сибир, Далечния изток, Монголия и Северен Китай. Храст с височина до 4-5 м. Кората е кафеникаво-лилава. Бодлите са чести, дълги до 2 см. Листата са гладки, елипсовидни, със заострен връх. Венчелистчетата са бели с пурпурна основа. Плодовете са кръгли, оранжево-червени.
 • Дъглас. Расте в Северна Америка. Различава се по размер. Височината на дървото е 10-13 м, диаметърът на ствола е около 0,5 м. Короната е много гъста, издънките са увиснали, почти без бодли. Листата са овални, с къси дръжки. Венчелистчетата са бели, с жълтеникав или розов оттенък. Плодовете са много тъмно лилави на цвят, изглеждат черни от разстояние. Пулпът е бледожълт, сладникав.
 • Месо зелено. Може да се намери в Камчатка, Курилските острови, Сахалин и Япония. Дървото е много грациозно, високо 3-4 м. Кората е жълтеникаво-бежова, с люляков оттенък. Бодли с дължина до 1,5 см. Листата са многолопастни. Цветовете са снежнобяли, с мастилено-люлякови прашници по тичинките. Плодовете са почти черни, със сиво восъчно покритие, кръгли. Пулпът е с цвят на салата.
 • Голям антерен или голям бодлив. Той е много разпространен в САЩ и Канада. Височината на дървото е 4–6 м. Издънките са лъскави, кафеникаво-сиви. Бодлите са извити, дълги до 10–12 см. Цъфналите листа са тъмночервени. След това преминава в наситено зелено, а през есента - в жълто-оранжево. Цветовете са бели. Плодове с форма на ябълка, малки. Кожицата е тъмно алена, плътта е жълтеникаво-кафява.
 • Мека или полумека. Цени се главно заради вкуса на плодовете. В природата расте изключително в Северна Америка. Височината на дървото е до 8 м, кората е бледосива, със зеленикав оттенък. Бодли с дължина 7-10 см. Листата са овални, трилопастни. Цветовете са много големи, с диаметър до 2,5 см. Плодовете са оранжево-червени, месото е бледожълто.
 • Монопест. Среща се не само в региони с умерен климат, но и в субтропиците (Северна Африка, Австралия, Нова Зеландия). При меки условия цъфти два пъти годишно, през пролетта и в средата на зимата. Предпочита алкален глинен субстрат. Височината на дървото е 4-5 м, короната е удължена, пирамидална.Клоните са червеникави, има малко шипове. Листата са цели, отляти в маслина, ръбът е издълбан с големи зъби. Цветовете са снежнобяли, с червеникави прашници. Обикновеният глог е в основата на експериментите на повечето животновъди. Най-известните хибриди са Plena (двойно бели цветя), Stricta (удължена корона, като колона), Rosea Flore Pleno (тъмночервени двойни цветя).
 • Изрежете Перистън. Разпространява се в Далечния изток, в Китай. Храст с височина до 3 м. Обича влажна почва, заселва се предимно по бреговете на реки и езера. Кората е тъмносива, кафеникава на младите издънки. Листа на дълги дръжки, дълбоко разчленени. Белите венчелистчета постепенно стават розови. Плодове с ярка алена кожа, крушовидна, покрита с множество белезникави точки. Пулпът също е червен.
 • Понтийски. Расте в Турция, Иран, Централна Азия, Кавказ. Височината на дървото е 8–10 м, няма тръни. Листата са сивозелени, на много къси дръжки, разчленени на пет дяла. Съцветията са малки. Плодовете са с цвят на липа, много големи (до 3 см в диаметър), сякаш фасетирани. Пулпът е сочен, сладък.
 • Шпорцови. Произхожда от източната част на САЩ. Височината на дървото е 6–8 м. Короната се разпростира, издънките увисват. Бодлите са извити, дълги (до 10 см). Листата са цели, тъмнозелени, по ръба са слабо изразени зъби. Цветовете са снежнобяли. Цветът на плодовете варира от салата зелено до светло червено.
 • Максимович. Различава се по декоративност. Височината на дървото е 4–6 m, короната е елипсовидна, удължена. Шипове почти няма. Листата са средно големи, с форма на диамант. Цъфтежът е кратък, продължава 10-12 дни. Цветята са големи, снежнобяли. Плодове до 2 см в диаметър, ярко алени. Реколтата узрява достатъчно рано, в средата на август. Растението толерира резитбата практически без да си навреди.
 • Арнолд. Неговата родина е Северна Америка, но той се корени много добре в Сибир. Оценява се заради високото съдържание на витамин С в плодовете и заради добива му. Височината на храста е 4–5 м. Бодлите са дълги 8–10 см. Плодовете са почти кръгли, оранжево-жълти, много големи (до 3 см в диаметър). На върха те са покрити с меки белезникави „четина“. След като узрее, този глог бързо пада.
 • Slatey. Височината на дървото е до 7 м. Короната е много гъста, леко асиметрична. Страничните издънки са леко вцепенени, така че изглежда като палатка. Плодовете са ярко алени, кръгли, добивът е много висок. Популярен размножителен хибрид е Splendens, изглежда много декоративно през есента. Листата променят цвета си до наситено оранжево, лъскави алени плодове не падат дълго време.
 • Черните. Височина до 3-4 м. Издънките са с тухлен цвят. Бодлите са къси (до 1 см), не многобройни. Листата са елипсовидни, вътрешността е покрита с къса белезникава „купчина“. Белите цветя постепенно стават розови. Плодовете са черни, лъскави, почти кръгли.

Фото галерия: сортове и сортове глог, отглеждани в градински парцели

Процедура на засаждане и подготовка за нея

Глогът не се различава по капризност и взискателност в грижите, но редовно можете да получавате обилни реколти, само ако изберете правилното място за него. Препоръчително е да претеглите всичко предварително. Почти е невъзможно да се трансплантират растения на възраст над пет години. Глогът образува много мощна коренова система, която расте както в дълбочина, така и в ширина.

Повечето видове глог изискват светлина. Това важи особено за хибридите, отглеждани чрез размножаване. Те не страдат от продължително излагане на пряка слънчева светлина. "Естественият" глог ще толерира полусянка и сянка. Колкото по-тъмен е цветът на листата, толкова по-малко светлина се изисква. Но трябва да се отбележи, че колко светлина получава храст, влияе на броя на пъпките и съответно на добива. И в бъдеще такова растение може изобщо да откаже да цъфти.

Подходящо място за засаждане на глог

Глогът расте добре и дава плодове само на слънце, особено жив плет

Глогът предпочита тежка, глинеста, но плодородна почва. Нежелана близка поява на подпочвени води, в противен случай корените могат да изгният. На дъното на ямата за засаждане е необходим дренажен слой с дебелина най-малко 10 cm.

При засаждане на няколко растения едновременно между тях остават 2–2,5 м. Ако се планира образуването на жив плет, разсадът се поставя в шахматна дъска на всеки 50 см в общи траншеи. В последния случай доброто осветление е особено важно: в непосредствена близост и дори без слънце растенията просто ще спрат да се развиват.

Разсад от глог

Двугодишните разсад от глог се вкореняват най-добре

Дълбочината на ямата за засаждане е 65–70 см, диаметърът е около 50 см. Дренажът се изсипва на дъното, след което се покрива наполовина със смес от торфени трохи, хумус, груб речен пясък и плодородна трева в приблизително равни пропорции , добавя се малко гасена вар (40–50 d), обикновен суперфосфат и калиев сулфат (по 25-30 g всеки). Ямата трябва да се остави да престои поне две седмици. И ако се приготвя през есента, не се пипа до пролетта.

Яма за засаждане на глог

На дъното на ямата за засаждане на глог е необходим дренажен слой, така че влагата да не застоява в корените

Самата процедура на засаждане е подобна на тази за всякакви овощни дървета и ягодоплодни храсти. Основното нещо, за което трябва да внимавате, е да не задълбочавате кореновата шийка. Трябва да се намира на 4–5 см над земята. Засаденият глог се полива обилно, близкостебленият кръг се мулчира, създавайки слой с дебелина най-малко 5-7 см. Съществуващите издънки се отрязват, оставяйки "коноп" висок 10-12 см с 2-3 растежни пъпки. Стърготините, особено иглолистните, не са подходящи като мулч. Те силно подкисляват почвата.

Можете да засадите глог както през пролетта, така и през есента. За едно растение това всъщност няма значение, така че трябва да се съсредоточите върху климата в региона. Обикновено културата отнема 2,5–3 месеца, за да се адаптира към новите условия на местообитание. Следователно, ако през това време не се очакват студове, есенно засаждане също е подходящо. През пролетта ще трябва да изчакате почвата на дълбочина около 10 см да се затопли до 8–10 ° С. Засадените по това време растения се нуждаят от обилно поливане, така че корените им да не изсъхнат.

При избора на място глогът се засажда далеч от други растения от семейство Розови. Той страда от същите заболявания като ябълка, круша, череша, слива.

Препоръки за грижи за културите

Грижите за глог са прости. Ако е предназначен само за градинска декорация, се смята, че може просто да бъде засаден и забравен за него. Но тези, които искат редовно да получават обилна реколта, все пак трябва да отделят малко време и усилия за културата. Всички грижи се състоят в поливане, торене, изтъняване на короната, поддържане на чист ствола на дървото.

През първата година след засаждането глогът не се подхранва. Растението има достатъчно хранителни вещества, внесени в дупката за засаждане по време на подготовката му. От втория сезон до първия плод, превръзката на корените се извършва два пъти. Когато листата цъфтят, глогът се полива с разтвор на всеки сложен тор за ягодоплодни храсти (Zdraven, Dobraya Sila, Kemira-Lux, Master). След прибиране на реколтата, 10 l вода се разреждат с 20-25 g суперфосфат и калиев сулфат. Също така са подходящи специални фосфорно-калиеви торове без съдържание на азот (ABA, есен) или инфузия на дървесна пепел.

Плодоносните дървета се хранят преди цъфтежа чрез поливане с разтвор на карбамид или амониев сулфат (10-15 g на 10 l), а по време или непосредствено след него - с инфузия на прясна кравешка тор, птичи тор, листа от коприва или глухарче, разредени с вода. Нормата се увеличава от 20-30 литра разтвор на храст до 30-40 литра. През сезона глогът може да се пръска 3-4 пъти с всеки биостимулант (Циркон, Емистим, Хетероауксин).

Настойка от коприва

Настойка от коприва - естествен източник на калий и фосфор

Благодарение на развитата коренова система, глогът може изобщо да не полива, като черпи необходимата влага от почвата. Само младите растения, които все още не са пораснали достатъчно дълго, се нуждаят от допълнително поливане при екстремна топлина. Поливат се на всеки 7-10 дни, изразходвайки 20-30 литра на храст. За задържане на влагата в почвата, след всяка процедура, стволовият кръг се разхлабва и мулчира. Ако не се извършва поливане, почвата се разхлабва на всеки 2-3 седмици. Мулчният слой се напълва при необходимост.

Поливане на глог

Развитата коренова система на глога осигурява на растението всичко необходимо

Растението понася дефицит на влага много по-лесно, отколкото излишъкът от влага. Ако в корените се образува „блато“, те започват да гният много бързо.

Подрязването на глог е задължително. Растението има много гъста корона. Извършва се два пъти годишно, през пролетта и есента, винаги при положителна температура. Той толерира добре процедурата, така че храстът може да получи всякаква, най-странна конфигурация. Наложително е да се отървете от счупени, изсушени, деформирани, слаби, удебеляващи се издънки, както и от лошо разположени клони, растящи надолу или навътре, преплитащи се помежду си. При подстригване на жив плет всички съществуващи странични издънки се съкращават с една трета, за да се стимулира по-интензивното разклоняване. Издънки на възраст над 15 години, като правило, не дават плодове, така че те се изрязват до точката на растеж, подмладявайки растението.

Подрязване на глог

Подрязването на глог е задължително

Глогът е устойчив на замръзване, така че възрастните растения не се нуждаят от специален подслон за зимата. Младите разсад под петгодишна възраст могат да бъдат покрити със слама, стърготини или мъртви листа. Ако размерите позволяват, те се поставят върху картонени кутии или се увиват в няколко слоя въздухопропусклив покривен материал.

Видео: съвети за грижа за глог

Методи за размножаване на глог

Градинарите-любители размножават предимно глог вегетативно. Покълването на семената отнема много време и усилия, без да се гарантира запазването на сортовите характеристики, особено при сортовете, отглеждани чрез размножаване.

Покълващи семена

Семената на глог се извличат от зеленикаво неузрели плодове. Черупката им е жилава, плътна, така че появата на разсад отнема 1,5–2 години. Покълват не повече от 50% от засадените семена. Стратификацията ще помогне за ускоряване на процеса и увеличаване на кълняемостта:

 • Накиснете семената в 2-3% разтвор на сярна киселина за 3-5 минути, изплакнете с хладка течаща вода. През зимата те трябва да се държат при температура 4–5 ° C и да се сеят в началото на пролетта.
 • Съхранявайте семената при температура около 20 ° C в продължение на 4 месеца, след това я понижете до 5–6 ° C в продължение на шест месеца. Посейте през есента.
Семена от глог

Генеративният метод за размножаване на глог практически не се използва от градинарите любители.

Съществува и друг, по-малко времеемък метод за предварително засаждане. Събраните семена се изсипват с топла вода в продължение на три дни, след това черупката се надрасква с пила за нокти, пила, шкурка (така наречената скарификация). Посадъчният материал се изсушава, излива се в 1% разтвор на всеки биостимулатор за още два дни и веднага се засява в земята.

Разсадът се появява много неравномерно. Грижите за разсада се състоят в разхлабване, поливане и редовно подхранване. Те трябва да бъдат защитени от пряка слънчева светлина. Когато пораснат до 50-60 см, всички образувани издънки се изрязват на 15-20 см, стимулирайки разклоняването. Обикновено можете да оставите 2-3 от най-развитите и най-силните клонове, а останалите да премахнете до точката на растеж.

Видео: описание на процедурата за стратификация на семената

Други методи

От вегетативните методи за размножаване на глог най-често се използват коренови резници или наслояване. Зелените апикални резници се вкореняват много зле, дори ако се третират със специални препарати.

Коренното рязане е парче корен с дължина 8–10 cm и дебелина около 18–20 mm. Погребват се в оранжерия или оранжерия под ъгъл 40–45 ° C, с дебелия край нагоре. Около 2 см от резника трябва да останат на повърхността. Процедурата се извършва както през есента, така и през пролетта.

Корени резници от глог

Размножаването на глог чрез коренови резници (за разлика от зелените резници) дава добри резултати

За да се появи наслояване, в предварително изкопани траншеи с дълбочина 3-5 см се поставят един или няколко нискорастящи млади клона, които се фиксират в това положение. Браздите са покрити с хумус и се поливат обилно през лятото. До есента всяка издънка трябва да даде 3–7 разсада. Те се отделят внимателно от майчиното растение и се трансплантират на постоянно място.

Размножаване чрез наслояване

Размножаването чрез наслояване е най-бързият и лесен начин за получаване на нов храст от глог

Ако покриете със земя не целия израстък, а средата му, ще получите само едно ново растение, но то е развито и мощно.

Опитните градинари практикуват и присаждане на глог. Този метод се използва най-често за размножаване на редки ценни сортове и хибриди. Подложката е обикновеният или монопестилен глог, въпреки че всеки естествен сорт ще го направи. Най-доброто време за процедурата е август.

Присадката (клонка глог с дължина около 20 см) и запасът трябва да бъдат приблизително еднакви в диаметър. Върху тях се правят коси разрези, комбинирани и сигурно фиксирани в това положение, обвиващи се с лепяща мазилка, електрическа лента, полиетилен или специална лента за присаждане. Ако процедурата е успешна, следващите пролет следващите листа трябва да се появят на издънката. В този случай всички странични издънки под мястото на присаждане се изрязват до точката на растеж.

Присаждане на глог

Присаждането на глог изисква известен опит от градинаря.

По-труден вариант е окулирането. В този случай като издънка се използва не цял клон, а една пъпка на растежа. Той се отрязва заедно със слой от околната тъкан, опитвайки се да го докосне възможно най-малко в процеса. Полученият "щит" с диаметър 3-4 см и дебелина 2-3 мм се вмъква в разрез в кората на подложката под формата на буквата Т или Х. През пролетта тази пъпка трябва да даде нов издънка. Тогава фиксиращата конструкция може да бъде премахната.

Глог пъпки

Пъпкането всъщност е една от разновидностите на ваксинацията

Типични за културата болести и вредители, контрол над тях

Глогът, както и всички розоцеи, страда от много болести и вредители. Въпреки че има добър имунитет, той е сравнително рядко заразен, когато се засажда далеч от растения от подобно семейство. Независимо от това храстите трябва редовно да се инспектират за подозрителни симптоми и ако се открият подходящи признаци, да се вземат всички необходими мерки. Колкото по-рано започнете да се борите с болест или вредител, толкова по-лесно ще се справите с проблема.

Вредителите по глог са атакувани от:

 • Ябълков плодов трион. Женските снасят яйцата си в пукнатини в кората, които са направили разфасовки в тъканите на листата. Ларвите ги изяждат отвътре, замърсявайки ги с екскременти. За профилактика в началото на пролетта върху дърветата се поставят лепкави колани, а наблизо са монтирани специални феромоноуловители. Глогът с нераздути листа се третира с Karbofos, Metaphos. През сезона глогът се напръсква с инфузия от лайка, вратига, борови игли на всеки 2-3 седмици. За да се справите с вредителя, нанесете фосфамид, карате, ариво.
 • Ябълков цветен бръмбар. Женските снасят яйца в цветни пъпки, „залепвайки“ ги. Повредените пъпки стават сиви, не се отварят. Ларвите ги изяждат отвътре, преместват се в други пъпки. В началото на пролетта, когато бръмбарите все още не са се събудили от зимен сън, храстът, под който се слагат вестници или плат, трябва да се разклаща енергично няколко пъти. Процедурата се повтаря на всеки 2-3 дни, докато се появят листата. Подутите листни и цветни пъпки се напръскват с Decis, Fufanon, Novaktion. От народните средства можете да използвате запарки от тютюневи трохи, невен, лукови люспи. За борба с вредителя се използват Karbofos, Kinmiks.
 • Черешов дългоносик. Буболечките се хранят с цветни и листни пъпки, млади листа. Женските снасят яйца в плодни яйчници, ларвите ядат месото им отвътре. Мерките за превенция и контрол са същите като при цветния бръмбар.
 • Стъблова жлъчка. Вредителят снася яйца в пукнатини в кората, ларвите изяждат тъканта на леторастите отвътре. В резултат клоните стават много крехки, лесно се чупят, изсъхват и умират. Жълтата мушица не обича острите миризми, така че всякакви пикантни билки, лук, чесън могат да бъдат засадени до глога. Добра превенция е дълбокото разрохкване и мулчиране на почвата. През сезона храстите се пръскат на всеки 10-15 дни с инфузия на листа или корени от глухарче, листа от птичи череши, зелени пелин. За борбата се използват лекарствата Calypso, Mospilan, Iskra-M, Arrivo.
 • Касис бъбрек акари. Женските снасят яйца в листни пъпки. Те драстично се увеличават по размер и се деформират. За профилактика в началото на пролетта храстите се поливат с гореща (85–90 ° C) вода, като се опитват равномерно да се третират всички клони или с разтвор на колоидна сяра (10 g на литър вода). През сезона глогът се напръсква ежеседмично с запарка от чесън, силен черен чай или отвара от черупки на орех. За справяне с кърлеж, който не е насекомо, се използват специални препарати - акарициди (Apollo, Vertimek, Oberon, Omite).
 • Mealybug. Листата и издънките са покрити с парченца белезникава „пухкава“ плака, подобна на памучната вата. Те стават лепкави на допир и изсъхват. Видимите следи се заличават чрез напръскване на храста с пяна домакински или зелен калиев сапун, а след това с топла вода. Ако все още има малко вредители, народните средства помагат добре - инфузия от каша от лук или чесън, алкохолна тинктура от невен, отвара от грудки от циклама. При тежки случаи се използват Aktara, Konfidor-Maxi, Tanrek, Fitoverm.
 • Листни въшки. Колонии от малки насекоми се придържат към върховете на леторастите, младите листа, пъпките и плодните яйчници. Повредените части на растенията се обезцветяват, изсъхват и падат. Листните въшки не обичат силните миризми, поради което невен, кориандър, мента, лавандула се засаждат до глога. За профилактика можете да използвате запарка от стрели от лук, чесън, портокалова кора, листа от домати, люта чушка и т.н.Те също така помагат да се справите с проблема, ако той бъде забелязан навреме, само храстите ще трябва да се пръскат не веднъж на 1,5-2 седмици, а 3-4 пъти на ден. При липса на ефект се използват Biotlin, Inta-Vir, Iskra-Bio, Admiral.
 • Щит. Листата и клоните са покрити със заоблени сиво-кафяви израстъци, постепенно увеличаващи обема си. Тъканите около тях придобиват неестествен червеникаво-жълт оттенък. Видимите вредители се отстраняват от храста, като предварително са го обработили със сапунена пяна с добавка на алкохол (10 ml на 1 литър). Народните лекарства са неефективни, затова, за да не губите време, е по-добре веднага да използвате химикали - Actellik, Fosbecid, Fufanon.
 • Молец. Основната вреда на храстите е причинена от гъсеници, хранене с листа и гризане на пулпата от неузрели плодове. За борба с възрастните се използват улавяне на лепкави колани, домашни капани (пълни с мед, разреден с вода, конфитюр, контейнери със захарен сироп), препарати Lepidocide и Bitoxibacillin. Гъсениците се унищожават със Золон, Неоксин, Фитоверм.
 • Ябълков бел. Бръмбарите правят проходи в тъканите на издънките, дървото се руши, клоните се чупят и потокът от венците започва. За профилактика след края на цъфтежа и след още 14 дни глогът се напръсква с препаратите Vector, Aktara, Confidor-Maxi. За борба с бялата дървесина се използват Decis, Sherpa, Arrivo.
 • Нематода. Вредителите снасят яйца в тъканите на корените на растенията. Те се покриват със сферични израстъци с различни размери, почерняват. Грозният храст спира да се развива, тъй като не получава достатъчно храна. За профилактика през ранната пролет почвата в стволовия кръг се полива с гореща (45–50 ° C) вода или инфузия на пилешки тор, разреден с вода 1:12. По време на копаенето в почвата се вкарват дървесна пепел и лукова обвивка. За борба с нематодата се използват лекарства Nemabakt, Heterofos.

Фото галерия: как изглеждат вредителите, опасни за глог

От болестите най-голямата опасност за културата представляват:

 • Брашнеста мана. Листата са покрити с петна от белезникав или сивкав цвят, подобно на разпръснатото брашно. Постепенно те потъмняват и се удебеляват, засегнатите тъкани пожълтяват и изсъхват. Новите листа и издънки растат слаби, деформирани. За профилактика храстите от глог се напръскват с разтвор на сода, бледорозов разтвор на калиев перманганат, разреден с вода в съотношение 1:10 с кефир или суроватка. След като са открили характерни симптоми, се използват Acrobat-MC, Fundazol, Previkur, Vitaros.
 • Кафяво зацапване. Листата, започвайки от най-ниските, са покрити с маслинови петна, постепенно променящи сянката си до кафява. Грешната страна се затяга с непрекъснат слой сиво-зелен цвят. Листата изсъхват, почерняват и падат. За профилактика през ранната пролет растенията и почвата в близост до стъбления кръг се напръскват с 2% разтвор на меден сулфат или течност от Бордо. Те използват Polykhom, Kaptan, Tsineb, за да се бият.
 • Ръжда от листа.Обратната страна на листа е покрита с петна от "рунен" цъфтеж с ярко жълто-оранжев цвят, изпъкналости се появяват от предната страна. Постепенно плаката променя цвета си на ръждивокафяв, уплътнява се. Листата пожълтяват и падат. През пролетта, преди листата да цъфтят, глогът се напръсква със 7% разтвор на карбамид, подутите пъпки се третират с 3% меден сулфат. През сезона растенията и почвата в градината се поръсват с натрошен креда и дървесна пепел. За справяне с болестта се използва всеки фунгицид.
 • Кореново гниене. Основите на леторастите потъмняват и стават неприятно лигави на допир. Почвата се покрива с плесен, разпространява гнилостна миризма. Храстният глог спира да расте и умира. Растението може да бъде спасено само на ранен етап от развитието на болестта. Ако е отишъл далеч, храстът се изкопава и изгаря, след дезинфекция на почвата с ярко розов разтвор на калиев перманганат или 3% меден сулфат. След като откри първите признаци, поливането рязко намалява. Пресетата дървесна пепел или колоидна сяра, гранули Alirin-B или Trichodermin се добавят към почвата. Храстът се напръсква 3-4 пъти с разтвор на Kuproksat, HOM.

Фотогалерия: симптоми на заболявания, типични за глог

Глогът е растение, което е високо ценено от градинарите заради своите декоративни и полезни свойства. Освен това се отличава с неизискваща грижа и висок добив. Достатъчно е да отделите доста време и усилия за културата и тя ще „благодари“ на градинаря с обилен цъфтеж и богата реколта от плодове.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.