Многогодишни лозя за градината: имена и снимки

Катерещите се градински лози принадлежат към вида растения, които могат да се видят абсолютно навсякъде. През лятото и пролетта те украсяват стените на фасадите с цветни цветя и зелени листа. Но през есента те харесват с жълти, кафяви или червени листа.


За простота разделяме цялото видово разнообразие от лиани на два вида:

  • Едногодишни;
  • Многогодишно.

Всички видове имат както декоративни, така и плодови сортове. Помислете за най-популярните сортове лозя за градината по нашите географски ширини и техните снимки и започнете с катерене на едногодишни лози.

Едногодишни градински лози

Има доста голям брой едногодишни лози за градината, например декоративен боб, сутрешна слава, пасифлора, а има и повече от сто други сортове. Заедно с многобройните разлики във външния вид на тези лози, има и общи черти, например, почти всички имат дълги стъбла, от които почти никога няма странични разклонения. Едногодишните сортове са отлична декорация за огради, тераси, балкони и всякакви дворове.

Многогодишни лозя в градината като част от ландшафтния дизайнКъдравите едногодишни лози трябва да се засаждат на места, където почвата често се прекопава. Сигурно е слънчево място, лозите се нуждаят от осветление за по-добро развитие. Видовото разнообразие на тези растения прави възможно създаването на различни комбинации. Но трябва да засаждате едногодишни растения всяка година и в същото време да се уверите, че разпръснатите семена на лозите не растат на ненужни места, тъй като растенията могат да изтласкат останалите близки цветя.

Кацане на лозя трябва да се погрижите за вертикалните опори, в ролята на които са подходящи клони, положени в пирамида, ограда, мрежи. Опората не трябва да е дебела, за да може стъблото на растението да се придържа към нея.

Най-добре е да поставите опората още по време на засаждането, тъй като опората, инсталирана близо до покълналото растение, може да увреди корените. Тъй като говорим за едногодишни лози, няма нужда от изолация за зимата, а що се отнася до резитбата, просто е необходимо да се премахнат процесите, които очевидно изглеждат излишни.

Многогодишни градински лози

Сега ще разгледаме многогодишни градински лози, от които също има голям брой, ще ви разкажем за най-популярните сортове, за тяхното подрязване, зимуване, засаждане.

Катереща се роза

Катереща се роза - много красиви цветя.За дългия си цъфтеж (от лятото почти до началото на зимата) и богатия цвят на листата, тази лоза е обичана от много градинари. Катерещата се роза цъфти веднъж годишно, макар и доста в изобилие, на лианата винаги можете да видите голям брой съцветия на вече цъфнали цветя и пъпки в очакване на своя ред.

Мястото за катереща роза трябва да изберете в район, добре осветен от слънцето, близо до него трябва да бъде разположена надеждна опора, за предпочитане дървена, за да не замръзне лозата по време на студове.

А зимата е чудесен тест за това растение, тъй като растението не е приспособено към нашите студове. Следователно трябва да го увиете добре за зимата, за да се запазят издънките, тъй като без тях цветята през пролетта просто не могат да се видят. Коренът на пълзящия растеж е изолиран с дървени стърготини, а отделните клони са увити в нетъкан материал.

След края на замръзването сухите клони се отрязват и веднъж на 3 години растението трябва да се разрежда, за да се направи място за нови издънки.

Кампсис

Camparis има необичайна форма на цветя, подобна на тръбаТова е интересна лиана, има невероятни цветя, които приличат на грамофонна тръба, с която яркозелените листа са перфектно съчетани. Растение понася добре слана, въпреки че след зимата се „събужда“ доста дълго време, за това Кампсис се нарича още „спящата красавица“. Лианата цъфти през цялото лято.

Campsis е изненадващо непретенциозна лиана, която не се нуждае от грижи, с изключение на директното засаждане, тъй като растението може да не пусне корени и да изсъхне. Но, не бързайте да режете привидно сух разсад, храстът може внезапно да "оживее", тъй като времето му на адаптация понякога може да бъде доста дълго, както след зимата. Установеният храст расте бързо и през първите няколко години може да нарасне до 10 метра, а след 5 години растежът започва от корена, така че е препоръчително да засадите кампис в отделно цветно легло или на оградено място, за да ограничават екстензивния растеж на кореновата система.

Кампсисът е тежко растение, поради което се нуждае от надеждна опора, между другото, малките му корени се прилепват добре към стената. Косенето на този храст изобщо не е необходимо, само трябва да се уверите, че мястото, където се намира растението, не се превръща в непроходима гъсталака.

Актинидия

 Актинидията е често срещано градинско растениеАктинидията е мощна многогодишна цъфтяща лоза. Той е непретенциозен в грижите, приятно е да го гледате през цялото време, през пролетта - в обилната яркозелена зеленина, която до есента става бордочервена, а през зимата на растението се появяват оранжеви плодове.

Тази лоза е непретенциозна към качеството на почвата, но обича добро осветление. Нейното най-добро растение близо до североизточната стена на ограда или къща... В растение, засадено в северната област, цъфтежът започва по-късно, пъпките също се появяват късно, което е защита срещу пролетни студове.

Актинидията зимува лесно, ако по време на цъфтежа и плододаването й се осигурят подходящи грижи, основното в което е доброто поливане.

Подрязването на растенията трябва да се извършва в подходящото време и има 2 периода:

  1. По време на цъфтежа, веднага, когато избледнява.
  2. След падащи листа.

Младата актинидия се подрязва, за да й се създаде красив външен вид; за това се изрязват повечето издънки, оставяйки няколко от най-силните. В бъдеще резитбата се свежда до резитба на сухи и слаби издънки.

Диво грозде

Дивото грозде много често се опъва около стените на къщите, беседки.Перфектно се придържа към дървета, огради и стени, тъй като дивото грозде често се засажда за вертикално озеленяване, те са доста живописно оплита повърхността с листа, до есента зелените листа с времето стават червени, което изглежда много красиво.

Дивото грозде перфектно ще пусне корени почти навсякъде, стига наблизо да има опора, където да може да тъче. В този случай опората трябва да е доста здрава и стабилна, теглото на лозата е много голямо. Като правило, армировка, мрежи или въжета се използват като опора.

До зимата на това растение остават само гроздове плодове, цялата зеленина отпада... Случва се някои издънки да замръзнат при силни студове, но това не е фатално, тъй като скоро от корена ще поникнат нови.

Растението не се нуждае от специални грижи, резитбата се извършва на тези места, на които обраслите издънки вече не са на мястото си. Необходимо е да се гарантира, че младото грозде, поникнало през пролетта от паднали семена, не запълва цялата територия, измествайки останалите насаждения.

Орлови нокти

Има различни сортове орлови нокти, някои сортове не цъфтят, други цъфтят в градината, излъчвайки приятни миризми, плодовете на някои сортове орлови нокти могат да се използват за храна... Пъпките на това растение се отварят вечер и ароматът им привлича пеперуди.

Растението е неизискващо към състава на почвата, но се развива по-добре на песъчлива и глинеста почва, обича добро осветление. Рядко податливи на болести, много вредители за орлови нокти не са ужасни.Младите издънки могат да замръзнат, въпреки че като цяло растението понася нормално зимата... Добре е, когато за зимата издънките са под дълбок сняг или паднали листа. Преди зимата е препоръчително да извадите младия храст от опората, а старите издънки са покрити с нетъкан материал и фиксирани с тел. Като цяло изолацията не е необходима за двугодишно растение, само че при големи студове има опасност от заледяване.

Най-доброто време за подрязване на храстите е края на есента, подрязването се извършва съгласно принципа на изтъняване, старата корона се отрязва и издънките, които лежат директно на земята, също се отрязват.

Многогодишни лозя в градината
Катерушките орлови нокти са един от видовете многогодишни храсти с полезни плодове.Бяло грозде, показано на снимкатаГроздето се отличава със значително разнообразие от сортове.Ипомеята е едногодишна лиана, която цъфти през по-голямата част от лятото.

Грозде

Вероятно всеки познава лозата с нейната богата зелена зеленина. След цъфтежа плодовете се появяват на леторастите, промяна на цвета с течение на времето от зелен в бордо и черен... През зимата цялата зеленина от растението отпада, остават само твърди мигли, които през пролетта отново ще бъдат покрити с листа и издънки.

Най-доброто място за засаждане на грозде е близо до стената на къщата, където гроздето расте и започва да тъче. Друг вариант е да поставите растението върху перголата, в този случай гроздето може да се използва като декорация за беседката. Засажда се най-добре в западната област, която е осветена от слънцето в края на деня.

Гроздето в нашите условия има способността да замръзва, за да се предотврати това трябва да поливате добре през лятото и да режете навреме слаби клони... Също така трябва да изолирате гроздето преди зимата, покривайки корените със смърчови клони или дървени стърготини.

Подрязването се извършва с цел увеличаване на добива и образуване на буйна корона. Методите за резитба ще зависят от конкретния сорт грозде и площта, където се отглежда, и най-добре е да се консултирате с опитни градинари, за да получите правилната резитба.

Бръшлян

Бръшлянът на сайта също може да изглежда много красив.Това е почти най-популярната многогодишна лиана за катерене. Обилната зелена зеленина на това растение създава непроницаем килим, но почти никога няма цветя, особено в нашия климат.

Бръшлянът не е най-идеалният избор за градина, въпреки че е непретенциозно растение, но през зимата може да замръзне напълно, а през лятото може да изгори под горещото слънце... Много градини обаче имат стени, изцяло покрити с бръшлян. Между другото, със същия ефект, растението може да бъде засадено като покритие на тревата.

За бръшлян трябва да изберете добре осветено и безветрено място. Когато засаждате храст близо до стена, така че да го покрива, е необходимо своевременно да се изгради опора за него под формата на опънати въжета или щайга. Първият път, когато трябва да кажете на бръшлян в коя посока да расте, и след това той ще продължи да се привързва.

Това растение зимува без да изхвърля зеленина, която се заменя през пролетта. Подрязването се извършва по отношение на издънки, които надхвърлят границите, определени за растението.

Клематис

Клематис има ярки, красиви цветя.Това растение цъфти много красиво, венчелистчетата на външен вид могат да бъдат с различни цветове, които можете да изберете сами, когато купувате храст. Вътрешните венчелистчета са напълно бели, върховете са с цвят на листата.

Да не кажа, че това растение е взискателно към условията на покълване, но въпреки това се чувства по-добре в слънчева зона. Основното нещо, което корените бяха затворени, не са необходими допълнителни грижи... За да улесните проследяването на лианата, най-добре е веднага да изградите мрежеста тъкан върху надеждна опора. Указанията на храста са неговите листа, които той пълзи нагоре.

Клематис толерира добре зимата, изхвърляйки листата и оставайки само с тънки изсъхнали издънки. С пристигането на пролетта тя оживява, покрива се с листа и започва да цъфти.

Флористите препоръчват подрязване на клематис, когато той достигне размера на човешкия растеж, като се вземе предвид растителният сорт, има някои нюанси, свързани с подрязването, затова е най-добре да се консултирате със специалисти.

Глициния

Глицинията по време на цъфтежа е невероятнаГлицинията расте в южните райони. Той е донякъде подобен на Кампсис, особено с пернати листа с ярко зелен цвят и дебело стъбло.Особено атрактивен вид глициния цъфти, съцветията на това растение могат да бъдат с различни цветове - синьо, розово, бяло, лилаво и толкова дебели, че дори не се виждат листа или клони.

Капризността на лианата не се отнася до земята, а от климатичното местоположение, глицинията се нуждае от зона без вятър, добре затоплена от слънцето... На мястото, където ще бъде това растение, водата не трябва да се натрупва, в противен случай през зимата това ще доведе до заледяване на клоните и замръзване на почвата, което със сигурност ще унищожи храста.

Като опора е най-добре да използвате метална или дървена пергола, докато опората трябва да бъде направена надеждна, тъй като глицинията има мощни клони и, нараствайки, растението печели значително тегло. Подрязването на глициния се извършва два пъти годишно.

  1. През есента младите издънки се разрязват наполовина.
  2. През лятото, в началото на август, всички издънки се отрязват до две трети от дължината.

Подрязването ще насърчи повече пъпки през следващата година.

Разказали сме ви само за няколко от най-популярните сортове лози за градината, вероятно това може да ви помогне да направите правилния избор, но не забравяйте, че има много други видове катерещи се растения, така че има от какво да избирате .

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.