Отглеждане на грозде: съвети за начинаещи и схеми за засаждане

Гроздето в градинските парцели в средната зона на нашата страна може да се среща все по-често. Постиженията на животновъдите и ентусиазмът на летните жители си вършат работата, а южната витаминна зрънце "само от градината" сега е чест гост на трапезите на онези региони, където преди това беше невъзможно да се мисли за това. Лозето в страната изисква прилагане на сила, но неговото създаване и поддържане не са непреодолими трудности.

Съдържание

Отглеждане на грозде в средната зона на Русия

За успешното отглеждане на грозде в средната зона трябва да се разберат особеностите на живота на това южно растение.

 1. Гроздето се нуждае от слънчева светлина. При липсата му не могат да се получат добри плодове.
 2. Гроздето обича топлината. За нормален растеж и формиране на реколтата през лятото са необходими температури не по-ниски от 20 ° C. Листата от грозде замръзват при –1 ° С и дори многогодишната дървесина загива, когато студовете са по-силни от –25 ° С.
 3. Гроздето е устойчива на суша култура, но при оправдано поливане добивът се увеличава няколко пъти.

Ако по-рано на новодошлите в лозарството се предлагаше да започнат със засаждането на Лидия или Изабела, сега този съвет, дори и в средната лента, трудно може да се нарече правилен. По-скоро, напротив, вкусът на Изабела, отиваща само за вино, може да бъде обезкуражен от такова интересно занимание. А отглеждането на много сортове с много вкусни плодове, особено ранни, е малко по-трудно. Всеки начинаещ лозар с основни градинарски умения може да се справи с това.

Изабел

Изабела ще порасне почти без да си тръгва, но ще донесе малко удоволствие

Отглеждане на гроздови разсад в условията на централна Русия

Най-често срещаният начин за размножаване на гроздето е от резници, той е напълно осъществим в условията на централна Русия. Резниците се отрязват от силни едногодишни издънки през есенна резитба на лозя... Издънките трябва да имат дебелина най-малко 5 мм, всякаква дължина за есенно рязане: удобно е да се вземат по 30-40 см. Всеки трябва да има 4-5 добре развити пъпки. До февруари резниците се съхраняват в изба или хладилник в свободно вързани найлонови торбички при температура около 0 ° C.

През февруари се изваждат резници и се нарязват на парчета с 2-3 пъпки. Горният разрез е направен прав, 2-3 см над бъбрека, а долният наклонен 1-2 см под бъбрека.Нарязаните резници се накисват във вода за няколко дни. След това се правят няколко надлъжни драскотини в долната част на резниците, за да се улесни образуването на корени.

Най-добрите сортове грозде за централна Русия:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/vinograd/sorta-vinograda-dlya-sredney-polosyi-rossii-s-foto-i-opisaniem.html

Резници

Преди засаждането резниците се изрязват така, че да имат три пъпки, а долният разрез се прави наклонен

Резниците могат да се засаждат във всеки литров контейнер със субстрат, но най-удобно - в пластмасови бутилки с отрязан връх и дупки в дъното, за да се отцеди излишната вода. Всяка лека почва (пясък със земя, пясък с торф, борови стърготини и др.) Е подходяща като субстрат. Стъблото се засажда така, че една пъпка да остане на повърхността. Залейте го с розов разтвор на калиев перманганат и за първи път покрийте с найлонова торбичка.

Контейнерите с резници се поставят на топло място (25-28 ° C). Когато се появят първите листа, дръжката постепенно е свикнала да бъде без торба. Понастоящем определено е необходима добра светлина. След още 3-4 седмици трябва да се опитате да издърпате дръжката от субстрата. Ако се държи здраво, тогава корените вече са там.

Резници с листа

Когато на резниците се появят няколко листа, те може вече да имат корени, но това трябва да се провери

Резниците се поливат систематично с утаена вода, подхранват се два пъти със сложен тор. За останалото основното в грижите е спазването на температурните и светлинните условия. Вкорененият резник ще стане готов за засаждане на постоянно място като млад разсад до лятото.

В мрежата за търговия на дребно и на пазарите се продават по-зрели разсад, който вече е живял на открито в продължение на една година и е отглеждал както надземни издънки, така и добра коренова система. Такива разсад обикновено се продават без буца пръст и когато купувате, трябва внимателно да наблюдавате дали корените са живи и здрави.

Съхранение на гроздови разсад и подготовка за засаждане

Най-доброто време за засаждане на двугодишни разсад от грозде в централна Русия е края на април. Ако са закупени с отворена коренова система, но не могат да бъдат засадени веднага, трябва да бъдат правилно запазени. Поне ги увийте в голям мокър чувал: така че в мокър парцал те ще издържат седмица и половина. В същото състояние разсадът трябва да бъде отнесен в страната. Ако трябва да изчакате няколко дни за засаждане, можете просто да ги изкопаете във влажна земя.

Преди засаждане трябва да премахнете всички горни корени, ако има такива, и да оставите корените само на самата пета, отрязвайки и счупвайки. Разсадът трябва да се накисва за един или два дни във вода или по-добре в слаб разтвор на карбамид: 1 супена лъжица в кофа с вода, като в разтвора се поставят както корените, така и лозата. Непосредствено преди засаждането корените се потапят в каша от глина, лопен и вода.

Двугодишни разсад

Разсадът от втора година има много мощни корени, но преди засаждането някои от тези на багажника трябва да бъдат премахнати

Ако говорим за засаждане на самостоятелно отглеждан разсад в контейнер (саксия, бутилка и т.н.), разговорът е малко по-различен. Те ще трябва да бъдат засадени само в началото на лятото, а преди това време е необходимо да имате време да ги закалите, като ги изведете на балкона в не твърде студените дни. Необходимо е да донесете саксиите с разсад в дачата в деня на засаждането и просто да я напоите добре преди засаждането.

Всичко за засаждането на гроздови разсад. Подготовка на мястото, дълбочина и схема на засаждане, торене и поливане:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/vinograd/kak-posadit-vinograd-vesnoy-sazhentsami.html

Избор на място за грозде на сайта

Гроздето може да се засажда както на равна земя, така и на не много стръмни южни и югозападни склонове. Опасно разположение в низините и по северните склонове: увреждане на плодните пъпки е възможно от късни пролетни слани. Гроздето расте на всякаква почва, с изключение на силно влажните зони и районите с близки подпочвени води. За засаждане на грозде в централна Русия трябва да изберете най-слънчевите области, добре защитени от ветрове, особено северните.

Всички обикновени овощни дървета са добри предшественици на гроздето. Не може да се засажда само на мястото, където гроздето вече е растяло преди; след изкореняване на гроздови храсти, зеленчуци, цветя или билки трябва да се отглеждат на това място в продължение на няколко години. Най-често гроздето се засажда след зеленчуци, но е по-добре да се сеят сидерати - овес, фия, горчица през последната година преди засаждането на гроздето.

Почти всичко може да бъде засадено до гроздето, а най-обичаните му съседи са грах, лук, цвекло, ягоди, краставици, киселец. Не много обича гроздето с домати и царевица. Състезавайки се за вода и хранителни вещества с хрян.

Изненадващо, гроздето не понася близо до невенчета, които растат дори на разстояние 5-6 метра.

Подготовка на почвата и засаждане на яма за грозде, торене

Почвата трябва да бъде внимателно подготвена много преди засаждането на гроздето. Тъй като в условията на централна Русия гроздето се засажда почти изключително през пролетта, това трябва да се направи през есента. Подготовката на почвата преди засаждане на лятната вила се състои в изкопаване върху байонет с лопата с едновременно внасяне на торове. Предварително, преди засаждането, те обогатяват почвата около бъдещия храст с изгнил оборски тор, фосфорни и калиеви торове. Разбира се, те също се внасят в ямата за кацане.

При копаене не е необходимо да изхвърляте парчета тухли и малки камъни от земята: гроздето обича каменисти почви.

В условията на централна Русия е по-добре да се изкопае дупка недалеч от сгради, които блокират гроздето от студените северни ветрове. Те копаят голяма яма: размерите й са не по-малко от 80 × 80 × 80 см. Има различни подходи за запълване на ямата. В условията на средната лента е необходимо гроздето да се принуди да се вкорени възможно най-дълбоко и за това можете да използвате малък трик: направете малка бариера към хранителния слой с торове. За целта на дъното на дълбока дупка със слой от 20–25 cm трябва да се положи добре смесена смес от хумус, копка земя, пясък и минерални торове. Можете да вземете сложен тор - например нитрофоска, 400 грама и останалите компоненти на сместа в приблизително равни обеми. Вторият слой, десет сантиметра, трябва да бъде направен от дренаж: развалини, счупени тухли, фрагменти от шисти и др. Чрез тази преграда гроздето ще пусне активните си корени в търсене на хранителни вещества.

Цялото пространство над дренажа ще бъде покрито с почва, смесена с хумус по време на засаждането (приблизително 3: 1). В много кисели почви можете да добавите няколко шепи гасена вар към тази смес. Не можете да наторявате твърде много тази почва - младите корени ще бъдат повредени. Но не е необходимо да се покрива почвата преди засаждане на гроздов разсад. Ще бъде необходимо да погребете разсада в условията на централна Русия дълбоко, като го поставите почти върху дренажния слой. И предварително няколко кофи вода могат да се излеят в дупка, пълна с торове и дренаж.

Ако са засадени няколко храста наведнъж, трябва да знаете за разстоянията между тях. За нискорастящите сортове минималното разстояние между храстите в един ред трябва да бъде 1,3-1,5 m, за среднорастящите - 1,5-2 m, енергичните - от 2 до 3 m.

Няколко ями

Когато се засаждат няколко разсада, ямите почти се затварят в изкоп, но всеки има свое собствено място.

Засаждане и пресаждане на грозде в централна Русия

Веднага трябва да се съгласите кой разсад държите. Ако това е двегодишно дете с мощни голи корени и все още без листа, то все още е ранна пролет. Трябва да се засажда в средната лента през април. Ако това е разсадът, който беше отрязък през февруари, сами сте го отгледали у дома и той е в контейнер, покрит с листа, тогава ще трябва да бъде засаден само в началото на юни. Есенното засаждане на грозде в средната лента е възможно, но нежелателно.

Преди да засадите грозде в подготвена дупка, трябва да ги изпробвате. Той ще трябва да бъде в дупката толкова дълбоко, че от земята да се виждат само 1-2 пъпки.Следователно е необходимо предварително да се излее толкова много смес от почва с хумус, така че разсадът, поставен с петата на дъното, да гледа навън. Предварително трябва да забиете кол за жартиера на интензивно растяща лоза, както и парче солидна инчова тръба, през която първите 1-2 години ще трябва да напоявате разсада до самите корени. Ако в региона има достатъчно валежи и почвата е лека, пропусклива, тръбата не е необходима. След това се изсипва малка могила и се засажда гроздов разсад. Ако това е силен разсад с отворена коренова система, той се засажда като обикновени храсти: поставете върху могила, изправете корените, запълнете дупката и я напойте добре. Ако това е много млад разсад, отглеждан у дома от резници, трябва да се опитате да го засадите с бучка пръст, като внимателно го извадите от домашен контейнер. Такъв разсад може да бъде засаден по-високо, така че да се виждат няколко листа от земята.

Засаждане на едногодишно дете

Разсад, отгледан от резници през пролетта, трябва да бъде засаден с буца пръст, като се опитва да не го повреди

Ако е било необходимо да се трансплантира гроздов храст, е доста трудно да се направи това, а ако храстът е на повече от 5 години, е почти нереалистично. По-младите храсти могат да бъдат трансплантирани в средната лента, но само в началото на пролетта. Колкото по-стар е храстът, толкова по-голяма буца пръст трябва да се опитате да оставите върху корените. Трансплантираният храст трябва да бъде добре подрязан и няколко дни преди изкопаването да се полива обилно, въпреки че през пролетта в почвата все още има достатъчно влага. Храстът трябва да се изкопае, така че да се повреди минимумът на корените, тоест изкопайте кръгъл изкоп далеч от центъра на храста. Корените, стърчащи от останалата кома, се отрязват. Бучка се увива от всички страни със здрав парцал, под дъното се поставя здрав лист от всякакъв материал, наличен в домакинството, и бучката се изважда. На ново място храстът е много добре напоен и мулчиран.

Грижи за грозде, хранене и лечение срещу болести и вредители

След като засади грозде на парцел в централна Русия, човек трябва да осъзнае, че сега ще има много работа. Вярно е, че повечето от проблемите са доста достъпни за опитен градинар, но също така ще са необходими нови знания. Не всеки може да посещава обекта целогодишно, но зимата има работа в лозето. По принцип това са мерки за изолация: хвърляне на сняг върху защитени за зимата храсти. А основната работа започва с пристигането на пролетта, в средната лента - около края на март.

По това време е необходимо да се отворят храстите, увити за зимата. Ако е възможно, внесете основни торове, като ги заровите в плитки дупки. В средата на април лозите вече могат да бъдат повдигнати и завързани за решетката. Когато показанията на термометъра преминат през 0, можете да напръскате гроздето с нитрафен или течност от Бордо. В края на април завържете лозите, като ги разпределите по опънатите жици. През май в средната лента гроздето започва да се събужда, но процесите по него вървят много бързо: скоро пъпките се отварят, появяват се листа и започва цъфтежът. Веднага след като започне интензивният растеж на младите издънки, излишъкът трябва незабавно да се избие, без да се чака да пораснат големи и да засенчат растящите плодове. В края на май можете да дадете на храстите течна превръзка.

Откъде да започнем, как да избегнем грешки, в каква последователност да отворим грозде, когато използваме определена опция за подслон:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/vinograd/kogda-raskryivat-vinograd-vesnoy-posle-zimnih-ukryitiy.html

През лятото, докато растат, те връзват нови издънки, премахват излишните пасинки и гроздове. Наложително е храстите да се хранят по време на растежа на плодовете, което е най-удобно чрез пръскане на листата с разтвори на сложни торове. Августското хранене вече не трябва да съдържа азот. В средата на август узрява реколтата от ранни сортове.

Септември е основният реколта месец. Ако добивът е много голям, се изисква листна превръзка с фосфорно-калиеви торове. Ако има признаци на заболявания, а плодовете все още не са събрани, храстите се напръскват със сярни препарати или калиев перманганат.След есенните студове и падащите листа трябва да извършите основната резитба. След резитбата лозите се отстраняват, завързват се на гроздове и се покриват за зимата. При сухо време се извършва напояване с презареждане с вода. Изкопайте плитко почвата около храстите, въвеждайки изгнил тор.

Торовете трябва да се дават на гроздето систематично, започвайки от засаждането. Гроздето консумира много калий, така че калиевите торове, за предпочитане дървесна пепел, могат да се използват в максимални дози. През есента под грозде се заровят оборски тор и компост, към които можете да добавите суперфосфат и пепел. През пролетта се използват всякакви торове, включително азотни. И две до три седмици преди началото на цъфтежа, няколко литрови кутии пепел трябва да се изсипят под храста, да се запечатат на дълбочина 10-15 см и да се поливат добре.

През лятото листното подхранване е много по-удобно, тоест пръскането на храста със слаби торови разтвори. Те се провеждат вечер. Първото такова подхранване е необходимо седмица преди цъфтежа. За нея използвайте разтвори на сложни торове (например нитрофосфат). Следващата подхранка е след цъфтежа, както и с началото на узряването на плодовете. Разтворите за превръзка трябва да се приготвят стриктно в съответствие с инструкциите на опаковката.

Понякога подхранването се комбинира с пръскане с течност от Бордо за борба с болестите. В случай на явна липса на болести, по-добре е да използвате дървесна пепел за превантивни цели. През деня се влива във вода (литър пепел на кофа). След това го филтрирайте, за да не разваляте пръскачката. Ако гроздето е явно болно, е необходимо да се изучи специалната литература: тук не можете да се справите без мощни лекарства, но е по-добре болестите да не се причиняват. Като правило те се появяват само в лошо поддържано лозе, където не обръщат дължимото внимание на торенето, поливането и храстите са неправилно изсечени.

Видео: грозде в Нижни Новгород

Поливане на грозде в средната зона на Русия

За щастие в повечето региони на централна Русия обикновено не липсва дъжд, така че през други години поливането почти не се изисква: лозето не се нуждае от допълнителна вода. Поливането на младите храсти е абсолютно задължително: в годината на засаждане те се поливат няколко пъти, 4-5 кофи на храст, мулчиране след напояване с хумус или торф. За плодното грозде в случай на сухо време, дори в средната лента, се изисква поливане веднага след цъфтежа. Но преди цъфтежа или по време на него поливането е неприемливо: по-голямата част от цветята могат да се разпаднат от излишната вода. По време на растежа на плодовете се изисква много вода, но поливането трябва да се спре месец преди прибиране на реколтата. Но като цяло корените на гроздето проникват дълбоко и ако не е имало нищо необичайно с времето, в централна Русия те ще намерят своя вода.

Почти във всяка есен, дори и в средната лента, напояването с зареждане с вода няма да попречи. Без него почвата замръзва дълбоко, замръзналата земя разваля корените. Podzimny поливане се извършва след падане на листата.

Подрязване на грозде в централна Русия

Подрязването на гроздето е изкуство: по-трудно е да го научите от изкуството да подрязвате ябълка или круша и за това трябва да изучите съответната литература. Невъзможно е да се приближите до гроздов храст с резачка без знания. Освен ако не се изрежат ясно счупени и мъртви издънки. Подрязването може да увеличи добива няколко пъти или, обратно, да го намали до минимум, а резултатът зависи от това колко умело е извършен с ръце. Подрязването не е необходимо само през първата година след засаждането. Първите няколко години могат да се подрязват в началото на пролетта, а след встъпване в плод само през есента.

Без да навлизаме в подробности за методите за формиране на храсти, е възможно да се препоръча, без опит, само изтъняване на резитбата: изрежете очевидно ненужни издънки, удебеляващи храста. Техният брой зависи и от сорта грозде: някои сортове са по-успешни при оформянето на храст по подобие на дърво, докато други позволяват десетина или повече независими ръкави да растат от основата. Подрязването се извършва с остър резач, раните не се покриват с нищо.Резените се опитват да правят под ъгъл от около 45относно 1-2 см над бъбрека.

Подрязване

Една от най-простите схеми за формиране на храсти

За да се улесни работата по подрязването, е необходимо постоянно да се отчупват излишните зелени издънки през лятото, докато те са много малки. Бушът реагира на тяхното чупене почти безболезнено, за разлика от изрязването на узряла лоза. Зелените издънки се отстраняват ръчно, като се откъсват от мястото на растеж. Изрязването не трябва да се извършва само по време на цъфтежа.

Правилната резитба през първите 3-4 години трябва да бъде насочена към получаване на най-осветения храст, което улеснява грижата за себе си и дава обилна реколта от плодове, всяка от които ще има достатъчно място и слънчева светлина.

Подготовка на грозде за зима в условията на централна Русия

В средната зона на нашата страна почти всички сортове грозде трябва да бъдат защитени през зимата от замръзване. Без подслон могат да съществуват само полудиви сортове, които обикновено се отглеждат заради жив плет, а в някои случаи и за приготвяне на прости вина.

Подслон за зимата се прави в края на октомври. Преди подслона се извършва цялостна резитба на грозде, като се отстраняват неузрелите издънки. След първата слаба слана те се чупят или дори падат от себе си. Те трябва да бъдат изрязани до здрави, зрели области. След това лозите се изваждат от решетките и леко се връзват на снопове, така че лесно да се полагат на земята. По това време ще бъде хубаво да избелите лозите, особено долните части.

Повечето от новите сортове, отглеждани за средната лента, могат да издържат на студове до около -25 относноС, така че няма смисъл да увиваме плътно лозята. Въпреки това много градинари в средната лента копаят дълбоки окопи за полагане на храсти и ги покриват в траншеи с голям слой земя. В повечето случаи това е очевидно ненужно. В същото време човек трябва да завижда на добър стопанин, ако е изкопал изкоп до гроздето, покрил го с дъски отвътре, поставил лозите в получената кутия, покрил го с дъски и напълнил дъските със смърчови клони. Това е идеално, но отнема време и усилия.

Ако има по-малко ентусиазъм, гроздови лозове трябва просто да бъдат положени по-компактно и покрити с шисти, шперплат, смърчови клони, дебел слой суха зеленина и т.н. Основният пазител на топлината за гроздето е снегът и заслонът трябва да бъде проектиран така, че да може да се справи със замръзването, преди да се установи мощна снежна покривка. Завиването със стари одеяла, суичъри и други парцали е лошо: мишките ще започнат и гризат кората, гроздето ще изчезне. Мишките не се страхуват от смърчови игли, но всъщност не обичат да инжектират. Още по-добре, сложете специално лечение за тях - отрова. Не е необходимо лозите да се увиват в найлоново фолио, както правят много летни жители, в средната зона: за разлика от Сибир, студовете тук се редуват с размразяване и изсъхването на кората по време на размразяване не е по-добро от замразяването.

Подслон за зимата

Лапник и сняг - най-надеждният подслон в средната лента

Размножаване на гроздето в условията на централна Русия

Лятният жител в условията на централна Русия може да препоръча само един метод за размножаване на грозде - използване на резници, както е описано в началото на тази статия. Гаранцията, че ще поникне добър разсад, при стриктно спазване на правилата, е близо 100%. И трудностите при отглеждането на разсад от резници не са големи. Всички други методи за разплод са или по-трудни, или не водят до гарантиран успех. Това са начини като:

 • размножаване на семена;
 • възпроизвеждане чрез наслояване;
 • присаждане на грозде върху грозде.

Има твърде много проблеми със семената, разсадът от резници не се получава толкова бързо и не е толкова мощен, колкото от резници, но гроздови ваксинации правят по-лошо, отколкото на овощните дървета.

Методи за отглеждане на грозде в условията на централна Русия

Гроздето по същество е лиана и за да се осигури нормално съществуване, те се нуждаят от силна опора.Вярно е, че в условията на дача той самият е мързелив да се изкачи на опорите, въпреки че повечето млади издънки все още се придържат към въжетата на структури, които се доближават до тях. Това са структурите, които гроздето на обекта трябва да бъде създадено.

Расте на решетка

Отглеждането на решетки е основният метод за формиране на гроздово растение. Това може да бъде всяка конструкция, състояща се от вертикални стълбове и хоризонтални опори. Напоследък се продават най-различни мрежести мрежи: както метални, така и трайни пластмасови. Те също могат да служат като такива опори. Но традиционно гоблените се подреждат чрез забиване на здрави стълбове или метални тръби в земята. Различните сортове грозде имат храст с различни размери. Има и много мощни, например един от новите сортове в средната лента Furshetny, за него стълбовете могат да бъдат високи три метра, но обикновено те се опитват да не създават храсти над 2,5 метра за удобство. Следователно стълбовете трябва да са с подходящ размер.

Решетка

Гоблените могат да бъдат изработени от всеки подходящ материал под ръка

Между стълбовете се изтеглят няколко хоризонтални реда тел. Долният слой е на разстояние 50 см от земята, следващите са на всеки 30–50 см. През пролетта презимувалите лози се завързват хоризонтално към долния проводник. Мощните зелени издънки, растящи през лятото, са вързани вертикално, като в същото време избиват ненужните. Оставете 20-30 издънки на възрастен храст, в зависимост от сорта, понякога дори до 50. Те следят във времето както броя на издънките, така и масата на бъдещата реколта, премахвайки излишните четки.

Отглеждане в оранжерия

С появата на устойчиви на замръзване сортове грозде отглеждането на оранжерии бавно се превръща в минало, но все още се използва често, включително в условията на централна Русия. Разбира се, гроздето не е домат и изграждането на оранжерии за такова голямо растение изисква значителни инвестиции, но когато искате ранна реколта, те се придържат към това: повечето сортове узряват в оранжерия две до три седмици по-рано.

Зелена къща

Устройството на оранжерии изисква пари и в средната лента е по-подходящо за индустриално отглеждане на грозде

Храстите се засаждат в оранжерия по-често, отколкото на открито: след 1–1,5 метра. Оранжерията предпазва гроздето от градушка, ненужен дъжд, слаба слана. Говорим, разбира се, за неотопляемата версия. В оранжерията гроздето се полива поне три пъти на сезон, като се комбинира поливането с горната превръзка. Спират да поливат месец преди котилото на реколтата, но извършват и зимно поливане.

През лятото трябва да проветрявате оранжерията, да следите влажността. Подслон за зимата също се изисква в оранжерията.

Ползи от оранжерийното отглеждане на грозде:

 • гарантирана реколта;
 • удължаване на топлия период, позволявайки на лозата да расте и плодовете да узреят;
 • лекота на грижи за гроздето при лошо време.

Недостатъци:

 • висока цена на реколтата;
 • рискът от болести на храстите поради лоша вентилация;
 • липса на естествено осветление на плодовете.

Оранжерийното грозде, разбира се, също е полезно, но ако си спомняте как чакаме лятна краставица от градината, въпреки че оранжерийното грозде се продава цяла зима в магазините ... Това е приблизително същото с всички плодове и зеленчуци.

Отглеждане в бъчви

В средната лента можете да отглеждате грозде дори в бъчви, като ги поставяте на остъклена лоджия. Отглеждането в бъчви в градински парцели едва ли си заслужава, въпреки че това се прави в северните райони. В средната лента климатът е доста благоприятен за отглеждане на грозде и "без излишни украшения". И в бъчви ... Цевта трябва да е 250 л. Отдолу се поставя дренаж, след това плодородна почва. Лозата се отглежда за не повече от 10 пъпки, тоест реколтата е малка. Когато се отглеждат в летни вили, бъчви за зимата, заедно с лозя, се пускат на открито, а в началото на пролетта те се внасят в оранжерия, където се държат, докато плодовете се поставят. В началото на лятото гроздето се изнася в градината и се поставя на най-слънчевото място. В бъчви гроздето може да расте до 8-10 години.

Отглеждане в контейнери

Ако няма място за поставяне на огромен варел, можете да опитате да използвате по-малки пластмасови съдове: 50 литра. Или можете просто да вземете обикновена найлонова торбичка с размери 50 х 50 х 50 см. Можете да засадите стрък в плодородната почва и вървете по целия път, за да вземете реколтата. Разбира се, плодовете могат да се опитат само. Максимумът е да се събере друга малка реколта, но след това растението просто ще започне да липсва почва и ще трябва да се трансплантира в земята (отворена земя или оранжерия) чрез изрязване на контейнера.

Смоленски метод за отглеждане на грозде

През последното десетилетие се роди такова понятие като „Смоленски хребет“. Технологията, разработена в Смоленска област, ви позволява да отглеждате отлични добиви от висококачествено грозде, което по нищо не отстъпва по съдържание на захар на повечето южни плодове. Същността на технологията е определена модел на засаждане на грозде на високи хребети. Той позволява на слоевете пръст, непосредствено съседни на корените, да се затоплят бързо през пролетта и да се охладят през есента, когато храстите трябва да хибернират.

Смоленско било

Смоленски изобретател Юрий Чугуев в градината си

В резултат на засаждането на високи хребети плодовете узряват месец по-рано, отколкото при засаждането по обичайния начин. С тази технология е по-лесно да се грижите за храстите. Склоновете на билата са направени нежни, а снегът равномерно и надеждно ги покрива през зимата. От случайно замръзване в особено сурова зима хребетите са покрити с велпапе.

Всички основни операции с грозде се извършват малко по-различно в сравнение с конвенционалната технология. И така, времето за събиране на резници и технологията на тяхното вкореняване са променени. За втората зима много млади разсад се трансплантират в контейнери и издържат на зимата при ниска положителна температура. Вече напълно независими растения се засаждат в хребети от контейнери, които след една година дават първите плодове.

Смоленската технология е много интересна и несъмнено ще има желаещи да я използват. Подробно описание е лесно да се намери в Интернет.

Отглеждане на дълга лоза

Терминът "отглеждане на грозде на дълга лоза" означава само начин за засаждане на грозде. Тогава се развива обикновен храст, който се гледа, като се оформя върху решетка. Неопитните летни жители не винаги успяват да засадят обикновени резници в средната лента и в този случай можете да опитате друг метод за засаждане. Всъщност се нуждае от дълга лоза: млада издънка с дължина до два метра. Тази издънка се отрязва през есента, накисва се за един ден и след това се погребва в дупката за засаждане, като се завърта спирално и пуска само 1-2 пъпки от дупката. Покриват се с пръст, поливат се и се оставят за зимата, покриват се със смърчови клони или спанбонд.

Често по-мощни корени се образуват на дълга лоза, но определено се изисква напоителна тръба, заровена в дупка: вода е необходима в долните части на лозата, откъдето ще се образуват корените.

Особености на отглеждането на различни видове грозде в условията на централна Русия

В допълнение към обичайното ядливо грозде, много градинари засаждат декоративни сортове от тази лоза на своите парцели просто за украса на градината. А културното грозде не винаги се отглежда под формата на позната лиана.

Моминско грозде

Моминското грозде е декоративна лиана, използвана главно за украса на обекта, тъй като много бързо се увива около всички опори, предоставени му с красиви издънки и листа. През пролетта и лятото листата му са тъмнозелени, през есента са червени. Къдравите издънки се придържат към всякакви възможни препятствия, те могат да растат до 20 м височина. Тъмносините малки плодове са напълно негодни за консумация.

Моминско грозде

Моминско грозде се използва за украса на сайта

Моминското грозде може да расте навсякъде, а в средната лента няма пречки за отглеждането му. Напротив, често става доста обезпокоително на сайта, така че първо трябва да решите къде да го засадите.Той може да повреди много структури, които се изпречат на него.

Може да се отглежда от разсад, но се размножава добре чрез самопосяване, всъщност е почти плевел. Необходими са грижи само през първите години: няколко поливания и разхлабване около младите храсти. След това - само подрязване на пречещи издънки. Той е напълно устойчив на замръзване и не изисква никакъв подслон за зимата. Устойчив на повечето болести и вредители.

Стандартно грозде

В стандартната форма, тоест под формата на дърво, в централна Русия могат да се образуват само най-устойчивите на зимата сортове, които не се подслоняват през зимата. Образуването на ствола при дърветата става естествено, а при гроздето то трябва да се извърши чрез правилна резитба. Височината на багажника може да бъде от половин метър до два метра.

Стандартно грозде

Гроздовото дърво е удобно за поддръжка, но е трудно за покриване през зимата

Формирането на стандартно грозде отнема няколко години и се извършва стриктно съгласно правилата, които могат да бъдат намерени в специалната литература. Стандартната реколта ви позволява да увеличите общия брой плодове на растение с една трета. Грижите също са улеснени и някои операции стават напълно ненужни. Но реколтата от стандартно грозде е малко закъсняла в сравнение с обичайната форма на храста. Освен това са необходими по-здрави опори. Основното ограничение все още се крие във факта, че стандартното грозде не може да бъде покрито през зимата и следователно тази форма е по-предпочитана за южните райони.

Отглеждането на грозде в централна Русия става ежедневие. Климатът на повечето региони е доста подходящ за узряване на много сортове грозде и грижите за тях са само малко по-трудни, отколкото в лозарските райони на страната. Желание, старание и някои нови знания ще ви позволят да отглеждате южни плодове във всяка лятна вила.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.