Правилното засаждане на грозде е ключът към добрата реколта

Гроздето е една от най-често срещаните култури на планетата. В южните страни растението се отглежда от древността, но е в състояние да расте и да дава плодове и в северните ширини. Гроздето се отглежда доста успешно в Шотландия, Швеция, Норвегия, централна Русия. Дори в Ленинградска област ентусиазирани градинари „опитомяват“ лозата.

Засаждане на грозде

Гроздето е в състояние да расте на почти всяка почва, с изключение на това, че солените и преовлажнени категорично не са подходящи за него. Но скалистите земи и пясъчниците са идеални за него. В такива почви водата не застоява, а гроздето особено не харесва високата влажност както на земята, така и на въздуха. Следователно е по-лесно да отглеждате грозде в Сибир, отколкото близо до Санкт Петербург.

Гроздето е доста устойчиво на замръзване, може да издържи -15-18 градуса. Някои сортове могат дори да издържат на ниски температури до -25 градуса. Но зимната устойчивост на културата (способността да понася зимни размразявания, пролетни и есенни студове) е ниска.

Разсад от грозде в ямата за засаждане

Гроздето предпочита леки почви

Избор на седалка

Основното правило е колкото повече слънце, толкова по-добре. Мястото трябва да е недостъпно за северния вятър. Следователно слънчева зона е идеална за засаждане на грозде, осветена през целия ден и затворена от север от завеси (не по-близо от 2 м до лозата) или ограда.

Можете да засадите грозде в близост до сгради, които ще го предпазят от вятъра. Би било логично да поставите разсад на някаква южна стена, но това правило не важи за всички области. Например в северозападната част на Русия студената земя е бедна на хумус и се затопля бавно. Но от южната страна на сградите повърхността на земята понякога се загрява до температури над 20относноВ. При такива условия растението се събужда, започва активен соков поток. А през нощта може да има студове. В този случай водата в издънките ще замръзне и ще ги разкъса, лозата ще умре. Ето защо е по-добре да засадите грозде от югозападната или западната страна, като го покриете със засаждане на завеси.

Екран от тъмно оцветени дъски е подходящ за ограждане на грозде: той ще предпази от вятъра и, когато се нагрява на слънце, ще даде топлината си на разсад.

Грозде при оградата

Лозето трябва да е слънчево и защитено от вятъра

Необходимо е да се поставят насаждения, отстъпвайки от сградата на около 75 см, където почвата замръзва по-малко.

Уверете се, че водата не капе от покрива върху гроздето.

Западната страна не се нагрява толкова бързо, но не се охлажда твърде рано, отделяйки топлината си през нощта. Югоизтокът и югозападът са добри за покривна форма на отглеждане. В оранжерията трябва да подредите насаждения от север на юг.

Корените на гроздето са разположени доста дълбоко, така че не може да се засажда в райони, където нивото на подпочвените води е над 1,5 m.

Приготвяне на яма

Размерът на ямата за кацане е 60x60 cm, дълбочината е 0.8-1 m.

Подготовка на ямата:

 1. Дренажът се излива на дъното със слой от 10–15 cm: трошен камък, тухлен скрап, камъчета.

  Яма за засаждане на грозде

  На дъното на ямата трябва да се излее дренажен слой

 2. След това ямата се пълни със смес от чакъл, пясък и плодородна почва в съотношение: 0,5 кофи пясък х 1 кофа чакъл х 3 кофи плодородна почва.
 3. Не забравяйте да добавите дезоксидант - доломитово брашно или пепел:
  • с леко кисела почва - 1 супена лъжица. доломитово брашно или 1,5 с.л. пепел върху кофа с развалини;
  • с кисело - 2 с.л. доломит или 3 с.л. пепел.

   Те също така намаляват киселинността на почвата, като въвеждат в нея креда, гипс или натрошена черупка от яйца.

 4. На самия връх се изсипва чиста плодородна почва със слой от 25 cm.
 5. Трябва да запълните отвора постепенно, като разлеете сместа няколко пъти с вода и леко уплътнявате.
 6. Близо до подготвената яма се забиват две метални тръби, едната до ямата, а другата, отстъпвайки на 1,5 м от първата. Към тези тръби на височина 40-50 см се привързва тел (за предпочитане в пластмасова обвивка), за да се направят два успоредни реда. Това ще е пергол.

Дезоксидацията на почвата увеличава достъпността на калций, фосфор, магнезий и молибден за растенията и ги предпазва от вредно пренасищане с алуминий, желязо и манган.

Схема за кацане

Много е важно да следвате плана за засаждане на нови растения. Гроздето не понася разсаждането, затова го засаждат веднъж за дълго време.

Разстоянието между разсад зависи от това каква форма на отглеждане на лозата е избрана. Лозата е "ръкав", тя може да бъде къса (1,5 м) и дълга (от 2,5 м), може да бъде единствената в растението ("един ръкав") или не. Пространство между растенията:

 • храст "с дълги ръкави" - 3 м;
 • храст "с къси ръкави" - 2 м;
 • храст "с един ръкав" - 1,5 m.

Оставете разстояние между редовете 2–2,5 м. В тези пътеки могат да се отглеждат ягоди, зеленчуци и дори зеленчуци.

Магданозът предпазва лозата от много болести. Ето защо отглеждането му в корените на гроздето е чудесна идея.

Магданоз

Магданозът и гроздето са добри съседи

Дълбочина на засаждане

Дълбочината на корените на разсада зависи от вида на почвата:

 • 40–45 см върху черна почва или глина;
 • 55-60 см на пясъчна земя;
 • 50–55 см на глинеста и пясъчна глинеста почва.

Необходимо е дълбоко засаждане, за да се предпази кореновата система от замръзване. Корените от грозде могат да издържат на температури до -6относноОТ.

С високо ниво на подпочвени води

Ако подземните води са високо на повърхността на земята, тогава можете:

 • Използвайте високи насипи и хребети за засаждане. Билото трябва да е с ширина 0,8–1,5 м, височина 0,4 м (най-малко 1 м, ако почвата е торфена). За пролетно засаждане конструкцията се подготвя през есента, така че земята да се утаи през зимата. За зимуване билата са изолирани.

  Гребен за грозде

  С високо ниво на подпочвени води можете да отглеждате грозде на хълм

 • Поставете парче шисти на дъното на ямата за засаждане (30-40 см) и засадете отгоре резник по обичайния начин. Корените ще опират до шисти и ще започнат да растат отстрани, а не по-дълбоко във водите.
 • За дренаж се изкопават два канала (дълбочина 1–1,5 m) от двете страни на растението на разстояние 1 m от тях. Канавките са запълнени с натрошени тухли, чакъл и камъчета. Канализацията трябва да излезе в низина, разположена под дълбочината на дренажните канавки.

Известно е, че гроздето може да издържи на наводнения до 2 месеца. Има дори такъв метод за борба с болестта филоксера, когато лозето е наводнено за 60 дни.

Засаждане на резници без корени

Гроздето не понася пресаждането, така че засаждането с резници (джолани) е най-добрият начин за размножаване.

Подготовка и съхранение на резници:

 1. Резниците трябва да се отрежат в края на есента, преди да бъдат защитени за зимата. Дължината на дръжката е около 50 см.

  Гроздови резници

  Гроздените резници се отрязват в края на есента

 2. Те се съхраняват на долния рафт на хладилника или в мазето с температура 2-4относноС, вързани на снопове и увити в хартия или целофан.

  Съхранение на гроздови резници

  Вместо хартия или целофан, можете да използвате пластмасова бутилка за съхранение на резници.

 3. По време на съхранението трябва да проверите резниците няколко пъти: ако са мокри, избършете ги с чиста салфетка, увийте ги и ги поставете обратно.
 4. През пролетта трябва да сте сигурни, че корените се събуждат по-бързо от останалите. За това земята трябва да е топла, а въздухът студен. 2 седмици преди засаждането шахтите се засаждат в земята под ъгъл в контейнер със земя по схема 10x10 см. Сгъната кърпа се полага върху батерията, поставя се контейнер върху нея, прозорецът се държи отворен през цялото време. време. Ако листата се оставят да се появят преди корените, те ще започнат да изпаряват влагата от резника и растението ще изсъхне. Има по-удобен начин: разлейте мястото за кацане с гореща вода (60относноВ), покрийте с черен филм, направете кръстообразни разрези в него, където да залепите джоланите.

  Изрезки на перваза на прозореца

  Резниците трябва да създадат условия, така че корените им вече да са започнали да растат, а пъпките още да не са се събудили

Преди да засадите на джолана, трябва да надраскате кората на долния връх с игла малко, да я намокрите, да я потопите в Корневин и да я засадите вертикално до такава дълбочина, че да има 2-3 пъпки над земята. Трябва да засадите изрезката до тръбата, която е била забита по време на подготовката на ямата. По-късно, когато лозата започне да расте от джолана, ще трябва да бъде завързана за тази тръба с „фигура осем“. Земята е покрита с черен спанбонд, като го фиксира с няколко камъка.

Камъните на градинското легло се нагряват през деня, а през нощта загряват всичко, което е наблизо.

Видео: как да подготвим и съхраним гроздови резници

Торове, прилагани при засаждане

Не се препоръчва да се прилагат азотни торове по време на засаждането, тъй като те пречат на развитието на корените. Достатъчно е да добавите 1-2 супени лъжици към горния слой на земята. л. пълен минерален тор AVA или друг, смесвайки го с почвата. Можете да внесете 1 супена лъжица в ямата за засаждане. пепел. Торовете ще продължат до 3 години.

Поливане след засаждане

Поливането е много важно за засаждането на грозде. Интензивността на влага зависи от района на отглеждане. Ако климатът е континентален, със сухо лято, тогава всеки ден разсадът трябва да се полива с половин кофа вода. Ако климатът е влажен, тогава е достатъчно да изливате същата половин кофа под разсада веднъж седмично. Но във всеки случай водата със сигурност трябва да е топла! При продължително студено и дъждовно време поливането се спира.

Поливане на гроздето

Гроздето се полива с топла вода

Особености на засаждането на грозде през есента

Основното предимство на засаждането на грозде през есента е, че през пролетта растението вече ще е готово за активен живот. Преди се смяташе, че този метод е подходящ за топли региони. Но сега има положителен опит от есенното засаждане на резници в северните райони, дори в Урал.

Можете да засадите грозде през есента от октомври до замръзване. Дупката за засаждане се приготвя по същия начин, както за пролетното засаждане. Преди да засадите разсад, ямата трябва да престои поне 2 седмици, за да се уталожи и уплътни земята.

За да приготвите резници са ви необходими:

 1. След падане на листа вземете издънка с дебелина на малък пръст или повече (от 5 до 10 мм). Важно е да вземете резник от средата на лозата, която вече плододава добре.
 2. Изрежете 30–40 см дълга дръжка с 3–4 пъпки.

  Когато режете, трябва да използвате много остър инструмент, в идеалния случай специален градински нож.

 3. Намерете долния отвор и направете наклонен разрез под него.
 4. Направете горния разрез хоризонтално, оставяйки 2-3 см над горния бъбрек.

  Подготовка на гроздови резници

  Горният разрез се прави точно над бъбрека.

 5. Разтопете парафин или восък и потопете горната част в него за няколко секунди (можете поне да го покриете с пластилин).
 6. Потопете долния край в разтвор за стимулиране на растежа (например Kornevin - 1 торба на кофа вода) за един ден.

Приготвеният джолан може да бъде засаден в готова влажна яма. По-добре е да го поставите наклонено, под ъгъл 45относнонаклонени на юг, 3 пъпки трябва да лежат в земята, една над почвата.

За зимата разсадът трябва да бъде покрит: със слой от земя от 10 см, след това със същата дебелина със слой от листа, отгоре с повече пръст 30–40 см. Над този „сандвич“ се поставя полиетиленова арка инсталиран.

Особености на засаждането на грозде в низините

Гроздето не понася северните склонове, застоялите води и низините. Съществува обаче уникален метод на А.Г. Кудрявцева. Долната линия е засаждането на грозде в изкопи, облицовани с топлопроводим материал (дъски, тухли или шисти), който акумулира топлина през деня и я връща през нощта.

От април до юни гроздето лежи в този изкоп, покрито с рамки от фолио (практически в оранжерия), през топлия сезон лозата се отглежда на решетка, а през зимата те се поставят обратно, покрити с изолация.

Повече подробности за метода можете да намерите в книгата на А.Г. Кудрявцева "Грозде в Сибир".

Методи за засаждане на грозде

Има различни начини за засаждане на грозде. Те се различават по метода на подготовка на мястото за разсад и вида на посадъчния материал.

Класически

Класически начин на засаждане:

 1. През есента изкопайте дупка или изкоп за засаждане: размерът на отвора е 80x80x60 cm (ширина, дължина, дълбочина), дължината на изкопа се взема предвид, като разстоянието между растенията трябва да бъде най-малко 2 m, а ширината и дълбочината - същите 80х60 см, разстоянието между редовете - 2,5 м.

  Ямата се приготвя предварително, в противен случай земята след това ще се утаи, отчупвайки корените на разсада.

  Гроздов изкоп

  Ями или траншеи за грозде се подготвят предварително, така че земята да има време да се утаи

 2. Запълнете дупката: на дъното на 10 см дренаж (трошен камък, счупена тухла, облицовъчни плоскости), след това смес от трошен камък, пясък и плодородна почва (половин кофа пясък и 3 кофи пръст върху кофа смачкана камък), добавете 1,5 супени лъжици натрошен камък към кофата. пепел или 1 с.л. доломитово брашно и 2 с.л. л. пълен минерален тор.

  За да обогатите корените с кислород, можете да хвърлите шепа зърна пшеница или ечемик в ямата.

 3. Вземете дръжка, събрана през есента, изрежете долния край косо под бъбрека, горния край хоризонтално на разстояние 3-4 см над горния бъбрек, надраскайте кората в долната част на дръжката с игла.
 4. Разтворете стимулантите за образуване на корени в кофа с вода (хетероауксин, епин, корневин или само 1 супена лъжица мед), поставете готовите резници във вода за 2 дни при стайна температура.

  Покълване на резници

  Резниците се оставят в буркан с вода за няколко дни.

 5. Преместете резниците в буркани или изрежете пластмасови съдове с чиста вода (нивото на водата 5 cm трябва да се поддържа през цялото време), след 2-3 седмици ще се появят първите корени и зелени издънки.

  Ако има твърде много вода, резникът може да се задуши!

 6. Стрък с корени се засажда в контейнер за разсад, напълнен с пръст (5-7 см) над 2-3 см дренажен слой (експандирана глина).

  Засаждане на резник

  Стъблото с корени се засажда в контейнер за разсад

 7. Поливането трябва да се извършва често, но малко по малко.

  Поливане на резници

  Поливайте резниците често и малко по малко

 8. Издънката се прищипва, така че да останат 2 малки клона, които след 2 седмици трябва да се прищипят отново.
 9. Вкоренените резници се засаждат през май - юни, когато земята се затопли до 16относноС, поливайте с 2 кофи топла вода на растение, мулчирайте почвата с 1-2 см смес от суха земя, пясък и дървени стърготини.

На пергола

По своята същност гроздето е лиана, което означава, че се нуждае от подкрепа. В дивата природа той живее така, виейки се около дървета и храсти. Следователно отглеждането на решетка е логичен и удобен начин.

Опорите могат да бъдат много различни по форма и брой равнини. Всички те се състоят от опорни стълбове и тел, опъната между тях. Най-добре е да се правят стълбове от стоманени или азбестоциментови тръби с диаметър 50-100 мм, но може да се използва и дърво. Дъбовите стълбове ще издържат около 20 години. Проводникът трябва да бъде с диаметър 2–5 mm, по-добре е да има пластмасово покритие.

Най-простият решетка се състои от тел, завързана към тръби, образуващи два успоредни реда на разстояние 40-50 см от повърхността на почвата.

През първите две години ще бъде достатъчно просто да завържете растящата лоза за стълба. През 3-та година през пролетта, след премахване на подслона, върху хоризонтална решетка се полага лоза, като на свой ред се извиват и двете жици. През 4-та година можете да добавите още една решетка на разстояние 40 см от първата.

За северните райони едноплоскостната решетка, разположена в посока север-юг, е по-подходяща за избягване на сянка в пътеките. И е по-добре да инсталирате пергола с лек наклон на юг.

Грозде върху решетка

За добър растеж и плододаване гроздето се нуждае от подкрепа

По билата

Методът за отглеждане на грозде по билата е подходящ за северните райони. Неговите плюсове:

 • защита срещу наводняване на лозата през пролетта;
 • бързо нагряване на почвата;
 • голяма въздухопропускливост на земята;
 • по-малко труд за борба с плевелите.

За да създадете хребет:

 1. Изкопайте изкоп с дължина 10 м, дълбочина около 25-30 см, ширина 100 см. За по-добро осветление трябва да ориентирате билото от север на юг.
 2. Подгответе почвата с пясък, чакъл и торове по обичайния начин.
 3. Напълнете изкопа с пръст, така че билото да се издига на 30–35 см над земята, а склоновете да са леки.
 4. Цялото било или само склоновете могат да бъдат покрити с изолация (спанбонд, велпапе) или мулчирани.
 5. За задълбочаване на корените на разсад на 40-45 см от повърхността на билото.
 6. Можете да копаете в тъмни бутилки с вратовете надолу по периметъра на билото, това ще бъде един вид слънчеви панели за корени на растенията, както и армировка за стените на билото.
 7. За поливане и хранене, вертикално заровете парче тръба с диаметър 30–35 cm в билото.
Гребен за грозде

Покрийте лозето с черен спанбонд за топлина и борба с плевелите

В оранжерията

Парниковият климат е най-благоприятен за гроздето. Поради повишената температура гроздето расте по-бързо и започва да дава плодове по-рано.

Таблица: температурен режим за грозде в оранжерията

Сезон на отглежданеТемпература през деня относноОТТемпература през нощта относноОТ
Когато окулира10–408–10
По време на растежа и цъфтежа на издънките24–2614–16
През периода на узряване на плодовете28–3018–20

Засаждане на грозде в оранжерията:

 1. Подгответе почвата в оранжерията по същия начин, както за всички други методи за засаждане.
 2. По-добре е да изкорените резниците предварително в малки контейнери в топла стая.
 3. Засадете в оранжерия на разстояние най-малко 1,5 м един от друг.
 4. Покрийте със спанбонд веднага след слизането.
 5. Поливайте веднъж седмично, съчетавайки поливането с подхранването.

Гроздето има периоди, когато изобщо не е необходимо да се полива: това е времето преди и по време на цъфтежа и преди прибирането на реколтата. Ако поливате растението през тези периоди, цветът ще лети наоколо и реколтата ще забави узряването.

Грозде в оранжерията

Оранжерийното грозде расте по-бързо

В контейнери

Контейнерният метод увеличава вегетационния сезон на разсада през първата година от засаждането. Това е особено важно в по-студените райони. Същността на метода е, че разсад (с корени) се засаждат през пролетта в големи торби (диаметър 35 см, височина 40 см) от черен плътен полиетилен с отрязано дъно.

Характеристики на процеса:

 1. Опаковките се поставят в палета (кутия, покрита с фолио).
 2. Почвата се състои от 1 част хумус и 3 части широколистни горски земи.
 3. Преди засаждането корените на разсада се отрязват на дължина 10-15 см, цялата му долна част се потапя в глинена каша (към глината можете да добавите малко кравешки тор и прах Корневин).
 4. Разсадът се поставя в торба с пръст, корените се изправят, покриват се с останалата почва и се поливат с топла вода.
 5. Растенията се държат на топло у дома, преди да пъпкуват.
 6. След това, ако времето позволява, те започват да го изнасят във въздуха. 2 дни поставете на сянка (за втвърдяване), след което можете да оставите на слънце.
 7. Поливайте, когато почвата изсъхне.
 8. През нощта, ако няма замръзване, можете да го оставите в оранжерията.
 9. Те се засаждат в земята, след като заплахата от замръзване отмине.

Молдовско засаждане

Старият молдавски начин на засаждане на грозде е много интересен. Необходима е лоза с дължина най-малко 60 см. Допълнителни действия:

 1. През пролетта трябва да го завъртите няколко пъти с пръстен, хващайки завоите с въже.
 2. След това поставете в дълбока дупка, като се уверите, че на повърхността има 1-2 пъпки.
 3. За да предотвратите изсъхването на пъпките, изсипете купчина пръст върху надничащия край на лозата.
 4. Поливайте при нужда.
 5. До есента от пръстена ще се развие силно растение, което може да даде първите показателни плодове през следващата година.

  Молдовски начин за засаждане на грозде

  Когато се засаждат по молдавски начин, корените растат по цялата дължина на лозата

Номерът е, че една голяма лоза има добър запас от храна за растящите корени, които растат много по цялата дължина. Те от своя страна интензивно подхранват горните бъбреци.

Лозата може да живее над 100 години, без да губи способността си да дава отлични плодове.

Засаждане чрез удебеляване

За горещ, сух климат има удебелен метод за засаждане на грозде, когато 1 m2 засаждат се до 7 храста. В този случай гроздето се отглежда в храстова форма без жартиера. Годишният прираст се извършва в подовата настилка. Лозите се подрязват на ниско стъбло (30–40 cm). От една страна, това е много икономичен начин за отглеждане, не изисква инсталиране на опори. От друга страна, удебеляването на леторастите е благоприятно за развитието на гъбични заболявания и добивът намалява с този метод.

Отглеждане на грозде в различни региони

Благодарение на затоплящия се климат и уникалната пластичност на лозата, тя завладява все повече територии на планетата. Всяка зона има свои климатични и почвени характеристики. След като ги изучихте, можете успешно да отглеждате грозде, като изберете подходящи сортове и земеделски техники.

Лозя от Далечния изток

Културни сортове амурско грозде се отглеждат успешно в Далечния изток

Таблица: природни специфики на регионите и особености на засаждането на гроздето

РегионПриродни особеностиХарактеристики за кацане
Средна зона на РусияКлиматът е умерено континентален, мразовита зима, топло, влажно лято.За предпочитане е пролетното засаждане с разсад, покълнал в топла стая.
Южна РусияКлиматът е различен: от субтропичен (Черноморско крайбрежие) до силно континентален сух (Каспийска област), от алпийски (Кавказки планини) до умерено континентален (Придонски степи). Във всеки случай регионът е благоприятен за грозде, с горещо лято и мека зима.Можете да отглеждате непретенциозни сортове грозде без подслон. Растенията трябва да се засаждат на разстояние 3 м едно от друго и 3 м между редовете.
Северно от РусияСеверът на Русия е голям, климатът на различни зони има свои собствени характеристики. Но основните пречки за отглеждането на грозде на север са краткото лято с липса на сумата от активни температури, дългите студени зими с размразяване. Едно от предимствата на север е продължителността на слънчевото греене. Това е от полза за увеличаване на добива и съдържанието на захар в гроздето.Необходимо е да се избират специални сортове с много ранно и ранно узряване, зимоустойчиви и устойчиви на замръзване. Тук най-добре живеят растения, които сред предците си имат амурско грозде. Подслонът е задължителен за зимата.
КавказТопъл влажен климат, много слънце. Благодарение на това Кавказ се счита за родното място на гроздето.Тук гроздето не се нуждае от подслон и можете да изберете всяко място за засаждане.
Черна земяКлиматът е умерено континентален с тенденция към засушаване. Почвите са плодородни, леки, добре затоплени.За да определите най-доброто време за засаждане на грозде в Централната черноземна зона, можете да се съсредоточите върху цъфтежа на брезовите листа. Ако дървото разтваря листа, това означава, че почвата се е затоплила до 10относноОт дълбочина 50 см и можете да засадите грозде.
ПримориеУмерен мусонен климат. Зимата е студена, суха и ясна. Лятото е влажно и топло. Периодът на замръзване продължава 150-200 дни, така че гроздето има време да узрее. Основното предимство за отглеждане на грозде е продължителността на слънчевата светлина над 2000 часа.За да определите времето за засаждане на грозде в Приморие, трябва да се съсредоточите върху бутонизирането на амурското грозде в тайгата. Това обикновено се случва от 5 до 20 май. Тук можете да засадите грозде само през пролетта.
Предградията на МоскваКлиматът е умерено континентален. Зимите са умерено студени със стабилна снежна покривка. Лятото е умерено горещо.Оптимално е да засаждате грозде през пролетта и в хребети. Фиданките трябва да бъдат избрани от първата група на устойчивост на замръзване (-35относноC и по-горе).Покритието за зимата е задължително.
СибирКонтинентален климат, средна годишна положителна температура от 2100-2200 градуса.За отглеждане на открито изберете супер ранни сортове. По-добре да расте в оранжерия или в покрит изкоп.
УралОсобеността на Уралския климат е краткото лято, което може да бъде горещо и сухо, влажно и прохладно. Зимна температура в Урал от -16относноОт до -24относноОТ.По-добре да засадите грозде в оранжерия и да изберете най-ранните сортове.
Ростовска областЗоната се характеризира с липса на влага с повишена слънчева активност. Зимният проблем е рязък температурен спад, има силни студове.Започвайки от района на Ростов, е възможно да се засажда грозде не само от южната страна на сградите, но и от запад и изток. Но все пак е необходимо да се осигури защита от северните ветрове.
Тулска областУмерено континентален: умерено студена зима, топло лято. Почвите са предимно глинести и глинести, неблагоприятни за гроздето.Кацане само в ями, пълни с необходимата почва. Можете да засаждате както през пролетта, така и през есента. Подслонът е задължителен.
Воронежска областКлиматът е умерено континентален, средната температура през януари е -9относноОт, юли - 20относноВ. Климатичните и почвените условия са подходящи за отглеждане на грозде.Тук по-надеждни са ранните и супер ранните сортове. Задължително е да се предвиди възможност за подслон от тежки студове и възвратни студове.
КировскоКонтинентален климат. Умерено студена зима, топло лято. Зимата продължава 4,5 месеца. Снежната покривка е значителна.Особеност на почвите в Кировска област е повишената им киселинност поради иглолистната постеля. Тъй като гроздето не понася кисели почви, трябва да се обърне специално внимание на варуването на почвата.
Ленинградска областОсновният недостатък на климата е високата влажност на въздуха и почвата.Гроздето не обича влагата, топлината не е достатъчна за тях на северозапад, така че е по-добре да ги засадите тук в оранжерии или под покрив.
Челябинска областКлиматът е континентален, студена дълга зима, топло или горещо лято. Чернозем и северни горски почви. Периодът на замръзване е 90 дни. Снежна покривка - до 1 м.По-добре е да направите дупки за засаждане по-големи: 1х1х1 м. Когато запълвате дупката с пръст, е полезно да използвате костите на говедата, те са богати на фосфор, който придава на гроздето сладост. За зимата е наложително гроздето да се покрие не само като се изолира, но и да се предпази от влага, тоест с помощта на филм.
Новосибирска областКонтинентален климат. Сурова дълга зима с кратки размразявания, кратко горещо лято. Периодът на замръзване е 120 дни.Тази област се характеризира с повтарящи се студове през пролетните и зимни размразявания. Ето защо е наложително да се използва подслон до средата на юни и изолация със защита от влага за зимата.
Краснодарска областОсновната характеристика на климата е излишъкът от слънце с липса на влага. Почвите са черноземни и сиви горски подзолисти, трошен камък, песъчливи. Благоприятна зона за грозде.Може да се отглежда голямо разнообразие от сортове. Предпочита се капково напояване. Възприемчивостта към болести по гроздето е по-висока, отколкото в северните райони. Наложително е да се извърши профилактика на заболяванията.
Хабаровска областМусонен климат. Горещо и дъждовно лято, тежка, ясна зима с малко валежи.В южните райони на Хабаровска територия също узряват културни ранни сортове грозде. Покриващ метод на отглеждане.
БашкирияКлиматът е континентален, умерено горещо лято, студена зима. Почвите са бедни, песъчливи или тежки глинести.Засаждайте само през пролетта, през май. Не забравяйте да подготвите добре ямките за кацане.
ТатарстанУмерен континентален климат. Топло лято, умерено студена зима. Почвите са дерново-подзолисти, сива гора, на юг черна почва.Засаждане дълбоко, така че корените да не замръзват през зимата. Ямата трябва да е дълбока най-малко 70 см. Сортовете трябва да се избират рано и супер рано.
Витебска областКонтинентален климат с много валежи.По-добре е да засаждате грозде в хребети от 30-60 см. Трябва да се избират ранни сортове. Наложително е да се използва подслон.
БългарияКлиматът е умерено континентален, на юг е средиземноморски. Почвата е богата. Сумата на активните температури до 4500 градуса.Тук от векове се отглежда грозде. Подслон не се изисква. Отглеждат се трапезни сортове.
Северен КазахстанРязко континентален климат. Мразовита зима, топло, ветровито лято. Почвите са черноземи, кафяви и сиво-кафяви.За кацане трябва да изберете място, защитено от вятъра от северната и североизточната страна. По-добре е да се засажда от южната страна на сградите.
ТаджикистанКлиматът е сух и горещ. Почвите са светлосиви сиви почви, песъчливи глинести и глинести почви.Тук традиционно и навсякъде се отглежда грозде. В определени райони се изисква подслон. Отглеждат се сладки сортове стафиди.
ГерманияУмерен климат със средна януарска температура 0относноОт, юли - 20относноВ. Количеството валежи за годината е 600–1000 мм. Есента е дълга и топла. Южната част на Германия е благоприятно място за отглеждане на грозде.Настолното грозде се отглежда в индустриални мащаби. В планинските райони гроздето се засажда с малки пътеки и се отглежда в стандартна форма. В равнините се използват решетки и широки пътеки.

През последните години интересът към отглеждането на грозде в северните ширини нарасна както никога досега. Рядък градинар не се е опитвал да опитоми южна лоза. Гроздето се оказа не толкова райска птица в нашия край. С компетентен подход той щастливо живее до нас. И дава не само вкусна реколта, но и радостта от новите открития, и удоволствието от спечеления успех!

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.