Шалот: снимки, сортове, съвети за отглеждане и грижи

Относително наскоро, отвъд Урал и в Сибир, поради своите свойства и характеристики на отглеждане, шалотът стана популярен сред градинарите. В страните от Европа, близкото чужбина, в Далечния изток и Кавказ те го обичат и отглеждат дълго време. На първо място, шалотът е обичан заради ароматните си, витаминни, нежни и сочни зелени, ранна зрялост и зимна издръжливост. Деликатен, сладък, без сълзи и даващ бързи и високи добиви, лукът е мечтата на всеки градинар и гурме.


Описание и основни предимства на шалота

Това е многогодишна билка, направена от луковици. форми "семейни гнезда", затова хората често го наричат ​​„семейство“. Неговите удължени луковици имат тегло от 20 до 50 грама и тънки люспи. Шалотните пера са нежни, тънки и започват да грубят много късно.

За разлика от лука, шалотът съдържа повече сухо вещество, поради което е подходящ за сушене. До следващата реколта тя може да бъде перфектно запазена в стайни условия.

Ползи от шалот:

 1. Шалотът е подходящ за отглеждане на перваза на прозореца, тъй като от компактния грозд на растението се получава много зеленина.
 2. Формира се висок добив поради масата на гнездо от 150-300 грама, в което могат да се образуват до 10 луковици.
 3. Бърза и нежна дестилация.
 4. Съхранява се дълго време, без да покълне.
 5. Не губи качествата си в рамките на 8-12 месеца.
 6. Ранното изсушаване и стареене на листата предпазва растението от увреждане от цервикално гниене и пероноспороза.
 7. Дружественото подаване на пера в края на лятото ви позволява да получите добре узрели луковици през есента.
 8. Луковиците имат кратък вегетационен период и в резултат на това рано узряват.

Луковиците и листата на шалот съдържат много полезни вещества:

 • минерали;
 • аскорбинова киселина;
 • етерично масло;
 • минерални соли на желязо, фосфат, калций, калий;
 • Витамини от група В;
 • фитонциди;
 • каротеноиди.

Лукът има диетични и някои лечебни свойства. Използва се за лечение на някои стомашни и очни заболявания.

Шалот

Сортовете лук се различават по вкус, степен на разклоняване, цвят на люспите и време на узряване.

Ранно узряващ шалот

 1. Сорт шалот"Белозерец 94" - растението узрява за 75-85 дни, има заоблени луковици с тегло 20-27 g и остър вкус. Цветът на люспите е лилав, с люляков оттенък. Сортът се препоръчва за отглеждане в регионите на Северен Кавказ.
 2. „Витаминна кошница“ - луковиците имат остър вкус и тежат 30 грама. Зеленото перо на този сорт узрява за 18-22 дни, полагането на листа започва 70 дни след поникването. Качеството на поддържане на сорта е високо. За да се получат зелени пера през есенно-зимния период, растението може да се отглежда на закрито.
 3. "Изумруд" - продуктивен сорт с полуостър вкус, бели люспи и закръглена луковица. В гнездото растат 3-4 глави, всяка с тегло до 22 грама. Сортът се отглежда като двугодишна култура. Може да се съхранява без загуба на качества до 10 месеца.
 4. Сортът „семейство“ се отличава със заоблени луковици до 4 на гнездо, полуостър вкус и жълто-виолетови люспи. Всяка глава тежи от 18 до 25 грама. Отглежда се като двугодишна култура. Болестите не се засягат.
 5. "Cascade" е сорт с пикантен вкус и широкояйцевидни луковици с розови люспи. В гнездото се оформят 5-6 глави, всяка от които може да тежи до 35 грама. Сортът се отглежда от севка като двугодишна култура. Съхранява се дълго време без загуба на полезни качества.

Сортове в средния сезон

 1. "Албик" - сорт с вегетационен период от 62 дни, висок добив и запазване на качеството. Напречните елептични крушки могат да тежат до 30 грама и да имат жълти люспи. Гнездото обикновено съдържа от 3 до 8 парчета глави.
 2. Bonnila F 1 е полуостър ароматизиран сорт с вегетационен период от 82-87 дни. В гнездото узряват повече от четири глави, теглото на всяка от които може да бъде до 40 грама. Сортът дава стабилни добиви от луковици и зеленчуци, поддържа се добре и може да расте на едно място до пет години.
 3. "Гарант" е полуостър сорт със заоблени плоски глави и вегетационен период от около 50 дни. Масата на луковиците, от които в гнездо има от 3 до 10 парчета, може да достигне 32 грама. Препоръчва се за отглеждане на закрито и на открито за получаване на луковици и зеленина.
 4. "Обица" - много продуктивен хибрид с вегетационен период до 58 дни. В гнездото се образуват от 4 до 10 закръглени луковици с маса 25-40 грама. Културата може да се култивира във всеки регион. Сортът е устойчив на гниене и изстрел, добре поддържан и подходящ за механично прибиране.
 5. "Чапаевски" е универсален шалот с вегетационен период от 66 дни. Закръглените крушки тежат около 40 грама и имат светлолилави люспи. В гнездото се оформят 5-8 глави. Сортът рядко се засяга от пероноспороза, съхранява се добре и дълго време, подходящ за отглеждане в Централния чернозем.

Средно късен шалот

 1. Особеността на отглеждането на шалот"Крепиш" - полуостър сорт с луковици с овална форма и вегетационен период от 80-95 дни. Луковиците с тегло до 52 грама имат розови люспи, устойчиви са на гниене и стрелба. Висококачествен сорт, подходящ за зимно засаждане. Препоръчва се за отглеждане във всички региони на страната.
 2. "Сибирска кехлибар" е двугодишна култура, подходяща за отглеждане в частни ферми. Вегетационният период на сорта е 55-60 дни. Кругло-плоските крушки тежат 28-30 грама и имат жълто-бронзови люспи. Гнездото има от 6 до 8 луковици.
 3. "Уралска теменужка" - полуостър сорт с червеникаво-лилави люспи. Подходящ за отглеждане на лук от ряпа. Всяка глава тежи до 58 грама. Сортът се размножава вегетативно, устойчив е на гниене и изстрел. Препоръчва се за отглеждане във всички региони на страната.

Особености на отглеждането на шалот

За отглеждане на реколта са необходими силно плодородни рохкави почви с неутрална реакция. Опитните градинари препоръчват засаждане на лук след краставици, домати, картофи, зеле или бобови растения.

Преди засаждане луковиците се препоръчват да бъдат сортирани и обработени във фунгицид. В този случай растенията ще бъдат по-малко засегнати от различни вредители и болести.

Разстояние между редовете зависи от размера на посадъчния материал:

 • 20-30 см за големи крушки;
 • 15-18 - за средно;
 • 8-10 - за малки.

По-често не се препоръчва да се засажда лук, тъй като размерът на бъдещата реколта зависи от района на хранене.

Преди засаждане на посадъчен материал, на леглата се правят бразди с дълбочина 5-6 смкоито се разливат добре, но не се кондензират. Засадените луковици се поръсват с 2-3 сантиметра пръст. При засаждането трябва да се помни, че при силно задълбочаване появата на разсад ще се забави.

Засаждане на лук през пролетта

Как да засадим шалотШалотът е най-добре да се засажда в началото на пролетта. Култура, засадена в края на пролетта или есента, не отлежава дълго време и се съхранява лошо.

Краят на април-началото на май е най-подходящ за засаждане.По това време почвата вече се е затоплила добре и в нея има достатъчно влага, за да могат корените да се вкоренят. Разсадът ще се появи след около 10-14 дни.

При засаждане на шалот в края на пролетта, когато почвата е суха и температурата й е висока, разсадът може да се появи само след 20-30 дни. В суха почва при горещо време листата растат по-бързоот корените, режимът на фотопериодичен растеж се нарушава, в резултат на което луковиците нямат време да узреят.

Засаждане на лук през есента

Избирайки мразоустойчиви сортове с намален процент на отстрел, през втората или третата декада на септември можете да засадите шалот преди зимата.

Предимства на есенното засаждане:

 • не се изисква съхранение на посадъчен материал;
 • в сравнение с пролетното засаждане, луковиците узряват 10-12 дни по-рано;
 • вкоренените през есента растения използват по-ефективно пролетните запаси от влага в почвата;
 • прибирането на зеленината е възможно през първата половина на юни.

Грижа за шалот

Грижа за шалотКултурата не изисква често поливане. При сухо време е необходимо да се гарантира, че лукът се полива, когато се появят масови издънки, т.е. в края на май. Средно не са необходими повече от три поливки на сезон.

През периода на активен растеж между редовете, плевене и разрохкване... Тъй като листата растат отново, това ще помогне да се убият яйцата от лукова муха.

Шалот обича храненето, което се препоръчва в средата на юни. За целта можете да използвате птичи тор (1:15), запарка от оборски тор (1:10) или минерални торове (40 грама на 10 литра вода).

За да се увеличат луковиците, гнездата се разреждат в началото на юли, премахване изцяло на две или три издънкиоставяйки да узреят три или четири. Поливането и храненето на растенията през този период не се препоръчва. С излишък на хранене и влага в средата на лятото, само образуването на листа ще продължи и луковиците ще узреят слабо.

Докато стрелките пораснат до 10 сантиметра, те трябва да се пробият на изхода от синуса. В противен случай само зелените ще продължат да растат.

Събиране и съхранение на шалот

В края на първото десетилетие на юли при ранно узряващите сортове и до началото на август в средата на сезона и средно късните сортове шалот, листата започват да лежат. Това е сигнал за прибиране на реколтата, закъснение при което може да намали срока на годност на луковиците.

Прибирането на ранните сортове трябва да бъде в края на второто десетилетие на юли, а останалите сортове - през първото десетилетие на август. Шалотът е деликатно растение, така че не се препоръчва да оставяте изкопани издънки на открита слънчева светлина. По-добре е да изсушите реколтата под някакъв навес.

През годината реколтата ще запази ценните си качества, когато се съхранява при относителна влажност 60-70% и при температури от 0C до + 10C... Посадъчният материал трябва да се съхранява при по-висока температура до + 20С.

Малкият, вкусен лук и ранните нежни зеленчуци правят шалота ценен по целия свят. Освен това културата се отличава с високи диетични свойства и лечебни характеристики, които са много повече от тези на лука от ряпа. Шалотът е любима подправка във френската кухня. Използва се в храни пресни и мариновани, както и за овкусяване на ястия от месо, птици, супи, сосове.

Шалот
Зелени пера на шалотКак да отглеждаме шалотВкусен шалотСпециален вид лукШалот в градинатаКак да засадим шалотШалот и методи за засажданеШалотОсобености на отглеждането на шалотКак да отглеждаме шалот

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.