Картофи със семена: как да отглеждате супер-елитна култура

Често ни натъжава лошата реколта от картофи. Понякога ръцете ви се отказват, мислите си: защо всичко това, по-добре да отида до магазина и да купя това, от което се нуждаете. Но през пролетта съмненията се разсейват, изглежда, че тази година реколтата със сигурност ще угоди. Опитайте да експериментирате с отглеждане на картофи от семена. Разбира се, този процес е трудоемък и продължителен. Но резултатът си заслужава.

Печелившо ли е или не да отглеждате картофи от семена

Всеки градинар знае, че когато отглеждате картофи, трябва периодично да сменяте местата за засаждане. Но в малки райони това не е възможно. В резултат на това се натрупват болести, обемите на реколтата намаляват от година на година и след 6 години сортът е почти напълно изроден. А закупуването на нови грудки е скъпо. Какво може да се направи, за да се получат добри добиви, но в същото време цената на семенния материал не е била достъпна? Отговорът е неочакван за мнозина - отглеждайте картофи от семена. Този метод ще ви осигури отлична и здравословна реколта за поне 5 години.

Картофени грудки в кошница

Картофите, отглеждани от семена, се считат за супер елитни, тъй като са абсолютно свободни от картофени инфекции.

Разбира се, както всеки метод, методът за размножаване на картофи със семена има своите предимства и недостатъци. Ето защо, преди да овладеете нова техника, трябва да прецените плюсовете и минусите.

Полза

Този метод има много предимства и те са много тежки.

 • цена - цената на картофените семена е в пъти по-ниска от грудките;
 • имунитет - картофените семена ще ви осигурят абсолютно здравословен посадъчен материал, който е устойчив на гъбички, вируси и бактерии. Но клубените могат да бъдат заразени;
 • адаптивност - в процеса на растеж мини-клубените лесно се адаптират към климатичните условия и пренасят тази способност върху образуваните клубени;
 • сортова принадлежност - когато купувате семена, можете да сте сигурни, че точно този сорт сте искали да закупите. Докато когато купува грудки, нечестен продавач може да замени елитния сорт с обикновени картофи;
 • съхранение - малка торбичка е достатъчна за съхранение на семена, докато грудките се нуждаят от много повече място и специални условия;
 • срок на годност - дори ако не сте имали време да посеете семената, те могат да останат жизнеспособни поне 3-4 години (но трябва да се има предвид, че семената на възраст не повече от 2 години имат най-добрата кълняемост).

недостатъци

Недостатъците на метода на семената могат да се нарекат относителни, тъй като те са свързани главно с покълване на семена и грижи за разсад.

 • картофените разсад са по-причудливи от останалите членове на семейство Соланови;
 • твърде крехките разсад могат да усложнят работата по време на бране и пресаждане;
 • разсадът расте много бавно, често страда от "черен крак".
Опаковани семенни грудки от картофи

Картофените клубени за засаждане са много по-скъпи от торба със семена

Колко скоро ще расте реколтата

Отглеждайки картофи от семена, няма да получите реколтата веднага. Първият път, когато прибирате грудки със средно тегло до 50 g, които въпреки миниатюрния си размер ще се превърнат в посадъчен материал за следващата година. Това засаждане на картофи ще даде елитни клубени, които могат да се консумират и подберат за бъдещи насаждения. За някои това може да изглежда твърде дълго и нерентабилно. Но в дългосрочен план този метод дава положителни резултати и това, разбирате ли, е голям плюс.

Картофи със семена и нормални грудки

Отглеждането на картофи от семена е забавно, но отнема много време

Какви сортове семенни картофи са

Не всички сортове са подходящи за производство на семена, така че ако искате сами да съберете семето, определете кой сорт картофи расте във вашия район.

 1. Ранните сортове, които формират реколта в дни 50 - 65, са Ausonia, Triumph, Empress, Milena, Assol, Farmer, Velina.
 2. Средно, време за прибиране на реколтата 80 - 95 дни - Отмъщение, Балада, Краса, Илона, Лада f1.
 3. Късно, което може да бъде събрано за 95 - 110 дни - Дева.

Но можете да отидете по-лесния начин и да вземете торбичка картофени семена от производителя в специализиран магазин.

Никога не съм отглеждал картофи от семена, но в много интернет източници четох, че е най-добре да се използват само местни сортове за сеитба със семена. Холандските хибриди се израждат по-бързо. Уви, това са законите на търговията.

Картофени торбички

Не всеки сорт картофи може да се отглежда от семена.

Къде са картофените семена, кога и как могат да бъдат събрани

Много градинари отрязват картофения цвят, така че храстът да не губи допълнителна енергия или да използва цветята като лечебна суровина. Но ако картофите се оставят да цъфтят, тогава на мястото на цветята се образуват малки зелени плодове, напомнящи донякъде на яйчниците от домати. Те са отровни, така че не трябва да ги вкусвате. Ако си спомняте ботаниката, тогава тези плодове се наричат ​​плодове. В зависимост от сорта, на храста могат да се образуват до дузина или повече плодове. Всяка съдържа до 200 кръгло-овални плоски семена.

Горски плодове и цветя от картофи

Картофените плодове, съдържащи семена, се образуват веднага след цъфтежа

Можете да събирате, когато храстите започват да пожълтяват и изсъхват. За да направите това, просто изрежете плодовете от храста. Изберете най-големия и плътен плод. Все още неузрелите плодове узряват перфектно у дома. Разстелете ги на топло място и изчакайте зелените плодове да омекнат и да пожълтеят леко.

Събирането на картофени семена е доста лесно.

 1. Първо нарежете зрънцето наполовина. Използвайте нож или чаена лъжичка, за да отстраните семената от плодовете.
  Плодове с картофени семена

  Плодовете, съдържащи семена, наистина приличат на зелен домат

 2. Изплакнете семената във вода и ги разпределете върху салфетка, докато изсъхнат напълно.
 3. Изсипете изсушеното семе в хартиен плик и съхранявайте със семена от други култури до пролетта.

Зрелите картофени семена, които са подходящи за засаждане, имат кремав или мраморен кафяв цвят.

Картофени семена

Преди да съхранявате семената, изсушете ги, за да текат.

Как да подберем и подготвим семена за засаждане

Те проверяват семената на картофите за покълване по същия начин, както семената на други зеленчукови култури - те се изсипват в съд с вода. Семената, които имат ембрион, ще потънат на дъното, докато празните семена ще останат да се носят на повърхността.

Картофените семена не много покълват. За да се увеличи този показател, семената се подлагат на накисване. Не е необходимо семената да се пълнят напълно с вода. Достатъчно е да намокрите памучния плат и да увиете семената в него. В това състояние семената трябва да са от 3 до 5 дни, през които е необходимо да се навлажни тъканта, така че да не изсъхне.

Марля в чиния

Марлята не е много подходяща за накисване на малки картофени семена, по-добре е да вземете парче памучен плат

Следните процедури ще увеличат пробуждането на семената преди накисване:

 • обработка с микроелементи (15 - 20 минути);
 • затопляне на семената във влажна (до 85%) камера при температура 40 - 42 ° C, но не повече от 15 минути;
 • втвърдяване - през деня семената са в стаята при нормална температура, а през нощта се поставят в хладилника, на долния рафт.

За да подготвите семена за засаждане, е достатъчно да използвате един от описаните методи за стимулиране и накисване.

Термометър за вода

Редуването на температурата работи добре за стимулиране на семената

Семената, събрани със собствените си ръце, трябва да бъдат дезинфекцирани преди започване на подготвителния етап. За целта ги накиснете в светлорозов разтвор на калиев перманганат за 15 - 20 минути. След това изплакнете с течаща вода и изсушете, докато тече.

Целият курс за подготовка на семена може да отнеме до 10 дни, така че е важно точно да се изчисли времето за сеитба, за да не се пропусне крайният срок.

Отглеждане на разсад

Ако сте жител на централна Русия, Московска област или регион с кратко лято, отглеждайте картофи само в разсад.

Методи за отглеждане на разсад

Има доста начини, които можете да използвате, когато отглеждате разсад от картофи. Затова ще разгледаме само тези, които са най-популярни.

Кутия за разсад

Този метод се счита за най-традиционния. Използвайки неговия пример, ще разгледаме всички нюанси на отглеждането на картофени разсад от семена.

Сеитбата се извършва от края на март до началото на април. Ако сте закупили торба със семена, следвайте указанията, посочени върху нея, тъй като различните сортове могат да имат малко по-различни дати на сеитба.

За отглеждане на разсад подгответе пластмасови или дървени кутии с височина не повече от 10 см. Основното е наличието на дренажни отвори на дъното. Почвата за засяване трябва да има добра рохкост. Почвата може да бъде закупена, но можете да я направите и сами. За да направите това, смесете:

 • 1 част чернозем или друга плодородна почва;
 • 4 части настърган торф;
 • 1 част едър пясък (по желание, но желателно)
Вермикулит

Вместо пясък може да се използва вермикулит

Не забравяйте добре да дезинфекцирате почвата преди засаждане. Можете да го разлеете с тъмен манганов разтвор, да го приготвите на пара на водна баня или да го изпържите във фурната (но, моля, не се опитвайте да пържите почвата в тиган на котлона). И още един съвет - не забравяйте да пресеете почвата през сито с големи отвори, за да изключите големи фракции, които могат да наранят нежните корени на картофените разсад.

Процесът на засаждане е същият като засяването на всякакви други семена.

 1. Изсипете слой експандирана глина (или друг дренаж) в кутията, така че да затворите дъното на контейнера.
 2. Отгоре изсипете почвената смес. Навлажнете добре.
  Овлажняване на почвената смес

  Овлажнете почвата преди сеитба на семена

 3. В мокра почва използвайте владетел, за да правите редове. Разстоянието между тях трябва да бъде около 10 cm.
 4. На редове, внимателно, за да не се счупят появяващите се кълнове, изложете покълналите семена, оставяйки 5 см между тях.
 5. От горе каналите за засаждане могат да бъдат поръсени с пясък или останалата почва. Дълбочина на сеитба - 0,5 см.
  Засяване на картофени семена

  Когато сеете картофени семена, е важно да спазвате дистанцията

Някои производители на картофи, като се има предвид крехкостта на картофените разсад, съветват да се сеят семена не в почвена смес, а в малки дървени стърготини от твърда дървесина. Но в този случай съществува голям риск от подкисляване на такъв пълнител, който е изпълнен с появата на болести по разсад.

Стърготини

Може би абсорбиращите влага дървени стърготини могат да бъдат добра основа за отглеждане на други култури, но за картофените разсад е важно да се поддържа влагата на субстрата на средно ниво.

"Охлюв"

Този метод позволява на първия етап да спести много място, тъй като цялата структура е поставена в обикновена банка.

 1. Разстелете найлонова торбичка, сгъната на 2 слоя върху кърпа.
  Охлюв без пръст

  За „охлюв“ без пръст като основа е подходяща обикновена найлонова торбичка

 2. Отгоре поставете няколко слоя тоалетна хартия или кърпичка, които се навлажняват със спринцовка.
  Мокра хартия

  Можете да навлажнете намазаната хартия от спрей или с помощта на спринцовка

 3. Разпределете семената равномерно на разстояние. Разстоянието е около 2 - 3 cm.
  Разпространение на семена

  Удобно е да разстилате семената с пинсета или клечка за зъби

 4. След полагане на семената започнете да навивате рулото.
  Навийте рулото

  Навийте охлюва не много здраво

 5. Закрепете готовия „охлюв“ с ластик и го сложете в буркан, на дъното на който налейте малко вода или слабо концентриран разтвор на универсален тор.
  Готов охлюв

  Готовият „охлюв“ трябва да се държи вертикално, със семената нагоре

 6. За да създадете парникови условия за по-добро покълване, можете да поставите найлонова торбичка върху буркана с охлюва.

Този метод на засаждане има опция - "охлюв" със земята. Принципът на кацане е същият. Особеността е, че семената се разпространяват не върху хартия, а върху слой почва.

Охлюв с пръст

"Охлюв" с почва - по-сложна структура, която изисква известни умения

Покълването на картофени семена в охлюв има свои собствени характеристики. Тъй като кореновата система на разсада изисква определено количество свободно място, младите растения трябва да се гмуркат в отделни контейнери.

Торфени чаши

Този метод няма да спести място на перваза на прозореца, но можете да се справите без процедура, която е травматична за разсад - бране.

 1. Вземете 250 ml торфени чаши. Направете депресия в средата, например с молив.
 2. Напълнете ги с хлабава почвена смес за разсад, навлажнете почвата. Във всяка чаша поставете картофено семе, което преди това е покълнало.
  Приготвяне на торфена чаша

  В допълнение към отвора в дъното се препоръчва да се правят надлъжни прорези в стените на чашата

Градинарите често се оплакват, че торфените чаши, засадени в почвата заедно с разсад, не се разтварят и не възпрепятстват растежа на корените. Ето защо опитни градинари предлагат да се правят разфасовки по стените на торфения контейнер, така че корените да имат възможност да се развиват свободно.

Пластмасови чаши

Лесен и удобен начин за отглеждане на разсад. Не е необходимо да се режат стените в такава чаша, тъй като разсадът трябва да се извади от такъв контейнер преди трансплантация в земята и си струва да се направи дупка за изтичане на излишната вода.

Пластмасова чаша

Много е удобно да отглеждате разсад в пластмасова чаша

Е, много лесен и икономичен начин - засаждане в торби. Вземете малки торби, напълнете ги с почвена смес, поставете ги плътно върху палета със страни. Навлажнете и посейте семена.

Найлонови торбички като саксия за разсад

Пластмасови торбички като саксия за разсад - лесен и евтин начин

Торфена таблетка

Отглеждането в торфена таблетка също ще спаси разсада от бране. И разсадът, засаден в земята, ще изпита по-малко стрес по време на присаждането.

 1. Преди сеитба на картофени семена, торфените таблетки трябва да се поставят в съд с джанти и да се напълнят с добре топла вода.
  Подготовка на торфени таблетки за засаждане

  За да може торфената таблетка да се увеличи по размер, тя трябва да се напълни с вода

 2. Когато таблетката нарасне по размер, използвайте тънък молив в средата на торфения субстрат, за да направите депресия и поставете картофено семе в нея.
  Засяване на семена в торфени таблетки

  Картофените семена могат да се засяват в готови торфени таблетки

 3. Поръсете леко семената с торф или рохкава почва. Покрийте контейнера с хапчета отгоре с торба или прозрачен капак.

Характеристика на отглеждането на разсад в торфена таблетка е моментът на пресаждане на разсад в земята. Преди да засадите зрели разсад на градинското легло, внимателно отстранете защитната обвивка от торфената таблетка.

Разсад в торфена таблетка

Много е лесно да се отлепи торфена таблетка

Грижи за разсад

За да се създаде благоприятен микроклимат, контейнерът със семена трябва да бъде покрит с прозрачен целофан или стъкло. Преместете оранжерията на светло място, но не на пряка слънчева светлина. Температурата в заслона трябва да бъде най-малко 20 ° C, така че кутията със семена може да бъде поставена близо до батерията. Нощната температура не трябва да пада под 10 ° C. Осветлението също играе важна роля.За да се предотврати разтягането на разсад, младите растения трябва да се осветяват поне 10 часа на ден.

Проветрявайте периодично оранжерията. Навлажнете почвата според нуждите. Това се прави най-добре със спрей бутилка. Поливайки с лейка, можете да измиете семената от почвата. Освен това поливането от лейка е трудно да се контролира количеството вода, което лесно може да прелее. Разстоянието между редовете може да се разхлаби леко с тънка пръчка, така че корените да могат да дишат свободно. Ако спазвате всички правила, първите издънки ще се появят след 10 дни.

Картофени разсад

Деликатни и крехки разсад от картофи трябва да се появят след 10 дни

Бране

Когато на разсад се появят 2-3 истински листа, те ще трябва да преминат през трудна процедура - пикиране. Това означава, че всяко растение трябва да бъде трансплантирано в отделен контейнер - пластмасова или торфена чаша, саксия за разсад.

Извършете процедурата много внимателно. Крехките разсад не трябва да се изваждат от почвата на ръка. По-добре вземете десертна лъжица и я използвайте, за да приберете всяко растение, като го прехвърлите в отделен контейнер. Задълбочете разсад до нивото на котиледоновите листа.

Бране на разсад от картофи

Лъжица за чай или десерт ще ви помогне безболезнено да берете разсад от картофи

Ако първоначално сте засявали картофени семена в отделни контейнери, брането не е необходимо.

Грижи за картофени разсад

Тъй като първоначално сте потопили разсада в хранителната смес, няма нужда от прекомерно торене. За да ускорите образуването на листна маса и коренова система след трансплантация, можете да подхранвате разсад от картофи с урея или амониев нитрат (1 g на 1 литър вода).

Един от сложните торове може да се използва 25 - 30 дни след бране:

 • Кемира Лукс;
 • Байкал ЕМ-1;
 • Агрикола;
 • Uniflor Растеж.

Поливайте го умерено, тъй като прекомерната влага ще доведе до загниване на корените, което ще съсипе нежните разсад. Но не можете да пресушите и почвата. Почвата трябва да е умерено влажна. За профилактика на "черен крак" е препоръчително субстрата да се разлее с Trichodermin или Fitosporin.

Градинарска лейка

Вече е възможно да поливате растящите картофени разсад с лейка с тесен чучур

В продължение на 1,5, и за предпочитане 2 седмици преди засаждането в земята, разсадът започва да се подготвя за тази процедура. Най-добре е да започнете втвърдяването в слънчев ден. Първият път оставете картофите във въздуха за кратко - половин час или час. След това постепенно увеличавайте излагането си на въздух. Няколко дни преди разсаждането разсадът вече трябва да издържи цял ден на открито.

Ако времето навън е влажно и прохладно, най-добре е да започнете да втвърдявате на затворена лоджия или балкон.

Картофени разсад в кутия

Преди засаждане в градината, картофените разсад трябва да бъдат подправени и здрави.

Кога и как да трансплантираме разсад от картофи в открита земя

Веднага след като заплахата от връщане на студове отмине, разсадът от картофи може да бъде засаден на открито. Трансплантацията се извършва 45 до 50 дни след появата на издънки. Разсадът, готов за преместване в градината, трябва да има поне 4 истински листа.

В южните райони се установяват благоприятни метеорологични условия в средата на май (понякога малко по-рано). В централна Русия и Московска област - през втората половина на май. В по-северните райони - в началото на юни.

 1. Изкопайте дупки в градинското легло с дълбочина най-малко 10 см. Ако торовете не са били внесени върху почвата през есента, направете го сега, като добавите 300 г хумус или оборски тор към всяка дупка.
 2. Налейте 0,5 L вода във всяка ямка.
  Кладенци с вода

  Отворите за разсад трябва да бъдат добре навлажнени

 3. Когато почвата стане като гъста заквасена сметана, задълбочете разсад в нея. Не унищожавайте земната топка, когато я изваждате от саксиите!
  Разсад картофи преди засаждане

  Когато пресаждате разсад от картофи, опитайте се да не унищожавате земната бучка

 4. Дълбоко растенията почти докато листата започнат да растат.
 5. Покрийте дупката със суха почва и леко притиснете с ръце.
  Разсад под мулч

  Покрийте засадените разсад с мулч, за да избегнете загуба на влага.

Модел на засаждане - 15 - 20 см между растенията, 30 - 40 см - междуредие.

За да поддържате леглото плоско, използвайте следния метод.В краищата на планираното легло забийте колчетата в почвата и издърпайте здраво въже между тях. Височина - няколко сантиметра над повърхността на почвата. Резултатът е равномерно и спретнато прилягане.

Засаждане на семена на открито

Безсеменният метод за отглеждане на картофи от семена не е толкова популярен, колкото методът за разсад. Може да се използва само на юг, където слънцето затопля почвата по-бързо и няма нужда да се страхувате от връщащи студове. Засяването на картофени семена на открито е първото десетилетие на май.

Подготовка на почвата

Изберете добре осветена зона за засяване на семена. На сянка храстите ще се разтегнат и картофените семена ще се окажат по-малки. При избора на място предишната култура също играе роля. Най-добре е да се засажда след следните зеленчуци:

 • тикви;
 • моркови;
 • цвекло;
 • царевица;
 • бобови растения;
 • кръстоцветни.

Безсеменният метод за засаждане на картофи включва по-добра подготовка на почвата. Ето защо е препоръчително да започнете подготвителна работа в началото на есента. При дълбоко копаене, поне върху щика на лопата, добавете полезни вещества. Може да има няколко възможности за подобряване на хранителните свойства на почвата:

 • хумус или изгнил оборски тор - 1 кофа на 1 m²;
 • нитрофоска - 30 - 40 g на 1 m².

След копаене можете просто да засеете района с растения, които се използват като зелено торене - ечемик, ръж, грах, горчица или рапица. След 5 - 6 седмици, докато отглежданите растения започнат да образуват семена, изкопайте площта с тях.

Изкопаване на почвата

Преди да засадите картофи със семена или разсад, почвата трябва да се изкопае дълбоко

Сеитба на семена

Когато почвата на дълбочина 10 см се затопли до 14 ° C, можете да започнете да сеете.

 1. На добре изкопана и наторена площ маркирайте лехите с междуредие 60 - 70 см. Разлейте ги добре с вода от лейка или маркуч. Когато водата се абсорбира, сейте семената. Сеитбата се извършва плътно - след 5 или 10 см, така че по-късно ще бъде възможно да се оставят най-силните издънки.
  Поливане на леглата

  Преди да сеете семена, е важно да намокрите лехите добре.

 2. Но дълбочината на засяване трябва да бъде 0,5 - 1 см. Ако е твърде дълбока, разсадът ще отнеме много време, за да си проправи път към повърхността.
 3. След сеитбата лехите могат да се мулчират със суха трева или да се покрият с нетъкан текстил, в случай че нощните температури паднат.

Веднага щом се появят 2 истински листа при разсада, те трябва да се изтънят. Разстоянието между изтънените издънки трябва да бъде от 15 до 20 см, така че кореновата система да не се чувства ограничена.

Грижи за разсад

Поливайте разсада често, но не поливайте. Основното нещо е да поддържате почвата в умерено влажно състояние. След поливане разхлабете с малко гребло, за да разбиете почвената кора. И разбира се, направете плевенето, не давайте шанс на плевелите да растат. След като разсадът стане по-силен и честотата на поливане расте, намалете. Използвайте топла вода при поливане.

Първото подхранване се извършва с азотсъдържащи торове, последвани от калиево-фосфорни торове. Тъй като храстите растат, се извършва избиване, както и при отглеждане на картофи от грудки.

Също така, не забравяйте да третирате картофените храсти от колорадския бръмбар. Този вредител за много кратко време е в състояние да унищожи всички надземни части на картофите, без които възможността за получаване на реколта от клубени за засаждане е сведена до минимум.

Картофено легло

Когато отглеждате мини-клубени, е важно да поддържате градината чиста.

Прибиране на реколтата

Всеки сорт има свой собствен период на узряване. Реколтата от мини-клубени се събира, като се вземат предвид точно тези показатели. Това обикновено се случва през септември или октомври. Градинарят трябва да бъде подготвен за факта, че картофите ще бъдат много малки - от 10 до 50 г. Дори при много добри грижи, масата на грудките няма да надвишава 100 г. Събраната реколта трябва да бъде леко изсушена на сянка, а след това съхранява се в очакване на последващо засаждане.

За да засадите парцел от сто квадратни метра през следващата година, ще ви трябват 10 - 12 кг картофено семе.

Мини грудки за семена

Картофените комплекти могат да се различават значително по размер

Как да актуализираме картофените семена

Първата реколта, която мини-клубените ще дадат, ще се счита за супер-елитна.Следващата година и следващите 2 години - елит. Тогава елитните качества се губят и от 5 или 6 години картофите, отглеждани от семена, ще станат често срещани, чийто добив ще намалява от година на година. За да предотвратите това, трябва да подновявате семената на всеки 5 до 6 години, без да чакате началото на дегенерацията на сорта. Можете също така да събирате семена сами. Но е по-добре да се доверите на професионалисти и да купувате семена от производители.

Отглеждане на картофи от семена - рецензии

Опитах го за първи път миналата година. Нормално отглеждани картофи, въпреки че, разбира се, има много шум с тях. Кълновете са капризни - те почти се напълниха, изсъхнаха, леко се изляха, паднаха отново. Те се простират силно. И приличат на дървесни въшки От всички засети семена (засадени са 4 сорта), не повече от половината оцеляват преди засаждането в земята. Сортовете драже, Пепеляшка (9 от 11 семена), се издигаха и растяха най-добре от всички. Спомням си още два сорта - Милена и Кармен, но не помня по един icon_sad.gif Засадих го в средата на юни, по 2–4 опашки на дупка (общо от 4 опаковки семена бяха направени около 20 храста). След това расте добре, развива се бързо и до есента настига храстите с грудки по размер. Е, тя се сгуши, нахранена, като обичайната. Имаше много картофи, поне дузина от всеки храст с големината на пилешко яйце, дайте или вземете малко. Не съм събирал дреболии, беше там като грах. Около една десета от клубените бяха с доста търговски размер, а около пет бяха наистина големи. Наблюдава се и цепене, сред картофите имаше красиви мъже, имаше и изроди, които аз естествено отхвърлих. Всички зелени, подбрани 150 грудки с най-добър външен вид, се съхраняват добре. Е, тогава да видим какво ще израсне от тях днес.

Хъбари

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=2525

Ще ви разкажа за моя опит в отглеждането на картофи от семена. Тя е отглеждала разсад от картофи, както и домати. Посейте за разсад едновременно с домати за OG (при мен на 10 март), ако по-рано, тогава подсветката. Но съжалявам за мястото под лампите върху картофите, които поръсих със земя, слой малко по-малък (а семената са по-малки от семената на доматите). Гмурнах се в кутии, нямаше достатъчно отделни апартаменти Подхранване - заедно с други разсад. В отработените газове, засадени на 20 май под покриващия материал. Мразовете не обещават - премахвам подслони. Към момента на засаждане разсадът е висок 20–25 см. Поставям ги в дупките почти легнали, оставяйки 1/3 от височината на повърхността. Освен това - грижи като за обикновените картофи. Реколтата е неразбираема по размер - от грах до грудки с големина на женски юмрук. За семена тя остави грудки с размери от орех до пилешко яйце. Да, семената са събрани от картофи от сорта Киви.

Марина Тула

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=4878.0

Опитах се да отглеждам картофи от семена. Сортът сякаш беше „Фермер“. Той взе почвата, която бе събрал през есента за засаждане на разсад, и я запази в страната. Приготви го (калциниран във фурната и разлят с калиев перманганат). Семената се засяват в торфени саксии, 3-4 парчета на саксия, почвата се изсипва не до върха и леко се поръсва с рохкава почва. Налях го, покрих го със стъкло отгоре и го настроих на батерията. Разсадът се появи на 4-тия ден и към края на седмицата всички семена вече бяха поникнали, разбира се растенията не разполагаха с достатъчно светлина и те се разтегнаха, след това изсипах земята. След това донесох повече светлина на балкона ( Имам го изолиран) има повече светлина и по-хладно, отколкото в стаята, така че втвърдяването започна. Когато картофите вече бяха изникнали в дачата, засадени с грудки, те взеха този, засадиха го на открито. Направих всичко останало като обикновени картофи: поливане, разрохкване, торене, хълбоне. През есента изкопах възли и се оказа, че са силно засегнати от струпясване, като цяло ги изхвърлих, за да не заразя мястото.

Иван Михайлович

http://www.forumdacha.ru/forum/viewtopic.php?t=2771

Дълго време се опитвах да отглеждам картофи със семена. Не помня сорта, но от торба с 25 семена, 12 парчета оцеляха до засаждането в земята. През есента събрах около половин килограм грудки с по размер от грахово зърно до пилешко яйце.Зелено и държано в изба, посипано със слама. Зимата не оцеля нито една грудка, дребните неща изсъхнаха, по-големите изгниха.Това е всичко.

пташка.араш

https://fermer.ru/forum/otkrytyi-grunt/109476

Семената поникват с гръм и трясък. Разпространението е силно по отношение на добива. От "грах" и дори това не е достатъчно, за да изненадващо почти продаваеми картофи. Във външен вид няма разпръснатост. Всички грудки са абсолютно еднакви (цвят, форма, цвят на пулпата, очи). През втората година се откроиха три храста с по 30 грудки във всеки, оставени за семена напълно. Но това дори не е основното. Основното е, че нито един храст с късна болест изобщо не се разболя, въпреки че последните три семенни храста бяха изкопани в края на септември. Чудя се дали не са ГМ. През същата година собствените им семена бяха засяти от синеоките от него, синеоките, опрашени. Мисълта беше следната - сортът беше твърде добър, но много стар, исках да го актуализирам, така че там да няма вируси и други гадни неща. Резултатът беше шокиращ. Култивираният „грах“ наподобяваше морски камъчета. Цветът варираше от чисто бяло до наситено лилаво с преход през ярко червено. Изпъкнаха ярко лилавите „пръчки“. Средна дължина до диаметър 5: 1. Не се видя нищо подобно на класическите синеоки. Но "пръчки" заради интереса бяха засадени през следващата година. Оказаха се плодовити (около 15 в гнездото), израснаха с нормален размер на картофите, имат вкус на сини очи, приятно е да ги почистите, очите са почти невидими. И като цяло гледката е много забавна. icon_lol.gif

Rom165

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=2525

Ако решите да отглеждате картофи от семена, бъдете търпеливи и следвайте правилата. Дори ако първият път не се получи, не се отказвайте. В крайна сметка това всъщност е невероятна възможност не само да се почувствате като истински животновъд, но и да отгледате безпрецедентна реколта от картофи, които са устойчиви на болести и капризи на природата.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.