Отглеждане на агнешко и приложение в ландшафтния дизайн

Високата степен на оцеляване, непретенциозността на растението, което често се счита за плевел, привлече вниманието на ландшафтните дизайнери. Където е необходимо бързо да се засади зеленина на мястото, агнешкото е задължително: има красиви листа със сребрист оттенък. Малки, но сладки цветя, подобни на Snapdragon, могат да бъдат жълти, бели, лилави, розови.

Какво е растение в природата

Растението принадлежи към семейството ламеларни, или губовидни. Естествени места за отглеждане - в Европа, Азия, в северната част на Африка. Според „продължителността на живота“ тя може да бъде както едногодишна, така и многогодишна. Според "начина на живот" - дива трева и културно растение. Любимите му места в дивата природа са крайпътни пътища, гори (широколистни и иглолистни), речни брегове.

Агнешко сред природата

В Крим, покрай пътищата, можете да наблюдавате полета с клиро

Стъблото на агнето е полегнало, разклонено, а площта, върху която са разположени цветята, е изправена. Листата са с почти същата форма като тези на копривата, но без попарени косми. Освен това цветът им е много по-разнообразен, особено при култивираните сортове. Независимо от това, на растението е дадено второ име, подчертаващо външното сходство на растенията - „глуха коприва“.

Сортове и видове със снимки

Трябва да се подчертае един от дивите представители на семейството. Тя е гола (поле), която е получила името си от дългото си голо стъбло. В много територии на Русия, например в Крим, той е включен в Червения списък на защитената флора. Популациите му се наблюдават в природните резервати и се отглеждат в Москва и Ботаническата градина Никитски.

В природата има десетки растителни видове. В градини, паркове, вили се използват само няколко вида и сортове.

Бял

Един от най-често срещаните видове. Той предпочита влажни места (например бреговете на дерета), в градината може да избира изоставени ъгли. Отлично медоносно растение, което привлича пчели с нежни бели цветя.

Бяло агне

При благоприятни условия стъблото на агне може да достигне височина 50 cm

Пурпурен (на петна)

Поради лилавите и розовите съцветия този вид често се нарича "червена коприва". Растението покрива земята с красив килим. Височината на стъблата с цветя не надвишава 25 см. Силен студ може да унищожи пурпурата, въпреки че се счита за устойчива на замръзване.

Лилаво агнешко

Лилавото агне живее и се развива в рамките на 1-2 години

Зеленчуковая

Според различните класификации този вид включва и жълтото (Lamium galeobdolon). Височината на цъфтящата издънка достига 30 см. Растението има особено добри листа - тъмнозелени със сребристи петна, разположени по-близо до назъбения ръб и основата на листната листка. Цветовете са жълти, доста големи. Краткият период на цъфтеж (през май) се компенсира от факта, че през лятото отново може да образува пъпки.

Зелено агне

В плодородна почва пепел от зеленчук расте дори на сянка

Пъстра

Пъстро агнешко

Ярки килими от пъстър бръмбар перфектно ще украсят сенчестите зони на градината

Този вид често се нарича зеленчук и се нарича „жълто пъстър“. В Европа е разпространено друго име - „жълт архангел“. Едно от популярните наименования за вида е „земният тамян“. Височината на издънката над земята достига 60 cm.

Разнообразният включва и петък. Височината му е до 85 см. В центъра на листа има жълто-зелено петно.

Забелязан

Специалистите понякога наричат ​​петнистото агне като "петнисто", но по-често го отличават като отделен вид. Декоративността на растението се осигурява от лилави пъпки и овални листа със сребърна или бяла ивица в средата. Този вид цъфти през цялото лято, при благоприятни условия - до октомври.

Агнешко петно

Пъстреното агне може да образува пищна земна покривка в градината

Прегръдка

Височината на стъблото с лилави цветя е от 15 до 30 см. Видът е получил името си поради горните листа, "прегръщащи" стъблото. Цветята имат вкусна медена миризма, която привлича пчелите, но хората с този вид агнета трябва да бъдат внимателни - в редица европейски страни растението е официално признато за опасно за човешкото здраве.

Агнешко стъбло

Водната настойка от цветовете на стъбленото стъбло се използва в народната медицина

Жълто (златна годишнина)

При този вид не само цветята имат жълт цвят, но и модел на листата, покрити с мека купчина. Височината на стъблото е 30 см. С помощта на добри грижи е възможно да се постигне, че стъблата на жълтата пепел се издигат над земята с 60 см. Пъпките са големи, във всяко съцветие има по 6 от тях.

Жълто агне

Дълги, полегнали издънки от жълта пепел образуват плътен килим

Животновъдите успешно развиват нови сортове. Най-успешните и популярни сред производителите на цветя са такива сортове:

 • Argenteum и Beacon Silver - с големи лилави пъпки.
 • Пулове - с лилави листа.
 • Албум и Бяла Нанси - със снежнобяли цветя.
 • Aureum - с жълти листа.
 • Silbergroschen - лилави цветя.
 • Розовата Нанси и Ан Гринуей - с розови пъпки.

Лечебни свойства и противопоказания

Всички видове от това растение имат лечебни свойства. В по-голяма степен те са притежавани от бяло агнешко. В народната медицина растението е известно със своите кръвоспиращи, отхрачващи, диуретични и други свойства. Използва се за лечение на стомашни, белодробни и гинекологични заболявания. Растението също помага за справяне със зъбобол, депресия и е ефективно за заздравяване на рани. Начини на приложение - отвари, чайове, компреси, вани и лосиони.

Други медицински приложения:

 • Лилавото се използва за лечение на кожни заболявания - уртикария, екзема, диатеза, фурункулоза.
 • Пъстрата външност е ефективна при лечението на черния дроб и бъбреците, гинекологичните заболявания. Традиционната медицина счита това растение за едно от основните при лечението на безсъние и нервни разстройства.
 • Stema се използва за лечение на бронхит и астма, жълтеница и малария.

Повечето растителни видове не са отровни, но с този естествен лекарствен продукт не може да се злоупотребява. В риск са пациентите с хипотония и хората, страдащи от атоничен запек.

Използването на яснота в ландшафтния дизайн

Основната цел на това декоративно растение, от гледна точка на ландшафтните дизайнери, е земното покритие. В това отношение той няма много достойни конкуренти. Основни начини за използване:

 • регистрация на граници;
 • затваряне на почвата около храстите;
 • озеленяване на сенчести, изоставени, грозни площи на градината;
 • декорация от алпийски пързалки;
 • украса на саксии (в тях растението действа като ампелна култура).

Експертите приписват на предимствата на агнешкото, че зеленината му е една от най-ранните в градината (под снега растението оставя със зелени листа и понася добре студа).

По пътеките расте агнешко

Агнешкото месо може да се намери не само в широколистни гори, то се използва успешно в ландшафтния дизайн

Важен момент за дизайнерите е разнообразието от нюанси не само на цветя, но и на листа, които още повече поемат "отговорността" за декоративността на насажденията.

Имайки предвид, че агнето не е против да действа като „окупатор“, експертите съветват да го отглеждат там, където има някакви пречки, които ограничават неконтролираното разпространение на растението. Това може да бъде разстоянието между стената на къщата и асфалтовата площ; Настилка „прозорци“; територии, ограничени от всички страни с каменни плочи от пътеки. Между другото, на определената "кръпка" растението определя свои собствени правила, като напълно потиска растежа на такива злонамерени плевели като магарешки бодил и глухарче.

Цветна леха

Агнешкото може да се използва в непрекъснато цъфтящи лехи

Поради факта, че кореновата система на растението е в повърхностните слоеве на почвата, тя се засажда близо до храсти и дървета. Растението изглежда особено органично в близост до иглолистни култури - хвойна, смърч, туя и ела.

С помощта на ясни бележки можете да създавате оригинални дизайнерски композиции. Пример - "Каменен остров сред сребристо-зелените вълни." Колкото по-висока е импровизираната скала, толкова по-интересна ще изглежда тя. По-добре е да се използва минимална височина на камъка от 80 см. Също така е важно „скалата“ и „морето“ на живите растения да контрастират по цвят.

Алпийска пързалка с ясно

Можете да украсите алпийска пързалка с различни видове агнешко

Друг вариант е да отглеждате агне във висока тенджера (пластмасова кофа и висока гума ще свършат работа). Ако инсталирате такъв контейнер на тревна площ (или дори на асфалт), растението много бързо ще затвори стените си, сякаш се стича по тях със сребристо-зелени потоци от листата си. Тази композиция изглежда живописна и загадъчна.

Аранжировка на цветя с ясно

Когато засаждате агнешко, не трябва да забравяте правилата на квартала

Той съжителства добре с тези, които активно се използват в ландшафтния дизайн:

 • лалета;
 • зюмбюли;
 • домакини;
 • нарцисисти;
 • лист коприва михения;
 • бели дробове;
 • хейхера;
 • папрати.

Кацане на открит терен

За да може бръмбарът да се чувства добре на лятна вила или в парк, човек трябва да се опита да му създаде условия, на които растението е свикнало в естествената си среда. Те са доста скромни: сенчесто място, където няма слънце, леко влажна почва и не най-плодородната, например глинеста почва или пясъчник. Култивираният слой (ниска или умерена киселинност) не трябва да е голям - 8-10 см е напълно достатъчно.

Ако теренът на площадката е хълмист, това е идеален вариант: растението обича дерета, покрити с дървета склонове, бреговете на резервоари. Той е особено удобно разположен по северните склонове, но южните и югозападните са нежелани за него.

Растението ще се развива успешно под короната на дърветата (както често се случва в природата), но ще страда от близостта до мощни тревисти култури, особено ако това са зърнени култури.

Агнето расте до камък

Ако не се грижи правилно, агнешкото месо може да се превърне в плевел

Внимание: твърде силната сянка все още е противопоказана за ясен - листата й стават по-малки и губят декоративния си ефект, "среброто" им избледнява.

След като е избрано мястото, те започват да засаждат. Има три възможности за разплод:

 • Разделянето на храст е много прост начин за осигуряване на бързи резултати. Растението бързо се вкоренява и ако е засадено през пролетта (най-добрите дати са от април до май), то започва да цъфти през същото лято.
 • Разрешават се резници през целия вегетационен период. Отрязаните издънки без предварителна обработка веднага се засаждат в почвата, като се фиксират добре. Най-добрите резници са върхът на растението с пъпки и листа и голо стъбло, което е дълго 5 сантиметра.
 • Сеитбата със семена осигурява появата на разсад за месец и половина. Почвата трябва да е влажна, така че семената да могат леко да бъдат натиснати в нея. Разсадът е възможен, но не е рационален.

Характеристики на грижите

Въпреки факта, че това растение е непретенциозно, невъзможно е да се действа според принципа „засадени и забравени“: декоративната култура ще се държи като плевел и съответно ще изглежда така.

Агнешкото се нуждае от допълнително хранене, особено в началния период на растежа си.Лопенът се прилага в течна форма, а минералните торове (за предпочитане азотни) в суха форма, като ги поръсва директно върху листата. Достатъчни са две превръзки на сезон (началото на лятото и август). В същото време е важно растението да не се прехранва - то може да стане „агресивно“ и всички негови зелени съседи ще започнат да оцеляват.

Растението толерира добре прекъсванията на водата; реагира много по-зле на твърде висока влажност на почвата. Ако обаче сушата е продължителна, декоративността на насажденията значително се влошава. Следователно умереното и редовно поливане е това, което ще направи нокътът привлекателен.

Агнешко ампелно в цветна леха

Трева може да се използва за украса на високи бордюри

Задължителни процедури са резитба на мъртви растения и отстраняване на излишните издънки. По този начин засаждането може да бъде подмладено, за да се придаде на растенията компактна форма. Освен това се изключва вероятността от самозасяване, което би довело до излишна плътност на засаждане. Друга резитба се извършва в края на есента, подготвяйки растенията за зимата. Стъблата трябва да са с дължина 10-15 см.

Агнето практически не страда от вредители и болести. През лятото понякога може да бъде атакуван от белокрилки и акари, но обикновено се справя сам с проблема, без да изисква използването на каквито и да било химикали. Ако почвата е подгизнала, може да се появи плесен. В тази ситуация засегнатите части на растенията се отстраняват, интензивността на поливането се намалява. Ако проблемът се повтори след известно време, насажденията се третират с фунгицид.

Агнешкото месо се отглежда най-често като многогодишна почвопокривна култура, но добрата грижа за растенията ще възнагради градинаря и летния жител с вечнозелен килим от красиви листа и цветя с различни цветове. Ако е необходимо, насажденията могат лесно да бъдат възстановени с помощта на резници или семена, без първо да се отглеждат разсад.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.