70 най-добри примера за използване на смърч в ландшафтния дизайн

Смърчът е символ на вечния живот и безсмъртието, освен това се смята, че това дърво предпазва от зли сили. Засаждането на иглолистна красота близо до къщата е много полезно за здравето, тъй като фитонцидите имат благоприятен ефект върху човешкото тяло и пречистват въздуха.

В ландшафтното градинарство това растение се използва навсякъде поради високия си декоративен ефект както през лятото, така и през зимата. Пухкавите коледни елхи ще намерят място в абсолютно всички стилове на градинския дизайн с различна сложност, а разнообразието от видове и сортове на това иглолистно растение ви позволява да избирате опции за засаждане на парцели с почти всякакъв размер, било то малко цветно легло или огромна естествена градина.

Смърч в ландшафтен дизайнСмърч в ландшафтен дизайнСмърч в ландшафтен дизайнСмърч в ландшафтен дизайнСмърч в ландшафтен дизайн

При проектирането на градини най-често се използват около 20 сорта смърч, сред които има както високи, така и нискорастящи растения. Някои смърчови дървета имат много красиви шишарки, което добавя декоративност към тези удивителни бодливи дървета.

Смърч с шишаркиСмърч с шишаркиСмърч с шишаркиСмърч с шишарки

Високите дървета ще изглеждат добре в големите паркове и площади като тении с буйна корона. Най-известният смърч, подходящ за тези цели, е бодливият смърч Костер, който расте до 15 метра височина със синкаво-зелени игли. А необикновеният плачещ смърч Inversa има клони, окачени на земята, което придава на това дърво много декоративен вид както при едно засаждане, така и в комбинация с други растения.

Смърчов екземплярСмърчов екземплярСмърчов екземпляр

Смърч инверсия пасианс

Смърч плачеща инверсия

Смърч инверсия пасиансСмърч инверсия пасианс

Джуджетата коледни елхи са много ефективни в контрастни ландшафтни композиции, където иглолистните и широколистните растения с различни цветове на листата са добре комбинирани. Растенията с жълта, оранжева и бледозелена зеленина, които се открояват ярко на фона на тъмни игли (берберис, спирея, клен, туя, хвойна), са особено красиви.

Смърч с храстиСмърч с храстиСмърч с храстиСмърч с храстиСмърч с храсти

Смърч с храсти

Смърч и берберис

Животновъдите са отглеждали миниатюрни сортове смърч с изненадващо елегантни игли и пълзяща структура на короната, сферични, конусовидни, с форма на възглавница и полегнали. Такива мини-коледни елхи ще изглеждат привлекателно между камъни на алпийски пързалки и алпинеуми или на фона на каменна стена. Нискорастящият обикновен смърч Formanek с пълзящи клони може да образува красив рошав килим, който покрива земята.

Смърч на алпийските пързалкиСмърч на алпийските пързалкиСмърч на алпийските пързалки

Норвежки смърч Форманек

Норвежки смърч Форманек

Смърч близо до каменна стена

Смърч близо до каменна стена

Смърч на алпийските пързалки

Норвежки смърч Форманек

Сортовете джуджета изглеждат органично в контейнери, които могат да бъдат поставени на терасата, на входа на къщата или в саксии по градските улици.

Джудже смърч в контейнериДжудже смърч в контейнериДжудже смърч в контейнериДжудже смърч в контейнериДжудже смърч в контейнери

Смърчът толерира добре резитбата, което ви позволява да създавате ефектни живи плетове или цели зелени стени. Смърчовите дървета с контрастни игли ще изглеждат красиви, например, обикновен смърч с тъмнозелена корона и бодлив смърч Hoopsii с богат сребристо-син оттенък. Освен това такива бодливи живи плетове, засадени по периметъра на площадката, в крайна сметка ще се превърнат в надеждни и неустоими пазачи.

Жив плет от смърчЖив плет от смърчЖив плет от смърчЖив плет от смърчЖив плет от смърчЖив плет от смърч

Норвежки смърч и Hoopsie

Норвежки смърч и син смърч Hoopsie

В миксбордерите смърчът с тъмнозелени или сини игли може да служи като фон за ярко цъфтящи растения.

Смърч в миксбордъриСмърч в миксбордъриСмърч в миксбордъриСмърч в миксбордъриСмърч в миксбордъри

Малките коледни елхи изглеждат грандиозно на "бреговете" на сухи потоци в компанията на почвени покривни трайни насаждения и тревисти растения.

Смърч от суха струяСмърч от суха струяСмърч от суха струя

Смърч от суха струя

Иглолистни дървета в близост до каскадата на сухия поток

Смърч от суха струя

Нискорастящите смърчове също намериха приложение в граници и хребети, съчетани с други вечнозелени растения и ярки цветя.Бавно растящият смърч Tompa е идеален за дългосрочни ландшафтни проекти, а джуджето Nidiformis със светлозелени сферични игли е много ефективно при групови насаждения.

Смърч в ландшафтен дизайнСмърч в ландшафтен дизайнСмърч в ландшафтен дизайнСмърч в ландшафтен дизайнСмърч в ландшафтен дизайнСмърч в ландшафтен дизайн

В близост до зоните за отдих, величествените иглолистни дървета винаги ще бъдат добре дошли. Ефектният сръбски смърч Pendula изглежда много красиво в близост до малки архитектурни форми: беседки и перголи.

Смърч близо до малки архитектурни формиСмърч близо до малки архитектурни формиСмърч близо до малки архитектурни формиСмърч близо до малки архитектурни формиСмърч близо до малки архитектурни форми

Смърч близо до малки архитектурни форми

Сръбски смърч Pendula Bruns

В близост до изкуствени водоеми непретенциозният смърч глаука, който обича влажната почва, ще изглежда органично. Заедно с цветни многогодишни растения и цветя, тази синя красавица изглежда особено красива.

Смърч близо до водоемаСмърч близо до водоемаСмърч близо до водоемаСмърч близо до водоемаСмърч близо до водоема

По градинските пътеки е добре да се засажда нискорастящият смърч Коник, наречен така заради коничната си форма.

Смърч в ландшафтен дизайнСмърч в ландшафтен дизайнСмърч в ландшафтен дизайнСмърч в ландшафтен дизайнСмърч в ландшафтен дизайн

Смърч в ландшафтен дизайн

Коничен смърч има форма на корона под формата на конус

Трябва да се помни, че смърчовете обичат частична сянка и кисела почва, така че няма да е толкова лесно да се намерят подходящи спътници за тях, които да издържат на такъв бодлив квартал. Астилба, папрат, момина сълза и оксалис може да се примирят с толкова трудни условия на живот.

Смърч в ландшафтен дизайн

Смърч в ландшафтен дизайн

Смърч и астилба

Иглолистната царица ще украси всеки домашен парцел с буйната си корона и ще създаде приятна атмосфера, излъчваща свеж лечебен аромат.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.