Катерещи се рози: засаждане и грижи, правила за отглеждане на открито

Можете да украсите дори и най-грозния ъгъл на градината и в същото време да добавите парче лека романтика към него с помощта на катерещи се рози. Тези необичайни, красиво цъфтящи увивни растения радват собствениците с цъфтежа си почти през целия сезон. Но за да бъде безупречно, катерещите се рози изискват правилно засаждане и специални грижи. Ще ви разкажем за всички тънкости и нюанси на отглеждането на катерещи се растения в тази статия.


Къдрава роза: засаждане и грижи, снимка

Всяко растение в градината или през лятната вила изисква грижи. Особено внимание трябва да се обърне на някои цъфтящи култури, които включват катерещи се рози.и с дълги клони... Обилен и дълготраен цъфтеж на това красиво растение може да се постигне само ако се спазват всички правила за засаждане, внимателни грижи през цялата година, навременна резитба и защита от зимни студове и вредители.

Избор на място за кацане

Катерещи се рози: истинска декорация на крайградската зонаРозите изискват светлина, поради което при липса на слънчева светлина пресните стъбла ще се развият слабо и ще цъфтят едва през следващия сезон. Обядното слънце обаче може да изгори растението. Мястото за засаждане на рози трябва да бъде такова, че през най-горещите часове храстите бяха в полусянка... Най-добрият вариант би бил сайт, който слънцето загрява сутрин. На сутринта росата от листата бързо ще се изпари и вирусните болести на розите няма да се страхуват.

Къдравите рози също са фини. Те не понасят добре течения и поради това ъглите на сградите не са подходящи за засаждането им. Не ги засаждайте в райони, където вече са пораснали рози, и във влажни зони. Най-добре е да изберете легло с наклон, така че водата да не застоява в земята. Корените на растението достигат около два метра дължина, така че ако съдържанието на влага в почвата е постоянно много високо, цветята се засаждат на хълм.

Изкачващи храсти за декорация могат да бъдат засадени по стените на сградата... За да не се изчерпят корените им, разстоянието от стената трябва да бъде поне 60 см. Във всеки случай засаждането на катерещи се рози трябва да става близо до някаква опора. Това могат да бъдат огради, мрежи, перголи, арки, стени или специално изработени стълбове или конуси.

Кога да засаждате катерещи се рози?

В райони с умерен климат храстите се засаждат на открито в края на септември - началото на октомври. В рамките на две седмици те ще дадат първите корени и ще имат време да станат по-силни преди настъпването на студеното време. През пролетта кореновата и въздушната част ще започнат да растат активно, храстът ще стане буен, ще придобие сила и ще цъфти. Въпреки това, в северните райони, катерещите рози са най-добре засадени през пролетта, тъй като храстите, засадени през есента, няма да имат време да се адаптират и могат да замръзнат през зимата.

Растенията, които са засадени през пролетта, се забавят в развитието си с около половин месец и изискват повишено внимание. Преди засаждане в земята, такива разсад се нарязват на три пъпки.

Избор и обработка на разсад

Могат да се получат само красиви къдрави розали при наличие на здрави разсад... Тяхната жизнеспособност и качество се посочва от външния вид на багажника. Тя трябва да бъде само белезникаво-зелена, а не сива или кафява. Придобитите разсад не се засаждат веднага на открито. Първо трябва да бъдат подготвени:

 1. Държавни сортове розиНакиснете растението напълно във вода за един ден.
 2. Съкратете здравите корени с 15 см и изрежете напълно смачканите и отслабените. Трябва да остане малък куп.
 3. Съкратете силните клони на розите с 15-20 см и премахнете напълно слабите.
 4. Поръсете нарязаните точки с натрошен въглен.
 5. Третирайте корените с хетероауксин или Kornevin.

Благодарение на тази подготовка за кацане храстите ще започнат активно да растат, а през периода на цъфтеж върху тях се образуват много пъпки.

Подготовка на почвата

Катерещите се рози обичат плодородна, глинеста, добре дренирана почва. Само тежката глина и пясък не са подходящи за отглеждането им. Следователно глинените участъци се разреждат с пясък, а пясъчните - с глина. По-подходящата по химичен състав и ронлива почва ще стане след добавяне на малко количество вар към нея.

При копаене плодородието на почвата може да се увеличи, като към нея се добавят:

 • фосфатни торове;
 • хумус;
 • хумус;
 • фосфоробактерин (специални почвени бактерии).

Почвата е предварително подготвена за засаждане на катерещи храсти. Трябва да се изкопае няколко пъти в края на лятото и след това да се разхлаби през пролетта.

Характеристики за кацане

Корените на младо растение не трябва да изпитват недостиг на място, така че дупките за тях трябва да са достатъчно свободни. Оптималната дълбочина е 60-65 см. За да се развива свободно кореновата система, разстоянието между растенията трябва да бъде поне един метър.

Когато засаждате рози в дупката, трябва спазвайте следните препоръки:

 1. Как да отглеждаме рози на сайтаОколо пет килограма хранителна смес се въвеждат предварително във всяка дупка. Можете да използвате торфен компост.
 2. Корените на розите трябва да са свободни в дупката. Празнините между тях задължително се запълват.
 3. Кореновата шийка на растението е покрита с почва с около 10-12 см. Това ще помогне да се предпази от замръзване в допълнение към изолацията.
 4. Засадената роза се полива с кофа топла вода.
 5. Останалото пространство се покрива със смес и леко се уплътнява.

Опората, към която ще бъде прикрепена розата в бъдеще, не трябва да пречи на развитието на кореновата система. Ако опората е преносима, можете да използвате специални стативи, решетки или решетки. Стълбът и стативите могат да бъдат направени сами, като нокаутирате за това дървени греди с височина 2,5-3 метра... Те ще изглеждат великолепно като опори за арки, от двете страни на които са засадени два храста. До края на втората година те ще бъдат изцяло преплетени с къдрави рози с нежни цветя (на снимката).

Грижа за засадени храсти

Основните правила за грижа за катерещите се рози включват редовно поливане, навременно хранене на растенията, жартиера и резитба на издънки, подслон на храстите през зимата и предпазването им от вредители и болести. Нека разгледаме всяка точка по-подробно.

Поливане и подхранване

Катерущите храсти не обичат излишната влага и понасят без проблем сушата. Препоръчително е да ги поливате веднъж седмично с малко количество вода, която не трябва да е студена. Прекомерното овлажняване на растенията може да доведе до вирусни заболявания и лош външен вид на храстите.

Торенето на розите е най-доброто тор или други органични торове, редувайки ги с минерални превръзки. Трябва да се има предвид, че младите растения в началото ще бъдат достатъчно оплодени при засаждане на почвата. Ето защо не е необходимо да ги храните твърде често.На следващата година след засаждането грижите за катерещите се рози ще се състоят в торене с торове от следния състав:

 • прясна черна почва;
 • хумус;
 • допълващи храни с фосфор;
 • хумус.

С тази смес почвата, в която растат розите, „се съживява“ през пролетта и есента. Ако не е възможно да приготвите състава сами, тогава можете да си купите готов тор за рози.

Подрязване на издънки

Всички рози за катерене са разделени на два вида, всеки от които изисква известно подрязване:

 1. В храсти, цъфтящи от юни до юли, всички издънки се съкращават след засаждането. Трябва да има издънки с дължина 30 см. Новите стъбла, които се появяват по време на активен растеж, се изрязват според нуждите, за да образуват красив храст.
 2. Розите с малък брой приосновни издънки, които се появяват само на стари клони, през първата година се съкращават до 30 см. На следващата година след засаждането всички стари издънки се изрязват напълно.

Жартиера на катерещи се рози

След резитбата ще започнат да растат нови клони, които трябва да се ръководят, придавайки на храста желаната форма. За да се образуват повече пъпки, се завързват отделни мигли. В същото време е нежелателно те да са насочени само нагоре, тъй като при това разположение пъпките се образуват само по върховете.

За буйни цъфтящи храсти има няколко начина за обвързване:

 1. Издънките могат да бъдат раздухани, като страничните клони не се връзват. Те няма да си пречат помежду си, свободно се простират встрани и нагоре.
 2. Основните издънки са разположени хоризонтално, завързани за опора. След известно време те ще дадат нови странични клони, които ще растат нагоре, образувайки облак от красиви цветя.
 3. За да могат къдравите клони да сплитат арка или стълб, те се връзват на спирала, усуквайки се около опората.

Независимо от начина, по който се формира храстът, не трябва да се пренебрегват грижите за катеренето на рози и подготовката им за зимата.

Защита на розите от замръзване

Как да отглеждаме катерещи се розиПреди да започнете да се криете, храстите трябва да бъдат подготвени. За да направите това, отстранете листата от тях, изрежете стари бримки и слаби издънки. Като резултат трябва да има 11-12 здрави и силни издънки... Цялата работа се извършва при сухо време.

Начинът, по който се крие растение за катерене, зависи от региона, в който расте. В региони с мек климат клоните не могат да бъдат отстранени от опората, като първо се покриват със смърчови клони и след това се увиват с фолио.

В райони с тежка зима растенията са напълно отстранени от опората. Първо, те се събират в голям пакет и се връзват. След като температурата на въздуха падне до -5C, те леко се накланят на земята, където се фиксират с тел или колчета. Основата на храста е поръсена със смес от торф и пръст, а издънките са покрити със смърчови клони. Отгоре всичко се покрива дебел филм или агрофибър.

Много е важно да премахнете подслона навреме през пролетта. В противен случай, във влажна среда и без чист въздух, розите могат да се задушат и да започнат да нараняват. На отворени храсти издънките се освежават и се връзват за опори. Първото хранене се препоръчва само след появата на млади листа.

Болести на катерещи се рози

В случай на грешки в грижите и неправилно разположение на храстите на сайта, те могат да бъдат засегнати от следните заболявания:

 1. Засаждане на рози на откритоЧерно петно ​​се появява на млади издънки при топло време и проливни дъждове. Можете да го разпознаете по черните и кафяви петна по листата, които имат жълт ореол. Всички засегнати листа се отстраняват от растението и се изгарят. Храненето се извършва с фосфат и калий.
 2. Брашнестата мана прогресира с повишена влажност. Ако върху листата и стъблата се появи бял цвят, а цветята не цъфтят, това означава, че растението е болно. Храстите се обработват с желязо и меден сулфат, всички засегнати области се изрязват, почвата се изкопава.
 3. Бактериалният рак може да бъде разпознат по израстъците и подутините по корените. Отначало са меки, но с времето потъмняват. Растението започва да изсъхва и умира.Засегнатите корени се изрязват, а останалите се обработват с меден сулфат.

Когато третирате рози за катерене, трябва да се помни, че всички отрязват засегнатите области трябва да се изгори... В противен случай те могат да заразят други растения.

Правилното засаждане и грижи са ключът към обилния и дълготраен цъфтеж на тези кралски цветя. Тези, които решат да отглеждат катерещи се рози на своя сайт, никога няма да съжаляват.

Засаждане и грижи за катерещи се рози
Катерещи се розови вредителиТорове за катерене на розиКатерливи рози цвятКак и къде да засаждаме розиКак да поливаме рози за катеренеКак да отглеждаме катерещи се розиОсобености на отглеждането на катерещи се розиРози на сайтаСортове и видове розиСортове розиКак да се грижим за катерещите се розиСорт градинска розаМясто за засаждане на катерещи се розиКак растат катерещите рози

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.