Роза Флорибунда: описание на популярни сортове със снимки, засаждане и грижи

В дизайна на градински парцели възхитителните рози флорибунда напоследък станаха много популярни. Те са отгледани чрез кръстосване на полиантус, индийско орехче и чаени рози. Резултатът е красиво и дълго цъфтящо зимоустойчиво и устойчиво на болести растение. Розите Floribunda се отличават с отлично качество на цветята, изобилие от цветове, декоративност и непретенциозност. Засаждането и грижата за тях не е голяма работа, така че дори неопитен градинар може да отгледа това красиво цвете на своя сайт.


Флорибунда роза: общо описание, сортове, снимки

Рози от този тип, в зависимост от сорта, на височина може да достигне от 30 до 100 см... В горната част на всяка издънка се образува цял куп цветни ярко оцветени цветя. Те могат да бъдат двойни или прости, чаша или чаша. Цветя с диаметър от 4 до 10 см цъфтят в средата на лятото. Предимството им е, че не цъфтят на една вълна, но през лятото образуват все повече цветя, които красят градината до есента.

В зависимост от вашите предпочитания, розите флорибунда могат да се отглеждат като храст, стандарт или саксийно растение. Те могат да украсят градински парцел, лоджия, беседка или апартамент. Стоят добре в кройката, така че често се използват за направата на букети.

Популярни сортове рози флорибунда

Флорибунда сорт розиВидовата гама на тези цветя е толкова голяма, че градинарите се губят в избора, без да знаят кой от многото сортове да засадят на техния сайт. За да улесните избора в нашата галерия, можете да видите снимки на различни рози от сортове роза флорибунда. Описание на някои от тях може да бъде изучено по-долу.

Карт Бланш... Храстите с височина до един метър имат гъста декоративна зеленина и средно големи двойни цветя от чисто бял цвят. Сортът цъфти обилно до есента и рядко е засегнат от гъбични заболявания.

Галактика. На храсти с височина 70-80 см се образуват и цъфтят през целия сезон средно големи двойни цветя. Те се характеризират с пастелно жълт цвят и червен оттенък около краищата на венчелистчетата. Цялата красота на това цвете може да се види след пълното му разтваряне. Пъпките имат оригинален аромат на ленено масло.

Блундър... Растението е разтегнат храст, чиято височина може да достигне 60 см. Стъблата са покрити с лъскави тъмнозелени листа. Купчините съцветия се състоят от средно големи двойни цветя с розово-сьомга сянка. Този сорт често се използва за засаждане на преден план. Устойчив на болести и има много високи награди.

Blue Baj. Този сорт се отличава с цветя с много оригинален цвят. На леторастите се образуват голям брой бледо синкаво-люлякови пъпки, които изглеждат сини на жълт фон. Растението реагира на влажност на въздуха, температурни промени и може да бъде податливо на различни заболявания. Цветя с необикновен нюанс обаче го правят много популярен.

Николо Паганини... Растението представлява мощни храсти, изобилно покрити с декоративна зеленина. Големите съцветия от този сорт се събират от ароматни тъмночервени рози с класическа форма. Различава се с отлично здраве и се използва за декориране на парцели и правене на букети.

Фризия. На леторастите на гъсти, компактни храсти с височина 70 см се образуват изключително ароматни двойни цветя с ярко жълт цвят. Тяхната особеност е, че те не избледняват дори на слънце, което е изключително ценно за розите. Този сорт е един от първите, които цъфтят, и цъфти до самата слана.

Лили Марлене... Растение с доказан опит, отглеждано в почти всяка оранжерия в света. Храстът, висок 70 см, е обилно осеян с лъскава зелена зеленина с бронзов блясък. Средно големи, леко двойни, огненочервени цветя с лек аромат.

Сангрия. Този доста нов сорт се отличава с яркочервени цветя с интересна конституция, които се състоят от две нива. Долните им венчелистчета са с диаметър 6 см, а заострените вътрешни с диаметър 3 см са плътно събрани. Интензивността на цвета остава през целия сезон. Растението може да расте при почти всякакви условия и не е податливо на болести. Подмладяващата резитба се изисква за храсти не повече от веднъж на 3-5 години.

Стромболи... Изправен, енергичен храст с височина 70-80 см, отличаващ се с лъскави тъмнозелени листа и двойни, яркочервени чашковидни цветя. Съцветията се състоят от 3-10 пъпки, всяка от които има кадифени, набраздени венчелистчета. Този сорт има слаб аромат на цветя и се характеризира с дълъг и обилен цъфтеж.

Флорибунда роза: засаждане и грижи, снимка

Мястото за засаждане на градинско растение трябва да бъде избрано много внимателно, тъй като розите обичат топлината и добре осветените места, защитени от студения вятър.

Подготовка на почвата

Флорибунда рози в градинатаПочвата за засаждане на храсти трябва да бъде подготвена предварително. Районът, където ще бъдат засадени рози, се почиства от отломки, плевели и се изкопава. През пролетта, преди кацане, дупки се изкопават, чийто размер трябва да бъде най-малко 50х50 см. Кореновата система на растението не обича тесни условия, при които се развива слабо. Мястото за присаждане трябва да бъде на два до три сантиметра под повърхността на почвата, което ще доведе до образуването на допълнителни корени. При групово засаждане се засаждат до седем храста на квадратен метър от площадката.

Към всяка дупка трябва да се добави определен глинен състав, за приготвянето на който ще ви трябва:

 • градинска почва - 2 части;
 • торф - 1 част;
 • хумус - 1 част;
 • пясък - 1 част;
 • изветрена натрошена глина - ½ част.

Добавете шепа към получената смес костно брашно и суперфосфат... Храстите се засаждат в подготвени дупки, поръсват се със земна смес и се поливат обилно. Почвата около растението е покрита с дървени стърготини, което ще помогне да се задържи влагата и да се избегне покълването на голям брой плевели.

Характеристики на грижите

Грижата за розата Floribunda включва:

 1. Навременно поливане.
 2. Подхранване.
 3. Подрязване.
 4. Подслон за зимата.

Грижи и размножаване на розиПоливането на розите трябва да бъде навременно и обилно. Растенията не обичат изсъхването на почвата и могат да реагират, като пуснат пъпките. След горещ ден листата могат да се напръскат с вода със стайна температура от спрей бутилка. Почвата около растението трябва периодично да се почиства от плевели и да се разрохква.

Докато се грижите за розите флорибунда не забравяйте за храненетопровежда се през целия сезон. Препоръчително е да се редуват органични и минерални торове. От био превръзки можете да използвате:

 • хумус;
 • компост;
 • лопен.

Следните се използват като минерални торове:

 • калий;
 • урея;
 • селитра.

Храстите ще реагират на своевременно хранене чрез образуване на голям брой пъпки и продължителен цъфтеж.

Подрязване

През есента и пролетта са необходими храсти от роза флорибунда подмладяване и оформяне... Първата и основна резитба се извършва в самото начало на вегетационния период.

Умерената резитба се използва за успешното развитие на стари издънки и образуването на нови издънки и дълъг, обилен цъфтеж. За това:

 • издънките се скъсяват с 4-6 очи;
 • старите клони на повече от две години са напълно изрязани;
 • страничните процеси на основното стъбло се скъсяват.

През есента храстите се подрязват непосредствено преди да бъдат подслонени за зимата. За това издънките се съкращават с около 40 см. Розовите сортове Eslanda Robson, Red Poppy, Flame of the East, Danko's Heart и някои други се подрязват допълнително през лятото. Това насърчава непрекъснатия им цъфтеж в продължение на три до четири периода.

Подслон храсти за зимата

В средната зона на нашата страна грижата за розите ги включва защита от зимен студ... За да направите това, храстите се изчистват от съцветия и листа, а почвата се пръска около тях. Резултатът трябва да бъде могила с височина около 30 см. Изрязаните храсти първо се покриват с листа или смърчови крака, а след това с нетъкан материал. С такава изолация растенията ще преживеят всякаква слана и през пролетта ще започнат активно да растат. Когато обаче се установи топло време, подслонът трябва да бъде премахнат навреме. В противен случай, без въздух, под въздействието на топлина, храстите ще започнат да гният и да гният.

Размножаване на рози флорибунда

Растението се размножава чрез резници, които се събират от lignified издънки. Резниците се вкореняват при спазване на следните препоръки:

 1. Описание на растениетоКлоните се изрязват на 0,5 см над пъпката. Те трябва да са дълги около 8 см и около ширината на молив.
 2. Долният разрез се прави под ъгъл от 45 градуса, а горният под прав ъгъл.
 3. Бодлите и листата се отстраняват от долната част на резниците, а сегментите се обработват с препарати, съдържащи фитохормони.
 4. Клонките се заравят наполовина в дупка с дълбочина 15 см. Разстоянието между тях в градината трябва да бъде от 15 до 30 см.
 5. Отгоре разсадът е покрит с полиетилен, така че резултатът е оранжерия.
 6. Грижата за резниците се състои в проветряване, поливане, разрохкване на почвата и подхранване.
 7. За зимата отглежданите млади растения първо се покриват с два слоя нетъкан материал, който отгоре се покрива с найлоново фолио.

На едно място младите се вкореняват и развива се в продължение на две години... На третата година храстите се засаждат на постоянното им място.

Розите Флорибунда стават все по-популярни поради своите предимства. Те са добри в цветна градина като тении и в групови насаждения, могат да се използват за композиране и създаване на цветни петна по тревните площи. С правилно засаждане и спазване на всички изисквания за грижи, през цялото лято до есента можете да се любувате на грандиозна и светла цветна градина с рози флорибунда.

Роза Флорибунда: мистериозна красавица
Интересно разнообразие от розиОписание интересно разнообразие от розиФлорибунда розиОписание на розите флорибундаКак се отглеждат рози флорибундаОписание на сорта розиКаква е особеността на грижата за розите флорибундаКак да отглеждаме рози на сайтаФлорибунда розиХарактеристики на разнообразието от розиСортове и видове розиУсловия за отглеждане на розиКак да поливаме розиФлорибунда сорт розиФлорибунда рози

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.