Подрязване на рози през есента: общи правила и инструкции

Те започнали да отглеждат рози като декоративни растения преди няколко века. За да могат те да радват дълго време с цъфтежа и да растат добре, са необходими компетентни грижи. Една от необходимите процедури се счита за подрязване на рози през есента. Прави се с цел подмладяване на издънките, укрепване на корените и повишаване на устойчивостта към болести и вредители. Подрязаните растения понасят по-лесно зимуването и започват да цъфтят по-рано, най-важното е да се извърши правилно такава операция, а не да се навреди.

Защо трябва да режете растения и защо го правят през есента

По принцип розите се изрязват, за да се улесни покриването на малък храст през зимата, за да се предпази от замръзване. В допълнение, подрязването на стари и болни издънки, избледнели пъпки предпазва растението от развитието на опасни заболявания. На всеки храст трябва да се оставят 5-7 здрави млади издънки, което ще намали натоварването на кореновата система. Правилно обработените рози през следващата година ще зарадват не само с ранен и обилен цъфтеж, но и с големи, ярки съцветия. След като подготвите растенията за зимуване, е необходимо напълно да премахнете тревата, падналите листа, отломки около храста и да изкопаете почвата.

Младите, новозасадени растения не се нуждаят от резитба. Достатъчно е да премахнат избледнелите пъпки и леко да съкратят издънките. Стъблата и издънките са напълно отсечени при възрастни, много обрасли храсти.

Има 4 опции за процедурата:

 • силна резитба;
 • умерен, за да добавите помпозност към храста;
 • лек (за чайни хибриди);
 • образуващ.
Видове резитба на рози

Типът резитба се избира в зависимост от сорта и възрастта на розите.

Издънките не се режат само в почвената покривка, някои храстови сортове и хибриди. Не подрязвайте устойчиви на замръзване сортове, които не се нуждаят от подслон. Те се образуват и подмладяват през пролетта и лятото.

Условия за резитба: общи и по региони

Процесът на подрязване на рози през есента

В различните региони срокът за подрязване на рози варира, но краят на октомври се счита за най-успешен.

Средно розите се режат от средата на октомври до средата на ноември, когато средната дневна температура е около + 5 ° C. Това е необходимо, за да се избегне пробуждането на пъпките и смъртта на растенията. По-добре е процедурата да се извършва в сух и слънчев ден, без дъжд или вятър.

Датите могат да се променят леко в зависимост от регионите. И така, в южните райони есенната резитба се извършва от 15 до 30 ноември. В средната зона на Руската федерация храстите започват да се режат в средата на октомври, както и в Московска област, Москва. За Ленинградска област оптималният период се счита за последното десетилетие на октомври и първата седмица на ноември, а за Сибир и Урал - до 30 септември.

Според лунния календар най-успешните дни за подрязване на рози през есента на 2019 г. са числата:

 • 1-4, 12-13, 19, 26-27, 29-31 октомври;
 • 11, 13-17, 20-23 и 27 ноември.

При пълнолуние и при нарастваща луна растението не трябва да се реже.

Необходими инструменти

Резачка за рози

Секачът трябва да е с добро качество и с остри остриета

На първо място, трябва да се запасите с остър режещ инструмент, за да не повредите издънките и стъблата. Трябва да подготвите:

 • трайни дебели ръкавици;
 • облекло с дълги ръкави;
 • секатори;
 • остри градински ножици с дълги дръжки;
 • ножовка.

Режещите инструменти се обработват предварително с наситен разтвор на манган. След процедурата местата на среза трябва да бъдат смазани с градински лак или друго дезинфектантно противогъбично лекарство.

Как да изрежете правилно розите: инструкции

В началото на октомври поливането и разрохкването на почвата се спира, късните пъпки се отстраняват, растението се изпръсква до височина 10 см. Издънките се отрязват под ъгъл 45 °, 0,5–1 см над пъпката, но само гледайки от храста.

Общи правила

как да режеш роза

Не режете твърде близо до бъбрека - той може да не се отвори

Не забравяйте да премахнете всички неузрели млади издънки, отрязани стари, болни или повредени стъбла, премахнете напълно всички листа и пъпки. Издънките на възраст над 3-4 години се отрязват почти в корена, както и издънките, растящи вътре в храста.

Подрязването не е трудно дори за начинаещи в цветарството:

 1. Като начало се планират 5-7 от най-силните и силни издънки, а останалите се отстраняват в корена.
 2. Здравите издънки се съкращават по някой от предложените методи (леки, силни, умерени), в зависимост от сорта, възрастта и климатичните условия.
 3. Точно половината се отрязва от едногодишни издънки, а двегодишните се изрязват на височина от две или три пъпки от корена.

Нюанси в зависимост от вида / сорта (обикновен, парк, катерене)

Традиционната резитба се използва за всички храсти и някои стандартни сортове. Необходимо е да се отрежат в корена всички стари, изсъхнали клони, да се отстранят кореновите издънки, неузрели и болни стъбла, а здравите да се съкратят и покрият за зимата.

Леката формираща резитба се използва за бавно растящи видове рози. Всички клонове се съкращават с около 30%, но тази процедура не може да се прави ежегодно.

Лека формираща резитба

Леката резитба не се извършва всяка година, но за някои сортове храсти и почвопокривни рози тя е основната.

За флорибунда и храстови рози е най-подходяща умерената резитба, при която всички здрави и силни издънки се режат наполовина. Болните клони се скъсяват почти под основата. Нюансът е, че при растенията от групата на флорибундата е необходимо да се премахнат всички стари издънки и е достатъчно да се прищипят младите отгоре.

резитба на рози

За сортовете флорибунда се препоръчва да се извършва комбинирана резитба, за да се постигне последователен цъфтеж.

Тежката резитба не винаги се използва за подмладяване на някои чайни хибриди. Този метод не може да се използва за групи флорибунда и катерене на рози.

При полиантовата роза всички клони се отрязват, оставяйки само 7-8 основни издънки, които се съкращават с една трета, запазвайки растежа на 1-2 пъпки. Парковите рози се почистват от слаби и болни издънки, а основните клони се изрязват на 15 см.

Катеренето на висок бръмбар с големи съцветия не е задължително да се реже. Достатъчно е да отрежете повредени, болни клони, да премахнете старите съцветия и листа, да ги огънете към земята и да ги покриете внимателно. Ниско катерещите се рози не се нуждаят от резитба през есента. Всеки храст трябва да има около седем стари, но здрави издънки и три млади.

катерене роза грижи

Издънките на едроцветните катерещи се рози не се отрязват, а се полагат на земята, в цяла дължина или се навиват на пръстен

При стандартните сортове всеки нов растеж се отрязва на ниво от 3 пъпки, а страничният - до 1-2 пъпки.

Сортовете почвопокривни имат различна схема на резитба. При младо едногодишно растение всички стъбла се отстраняват през есента, като остават само основните процеси. Те са огънати към земята и фиксирани със скоби.

Схема на рязане за почвопокривни рози

През първата година неразцъфналите пъпки също се препоръчват да бъдат премахнати

На следващата година половината от фиксираните издънки се изрязват, всички странични процеси се отстраняват, оставяйки 2-3 пъпки върху тях. Младите клони се избират от средата на храста и също се прикрепват към почвата.

Грижа за розите след есенна резитба

Подслон с дървени стърготини за зимата

Покрийте за зимата само сортове, нестабилни преди замръзване

След 12-14 дни след процедурата за подрязване, розите трябва да се подхранват с фосфорно-калиеви торове. Поливането се спира и при t -5 ° C храстите трябва да бъдат покрити през зимата. За тези цели можете да използвате смърчови клони, дървени стърготини, спанбонд.

Есенното подрязване е необходимо за почти всички сортове рози и е много лесно да го направите сами. През есента често се извършва щадяща резитба, а през пролетта - по-драстична.Някои производители не препоръчват премахване на листа от храста преди подрязването, въпреки че се смята, че миналогодишната зеленина провокира развитието на болести, отслабва растението.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.