Южна красота - ранно узряла сладка череша Ярославна

Има такава игра. За всяка избрана буква се наричат ​​три плода, зеленчуци или плодове. Например три плода на "h". Отговор: птичи череши, арония, череша. Череши. Казвате тази дума и устните ви неволно се разтягат в усмивка. И как да не се усмихваш! Сочни, ароматни плодове приветливо блестят с еластична цев. Колко страхотно е лятото! Можете да продължите играта, развивайки хоризонтите си, но е по-добре да се изкачите на дърво и да вземете узрели плодове. Ето една череша с тъмни, сякаш лакирани плодове, Ярославна. Играта свърши, красота, дръж се!

Историята на произхода на сорта

Череша Ярославна е получена през седемдесетте години на миналия век от животновъда Лилия Ивановна Тараненко. Сортът е отгледан от разсад на Drogana yellow в Донецкия клон на Института по градинарство на UAAS (Украинска академия на аграрните науки). Удивителна е съдбата на Лилия Ивановна, заслужил агроном на Украйна, която е работила тук на същата длъжност повече от шест десетилетия.

През годините от десетки сортове L.I. Taranenko 21 - зониран, от които 19 - в Украйна и шест - в Русия. Сортовете костилкови плодове на Taranenko се отглеждат в страните от ОНД, Западна Европа, Китай и САЩ. Един от нейните сортове сливи е получен в края на 80-те години. златен медал на изложението в Ерфурт в Германия. Тя е автор на над 100 научни статии. Но при всичките си постижения Лидия Ивановна дори не беше кандидат на науките.

http://orehovod.com/articles/105-vyraschivanie-greckogo-oreha-na-donbasse.html

Имайки такава избирателна „плодовитост“, Лидия Ивановна избра да остане практикуващ градинар, безкрайно отдаден на работата си, до смъртта си през 2012 г.

Лидия Ивановна Тараненко

Почетен животновъд, автор на сорта сладки череши Ярославна, Лидия Ивановна Тараненко

Ето списък на сортовете Лидия Тараненко, с които домашното градинарство може да се гордее:

 • Череша - Ранно розово, Джерело, Валерия, Ярославна, Сбогом, Леся, Донецк красавица, Василиса, Дончанка, Аннушка, Аелита, Етика, Катюша, Донецк въглища, Сестра, Амазонка, Студент (ранно растящ, отличен вкус, с тегло на плодовете до 8–9 g, част - до 12-14 g).
 • Череша - Чудна череша, Донецк Шпанка, Ночка, Донецки гигант, Ксения, Изкушение, Славянка (тегло на някои сортове плодове от 7 до 9 г).
 • Слива - Синигер, Ранен Ренклод, Ренклод на Карбишев, Ранен Донецк Унгарски, Донецк Унгарски, Донецк Консерви.
 • Turn - Донецк Turn, Голям Донецк Turn.
 • Черешова слива - Суперранна, Чернушка, Дончанка ранна, Машенка, Генерал, Татяна, Сливовидная, Кадифе, Хармония, Найдениш, Лимон, Слънчево зайче.
 • Кайсия - Син на Табарза, устойчив на замръзване, Донецк сладкарница.
 • Праскова - Донецк бял, Донецк жълт, разсад на Старк.
 • Дюля - Донецк крушовидна форма.
 • Ябълково дърво - Калвил Донецк (надмина родителя - Ренет Симиренко - в ранна зрялост и добив).

От 1997 г. сладката череша от Ярославна е включена в Държавния регистър и се препоръчва за отглеждане в региона на Северен Кавказ и Крим.

Сравнение на сортовете череши

Сравнение на популярни сортове череши

Описание череша Ярославна

Дървото е със средна височина, с кръгла корона със средна листност. Издънките се разклоняват добре, сводести, дебели, кафяви на цвят.Листната пластина е средна, яйцевидна, тъмнозелена, с лъскава повърхност и назъбени ръбове. Венчето на цветето е бяло, до 3 см в диаметър. От два до пет цветя се събират в съцветия тип чадър.

Плодовете са кръгли, леко стесняващи се отгоре, тъмночервени. Костта е малка. Масата на едно зрънце варира от 7 до 8 г. Пулпът е сочен, сладък, тъмночервен на цвят. Целулозата съдържа малко повече от 13% сухо вещество, почти 10% захар, 9 mg /% витамин С, има още желязо, мед, витамин РР и каротин. Плодовете имат високи вкусови характеристики и се транспортират добре. Те са много вкусни свежи, като същевременно запазват цвета и аромата си по време на консервиране.

череша Ярославна

Ярославна - сладка череша, устойчива на замръзване и болести, с отличен вкус и голям размер на плодовете

Череша Ярославна е ранно узряващ сорт. От един хектар засаждане дава 119 цнт плодове. Зимува добре и толерира суша. Дървесните и цветните пъпки също са силно устойчиви на замръзване. Сортът не е силно засегнат от гъбични инфекции, а гръмотевичната буря на всички стари сортове - кокомикоза - не е ужасна за Ярославна.

Фиданките започват да плододават на петата година и на десетгодишна възраст дават до един цент плодове от дърво.

Характеристики на отглеждане и грижи

Ярославна е засадена на южните или югозападните, добре осветени склонове, защитени от северните ветрове. Черешата може да расте на полусянка, но не обича твърде засенчените низини. Ярославна, подобно на други сортове сладки череши, предпочита леки почви: пясъчни, пясъчни глинести или глинести, леко кисели или неутрални. Почвата трябва да е плодородна и да се затопля добре. Нивото на подпочвените води е не по-близо от два метра. Той също така обича варуването на череши, това е характеристика на всички костилкови плодови култури. Чрез въвеждане на доломитово брашно убиваме две птици с един камък: киселинността на почвата намалява и се въвежда вар.

Черешово засаждане

Черешово засаждане - Ярославна в разцвет

Те избират едногодишни разсад от череши и започват да засаждат през ранната пролет:

 1. Отбележете разстоянието между разсад от череши най-малко 3-4 метра.
 2. Изкопайте дупка с размер 80х80х70 см.
 3. Горният слой на почвата е отделен от безплодния долен слой.
 4. Първо, развалините се изсипват на дъното на ямата за отводняване.
 5. Във всяка дупка се вкарва торба с доломитово брашно.
 6. Компост, хумус или торф се добавят към плодородната почва, в равни количества, част от тази смес се смесва старателно с доломитово брашно в дупка и се образува могила.
 7. Колката за засаждане първо се фиксира върху могилата, след което се засажда разсадът.
 8. Те показват нивото на повърхността на дупката за засаждане и запълват почвената смес, като периодично разклащат разсада, за да не останат кухини. Това се прави в случая, когато се засаждат разсад с отворена коренова система, ако дърво е засадено от контейнер, тогава те просто се засаждат внимателно, опитвайки се да не повредят земната топка.
 9. Уплътнете напълно земята около разсада, образувайки напоителна дупка.
 10. Завържете разсада на колче.
 11. Поливайте обилно с поне две кофи вода.
 12. Мулчирайте кръга на багажника с хумус, дървени стърготини или торф, за да намалите изпарението на влагата.

Видео: правилното засаждане на череши

По-нататъшното поливане се извършва според нуждите. Важно е да осигурите на растенията поливане по време на цъфтежа, поставяне на плодове, веднага след прибиране на реколтата. В ранните години зеленчуковите култури и бобовите култури често се засаждат в пътеките на насажденията, като се прави годишна сеитбооборот. В бъдеще, когато дърветата растат, грижите се свеждат до разхлабване на кръга на ствола и подрязване.

Препоръчително е да оформите сладката череша под формата на три- или четиристъблени храсти. За да се избегнат лезии на венците, черешите се подрязват само при сухо и топло време в началото на лятото. Оформя се стъбло най-малко 60 см. Клоните се отрязват с една трета или половината, докато страничните клони се изрязват до външната пъпка, като се скъсяват с около една дължина. Основният издънка, водачът, остава по-дълъг с 20–30 см. В бъдеще се изисква само ежегодно скъсяване на клоните, което ще ограничи растежа на сладката череша и ще стимулира реколтата.Цялата резитба се извършва само в началото на лятото: по-късните манипулации могат да доведат до изсъхване на дървото, болест и в крайна сметка до смъртта му.

Подрязване на череша

Схема на правилното подрязване на череши

За да предпазите черешите от пролетни студове и внезапни промени в температурата, препоръчително е да ги избелите възможно най-рано в началото на пролетта: както стволовете, така и скелетните клони. Можете да покриете и завържете млади дървета в ранните години. INПрез пролетта също не трябва да бързате с подрязването на измръзнали клони, по-добре е да режете в края на пролетта, когато листата напълно цъфтят и настъпва топло сухо време. Винаги се препоръчва да се смазват резените с градинска смола, за да се предотврати инфекция. Пукнатини в багажника, слънчево изгаряне, препоръчително е да се почисти до здрава дървесина и да се обработи със смола.

Таблица: вредители от сладки череши Ярославна

ВредителЕстеството на поражениетоПериод на обработкаСредства за борбаПредпазни мерки
Черешова мухаПовреди плодове. Води до намаляване на добива с 90%.В началото на полета на мухи.
 1. Улов на мухи по лепкави жълти капани, окачени на дървета (20x20 cm шперплат, боядисани с жълта боя и намазани с вазелин или лепило).
 2. Дълбоко копаене на почвата през есента на дълбочина 20–25 cm.
Пръскане с Actellik (2 ml на 2 l вода) или Fury (2,5 ml на 10 l вода) преди цъфтежа, два пъти с интервал от 20 дни.
Черна листна въшкаУврежда листата, като изсмуква хранителни вещества от тях.Веднага след като вредителят бъде открит и до пълното унищожаване на вредителя, на всеки 5-7 дни.
 1. Редовно отстраняване на плевелите и растежа на корените.
 2. Третиране на дърво с Aktofit (50 ml на 10 l вода).
 1. Пръскане на череши с Confidor (2,5 ml на 10 l вода) или Confidor Maxi (2 g на 10 l вода).
 2. Пръскане на дърво с двудневна инфузия на тютюнев прах (200 g на 10 литра вода + 40 g сапун за пране).
Черешов гаечен ключПоврежда пъпки, пъпки и яйчници. Полага ларвите в плодове, които след това гризат семената и се хранят с ядрата на плодовете.Тъй като вредителят е открит.
 1. Отърсване на бръмбари от дървета, събиране и унищожаване.
 2. Старателно изкопаване на почвата и премахване на плевелите през есента.
Пръскане на дървото с инсектицид Aktara (1,4 g на 10 l вода) след цъфтеж 2 пъти с интервал от 14 дни.

Ярославна страда не толкова от болести, колкото от пернати любители на сладките плодове. За да защитят реколтата, опитни градинари препоръчват да се изтеглят риболовни мрежи над короната или да се поставят грабливи птици на мястото.

Ярославна е самоплоден сорт. Добри опрашители за нея са: Аннушка, Валерия, Валери Чкалов, красавица от Донецк, Дончанка. При липса на тези сортове за опрашване са подходящи Aelita, Drogana yellow, Melitopol рано, Донецк въглища.

Отзиви

Ярославна - в средата на началото цъфти в средата. Донецките въглища са средно късен сорт, но цъфтят предимно в ранния период, в някои години, при хладно време, могат да цъфтят и в средния период. Бих избрал, разбира се, Ярославна, не е нужно тя да се пръска от черешова муха. Но ако го няма, тогава DU като опрашител също е подходящ.

Черешенка

http://www.sadiba.com.ua/forum/showthread.php?p=564929

Купувам плодове и плодове само в детската стая. Ярославна, както ми казаха и прочетох, е устойчив на замръзване сорт.

Liana3004, Ногинск, дача във Владим. Регион, Филиповское

https://www.forumhouse.ru/threads/33545/page-115

Череша Ярославна:

 • Период на узряване - 2 десет дни през юни.
 • Тегло и цвят на плодовете - 8 g, тъмно червено.
 • Сила на растеж - средна.
Марта_Путятишна

http://www.liveinternet.ru/users/3913953/post205980261

Току-що отидох на изложбата, купих опрашител на Валери Чкалов ... Открих в мрежата, че Ярославна ще направи.

Заснемане

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=19538

Има много съобщения, че градинарите не изоставят опитите си да размножават южните сортове череши в райони, значително на север от естественото им местообитание. Проблемът е, че черешите имат дълъг вегетационен период, поради което дървото няма време да се подготви за зимата. Смята се, че разсадът, отглеждан от семена, е по-добре адаптиран към условията на отглеждане.Но не забравяйте, че черешите по правило се присаждат върху череши и можете да разберете какво е израснало от разсад само след плододаване.

Въпреки че всички около тях твърдят, че Ярославна е южно докосване, искам да повярвам: някой ще получи реколта от тъмни ароматни плодове в централна Русия. В крайна сметка, ако успеете да съберете тук сладки дини и пъпеши, грозде и кайсии, може би ще се получи с череши.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.