Най-добрите самоплодни сортове череши за Северозападния регион, Беларус и Украйна

Едва ли има човек, който да не харесва череши. Съвременните животновъди разработват всички нови сортове с подобрени характеристики - по-устойчиви на замръзване, с генетично "вграден" имунитет и т.н. Черешите в страните от бившия СССР вече могат да се отглеждат не само в райони с топъл субтропичен климат, но и в региони с относително кратко лято и студена зима. Най-трудното е да направите избор от наличния сорт. При равни други условия често се дава предпочитание на самоплодни сортове. Това ви позволява да спестите място върху градинския парцел, което е много важно за собствениците на прословутите „шест акра“.

За Северозападния регион

Климатът в северозападния регион на Русия е непредсказуем. Лятото там, като правило, не е твърде горещо и слънчево, а зимата може да се окаже умерено студена и необичайно мразовита, освен това с малко сняг. За черешите такива условия не са оптимални, поради което основният критерий за избор е устойчивостта на замръзване.

Самоплодните сортове череши се различават от обикновените по това, че са в състояние да обвържат реколта без наличието на опрашващи дървета наблизо. Следователно, няма нужда да засаждате няколко череши едновременно на градинския парцел, защото надеждата за тези, които растат заедно със съседи, не винаги е оправдана. Това ви позволява значително да спестите място, което винаги не е достатъчно. Повечето от самоплодните сортове се появиха сравнително наскоро, следователно те се характеризират с наличието на други предимства, например устойчивост на замръзване, имунитет към заболявания, типични за културата, високи добиви, ранна зрялост и т.н.

Задния двор жълт

Сравнително скорошно постижение на руските животновъди. "Родителите" на сорта са Ленинградская Красная и Золотая Лошицкая. Домакинският жълт принадлежи към категорията на ранните сортове. Препоръчва се от Държавния регистър на Руската федерация за отглеждане в Черноморския регион, но практиката показва, че тази череша може да издържи и успешно да се адаптира към много по-тежки климатични и метеорологични условия.

Сладка череша Домашна градина жълта

Сладката череша Priusadebnaya жълт е модерен руски сорт, практически лишен от недостатъци

Фиданката се отличава със скоростта на растеж, възрастното дърво е доста голямо, с широка, почти сферична корона. В същото време той не е много удебелен, следователно грижите за растението и прибирането на реколтата не са особено трудни. Дървото цъфти много красиво, цветята са големи, снежнобяли, събрани в съцветия по три.

Плодовете са средни по размер, кръгли, с тегло 5–6 g и диаметър около 2–2,2 см. Страничният шев не е много изразен. Кожата, както се досещате от името, е ярко жълта, гладка. Подкожните точки напълно липсват. Пулпата е по-лека от кожата, сокът е почти безцветен. Вкусът е сладко-кисел, но много балансиран.Оценяват го доста високо от професионалните дегустатори - 4,7 точки от пет. Камъкът е малък, лесно се отделя от пулпата.

Устойчивостта на замръзване на дървото е на ниво -30 ° C. Цветните пъпки рядко страдат от повтарящи се пролетни студове. Първото плододаване се очаква 5-6 години след засаждането на черешата в земята. Освен това реколтите са годишни. Дори напълно узрелите плодове не се ронят; те рядко се напукват при влажно време. Жълтото в задния двор се заобикаля от такъв опасен вредител като черешова муха.

Видео: домашна градина жълта череша

Берекет

Сортът сладка череша е отгледан в Дагестан чрез кръстосване на сортовете Drogan жълт и април черен. Създателите позиционират сорта като самоплоден, но практиката показва, че по-скоро може да се говори за частично самоплодие. Държавният регистър на Руската федерация съветва да се отглежда Bereket в Северен Кавказ, но с устойчивост на замръзване до -30–32 ° C, сортът е напълно подходящ за Северозападния регион, други региони с умерен климат. Студоустойчивостта на цветните пъпки е много висока - 95–98%.

Череша Берекет

Цветните пъпки на черешите от Берекет са много устойчиви на замръзване.

Черешов Берекет средно рано. Когато цъфти през последното десетилетие на април, той узрява в началото или средата на юли. Първата реколта се опитва 4-5 години след засаждането на дървото.

Едно възрастно дърво расте до 5 м или малко повече, има разперена, доста "небрежна" удебелена корона. Едногодишните издънки са оцветени в люляково зелено. Листата са подобни на чашката, леко увиснали по централната жилка.

Плодовете са със среден размер, с тегло 5,5–6,5 g и диаметър малко над 2 см. Кожицата е тъмно алена, месото е розово-червено. В него вените са ясно разграничени, много по-леки. Леката киселинност не разваля вкуса, който е оценен от професионалните дегустатори на пет точки от пет възможни. Камъкът е много малък, с тегло около 0,5 g. Плодовете лесно се отделят от дръжката, така че е възможно механизирано прибиране на реколтата. При хладно и влажно време около всеки пети плод ще се напука.

Средният добив от череши в Берекет е 20-25 кг от възрастно дърво. Плодовете се отличават с добра транспортируемост. Пресни те могат да се съхраняват около седмица. Съществен недостатък е тенденцията към победа на монилиозата.

Горянка

Друго постижение на животновъдите, работещи в експерименталната станция в Дагестан. „Родителите“ на Горянка са френските сортове череши Гоше и Жабулет. Когато цъфти в края на втората декада на април, реколтата узрява през първата половина на юли.

Череша Горянка

Череша Горянка принадлежи към сортове с букетен тип плод

Височината на възрастно дърво е 3,5–4 м. Короната е гъсто облистена, под формата на пирамида с широка основа. Независимо от това, практиката показва, че можете да се ограничите до санитарно подрязване. Едногодишни издънки с цвят на салата. Ръбовете на листа са гладки, леко "назъбване" се появява само по-близо до върха. Цветята са малки, събрани в съцветия с форма на чадър от 5-7 парчета. Реколтата узрява изключително на букетни клони.

Сърдечни плодове със заоблена основа. Страничният шев практически липсва. Средното тегло на една череша е 6–6,5 г. Кожицата е винено-бордова, пулпата е силно алена, сокът е от същия цвят. Вкусът е отличен, спечелил е професионален рейтинг от 4,9 точки от пет. Плодовете не се различават по транспортируемост; пресни могат да се съхраняват 5-6 дни. Средният добив е 18-22 кг от дърво. Плодовете узряват едновременно. Първите плодове ще трябва да изчакат 4-5 години.

Устойчивостта на замръзване на плевелите от рога на козите е на ниво -28–30 ° C, на цветните пъпки - около 90%. Дори отворените цветя рядко страдат от повтарящи се студове. Сортът понася добре краткосрочната суша, но при продължителен дефицит на влага дървото на практика спира да расте, издънките изсъхват и отмират.

Дън

Едно от последните постижения на руските животновъди.„Родителите“ на сорта са същите като тези на Priusadebnaya yellow, но резултатът от кръстосването се оказа напълно различен, въпреки че Danna също принадлежи към категорията на ранните сортове. Той е влязъл в Държавния регистър през 1999 г. след зониране в Северен Кавказ.

Чери Дан

Дана е обещаващ руски сорт череша; интересно е и за тези, които отглеждат плодове в индустриален мащаб.

Дървото е със средна височина, около 4 м. Короната е под формата на пирамида, доста рядка. Издънките са червеникавокафяви. Листа с лека сянка от маруля, доста тесни и удължени за череши. Пъпките се събират в съцветия строго по три.

Плодовете са средно големи, с тегло 4,5–5,5 g и диаметър 1,6–1,8 cm, но много сладки. Вкусът е спечелил оценка от 4,7 точки от пет от експерти. Кората е наситено алена, едноцветна, гладка. Плодовете се отличават с високо съдържание на витамин С - повече от 10 mg на 100 г. Страничният "шев" е слабо изразен.

Danna се характеризира с устойчивост на неблагоприятни атмосферни условия - студ (до -35 ° C), горещина, суша. Тази сладка череша рядко страда от болести, характерни за културата, и рядко е засегната от вредители. За почти две десетилетия отглеждане не са открити съществени недостатъци. Тези, които отглеждат плодове и плодове в индустриален мащаб, проявяват повишен интерес към сорта. Първите плодове ще трябва да изчакат 5-6 години.

Придонская

Друг руски сорт сладка череша, отглеждан в Изследователския институт на И. В. Мичурин в резултат на кръстосване на сортовете Золотая Лошицкая и Ранна марка. Плодовете узряват в началото на втората декада на юли. Pridonskaya се счита за самоплодна, но практиката показва, че засаждането на близките сортове Revna, Iput има положителен ефект върху добива.

Череша Придонская

Черешовото дърво от сорта Pridonskaya е доста компактно, освен това не се различава по скорост на растеж

Дървото не е високо (до 3,5 м), скоростта на растеж не се различава. Крон е доста рядък. Издънките са тъмночервени, с почти незабележим кафеникав подтон, покрити с добре различими белезникави „лещички“. Пъпките се събират в съцветия по три. Повече от 90% от реколтата узрява на букетни клони.

Средното тегло на зрънце е 5-6 г. Те са едномерни, сякаш калибрирани. Лесно се отделят от дръжките. Кожата е кървавочервена, плътта е розово-червена (художниците наричат ​​този цвят алено), много сочна. Леките „хрущяли“ се различават добре. Вкусът е кисело-сладък, освежаващ.

Pridonskaya има висок имунитет срещу болести, типични за културата, тя е заобиколена от повечето вредители. Дървото страда малко от дефицит на топлина и влага, през зимата толерира слани до -25-28 ° C, без да си навреди много. Цветните пъпки са устойчиви на повтарящи се пролетни студове.

Първата реколта трябва да изчака 6-7 години, след това годишно плододаване. Средните добиви са 20-25 кг от зряло дърво. Растението не се нуждае от формираща резитба, то е напълно достатъчно санитарно. Сортът е доста подходящ за отглеждане в индустриален мащаб. Няма значителни недостатъци в Pridonskaya череша. От 1999 г., когато културата е включена в Държавния регистър на Руската федерация, не е възможно да се идентифицират.

Валери Чкалов

Един от най-старите заслужени сортове, който не е загубил своята популярност и до днес. Това е "естествен" хибрид, получен в резултат на спонтанно опрашване на кавказка розова сладка череша. Държавните опити започват в средата на 50-те години на миналия век, през 1974 г. сортът е препоръчан за отглеждане в Северен Кавказ, откъдето постепенно се разпространява в територии с умерен климат.

Череша Валери Чкалов

Черешката Валери Чкалов е един от сортовете, които са преминали успешно изпитанието на времето

Дървото нараства до 5,5–6 м височина и има доста плътна пирамидална корона. С възрастта изглежда, че „кляка“, короната става все по-разпространена. Издънките са сивокафяви, мощни. Те много често се огъват под собственото си тегло или под тежестта на реколтата. Кората е груба на допир. Листата са яйцевидни, рязко стесняващи се към върха.Цъфтежът настъпва в началото на април, плододаването през първата декада на юли.

Плодовете са големи, с тегло 6–8 g, под формата на почти правилна топка или сърце със загладени контури. Кожицата е оцветена в много тъмно червено; от разстояние черешата изглежда черна. Сокът е богат на алено. Камъкът е доста голям, не е прекалено лесно отделен от пулпата. Вкусът е кисел, но много приятен. Съдържанието на витамин С е почти рекордно - 21,5 mg на 100 g.

Плододаването започва пет години след засаждането в земята. Реколтата узрява ежегодно. От възрастно дърво, в зависимост от региона на отглеждане, можете да премахнете от 60 до 150 кг плодове. Устойчивост на замръзване до -25ºС. Значителен недостатък е тенденцията към атака от патогенни гъби, особено тези, които причиняват сиво гниене и кокомикоза. Въпреки това дървото е много издръжливо, способно да се възстанови дори от сериозни щети.

Сортът се счита за частично самоплоден, присъствието на череши наблизо Early Mark, Bigarro Burlat, Zhabule, Aprilka, Skorospelka допринася за увеличаване на добива. Валери Чкалов е един от най-популярните видове череши за експерименти на животновъди. С негово участие бяха отгледани сортове Валерия, Аннушка, Сбогом, красота Донецк и много други.

Сорт череша Валери Чкалов

За Беларус

Климатът на Беларус в много отношения е подобен на този, характерен за централна Русия. Съответно на територията на тази република могат успешно да се отглеждат сортове, подходящи за Северозападния регион. Там с охота се засаждат други, по-малко устойчиви на замръзване руски сортове череши. Беларуските животновъди също имат свои собствени постижения, които са популярни сред съгражданите.

Красота

Понякога се нарича Etok beauty. Сортът има постоянно висок добив. Отглежда се в района на Ставропол чрез кръстосване на сортовете Денисен жълто и Дибер Черно. Съществено предимство е абсолютната резистентност към кокомикоза.

Черешова красавица

Cherry Beauty, наистина, изглежда много представително

Сортът е частично самоплоден. За да се увеличи добивът, наблизо се засаждат черешите на Daiber, Golubushka, Franz Joseph, Narodnaya. Поради късния цъфтеж, Красавицата почти никога не попада под възвръщаеми пролетни студове.

Дървото достига височина 3,5–4 м, скоростта на растеж не се различава. Короната е разперена, пирамидална или почти сферична. Има относително малко издънки, те са разположени спрямо ствола под ъгъл приблизително 50 °. Повърхността на листа е леко набръчкана. По-голямата част от реколтата узрява на букетни клони на възраст 2–5 години.

Средното тегло на сърцевидна зрънце е 8-9 г. Плодовете са леко сплескани. Шевът е практически невидим. Кожата е ярко жълта със златист оттенък. Пулпът е жълтеникав, много сочен и сладък. Сокът е почти безцветен. Камъкът не е голям, без усилие се отделя от пулпата. Реколтата узрява през първата декада на юли. Плодът се характеризира с много добра транспортабилност.

Сортът е бързорастящ, дървото дава плод за първи път 3-4 години след засаждането в земята. Около 40 кг плодове се отстраняват от растенията на възраст под 10 години, а до 15-годишна възраст тази цифра се удвоява.

Овстуженка

Сортът е отгледан през 2001 г. от един от най-известните животновъди в тази област - М. В. Каншина. В Русия Държавният регистър се препоръчва за отглеждане в Централния регион. Ovstuzhenka се счита за самоплодна, но все пак се препоръчва наличието на опрашващи сортове - Revna, Tyutchevka, Pink Pearl, Bryansk Pink.

Череша Овстуженка

Зимоустойчивостта на черешите от сорта Ovstuzhenka позволява да се отглежда в региони с всякакъв климат, с изключение на субарктическия

Дървото се отличава със своя темп на растеж, така че достига „тавана“ си от 3–3,5 м до четвъртата година от живота. След първото плододаване расте предимно в ширина. Короната му не е твърде удебелена, почти сферична. Цветовете са големи, събрани в съцветия по три. Снежнобялите венчелистчета се припокриват.Цъфтежът настъпва в началото на април.

Повечето плодове тежат 4–4,5 g, но има и „шампиони“ с тегло 7–7,5 g. Плодовете са кръгли или леко удължени. Кожата е много тъмна с лилав оттенък. Отдалече плодовете изглеждат почти черни. Пулпът не е твърде твърд, но много сочен, яркочервен. Камъкът е малък, лесно се отделя от него. Сладко-киселият вкус е оценен с 4,5 от пет.

Плодовете узряват в края на юни или началото на юли. Първото плододаване ще трябва да изчака 4-5 години. Младите дървета носят 15–20 кг плодове, след което добивът се увеличава до 30–35 кг.

Ostuzhenka има много висока устойчивост на замръзване на дървесина (до -45 ° C) и малко по-малко - на цветни пъпки. Също така първият почти никога не получава слънчеви изгаряния през зимата. До 15% от пъпките могат да страдат от обратни студове през пролетта. Тя никога не страда от монилиоза и кокомикоза, но може да се зарази с клотероспория.

Народна Субарова

Основната отличителна черта на този белоруски сорт е много мощно дърво. Вирее до 5-6 м височина, короната е изключително широка. Съответно, тя не се страхува от никакви, дори най-силните ветрове; клоните рядко се чупят под тежестта на снега. Също така сортът се оценява заради неизискващото качество на субстрата.

Череша Народна Сюбарова

Сортът череша Narodnaya Syubarova се отличава със своята обща непретенциозност и неизискване към качеството на субстрата

Плодовете са тъмно алени, кожата е лъскава. Средното тегло на зрънце е 5,5–6 г. Производителността е на ниво 50–55 кг на зряло дърво. Първите плодове се отстраняват 4 години след засаждането на дървото в градината. Черешата узрява масово, в средата на второто десетилетие на юли. Плододаването е едногодишно.

Сортът има "вроден" имунитет срещу кокомикоза, рядко страда от други гъбични заболявания. Самоопрашване при 90%.

Гастинец

Понякога се среща правописът "Gastsinets". Един от най-популярните беларуски сортове. "Родители" - червен плътен и Aelita. Принадлежи към категорията средно рано (узрява в средата на юли) и частично самоплодно. За да увеличите добивите, можете да засадите наблизо Народная, Журба.

Череш Гастинец

Значително предимство на Гастинец череша е нейната устойчивост на кокомикоза

Зимоустойчивост на ниво -25 ° C. Дървото дава плодове ежегодно. Сортът има "вроден" имунитет срещу кокомикоза. Различава се в ранна зрялост. Първите плодове се опитват три години след засаждането.

Плодовете са големи, с форма на сърце, с тегло около 7 г. Кожицата е ярко жълта, ружът, където слънцето я удря, е пурпурен или малинов. Пулпата и сокът имат почти същия цвят като кожата.

Тютчевка

Популярен руски късен черешов сорт, отглеждан в началото на 21-ви век на базата на сорта Червен плътен и хибрид с кодовото име 3–36. В Руската федерация Държавният регистър се препоръчва за отглеждане в Централния регион, съответно, а за Беларус е напълно подходящ. Поради частичното самоплодие се препоръчва да се засаждат опрашители (Revna, Iput, Raditsa).

Череша Тютчевка

Черешката Тютчевка не е лишена от значителни недостатъци, но това по никакъв начин не влияе на нейната популярност

Дървото е относително ниско, до 4 м. Максималният си размер достига вече 4-5 години след засаждането. Короната е под формата на топка, оскъдна. Листа с много къси дръжки. Пъпките се събират в четири съцветия. Приблизително 85% от плодовете узряват на букетни клони.

Плодове с тегло 5–7,5 g, тъмно алени с по-светли подкожни точки. Камъкът е малък, с неохота се отделя от пулпата. Плодовете са сладки, но в пулпата ясно се усеща "хрущял". Вкусът обаче е оценен с 4.9 от пет. Реколтата узрява в началото на август. 18-25 кг плодове се отстраняват от зряло дърво. Първото плододаване е пет години след засаждането.

Сред недостатъците на сорта са плодовете, които се напукват през дъждовно лято и ниската зимна издръжливост на цветните пъпки. Повече от 70% от бъдещите пъпки могат да страдат от обратна слана. Също така има тенденция към поражение на кокомикозата и кластероспория.

В памет на Астахов

Друг късен сорт череша, който узрява по-близо до средата на август. Дървото е високо 4–4,5 м, със заоблена, не твърде гъста корона. Различава се по скорост на растеж. Кората е сивкава, силно лющеща се; след отпадане на листата тя става сребриста.

Череша в памет на Астахов

Череша в памет на Астахов принадлежи към сортовете късно узряване

Плодовете са много представителни - едномерни, големи (8 g и повече). Дълбоки бордо плодове. Камъкът е малък, добре се отделя от пулпата. Кожата е тънка, гладка. Ароматът на горски плодове е оценен с 4,8 от пет. Средният добив е около 30 кг на дърво.

Сортът рядко се засяга от болести, характерни за културата, зимната му устойчивост е на ниво -25-28 ° C. Плодовете узряват 5-6 години след засаждането на разсада.

За Украйна

Климатът в по-голямата част от територията на Украйна е много по-мек, отколкото в Русия и Беларус. Съответно местните градинари могат да си позволят да избират сорт череша, като се фокусират не само върху зимната устойчивост, но и върху размера, вкуса на плодовете и добива. Напоследък все по-голяма популярност придобиват сортовете от Европа и Северна Америка, които се отглеждат в родината си в индустриални мащаби.

Аннушка

Популярен украински сорт, получен с участието на череши Дончанка и Валери Чкалов. В Русия той също получи признание, през 2000 г. влезе в Държавния регистър. Препоръчва се за отглеждане само в Северен Кавказ и Черноморския регион, но високата (-32–35 ° C) зимна издръжливост позволява да се отглежда в умерен климат.

Череша Аннушка

Цъфтящо черешово дърво от сорта Annushka изглежда много необичайно

Дървото е със средна височина, 4–4,5 м. Короната не е особено удебелена. Издънките са дебели. Пъпките се събират в съцветия от 3-4 парчета. Цветята се отварят преди да се появят листата.

Annushka се отличава с представителност и големи (9–10 g) плодове. Дълбоко алена кожа. Пулпът е малко по-лек, много сладък и сочен. Освен това е доста плътен, което осигурява добра транспортируемост. Плодовете са кръгли, леко сплескани към основата. Средният добив е 20-22 кг.

Вкусът на плодовете е малко повлиян от начина, по който се получава лятото. Annushka рядко страда от суша, болести (с изключение на кокомикоза) и вредители. Дървото носи първата си реколта от 3-4 години. За 10-12 години плододаване има един сезон на "почивка". Този сорт череши изисква внимателен подбор на мястото, като е особено чувствителен към прекомерна влага в почвата поради подземни води близо до него. Дървото расте бързо и затова се нуждае от редовно подрязване.

Нежност

Стар заслужен сорт, отглеждан през 60-те години на миналия век в Киев на основата на черешките Drogan yellow и Francis. Различава се през зимата на издръжливост до -30 ° C, принадлежи към категорията на средния сезон. Реколтата узрява в последните дни на юни. Поради това той не се влияе от черешовата муха - възрастните просто нямат време да снасят яйца. Дървото е високо до 3 м, короната изглежда е сплескана, под формата на широк овал.

Черешова нежност

Черешовите плодове от сорта Нежност са много чувствителни към всякакъв механичен стрес

Плодовете са много представителни - златисто-жълти с яркочервен руж, едномерни, с тегло 6,5–7 g. Но трябва много внимателно да ги премахнете от дървото - дори от най-лекия натиск върху кожата, грозните кафяви петна се размазват. "Шевът" се вижда ясно. Пулпата е бледожълта, вкусът й е приятен, сладко-кисел. Дегустационен резултат - 4,7 точки от пет.

За първи път нежността дава плод 6 години след засаждането. От възрастно растение се отстраняват 50-60 кг плодове. Освен това, колкото повече плодове, толкова по-малки са те. За да се увеличи добивът (въпреки че сортът формално е самоплоден), Drogana, Nectarna, Kitaevskaya black се засаждат до Нежност.

Видео: как изглежда нежността на череша

Заден двор

Един от най-ранните сортове сладка череша. Плодовете узряват през първата декада на юни. Плодовете са едномерни, кожицата е бледожълта с неясен розов "руж". Пулпата е лека, кремообразна. Добивът е изключително висок (80 кг или повече). Някои градинари-любители дори смятат това за недостатък. Пресните плодове се съхраняват за много кратко време и не се различават по транспортируемост. Съответно трябва да ядете или обработвате плодове за рекордно кратко време. Вкусовите качества са високо оценени - 4,8 точки от пет.

Сладка череша Домакинство

За съжаление срокът на годност на черешите за домашна градина е много кратък.

Плодовете не се напукват, дори ако по време на узряването им паднат обилни дъждове. За първи път сладката череша узрява 3-5 години след засаждането на разсад. Дървото е със средна височина (3,5–4,5 м), короната е доста рядка, но разперена. Средното тегло на зрънцето е 5-6 g.

Засаждането на близките череши Валери Чкалов, Скороспелки, Бигаро Бурлат спомага за увеличаване на добива на частично самоплоден сорт. Устойчивостта на замръзване е напълно достатъчна за отглеждане в по-голямата част от територията на Украйна. Дървото рядко е засегнато от монилиоза, кокомикоза, "черен рак". Поради ранната зрялост черешовата муха няма време да снася яйца в плодните яйчници.

Валерия

Един от най-успешните от многото сортове, отглеждани с участието на череши Валери Чкалов. Родината му е Украйна, където той се отглежда навсякъде. Валерия се отличава с едроплодния си и отличен вкус на плодове. Друг важен плюс е устойчивостта на болестотворни гъбички и нападения от вредители. Сортът е частично самоплоден.

Череша Валерия

Валерия е един от многото сортове, отглеждани с участието на череши Валери Чкалов

Дървото е енергично, короната е доста плътна, почти сферична. Валерия цъфти късно, поради което е гарантирано, че няма да падне под възвратните пролетни слани, въпреки че в по-голямата част от Украйна това е доста рядко явление.

Средното тегло на сърцевидни зрънца е 9–10 г. Кожицата е тъмно-бордова, месото е малко по-светло. Пулпът е мек, не много плътен, сочен. За да се увеличи производителността, е желателно да има опрашители - Donchanka, Annushka, Lesya, Ugolyok. Етиката категорично не е подходяща в това си качество. Плододаването е ежегодно, възрастно дърво ражда 30-50 кг плодове.

Лапинс

Канадска череша, отглеждана въз основа на популярните сортове Ван и Стела. Принадлежи към категорията късни, реколтата узрява през последното десетилетие на юли или началото на август. Лапините са напълно самоплоден сорт, практиката показва, че при липса на опрашители се връзват същия брой плодове, както при тях.

Сладка череша Лапинс

Черешовият сорт Лапинс има пълното право да бъде наречен самоплоден

Плодовете са много големи, с тегло 10 g или повече. Формата е кръгла или овална, леко сплескана в дръжката. Кожата е оцветена в червено, понякога със забележим оранжев подтон, плътта е розово-алена, плътна. Качеството на вкуса е отлично, оценява се на 4,8 точки.

Сортът не се различава по устойчивост на замръзване, страда и от продължителни суши. Ако лятото е дъждовно, е повече от вероятно развитие на гниене и монилиоза, напукване на плодовете. Налице е "вроден" имунитет от кластероспория и кокомикоза.

Дървото е високо, но доста неохотно образува нови издънки. Формирането на корона ще изисква значителни усилия от градинаря. Можете да улесните задачата си малко, като присадите Lapins върху джудже.

Дори идеално узрелите плодове не падат от дървото. Сортът се отличава с добра транспортабилност; черешите могат да се съхраняват в хладилник или подобни условия до две седмици.

Долорес

Сортът е със средно узряване, плодовете се берат през втората декада на юни. Отглеждани в Дагестан. “Родители” - Наполеонова черна череша и Любская череша. Височината на дървото е около 3,5 м, короната е разперена, гъста. Но не се нуждае от формираща резитба, тя е доста санитарна.

Череша Долорес

Вкусовите качества на черешите Dolores са оценени възможно най-високо

Плодовете са със среден размер (с тегло около 6 g), кръгла форма с подчертани "рамене" и страничен шев. Кожата е доста тънка, лилаво-виолетова, почти черна с тъмно алени петна.Пулпът е яркочервен, сочен, буквално се топи в устата. Вкусът е спечелил възможно най-високата оценка от дегустаторите.

Дървесните и цветните пъпки имат добра устойчивост на замръзване. Долорес не е особено засегната от суша. Изключение е много силната топлина, която при липса на дъжд може да провокира забавяне в растежа на дърветата и смъртта на отделни издънки. Имунитетът срещу гъбични заболявания е висок, с изключение на кокомикозата.

Първото плододаване ще трябва да изчака 4-5 години. Средният добив е 24–32 кг. Ако наблизо има череши Iput, Revna, този показател се увеличава. Пресните череши могат да се съхраняват 5-7 дни.

Скъпа

Канадски късен сорт череша. В Северна Америка, един от най-популярните за индустриално отглеждане. Различава се с добра устойчивост на суша и замръзване, висока транспортабилност. Плодовете се берат в самия край на юли или през първата декада на август. Дърво със средна височина, с разперена корона. Сред недостатъците може да се отбележи слаб имунитет към гъбични заболявания, типични за културата.

Сладка череша сладур

Черешката на сладура е един от най-популярните сортове в Северна Америка сред професионалните фермери.

Плодовете са големи, с тегло 10–13 g, с форма на сърце, но забележимо удължени вертикално. Кожата е кървавочервена. Пулпът е много сладък, сочен, толкова жилав, че почти хруска. Плодовете не се напукват дори при много дъждовно време. Производителност - повече от 60 кг на дърво.

Бигаро Бурлат

Ранен френски сорт сладка череша, известен от началото на миналия век. Считани за резултат от естествения подбор, "родители" не са установени. Дървото е с височина 3–3,5 м, короната е под формата на почти правилна топка, удебелена. Кафявите издънки са осеяни с често раздалечени белезникави "лещички".

Череша Бигаро Бурлат

Все още не е възможно да се проследи „родословието“ на сорта череша Bigarro Burlat

Плодовете са средно големи, с тегло 5–6,5 g, леко сплескани по форма. Страничният "шев" се откроява ясно. Кожата е почти черна, плътта е тъмно алена. Камъкът е доста голям и може лесно да се отдели от него. Плодовете се опитват за първи път 4-5 години след засаждането на дървото. В бъдеще средният добив е 75–80 кг.

Зимоустойчивост на ниво -20 ° C, това се отнася както за дървесни, така и за цветни пъпки. Имунитетът срещу патогенни гъбички е добър, но може да бъде и по-добър. В хладно дъждовно време плодовете са склонни да се напукват. Сортът е частично самоплоден, за да се увеличат добивите, наблизо се засаждат Изложба, Наполеон черен, Бигаро Старкинг.

Стакато

Късен самоплоден сорт канадска селекция. Зрее през второто десетилетие на август, едно от последните. Естествена мутация в резултат на безплатно опрашване на сладки череши.

Черешово стакато

Cherry Staccato е ценен от градинарите за непретенциозните си грижи

Плодовете са големи, кестеняви, с тегло 11–12 g, леко сплескани по форма. Кожата е стегната, но тънка. Пулпът е сочен, много сладък. Вкусът е оценен с 4.8 от пет. За първи път едно дърво дава плод 3-4 години след засаждането.

Зимоустойчивост на ниво -25 ° C. Сортът се отличава с неизискваща грижа, способността да се адаптира към широк спектър от не винаги благоприятни климатични и метеорологични условия и добър имунитет.

Благодарение на постиженията на съвременното отглеждане сладката череша вече се отглежда успешно в райони с умерен климат, а плодовете не са много по-ниски по вкус от южните. Самоплодните сортове имат редица значителни предимства в сравнение с други сортове. Разбира се, повечето от тях не са без индивидуални недостатъци, но най-често не развалят цялостната картина.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.