Как да засаждаме ириси през есента, така че да цъфтят през следващата година

Ирисите са една от малкото култури, които могат да бъдат засадени през всеки топъл сезон. При правилно извършена процедура растението бързо се вкоренява и започва да се развива. Най-добрата адаптация обаче се получава при засаждане на ириси през есента. Ако проведете процедурата известно време преди настъпването на слана в съответствие с агротехническите изисквания, можете да очаквате цъфтежа на културата още през следващия сезон.

Кога е най-доброто време за засаждане на ириси: есен или пролет

Засаждане на ириси през есента

Опитните градинари предпочитат да засаждат ириси в края на лятото и началото на есента. По това време растението навлиза във фаза на покой и спира да расте, придобивайки сила за буен цъфтеж през следващия сезон. Следващият етап от културното развитие започва по-близо до средата на октомври. През този период ирисите се подготвят за зимуване, потокът сок започва в коренището. Ако по това време разделите растението и го засадите в отделни дупки, вкореняването ще се осъществи бързо и ще започнат да се образуват нови пъпки.

Пресаждането през пролетта също е допустимо и вкореняването е не по-малко успешно, но в този случай цъфтежът може да не се случи през текущия сезон: пъпките на растението нямат време да узреят преди настъпването на студеното време. Допълнителен риск от пролетно засаждане в региони с умерен климат е рискът от повтарящи се студове и обилни валежи. Лошо вкоренено растение може да не издържи на тези тестове, така че засаждането през пролетта се препоръчва изключително в южните райони.

Дати за слизане

Посадъчен материал от ириси за есента

Конкретните дати на засаждане се избират въз основа на климатичните условия на региона и метеорологичните условия. След като бъде поставен в земята, ирисът се нуждае от 1,5 месеца за успешно вкореняване. Ако закъснеете, внезапното настъпване на температурите на замръзване може да убие растението или да доведе до частично загниване на корените през зимата.

Препоръчителни дати за кацане по регион:

РегионПрепоръчителен момент
На югОт средата до края на октомври
Средна лента и Московска областОт средата до края на септември
Ленинградска областПървата половина на август
Сибир и УралКрай на юли - първо десетилетие на август

Дати на лунен календар:

 • 2–4 септември, 11–12, 15–17;
 • 1, 4-6, 12-14, 19-21 октомври.

Как да изберем място и да го подготвим за засаждане

Цветница с цъфтящи ириси с различни цветове

Ирисите растат добре както на слънце, така и на полусянка. Единственото противопоказание е засаждането под високи дървета и храсти. За успешното развитие слънцето е необходимо не само за листата, но и за корените на ирисите, тъй като цветните пъпки няма да се образуват върху тях в пълна сянка.

Мястото за засаждане трябва да бъде разположено на някаква височина, тъй като повечето цветни сортове не понасят преовлажняване на корените. Само гладки, настръхнали и блатни видове харесват повишеното съдържание на вода в почвата. Повечето сортове ирис са устойчиви на суша, така че могат да бъдат увредени от близостта на подпочвените води. Ако влагата е на височина по-малка от 1,5 м, на мястото се полага дренажен слой преди засаждане на цветя.

Цветята се засаждат на лехи с височина 15–20 см. Те се приготвят 1-2 седмици преди предвиденото засаждане, така че почвата да се уталожи и да се компресира. Когато копаете от почвата, внимателно подберете всички плевели и парчета от корените им. Ако тревата расте в завесата на ирисите, ще бъде почти невъзможно да я премахнете, без да навредите на корените.

Растението предпочита слабо кисели глинести. Тежките почви се разрохкват с пясък, твърде леки - с глина. За да се увеличи плодородието, към почвата на квадратен метър се добавя следното:

 • 2 кофи хумус,
 • 40 g суперфосфат;
 • 15 г калиева сол;
 • 150 г дървесна пепел.

Важно! Азотните торове не се внасят в почвата по време на есенното засаждане, тъй като те ще предизвикат активна растителност и ще попречат на ирисите да се подготвят за зимуване.

Как да изберем посадъчен материал

Ириси за засаждане

За пълно доверие в сорта се препоръчва да си купите разсад от ирис в състояние на цъфтеж. Такива екземпляри обаче не се вкореняват добре и отдалечават от стреса. Когато избирате, трябва да отдадете предпочитание на копия със следните характеристики:

 • силно главно стъбло;
 • поне 2 допълнителни бебешки кълнове;
 • леки, не пресушени, развити корени без признаци на заболяване.

Справка! При разсад с едно кълнове цъфтежът настъпва само след 2 сезона, тъй като през следващата година ирисът ще развие корени и ще образува издънки.

Инструкции за засаждане със снимка и видео

Изкопаване на ириса през есента

Процесът на засаждане се състои от следните стъпки:

 1. Корените на разсада се накисват в слаб разтвор на калиев перманганат или препарат "Максим Дачник" за 20-30 минути. Листата се изрязват под формата на къща, оставяйки височина на центъра около 20 см. Корените се съкращават до 10 см.
 2. На подготвено легло се изкопава дупка с височина 15 см. Разстоянието между растенията е 30–40 см. За да се предотврати развитието на кореново гниене, дупката се полива с разтвор на фунгицид (Hom, Fundazol, Fitosporin).
 3. На дъното на дупката като дренаж се полага слой пясък или малки камъчета. В центъра се изсипва нисък хълм пръст и върху него се поставя разсад, който разстила корените по склоновете, за да предотврати огъването им.
 4. Дупката се запълва със земя, като се набива всеки слой. Кореновата шийка е поставена над повърхността на почвата, листата са насочени строго вертикално. В правилно засадения ирис част от коренището трябва да се вижда над повърхността, тъй като се нуждае от слънчева светлина, за да формира правилно издънките.
 5. Растението се полива, изразходвайки 1 литър вода на храст.

Важно! Засаждането на ирис твърде дълбоко ще доведе до загниване на коренището и смърт на растението.

За Холандски и брадат ирисите имат свои собствени нюанси на засаждане.

Какви грижи да се гарантира, че засаждането успешно зимува на открито

Чипс в цветна леха с ириси

След засаждането площта с ириси се мулчира с торф, дървени стърготини или почва с височина на слоя 10 см: това ще предотврати замръзването на цветните пъпки през зимата. Ако времето е горещо, сухо, растенията се поливат на всеки 15 дни, предотвратявайки измиването на почвата.

В региони с тежка зима или в безснежна зима, коренищата са допълнително покрити със слама или зеленина. Подслонът се извършва не по-рано от настъпването на стабилни студове, в противен случай растенията ще започнат да гният. След като снегът се стопи, корените се освобождават от приюта.

С правилния избор на място и спазване на технологията на засаждане, младите ириси от много сортове ще зарадват с цъфтежа още през следващия сезон. Някои сортове ще образуват пъпки само след една година.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.