Как правилно да се грижим за божури след цъфтежа, за да получим буйни храсти през следващата година

Дори такива непретенциозни трайни насаждения като божури се нуждаят от специални грижи след цъфтежа. През 1,5–2 месеца, предхождащи зимата, растението трябва да има време да се възстанови напълно, за да презимува успешно и да цъфти не по-малко ефективно през следващия сезон. И това пряко зависи от качеството на грижите.

Защо е толкова важно да се грижите за божури след цъфтежа

След цъфтежа идва времето за божури, когато в основата на леторастите се полагат пъпки за обновяване... Това е важен етап, който влияе върху качеството на цъфтежа по-късно. Ако на цветята не се осигурят подходящи грижи и не се създадат условия за тях, храстът ще бъде крехък и неспособен да постави пъпки.

Много градинари правят грешката да отрязват бучки, които са загубили своята декоративна стойност веднага след изсъхването на цветята. Факт е, че чрез стъблата растението е наситено с полезни елементи от коренището и процесът на фотосинтеза продължава в листата.

Цъфтящ храст на божур

Божурите цъфтят обилно от началото на юни до средата на юли

Какво да правите, когато божурите са цъфнали: списък на задължителните дейности

Божурите започват да цъфтят активно едва през втората година след засаждането. Някои нетърпеливи градинари се опитват да ускорят този процес, като презасаждат зрели разсад вместо пресни разсад. Но този метод първоначално се провали, въпреки че божурите цъфтят през същата година. Но през следващия сезон храстите започват да гният и да умират. Ето защо е важно последователно да се придържате към всички етапи на отглеждане на тази декоративна култура, като не изключвате грижи след цъфтежа.

Подрязване

Подрязване на божур

Първо се изрязват голи цветни глави

Буйният и пъстър цъфтеж на божури приканва да ги нарежете за букет. Но трябва да се придържате към определени правила:

 • винаги оставяйте поне 2 листа на стъблото;
 • не лишавайте храста от всички дръжки с разхлабени пъпки (трябва да присъстват поне два).

След цъфтежа си струва да изчакате с подрязване на издънките, докато те започнат да изсъхват сами и да падат... Обикновено този период пада в края на октомври - началото на ноември (в зависимост от региона).

Първо, пъпките и стъблото се отстраняват до точката на растеж на листата. Малко по-късно издънките се изрязват до самата основа, оставяйки малки пънчета (високи 2-3 см). След резитбата се въвежда комбинирано хранене на костно брашно и дървесна смола в процентно съотношение 40:60. Но това се отнася за растения на възраст над три години. А на младите божури пъпките се откъсват веднага след цъфтежа, което стимулира по-доброто им формиране за следващия сезон.

Ако искате да получите по-големи цветя, но в по-малки количества, препоръчително е да не докосвате горните пъпки.

Невъзможно е листата и венчелистчетата, падащи от цветята, да останат на земята, което ще причини плесен и това води до гъбични заболявания. Поради това всички отпадъци от растения, изсечени и събрани под храстите, се изнасят от градината и се изгарят. Не може да се направи ранна резитба. Ако есента е топла, тогава издънките могат да се активират отново.

Видео: кога да режете божури след цъфтежа и как да ги храните

Поливане

Поливане на растения

Божурите се поливат не само през лятото, но и през есента

През втората половина на лятото, когато обикновено се установява стабилно сухо време, е необходимо да се контролира влажността на почвата. Недостигът на влага ще доведе до залягане на отслабени пъпки за обновяване и през следващата година растението няма да има достатъчно сила за пълен цъфтеж.

След цъфтежа божурите се поливат веднъж на 7-10 дни, като се изсипват 20-30 литра под всеки храст. В началото на септември нормата се намалява до 10-15 литра и след 2 седмици растението се овлажнява напълно.

Подхранване

Веднага след цъфтежа (юли) божурите се оплождат с разтвор на лопен (разреден във вода 1:10). За напояване около храста се изрязват плитки канали.

Хранене на божури

Подхранването се прилага в течна форма и така, че да няма директен контакт с корените

Такива превръзки имат благоприятен ефект върху кореновата система, осигурявайки добър растеж на леторастите, листата и новите пъпки. След около 2 седмици се добавя минерална смес, която включва фосфор и калций (за един храст е достатъчно да се вземат 15–20 g от продукта на 10 литра вода). Можете да го замените с таблетки, които предварително се стриват на прах и се поръсват върху кореновото пространство на растението.

Минерални торове в таблетки

Вместо универсални прахообразни торове можете да използвате таблетирани

Разхлабване

Разхлабване на божури

Разрохкването на почвата е необходимо за подобряване на нейната влаго- и въздухопропускливост

Не забравяйте да разрохквате почвата под храстите на божура след всеки обилен дъжд. Плевелите се премахват едновременно. Това допринася за по-дълго задържане на влага в почвата и предотвратява образуването на кора на повърхността, което възпрепятства обмена на въздух и влага.

Трансплантация: инструкции стъпка по стъпка със снимка

През есента силно обрасли бучки божури трябва да бъдат трансплантирани, като се използва методът на разделяне... Обикновено тази процедура се прилага при растения на възраст над четири години.

Последователност:

 1. Копайте в храста по периметъра, отстъпвайки от основата на 25-30 см.
  Трансплантация на божур

  Копайте в един храст

 2. Първо внимателно го разхлабват с лопата, след това с ръце.
  Трансплантация на божур

  Разхлабете кореновата топка с ръце

 3. Божурът се отстранява от почвата.
  Трансплантация на божур

  Извадете корените на божура от земята

 4. Разклатете леко храста, така че кореновата топка да се изчисти от земята. Измиват го с вода от маркуч.
  Трансплантация на божур

  Коренището се измива с вода

 5. Оставете растението на пряка слънчева светлина, докато корените изсъхнат и леко изсъхнат. Това служи за укрепване на корените.
  Трансплантация на божур

  За да навиете корените, оставете ги под слънцето

 6. Коренището се нарязва на няколко части с резачка или друг остър инструмент. Всеки трябва да има 3-4 живи бъбрека.
  Трансплантация на божур

  Нарежете храста с резачки

 7. Секциите се обработват с разтвор на манган и се прахят с въглен или пепел.
  Трансплантация на божур

  Резените се обработват

 8. Разделенията са разположени отделно, като дълбочината на базалната шийка се удължава с 4–5 cm.
  Трансплантация на божур

  Когато засаждате божур, кореновата шийка се заравя на 4-5 см от нивото на земята

Видео: разделяне на храст от божур

Профилактика на заболяванията

За да се предотвратят гъбични заболявания, божурите се напръскват с меден оксихлорид през лятото и есента (40 g прах в 10 литра вода ще трябва да се разреждат на храст) или други препарати, съдържащи мед.

Божур подслон

За да се предпазят божурите от замръзване, коренното пространство на храстите се мулчира. Дебелината на слоя зависи от климатичните особености на региона: за средната зона - 12-13 см, за северните райони - 15-20 см. Използват се предимно торф и хумус.

Не можете да вземете следните материали:

 • оборски тор;
 • листа от градината;
 • слама;
 • иглолистни смърчови клони;
 • дървени стърготини.

Такава органична материя е благоприятна среда за развитието на патогенни гъбични спори, а дървесните отпадъци повишават киселинността на почвата.

С първата пролетна топлина повърхностната защита се премахва частично - в дупките се оставя малко мулч, който ще се превърне в пречка за растежа на плевелите.

Божурите не са особено капризни при напускането, но това не го изключва напълно. Нещо повече, буйният цъфтеж пряко зависи от количеството внимание, проявено към растението.На първо място, това се отнася за периода след цъфтежа, когато е важно правилно да се подготви културата за зимуване.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.