Как да отгледате ixora, така че тя да радва с буйни шапки цветя?

Ixora е тропическо вечнозелено растение от семейство Маренови. У дома се нарича "Пламъкът на гората", което се дължи на яркия цъфтеж на фона на лъскава богата зелена зеленина. Това декоративно цвете се отглежда по-успешно в градини, където климатът е топъл. В Русия се отглежда главно у дома.

Характеристики на отглеждането на ixora

Ixora е малко дърво или храст с кожести, лъскави овални или ланцетни листа. Младите листа имат бронзов оттенък, но с възрастта стават монотонно зелени. Растението цъфти с обемни чадъровидни или сферични съцветия, включително много усукани цветя. Те се предлагат в бяло, оранжево, розово или червено.

Ixora в саксия

От ранна пролет до късна есен Ixora радва с ефектни шапки от съцветия

При благоприятни условия Ixora цъфти през цялата година. Освен това тя избира времето за това независимо, в зависимост от температурата и осветлението. Най-цветните цъфтежи се наблюдават през дъждовния сезон.

У дома продължителността на живота на Ixora не надвишава една година, в оранжерия (оранжерия, зимна градина) - 2-5 години... След това долната зеленина на цветето се руши и цялостният външен вид се влошава.

Веднага трябва да се отбележи, че отглеждането на Ixora не е лесна задача, тъй като растението е много капризно. За неговото благополучие е необходимо да се създадат подходящите условия:

 • Оптимална температура: стая + 19 ... 21относноС, улица + 23 ... 30относноВ. Растението е противопоказано при резки температурни скокове и течения. През лятото, през деня, можете да го изнесете на балкона или в градината.
 • Достатъчно висока влажност на почвата и въздуха. Не трябва да се допуска пълното изсъхване на горния почвен слой, което води до падане на листата. Това може да се избегне чрез систематично пръскане. Препоръчително е да поставяте често напоявани растения до ixora или да поставяте саксията върху палета с мокър чакъл.
 • Много светлина със засенчване от обедната жега. Но дори и в полусянка, Ixora не страда особено.

Популярни сортове със снимки

Има около 400 вида ixor и благодарение на селекцията са отгледани много сортове. Вярно е, че у нас се отглежда ограничен брой хибриди.

Най-често срещаните сортове Ixora:

 • Яркочервено - грандиозен екземпляр висок до един и половина метра с бронзови заоблени листа, заострени в краищата. Цъфти с малки пъпки от розово, алено, бяло или жълто.
  Ixora ярко червено

  Въпреки името си, този вид ixora се предлага в различни цветове.

 • Яванская е храст с височина до 1,2 м. Има изумрудено лъскава зеленина с яйцевидна конфигурация. Цъфти с ярко оранжево-червени пъпки.
  Ixora Javanese

  Този екземпляр има 4 заоблени венчелистчета

 • Karmazinovaya е метър дълъг представител на рода с удължени (от 5 до 10 см) зелени листа и мащабни съцветия с ярко лилав цвят.
  Иксора Кармазинова

  Сорт Ixora с удължени заострени листа и привличащи червени топчета съцветия

 • Китайски - е храст с височина до 1 м. Той има остро заострени листа с едноцветен наситено зелен оттенък, а цветята са жълти, червени или снежнобяли.
  Ixora китайски

  Снежнобялите съцветия прекрасно контрастират със зелената зеленина

Засаждане на растение

В случай на закупуване на покълнало растение Ixora в цветарски магазин е важно внимателно да го доставите до местоназначението си, без негативни последици - Ixora е изключително чувствителен към разклащане. Младите храсти се адаптират по-бързо в къщата, отколкото възрастните и цъфтящите. Следователно е по-лесно да се отглежда самостоятелно Ixora от резници..

Обикновено това цвете не живее дълго време в закрити условия, но ако искате да удължите периода, трябва незабавно да го засадите в отделни саксии след покупката. Избират се контейнери, които съответстват на размера на кореновата система на растението. Препоръчително е да се вземат 2-3 см по-просторни от старите.В бъдеще до трансплантацията се прибягва ежегодно (през февруари - март) през първите 5 години, а след това се подменя само горният слой на почвата. Това се прави, докато обраслите корени станат тесни и те започнат да се появяват в дренажните отвори.

За засаждане можете да си купите универсална почва за декоративни сортове или да я направите сами. За да направите това, смесете следните компоненти в равни пропорции:

 • торф;
 • речен пясък;
 • листен компост;
 • копка земя.

Важно е почвата да е рохкава с рН 5–6. Ixora е противопоказан в алкална почва, което води до пожълтяване на листата и инхибиране на растежа.

Последователност на засаждане:

 1. На дъното на саксията се полага дебел слой дренаж (до 7 см) от експандирана глина или тухлени чипове, след което малко почвена смес.
 2. Растението се изважда от стария контейнер и заедно със земната буца се премества на ново място.
 3. Запълнете свободното пространство с пръст.

След процедурата цветето се полива и през следващите две седмици се опитват да поддържат висока влажност. Те започват да правят подхранване не по-рано от месец по-късно.

Грижи след засаждане и цъфтеж

Иксора

Правилната резитба помага да се образува красива корона

За начинаещи цветари ще бъде трудно да се грижи за Ixora. Най-малките грешки водят до загуба на декоративност на растението и липса на цъфтеж. Ето защо е важно да действате компетентно:

 • Растението се храни 2 пъти месечно - през лятото и 1 път - през зимата. Използвайте универсални минерални формулировки.
 • Ixora се излива поне три пъти седмично с хладка вода, която предварително се защитава. Основното нещо е да не се създава блатистост, но сушата също е противопоказана.
 • Изсушената или повредена зеленина и издънки се отстраняват при необходимост. За това се използва остър и дезинфекциран инструмент.
 • Периодично избърсвайте листовите плочи с влажна кърпа, за да ги почистите от прах.
 • Ixora не се мести от момента, в който пъпките са завързани. В противен случай те ще паднат.
 • След цъфтежа изсъхналите съцветия се отрязват.

Ixora изисква ежегодно подрязване, не за да стимулира цъфтежа, а за да подобри страничното разклоняване и да подобри външния вид. Често растението се продава с вече оформена корона. За да се поддържа, достатъчно е периодично да се отрязват излишните издънки. За да расте растението по-добре своята зелена маса, е необходимо листните клони да се срежат наполовина. Тази процедура се извършва след цъфтежа. В началото на пролетта се скъсяват твърде дълги издънки, а върховете на останалите се прищипват.

Какви проблеми възникват по време на отглеждането, тяхното решение

Капризността на цветето ixora се проявява и от гледна точка на повишена податливост към определени заболявания. При лоши грижи често се появява хлороза, при която листата пожълтяват и се деформират. Растението се третира с допълнителни микроелементи подкомок.Също така се препоръчва субстратът да се замени с друг с по-висок индекс на киселинност. Когато корените изгният (възниква поради прекомерно поливане и хипотермия), няма да е възможно да се спаси старото растение. Можете да вземете нов от резниците.

Таблица: какви трудности могат да възникнат при отглеждане на цвете

Нестандартни проявиПричини
Пъпките падатНестабилна стайна температура или внезапна промяна в местоположението на цветята
Кърлинг и падащи листаНамалена влажност на въздуха и продължително излагане на растението на пряка слънчева светлина
Изложение на стъблата отдолуИзсъхване от почвата или близост до отоплителни устройства
Прекомерното разтягане и изтъняване на издънките, листата стават бледиС липса на светлина и неправилно поливане
Лош цъфтеж или липса на такъвНедостатъчно осветление

Всички тези проблеми се елиминират след установяването на грижите за растенията.

Болно растение

Когато Ixora расте на сянка или често се полива, листата губят богатия си зелен цвят.

Ixora често е атакувана от вредители: кърлежи и скални насекоми. Можете да се отървете от тях с помощта на алкохолен разтвор, който се използва за избърсване на листните плочи и напръскване на стаята.

Размножаване

Ixora може да се размножава чрез резници и семена. Първият вариант е най-широко разпространен, вторият се прилага главно за видови екземпляри. Това се дължи на факта, че обикновено първоначалните свойства не се наследяват от нови растения.

Семена

Процедурата следва класическата схема:

 1. Те купуват готови семена или ги получават от плодовете на съществуващо цвете. Във втория случай те първо се измиват и се накисват във вода за 10 часа.
 2. Разхлабеният и хранителен субстрат се изсипва в подходящ съд.
 3. Семената не се задълбочават много. След това те се поръсват със земя, навлажняват се с пулверизатор и се покриват с филм.

Оптимална температура за покълване + 25 ... 27относноОТ. Първите издънки се излюпват след 2-3 седмици. Щом върху тях се образуват 2 истински листа, те прибягват до бране в отделни саксии.

Резници

Най-благоприятното време за размножаване чрез резници е пролетта, но обикновено процедурата се извършва след есенна резитба. И двете върхови и стъблени части ще свършат работа. Важно е да присъстват живи бъбреци. Резниците на мястото на среза се обработват с Kornevin и се поставят във вода или се капят във влажен вермикулит. Поставете найлонова торбичка отгоре и поставете клоните на топло място. След максимум 3 седмици ще се появят корени, след което защитата на филма се премахва.

Нови корени на дръжката

Корените поникват на дръжката за максимум месец

Ако през това време изрезката е изкуствено осветена, тогава едновременно с образуването на корени тя ще расте.

Покълналите издънки се трансплантират на постоянно място, след 2-3 месеца.

Засадена дръжка

Ixora бързо се вкоренява след засаждането в земята

В традиционната индийска медицина цветята и листата на Ixora се използват заради антисептичния си ефект. А с лекарства от корените на растението те лекуват треска и разстройства на храносмилателната система, а също така потискат зъбоболите.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.