Как цъфти тропическият Zamioculcas - цвете на безбрачие

През 1996 г. холандските разсадници на флора предложиха на ценителите нов гост от Южна Африка, който има необичайно цвете - замиокулкас. Доста бързо китайските „домашни ботаници“ кръстиха това екзотично „златно дърво“, а в славянските страни името „доларово дърво“ остана и замиокулкас стана осмият поред стайни растения с общото наименование „цвете на безбрачието“. През 2007 г. за първи път беше представена версия джудже (сорт) на този тропически гост.


Zamioculcas - женско щастие

Защо Zamioculcas получи лошия прякор "цвете на безбрачието" и в същото време "женско щастие"? Най-вероятно, защото неговото цвете е малко като съцветията на Spathiphyllum, които според народните признаци, от една страна, принадлежи към растенията мужегон, от друга страна, това освобождава стопанката на къщата от самота и й гарантира верен спътник в живота. Разглеждайки снимките на тези растения, наистина има известно сходство в структурата на цветята.

За да може замиокулкасът да се превърне в женско щастие, трябва да бъдат изпълнени редица условия:

 • листо за самоусъвършенстване трябва да бъде „откраднато“ или саксийна версия на младо растение (от цветарски магазин), получена като подарък;
 • дори за дарено растение трябва да дадете на дарителя няколко монети;
 • растението не трябва да се поставя в спалнята - офис или стая за гости е идеален;
 • не продавайте листата на вашето растение за по-нататъшно отглеждане.

Основното условие за женското щастие обаче, както винаги, е прозаично. Zamioculcas цъфти много рядко, а самото растение се нуждае от постоянни грижи, поддържане и отглеждане и ако не се грижите за него, то започва да умира. Всъщност всяка хармонична връзка, включително семейните, е постоянно внимание и „работа“. Въпреки че всъщност грижата за „цветето на безбрачието“ е по силите на всеки, дори неопитен, любител цветар, като изграждането на силно семейство.

И парично богатство

Цвете женско щастие zamioculcasто декоративно стайно растение понякога се бърка с Паричното дърво - разновидност на коланхое. Междувременно, сравнявайки Zamioculcas (снимка 1) и Crassula (снимка 2), е трудно да ги наречем близнаци.

За да може Zamioculcas да започне своето магическо влияние върху привличането на пари в къщата в доларово изражение, е необходимо направете следното:

 1. Закачете клонки оригами от доларови банкноти. Върховете на пирамидите на фигурите трябва да са насочени нагоре. Не забравяйте за няколко стотинки висулки.
 2. Поставете голяма банкнота под тенджерата. Тук е необходимо самият доларов „лист хартия“ да се предпази от изтичане на влага с помощта на полиетилен.

Ако въпреки това Zamioculcas започне да изсъхва, следвайки знаците, е необходимо до него да се постави по-млад и здрав „роднина“.

Zamiocúlcas - ar bore fructu cognoscitur

"Те познават дървото по плодовете му." Началото на тази крилата поговорка пасва на това растение възможно най-добре. В крайна сметка, точно защото Zamioculcas цъфти, той е „оценен“.

Ботаническо описание

Zamioculcas е единственият вид Zamioculcas zamiifolia (Zamioculcas zamielistny), принадлежащ към монотипния род от семейство Aronnikov, който включва около 3 хиляди еднодолни растения... Произхожда от тропическа Африка - Мозамбик. Това е тревисто вечнозелено растение с мощно, грудково коренище и ланцетни, сложно-перисти листа с лъскава повърхност, което е боядисано в наситено наситен тъмнозелен цвят. В здраво растение листата достигат до 1 м дължина.

Цветето (съцветие) е доста своеобразно, не се различава по особена красота, но е много екзотично. Освен това, в закрити условия Zamioculcas цъфти доста рядко - с подходящи грижи, само веднъж на 5-6 години. Да се ​​опише това „цвете“ като лек кремав кочан с невероятна текстура, шарка и светлозелен „воал“ на къс дръжка е неблагодарна задача. По-добре да погледнете снимката на Zamioculkas.

Блум

Zamioculcas е идеален за стаятаКак да се грижим правилно за Zamioculcas, за да цъфти?

Този красив сочен цъфти само в зряла възраст - растението трябва да бъде мощно и добре израснало. Въпреки че някои аматьори, благодарение на маркови грижи и много "собствени, тайни" фактори цъфтят много млади екземпляри... Следователно, за да видите цвете, трябва да проявите търпение и да натрупате собствен опит.

След цъфтежа и опрашването у дома, дори ако се образуват плодове - малки кафяви плодове, семената им никога не узряват напълно.

У дома се размножават Zamioculcas:

 1. С помощта на листа - разрезът на листа се поръсва обилно с активен въглен, оставя се 8 часа и след това се засажда в земята.
 2. Чрез резници - 1 лист (отдолу) и 1 пъпка трябва да останат на стъблото. Преди засаждането завършеното рязане трябва да изсъхне за 1 час.
 3. Чрез разделяне на грудката на части.

Важно! Въпреки факта, че растението не се нуждае от специална питателна почва, за самоусъвършенстване е по-добре да закупите готова почвена смес за кактуси и сукуленти и да изсипете слой експандирана глина и пясък на дъното на обемна саксия . Същото се отнася и за гост, доведен в къщата от цветарски магазин - в близко бъдеще цветето се нуждае от трансплантация и хранене.

Място за успешен живот и цъфтеж

Растението ще расте във всяка домашна среда, но местоположението в близост до южния прозорец (или на перваза на прозореца) с разсеяно осветление се счита за оптимално. Обича през зимата малко охлаждане - оптимално +17 ° C... Zamioculcas обича чистия въздух и не обича високата влажност, така че не трябва да се пръска, а редовно да отваря прозорец за проветряване на стаята. Независимо от това, тази екзотика е чиста и той е особено благодарен за периодичното избърсване с влажна гъба по цялата повърхност на листата.

Поливане и подхранване

Южният гост обича да го поливат рядко, но обилно. Следвайте тези правила:

 • след поливане, за да избегнете гниене на корените, не забравяйте да излеете водата от тигана;
 • поливайте само с подготвена, утаена (12 часа) вода;
 • много суха почва в саксия ще служи като сигнал за поливане;
 • подполиването е по-добро от препиването;
 • през зимата поливайте 2 пъти по-рядко, отколкото през лятото.

Zamioculcas трябва да се подхранва, като се спазват точно инструкциите за торове за сукуленти, кактуси или декоративни широколистни растения. През зимата цветето безбрачие изобщо не се храни, но през пролетта и лятото - не повече от веднъж на 2 седмици.

Не се притеснявайте, ако старите листа на "женското щастие" започнат да пожълтяват - това е естествен процес. Ако младата зеленина е започнала да пожълтява, тогава си струва да се обмисли и преразгледа системата за напояване - растението е или недостатъчно напоено, или твърде влажно. В последния случай си струва спешно да присадите растението в саксия с различна почва, след като оставите корените да изсъхнат за 1-2 часа.

Ако по листата се появят тъмни петна? Означава, че „цветето на безбрачие“ е студено и се страхувате от течение.

Бог спасява човека, който спасява себе си

Период на цъфтеж на zamiokulkasЩо се отнася до предразсъдъците и суеверията, това е чисто личен въпрос. Но това, което наистина има значение, е растението е отровно... Трябва да се внимава при пресаждането, подрязването на резници и листа, и особено при разделяне на клубените по време на размножаването. Не позволявайте на сок Zamioculcas да попадне върху кожата и лигавиците - те причиняват много силно усещане за парене и изискват незабавно обилно изплакване с течаща вода. Работете само с ръкавици!

Точното място спазване на всички правила на фън шуй, внимателна грижа, спазване на мерките за безопасност - и Любовта ще пристигне в къщата ви и спестяванията на валута ще се увеличат!

Zamioculcas също е идеален подарък за бизнесмени от всякакво ниво. Няма да е лесно да бъдете отличен полигон-барометър за офис или рецепция, но също така ще се впише идеално в интериора на всеки бизнес дизайн, особено ако представите двойка: Антуриум - „мъжко щастие“ и Zamioculcas - женско щастие ".

Как цъфти замиокулкас
Значението на цветето zamioculcasЦвете ZamiokulkasДоларово дърво zamioculcasЦвете женско щастие zamioculcasСортове цвете zamioculcasКак да се размножава zamioculcasКултивиране на zamiokulkasХарактеристики на грижите за zamioculcasПоливане на цвете zamioculcasЦвете женско щастие zamioculcasКак да се размножава zamioculcasРастителен сорт ZamiokulkasZamioculcas е идеален за стаятаОтглеждане на замиокулкасЗамиокулкас цвете на безбрачиеЦвете женско щастие zamioculcas

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.