Размножаване на орхидеята фаленопсис у дома

Широко разпространено е мнението, че само специалисти могат да отглеждат орхидея у дома. Това обаче е заблуда, защото дори начинаещ може да се справи с тази задача. Но първо трябва да получите известни познания за характеристиките на растението, което се планира да се отглежда на закрито. Трябва да разберете към какви видове принадлежи растението, какви са характеристиките на грижите, както и какви методи за неговото размножаване съществуват. Последната точка заслужава специално внимание. Всъщност днес има много начини за размножаване на орхидеи и всеки от тях има свои собствени разлики.


Полезни съвети

Много домашни градинари са показали от личен опит, че размножаването на орхидеята фаленопсис у дома е задача, която всеки може да реши. Развъждането на фаленопсис е доста обезпокоителен бизнес, но носи и много радост. Веднага трябва да сте подготвени за факта, че не винаги всичко може да се получи от първия път. Ако пропуснете някой важен момент, това може да доведе до смъртта на растението. Следователно трябва да прочетете правилатакоето ще помогне да се избегнат неприятни последици.

 • Размножаване на орхидеиПравилна грижа. За да може планът ви за отглеждане на фаленопсис у дома да не губи време, ще трябва да осигурите на растението подходящи грижи. Ето защо, преди да отглеждате цветя, трябва да разберете какви условия те трябва да създадат за нормално развитие. Орхидея в това отношение може да създаде определени трудности, тъй като осигурява голямо разнообразие от сортове. Следователно с изучаването на този въпрос трябва да започнете. В бъдеще трябва да се обърне внимание на режимите, без които орхидеята не може да расте добре у дома. Говорим за осветление, температура, поливане и торене, както и влажност, покой и резитба;
 • Експериментирайте. В по-голямата си част орхидеята е топлолюбиво растение, но има някои сортове, които се чувстват добре на хладно. Най-добре е да отглеждате вашата орхидея от югоизточната или югозападната страна. Ако имате три или четири прозореца във вашия апартамент, опитайте да държите саксия за цветя на свой ред. В тези моменти забележете сами как се променя състоянието на орхидеята. В зависимост от това къде цъфтежът на фаленопсис започва по-бързо и трябва да се избере място за отглеждането му;
 • Води дневник. Като имате предвид, че все още нямате достатъчно познания за отглеждането на орхидеи, опитайте се да запишете всичко, което можете да забележите по време на експериментите си. Обърнете внимание първо на орхидеята през периода на цъфтеж. След това през следващата година можете да избегнете много грешки, когато отново развъждате фаленопсис у дома.

Размножаване от деца

Опитните производители на цветя използват различни методи за отглеждане на орхидеи, но най-често избират да се размножават от деца. Те обясняват своето решение с максимална простота при изпълнението. Този метод може да се използва в рамките на месец или два след края на цъфтежа. Но най-добре е да го направите края на февруари до средата на юни.

Появата на нови пъпки в орхидея се случва в пазвите на листата.Преди това обаче трябва да растат дръжки, които се образуват под старите листа. Там можете да намерите пъпки и два вида спящи пъпки. Първите дават живот на младите дръжки. Старите помагат на децата да се появят.

Необходимите условия

 • Правила за грижа за орхидеитеорхидеите могат да се размножават само с помощта на здрави възрастни екземпляри с добре развита коренова система, която трябва да има поне 4 големи листа... Можете да използвате само дръжка, която расте най-малко 1,5 години. По време на бебета е необходимо да го подрежете, за да не уловите горния спящ бъбрек;
 • добра грижа. При резки температурни колебания издънките започват да се образуват. За да направите това, през нощта температурата трябва да бъде + 17 градуса, а през деня - + 30 градуса. Наложително е да се поддържа висока влажност. В горещите дни зоната около цъфтежа се пръска. Вместо това можете да инсталирате палет близо до орхидеята. Дръжте хладно през нощта. Ако нивото на влага е изключително ниско, растенията може да не понасят това и да умрат. При благоприятен изход целият въпрос ще бъде ограничен само до прекратяване на цъфтежа на фаленопсиса. Като цяло обаче такива хибриди могат да понасят влажност при 100%... Възможно е да се избегнат неуспехи по време на размножаването на фаленопсис, ако на растението се осигурят подходящи грижи;
 • лошо поливане. За да направите това, организирайте "суша", както по време на цъфтежа. Но е необходимо растението да остане поне 10-14 дни без поливане. Важно е да се гарантира, че цветето е защитено от пряка слънчева светлина по това време. В противен случай той може да бъде сериозно ранен. Ако поливането се извършва в съответствие с всички правила, това може да се разбере от корените, които трябва да имат сочен зелен оттенък. Необходимо е да се направи кратка пауза, така че те да променят цвета си на сивкав или сребрист, изчакайте още няколко дни, след което може да се извърши следващото поливане. Ако корените са кафяви, това е ясен знак, че много вода се губи върху растението. Необходимо е да се използва вода за напояване, загрята на 2-3 градуса над стайната температура. Това ще помогне за извеждането на спящите бъбреци от тяхното състояние на покой;
 • дългосрочно осветление. През деня растенията трябва да бъдат снабдени със светлина за поне 12-14 часа... Ако не можете да премахнете липсата на слънчева светлина, не очаквайте, че можете успешно да размножите фаленопсис.

Имате ли нужда от стимулация?

Как да не повредите корените на орхидеитеПри определени условия орхидеите могат да образуват бебета без намеса. Ако забележите, че бебетата са се появили на дръжката, тогава просто трябва да ги наблюдавате, докато имат две двойки млади листа. След това започват да се образуват въздушни корени... След като изчакат момента, когато достигнат дължина от 5 см, те трябва да бъдат разделени възможно най-внимателно.

Ако не се случи нищо подобно, тогава се вземат мерки за стимулиране на растенията. За да направите това, трябва да отстраните везните възможно най-внимателно и това трябва да се направи, за да не се наранят спящите бъбреци. След това върху тях трябва да се приложи малко количество цитокининов мехлем.

Тук обаче може да се предложи алтернативен вариант: мокър мъх трябва да се постави отгоре на пъпките и да се покрие с полиетилен. Поддържайте орхидеите на топло през целия размножителен период. Когато се появят първите признаци за образуване на нови издънки, филмът може да бъде премахнат. Сфагнумът обаче трябва да остане, докато не се образуват първите корени.

Хормонална паста Не е необходимо да го купувате в магазина, защото може да се приготви у дома. Това ще изисква следните компоненти:

 • кинетин (10 mg);
 • вода (1 ml);
 • ланолин (1 g).

След комбинирането всички съставки се разбъркват старателно, така че сместа да придобие еднородна консистенция. Ако всичко е направено правилно, тогава мехлемът трябва да побелее.

Често по време на размножаването се появява само една странична издънка.Това обаче може да бъде предотвратено чрез поставяне на орхидеята в оранжерия. Той трябва да поддържа постоянна температура от поне + 28 градуса. При такива условия растението трябва да бъде 1-5 дни. След това трябва да го обработите отново с паста.

Грижа за бебе

Правилна грижа за орхидеитеПоявата на деца често се случва в основата на розетката на орхидеята, както и на дръжката. Независимо от това къде се образуват, трябва да изчакате да се образува поне един корен в бебето. Когато това се случи, можете да трансплантирате бебето фаленопсис в индивидуална саксия. Според повечето производители, корените на младите издънки консумирайте много хранакато го вземете от изхода на майката. Ето защо, когато ги разделяте, не трябва да оставяте корени. Те обаче вече трябва да имат четири млади листа.

След приключване на процедурата по разделяне, трябва да нанесете въглища или канела на прах върху разфасовките на всяка част. След това на нови формации трябва да се остави да изсъхнат за един ден.

След това те се трансплантират в финозърнеста почва, където корените ще растат отново. Скоро двойката бебешки листа, които се намират в долната част, ще започнат да пожълтяват. Не трябва обаче да предприемате никакви действия срещу тях. Когато растението изразходва всичките си хранителни запаси, листата ще отпаднат без никаква намеса. По това време обаче първите корени ще имат време да се образуват. За да протича този процес без усложнения, трябва да осигурите постоянна температура в рамките на 22-25 градуса. Най-добре е да извършите тази операция в специална оранжерия - орхидариум.

Ако е минало много време, но корените все още не са имали време да растат добре, тогава ще трябва извършват стимулиращи мерки... В противен случай първо ще трябва да се насладите на листата. Обикновено при този тип репродукция се използват такива видове хормонални лекарства като:

 • Хетероауксин;
 • Корневин;
 • Епин.

Освен това можете да ускорите образуването на корени при децата, ако поставите вода до тях. За да направите това, ще ви трябва прозрачна пластмасова кутия, която трябва да се напълни с пяна с отвор. Има нужда поставете млада издънка... След това кутията се пълни с вода и се затваря. При първите признаци на поява на корени фаленопсисът се трансплантира в свеж субстрат. Понякога не е възможно да направите всичко правилно от първия път, така че определени грешки могат да доведат до смъртта на възрастно растение. Това често е придружено от преждевременно изсушаване на бъбреците. В този случай е най-добре начинаещите производители да не използват този метод на размножаване на орхидеи (фаленопсис).

Размножаване чрез резници

Как да трансплантираме фаленопсисСъщо така, доста популярен метод за разплод е използването на резници. За да направите това, трябва да изчакате фаленопсисът да избледнее. Необходимо е да се събират резници с дезинфекцирана резачка, за което тя се третира с алкохол. Трябва да отрежете дръжката директно под основата. След това се разделя на части и всеки трябва да е с дължина 3-4 см... Спящата пъпка трябва да е в центъра на резника.

След прибиране на реколтата точките на среза трябва да бъдат обработени с въглероден прах. След това резниците се поставят за покълване в мини оранжерия, за която мокър сфагнум се използва като смес за засаждане. За бързо покълване температурата трябва да се поддържа на 26-28 градуса. Ако в оранжерията се създаде достатъчно топлина и влага, тогава резниците растат доста бързо и активно.

Можете също така да действате по различен начин, като се спасявате от отнемащи време операции. След като изчакате края на цъфтежа на цветоноса, трябва да го поставите в оплодена вода. В този случай контейнер с вода трябва да е на слънце... При такива условия процесът на възстановяване на бъбреците може да се ускори. Доста скоро бебетата ще започнат да се появяват върху тях. Според много градинари на тези, които не искат да се занимават с досаден процес на размножаване на орхидеи, се препоръчва да изберат този метод.

Заключение

Орхидеята е едно от най-популярните декоративни растения, отглеждани от много домашни градинари. Ето защо не е изненадващо, че те имат желание да започнат да отглеждат това растение у дома. Възпроизвеждането на фаленопсис у дома не е толкова трудна задача, ако се подготвите за него по подходящ начин. Като се има предвид, че няма толкова много методи за разплод, просто трябва да изберете правилния и да следвате точно агротехниката за неговото прилагане.

Грижи и размножаване на орхидеи
Размножаване на орхидеиРазмножаване на орхидеяВътрешни орхидеиТрансплантация на бебе орхидеяРазделяне на орхидеиПравила за размножаване на орхидеиТрансплантация на орхидея у домаКак да поливаме орхидеи фаленопсисРазмножаване на орхидеяКак да трансплантираме фаленопсис - инструкции стъпка по стъпкаТрансплантирани бебетаКлон от децаРазмножаване на еорхидиКак да трансплантирате орхидея

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: flowers.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.