9 причини да отглеждате плъстени череши

Нито едно градинско дърво не може да се сравни по красотата на цъфтежа с филцова череша, а плодовете му са много по-сладки и сочни от видовете, с които сме свикнали. Но това далеч не са единствените причини, поради които си струва да поставите това дърво на вашия сайт.

Вкусни плодове

Черешите са търсени сред градинарите заради сочните и ярки плодове, които са приятни както в прясно състояние, така и в компоти, пайове и други ястия. Сладкият и леко кисел вкус е популярен както сред възрастни, така и при деца. Черешовата каша съдържа около 8-10% захар под формата на фруктоза и глюкоза, както и ябълчена и лимонена киселина.

Оттенъкът на плодовете може да варира от розово и бяло до червено и почти черно. Размерът им достига до 1,5 см в диаметър и тегло до 4,5 г. В зависимост от региона, плодовете узряват от началото на юни до края на юли.

Полезни характеристики

Съставът на плодовете включва пектин, витамин С, танини, полизахариди. Биологично активните полифеноли, които укрепват капилярите, са от особена полза.

Всички тези вещества имат благоприятен ефект върху състава на кръвта, функционирането на храносмилателната система и функционирането на сърдечния мускул. Витамин С осигурява добра имунитетна подкрепа през всички сезони.

Красив разцвет

Много градинари отглеждат филцови череши изключително с декоративна цел - тези храсти се отличават с обилен, буен и доста дълъг цъфтеж. Бяло-розовите пъпки достигат 2,5 см в диаметър.

Овалните листа с тъмнозелен цвят имат ресни отдолу. По време на пролетния цъфтеж младите листа са практически невидими поради огромния брой листенца. Храстът расте на височина 2,5–3 m.

Ранно плододаване

Плодовете се появяват в големи количества, обикновено през втората година. За по-добро опрашване се препоръчва да засадите наблизо няколко сорта филцови храсти.

Генетично този вид е много различен от обикновената череша и не може да се кръстосва с нея. Но кръстосаното опрашване е възможно със сливи, праскови, черешови сливи, кайсии.

Висок добив

С подходящи грижи, филцовата череша ще ви позволи да съберете няколко десетки кг плодове от няколко храста през периода на плододаване. За да направите това, струва си да засадите растение близо до ограда или стена на сграда, за да му осигурите защита от вятъра.

Почвата също е важна. Пясъчна глинеста почва или глинеста зона с подходящ дренаж е подходяща за отглеждане. Неутралната киселинност на такава почва ще подобри доброто плододаване на храста. За да неутрализирате, веднъж на сезон, можете да третирате земята с разтвор на вар.

Дълго плододаване

Плододаването на филцовата череша започва в края на юни и може да продължи 2-3 месеца. При подходящи грижи реколтата може да се събира ежегодно в продължение на 15–20 години.

В централна Русия това също е възможно, както и на юг, тъй като растението е непретенциозно и расте добре в различни климатични зони.

Не е податлив на кокомикоза

Филцовата череша е устойчива на кокомикоза - качество, което градинарите особено ценят. Това заболяване засяга много култури от костилкови плодове, поради което градинарите често губят посевите си.

Вредителите, атакуващи обикновената слива или череша, са напълно безразлични към сорта от филц.

Непретенциозно дърво

Кратките студове, сухи периоди и лошо време няма да навредят много на растението. Това ви позволява да се насладите на плодовете на градинската култура в Урал и Сибир.

Отсъствието на застой на влага в района с череши също е важно за добрия растеж на храста.

Няма растеж на корена

Липсата на коренови издънки, които така пречат на летните жители, когато се грижат за обекта, прави храста от филц удобен за зеленчукова градина от всяка област.

Издънките не пречат на грижите за почвата, позволявайки ефективно торене под храстите.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.