Цвете на хибискус: отглеждане, грижи и снимка

Хибискусът е клас растения от групата Malvov. Като правило това са култивирани диви дървета и храсти, но могат да се намерят и тревисти нежни цветя. В студен климат расте с трудност, поради което хибискусът най-често се отглежда като стайни цветя, а през лятото те се изнасят на веранда или лоджия. В мекия климат тези цветя могат да бъдат намерени и на открито.


Хибискусът е роден в тропически Китай и Азия. Може да се намери и в Африка, САЩ, Австралия. А на Хаваите това е националното цвете.

Цветя на хибискус: снимка и описание

По правило хибискусът е широколистен, вечнозелени малки дървета или храсти с размери 2,5-3,5 м. Стъблото на това растение е голо, листата са на дръжките. Големи красиви ярко оцветени съцветия с големина около 6-32 см. Асортиментът от цветя на хибискус е доста разнообразен. Плодовете са малки зърна, които се разделят на 5 клапана. Вътре в тях има руновидни или влакнести семена, но при някои видове семената могат да бъдат напълно голи.

Животът на хибискус е приблизително 22 години. Ако организирате подходящи грижи за хибискуса и направите всички условия за това, тогава растението може да нарасне до 3 м. Днес има градински и стайни цветя на хибискус, общо наброяващи около 300 сорта.

Дървесен хибискус

Повечето производители на цветя се влюбиха в този вид растение заради големите му (около 11 см) цветни цветя и успешно ги използват. като жива оградадокато украсяват личните си парцели. Доброто поливане и плодородната почва са най-важни за хибискус. Двойният лист е с форма на яйце и великолепието на екзотичните цветя ще даде на растението отлична кълняемост.

Блатен хибискус

Смес от хибискус.Растение с големи, ярки цветя, украсени с карминови петна около венчето. С подходящи грижи цъфти през цялата година. Летните жители обичат да засаждат това растение като жив плет.

Грижата за домашния хибискус е абсолютно непретенциозна, цветята им се използват както за декоративни, така и за лечебни цели.

Най-популярният в домашното градинарство е хибискус китайски... Има големи овални листа с назъбен кант. Хибискусът цъфти доста дълго време: от ранна пролет до късна есен. Големите ярки цветя издържат не повече от дни. Цветът обикновено е яркочервен, но в магазините можете да намерите разнообразие от разновидности на двойни и прости цветове на бели, сини, лилави тонове.

Хибискусът е космогенен. Този тревист сорт хибискус расте само на юг. Листата на растението са подобни на слънчоглед. Големите цветя с червени петна по фаринкса, не се отварят напълно и цъфтят за един ден.

Тери хибискус... Растението има големи бели цветя с размер около 14 см и цъфтят един ден. Това вечнозелено цвете с яркозелени листа изглежда красиво и впечатляващо. Обича доброто поливане и ярката светлина.

Триплетен хибискус. Това е едногодишно растение, което се отглежда с разсад.Различава се по това, че кремообразните му цветя се отварят в 7 сутринта и се затварят в 20 часа.

Хибискус подлежи на изменение... Той се различава по това, че красивите му цветя са подобни на розовите листенца и по време на цъфтежа променят цвета си от бял до пурпурен, в края на цъфтежа. Тя може да бъде висока до 4,5 м.

Бамята се отглежда и от семена. Това е едногодишно цвете, което може да нарасне на височина до 3 м. Големи жълти или лилави цветя са в пазвите и, когато цъфтят, създават плодове с вкус на патладжан или аспержи.

Отглеждане на хибискус

Уличен хибискусТова е доста издръжливо растение и не е много взискателно за отглеждане в домашни условия. Расте много бързо. При подходящи грижи цъфти обилно, случва се да цъфти дори през зимата. Най-важното, от което се нуждае хибискусът, е ярко осветление, постоянно поливане и пръскане на цветя.

Желателно е да го поставите на място, защитено от вятъра, но добре осветено. Периодично се изисква стръв: през целия вегетационен период, приблизително веднъж на 14 дни, към напоителната вода се добавя минерален тор. В началото на пролетта, заедно с трансплантацията, цветето се подрязва, това помага за разклоняването на растението.

Осветление и поливане

Хибискусът е стайно растение, което трябва постоянно да се пръска и полива. През лятото можете два пъти на ден и през пролетта един път е достатъчен... През зимата поливането като правило се намалява, а по време на вегетацията се полива обилно. Земята винаги трябва да е умерено влажна и разхлабена. Поливайте хибискуса за предпочитане с мека и утаена вода.

Растението предпочита дифузната естествена светлина. През лятото е препоръчително да го поставите на източния или западния перваз на прозореца. Ако прозорците са разположени от южната страна, по-добре е да поставите хибискуса далеч от прозореца или да предпазите растението от пряка слънчева светлина, като го покриете с кърпа. При топло време хибискусът може да бъде изложен навън, но трябва да бъде защитен от вятър и пряка слънчева светлина.

Температура

Най-подходящата температура за хибискус по време на активен растеж е 17-24 С. Като цяло това е устойчиво на сенки растение, но не цъфти толкова активно на сянка. През зимата не позволявайте температурата да падне под 12 Cв противен случай растението ще изхвърли листата си.

Пъпките на съцветието на растението са положени на 13-18 градуса. В началото на зимата, с настъпването на периода на покой, цветето се поставя на по-тъмно място, по-далеч от отоплението, тук хибискусът се намира до март. По време на появата на листа, дори преди образуването на пъпки, растението се пренарежда на първоначалното си място.

Влажност

В това отношение хибискусът е непретенциозен, но е препоръчително да го напръсквате периодично. Цъфтящото растение се напръсква с утаена вода със стайна температура. Пръскането върху хибискус също е отлична профилактика срещу акари.

Земя за обработка

Период на цъфтеж на хибискусПочвата за хибискус трябва да е дишаща, напълно разхлабена, дренажът трябва да се направи в саксията. По правило почвата съдържа трева, листа, иглолистна земя, торф, тор, пясък, малко количество въглища. Киселинността на земята трябва да е неутрално: pH 6,5-7,5. Ако киселинността на земята е в различен диапазон, тогава за хибискуса е по-трудно да абсорбира хранителни вещества.

Торове и примамки

Минералните и азотсъдържащи примамки стимулират дългия цъфтеж на това растение, поради което са доста полезни през лятото и пролетта. Цветето се подхранва периодично веднъж месечно с водоразтворими превръзки, съдържащи мед, желязо, калий, фосфор, манган, азот, магнезий и др.

През пролетта е препоръчително да се хранят с добавки с високо съдържание на азот, през лятото - с фосфор и калий. Комплексните добавки "Rainbow" или "Ideal" са перфектни.

Прехвърляне

Младите растения трябва да се пресаждат всяка година в по-големи саксии. Това обикновено се случва в средата на пролетта.Трансплантирайте, докато саксията стане около 35 cm.

Едно възрастно цвете се премества в големи контейнери на всеки 3-4 години... Ако киселинността на почвата е нормална и няма вредни насекоми, тогава хибискусът може да бъде оставен в същия контейнер, замествайки само горния слой на почвата (около 6 см) с нов. През пролетта растежът на растенията може да бъде отрязан с 1/3 от дължината му, за да се образува храст. Годишната резитба активира цъфтежа.

Размножаване

Това растение се размножава със семена, отвори за въздух или резници. Резниците се изрязват през лятото от върховете на най-младия растеж. Цвете, което се размножава чрез резници, се вкоренява перфектно след месец или във вода, или в саксии, които са покрити с буркан. Когато се образуват корените, растението се трансплантира в контейнери с размер около 10 см. За да стане цветето по-разклонено, след определено време прищипете короната и страничните клони близо до резника. Изрезките също могат да бъдат присадени... Това обикновено се прави в началото на лятото. Често при подходящи грижи младите издънки ще цъфтят през първия сезон.

Семената се засаждат в земята от края на зимата. Почвата трябва да се затопли (24-28 гр.), И е препоръчително да накиснете семената за един ден преди засаждането. Когато разсадът има трети лист, цветето може да бъде преместено в саксиите. Издънките започват да цъфтят след няколко години.

Градински хибискус

Вътрешен и външен хибискусЗасаждането на растение на открито също е възможно, но в южните райони хибискусът расте без особени грижи, но в северните райони трябва да се грижи за него.

Хибискусът жълт е подходящ за отглеждане на открито, растенията започват да цъфтят от средата на лятото до късната есен. Тези растения имат широка цветова гама и се поддават добре на оформянето.

Естествено в нашите градини се отглеждат устойчиви на замръзване видове (например хибриден хибискус). Дърво за защита на корените от замръзване и изсушаване, мулч със зеленина или суха трева... През зимата растението със сигурност е затворено. С пристигането на пролетта се подрязват стари клони, а образувалите се издънки се прищипват, за да се създаде по-разклонена корона.

Градински съвети

Грижа за закрит хибискус има някои функции:

 • Опитните градинари съветват храненето на растението със захарен разтвор (0,5 ч. Л. Захар на чаша вода).
 • Времето за цъфтеж на дървото може да бъде променено и хибискусът ще цъфти в края на есента или зимата. Защо е необходимо да "смените" времето за почивка: до края на пролетта поставете цветето на тъмно място и рядко го поливайте, след това подрязвайте и повторете резитбата в средата на лятото.
 • По-добре е да закупите растението в специализирани магазини през пролетта. Вземете малко цвете с много пъпки.
 • Докато размразявате хладилника, винаги можете да намерите поне една лъжица кръв от месото. Кръвта може да се използва и за хранене на хибискус, като се смесва с вода за напояване: цветето обича хранителните вещества в кръвта.

Зимуване

През зимата цветето трябва да организира добра светлина всеки ден в продължение на поне 8 часа, можете да инсталирате флуоресцентни лампи, като ги поставите на разстояние 0,5 м от растението... Ако има малко светлина, тогава растението или цъфти слабо, или не цъфти напълно. През зимата стръвта се изпълнява по-рядко, но като се има предвид състоянието на цветето (около веднъж месечно с половин доза калий и фосфорни добавки) или когато хибискусът е в студени и практически сухи условия, стръвта е напълно спряна . Добавете примамка след поливане. Оптималната температура през зимата е 15-17 градуса.

Използвайки

Полезни качества на хибискус:

 • Видове хибискус.растението има отлични противовъзпалителни и кръвоспиращи качества, използва се по време на лечението на плачещи язви;
 • цветето е богато на полезни елементи: фитостероли, флавоноиди, антоцианини, пектини (намаляват холестерола, укрепват кръвоносните съдове).

Лечебните качества на каркаде:

 • има спазмолитично действие;
 • нормализира кръвното налягане;
 • бори се с различни патогени;
 • повишава имунитета, прочиства организма, защитава черния дроб, активира образуването на жлъчка;
 • има седативен ефект;
 • безопасно за хора с бъбречни заболявания;
 • чай перфектно утолява жаждата;
 • дългосрочната консумация помага за безплодие;
 • помага при махмурлук;
 • използва се като леко слабително;
 • чудесно за отслабване.

Въпреки големите ползи от цветето, има противопоказания да го използвате:

 • Вътрешен хибискус.цветето има силен холеретичен ефект, поради което не е препоръчително хората с хронични заболявания на жлъчния мехур да го използват;
 • трябва да вземете предвид риска от алергии;
 • по време на бременност е нежелателно да се злоупотребява с каркаде, тъй като активните вещества на цветето активират матката, провокират менструация;
 • каркаде е противопоказан за деца под 12 месеца;
 • с повишено внимание е необходимо да се използва хибискус при язви (препоръчително е да се консултирате с лекар).

Правилната грижа за растението ще предостави възможност образуват красиво дърво... Следвайки всички съвети, можете да отгледате разкошно цвете за голяма всекидневна или зала, а малко цъфтящо растение ще бъде чудесна празнична украса.

Хибискус
Домашни цветя хибискусСтайни цветя на хибискус.Как можете да се грижите за вашия хибискусУличен хибискусБял хибискусЧервен хибискусУличен хибискусОтглеждане на хибискусДомашни цветя хибискусВидове хибискусУсловия за растеж на хибискусПериод на цъфтеж на хибискусКак да се грижим за хибискусКак цъфти хибискус

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.