Как да отглеждаме борови шишарки у дома

Вместо да нарязвате млади коледни елхи за Нова година, които ще изсъхнат няколко седмици след празника, по-добре сами да отгледате истинско коледно дърво у дома. За да се отглежда това дърво, не са необходими специални условия, достатъчно е просто да се следват прости правила и тогава всичко ще се получи.

Засаждаме конус със семена

Конусите се събират най-добре в гората между октомври и януари. Млади, плътно затворени шишарки са подходящи за засаждане. Зелените пъпки не са подходящи за тази цел. Моля, обърнете внимание, че шишарките са най-подходящи не от гората, а от градския парк. Там растат дървета, които са по-подходящи за отглеждане в мегаполис.

Поставете боровата шиша вертикално в саксия с пръст. По-голямата част от пъпката трябва да е над повърхността на почвата.

Поддържане на влага

Поливайте пъпката ежедневно на малки порции. Излишната вода ще доведе до плесен и гниене. След известно време на конуса ще се появят първите издънки. Водата за напояване трябва да се защитава през деня. Така хлорът ще излезе от него и металните соли ще се утаят на дъното на лейката.

Пазим в сухо помещение

Ако въздухът в помещенията е сух, опитайте се да увеличите влажността. Смърчовите кълнове не понасят сух вътрешен климат. Поставете овлажнител близо до разсада или изградете нещо като малка оранжерия: можете да покриете бум с пластмаса или друг подобен материал. Въздухът в него ще се овлажнява чрез изпаряване от почвата в саксията. Основното нещо е да не направите оранжерията напълно запечатана - оставете малки дупки в нея.

Привикване към външния климат

Грижата за смърч е трудоемък и дълъг процес. В апартамент тя ще нарасне до 30-50 см след около 4 години. По това време кореновата система ще се засили и дървото може да бъде засадено на мястото.

Преди да засадите дърво на открито, трябва да втвърдите младите разсад. За да направите това, вземете саксията със смърч на балкона или двора. Започнете с 20-30 минути, като постепенно увеличавате времето си на открито до 4-5 часа. Най-добре е да започнете подобни процедури през пролетта или есента, когато температурата на въздуха не е твърде висока или ниска. Постепенно растението ще свикне с външния въздух и ще бъде по-лесно да пренесе трансплантацията на открито.

Пресаждаме на мястото

Оптималното време за засаждане на разсад на открито е края на март или април. По това време снегът вече се е стопил и земята се е затоплила малко, за да може градинарят да подготви място за презасаждане.

Не забравяйте да добавите малко земя от гората към дупката. Потопете растението в дупката точно заедно с буца от саксията. Поръсете пръст върху корените, полийте и уплътнете почвата. След засаждането поливайте дървото по малко всеки ден. Това ще помогне на кореновата система да се адаптира по-бързо. Когато дървото пусне корени, често поливане вече не е необходимо.

Ако следвате и се грижите правилно за коледното дърво, след десет години ще украсите коледно дърво в двора за Нова година, отгледано със собствените си ръце от обикновен конус.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.