Най-ефективните възможности за обработка на домати от късна болест: рецепти и рецензии

Фитофтора е често срещано заболяване при доматите, което причинява значителни щети на културата или напълно я унищожава. Интегрираният подход ще помогне да се избегне такъв проблем, предполагащ превантивни мерки и навременно третиране на растението с подходящи средства (народни или химически).

Как се проявява късната болест и колко е опасна

Phytophthora може да се тълкува като гниене, което се разпространява първо до листата, след това до плодовете на доматите. Болестта се проявява с появата на бял цвят на обратната страна на листните плочи. След няколко дни по леторастите се появяват тъмни петна, които бързо се разпространяват по плодовете. Ако не вземете спешни мерки, доматите се деформират и започват да гният, а храстът умира.

Признаци на фитофтора

При късна болест листата и плодовете почерняват

Патогенните спори се активират, което води до късна болест, при мокро и хладно време, особено при рязък спад на температурата през нощта.

Следователно поливането на растенията трябва да бъде умерено и за предпочитане сутрин. Налейте вода под корена, така че капки да не падат върху листата. В противен случай излишната влага в почвата и върху листата заедно дава тласък за развитието на късна болест. Август се счита за най-опасния период за домати, тъй като нощите стават по-хладни и влажността се повишава.

Представителите на оранжериите са по-малко податливи на късна болест от тези, които растат на открито. Това се дължи на способността за регулиране на условията на температура и влажност чрез вентилация, което предотвратява образуването на конденз по стените. Но ако гъбичките са проникнали в оранжерията, обработката на домати от късна болест трябва да бъде бърза, тъй като развитието на процесите е по-бързо, отколкото на улицата.

Химически средства за контрол

За лечение на насаждения от домати от късна болест се използват препарати, съдържащи мед... Растението се обработва веднага след появата на първите признаци на болестта (за предпочитане през следващите три дни). Първата стъпка е да откъснете засегнатите листа.

Ефективни фунгициди:

 • Фитоспоринът е естествено лекарство, което съдържа полезни бактерии и е вредно за болестотворните гъбички. В допълнение, той насърчава най-бързата регенерация на увредените тъкани и подобрява растежа на растенията. За да приготвите разтвора, ще ви трябват 200 g прах и 400-500 ml топла вода. Пръскат се с храсти 1 път на 7-10 дни. Повече за действието на лекарството.
  Фитоспорин

  Фитоспоринът се използва за лечение на храсти от домати

 • Fundazole е системно лекарство, което, когато попадне в растението, има дезинфектант. Въвежда се чрез поливане или пръскане на домати през вегетационния период (последното третиране се извършва 10 дни преди прибиране на реколтата). Разредете 1 g фон дьо тен в 1 литър вода.
  Фундазол

  За поливане или пръскане на домати направете разтвор

 • Quadris е ефективно средство за защита на ранен етап от развитието на късна болест. Лекарството не е опасно за хората. Използва се три пъти през лятото (последният път - 5-6 дни преди изваждането на доматите от храста).
  Квадрис

  Ефективно средство за лечение на късна болест на ранен етап

 • Хорусът е лекарство със защитни и лечебни свойства. Той е ефективен при температури до +25 ᵒС и ефектът продължава 36 часа. Поради това те се третират с насаждения в началото на пролетта.
  Наркотик на хорус

  Хорът е ефективен при температури не по-високи от 25 ° C

 • Ридомил е двукомпонентен системен състав. Приготвя се разтвор срещу фитофтора: 10–12 g вещество на 4 литра вода. Първото пръскане на храстите се извършва преди началото на болестта, второто - след 10-12 дни, третото - 2 седмици след прибирането на плодовете.
  Ридомил Злато

  Разтвор на ридомил помага срещу късна болест

 • Previkur е продуктивен фунгицид, който не само лекува, но и стимулира растежа на доматите и укрепва имунитета им. Разтворете 1,5 g Previcur в 1 L вода. Растението се обработва в сухо и топло време, като се използва корен или листен метод. Компонентите на лекарството се активират след 4 часа и продължават 3 седмици. Повече за приложенията.
  Превикур

  Съвременен системен фунгицид срещу късна болест

Бордо течност

Бордо течност

Бордо течност може да се купи в готов вид или да се направи сам

Друг инструмент, който помага да се отървете от късната болест е течността от Бордо. Изготвя се лекарство на базата на меден сулфат. Състав на компонента:

 • витриол - 0,3 кг;
 • вар - 0,4 кг;
 • вода - 10 литра.

Последователност на готвене:

 1. Медният сулфат се излива в пластмасови съдове и се добавя малко топла вода, за да се разтворят кристалите. След това добавете 5 литра вода.
 2. Лаймът се поставя в друга кофа и се разрежда с пет литра вода. След смесването излиза бяла течност, подобна на млякото.
 3. Свържете две каша. Само е необходимо да се излее витриол във вар, а не обратно.

След смесване продуктът трябва да се влива поне три часа. След това листата от домати се напръскват.

Меден оксихлорид

Алтернатива на течността от Бордо ще бъде меден оксихлорид. Разтворът се приготвя чрез разреждане на лекарството във вода (40–45 g на 10 l).

НАЧАЛО

Разтвор за обработка на домати се прави чрез смесване на праха с вода

Растенията се обработват в няколко прохода:

 1. Когато се появят първите признаци на заболяването.
 2. След 10 дни.
 3. 20 дни преди бране на домати.

Много други фунгициди се произвеждат на базата на меден оксихлорид:

 • Cupritox;
 • Золтосан;
 • Blitox.

Оптималната консумация на някой от предложените средства е 1 литър готов разтвор на 10 кв. м. засадена площ.

Меден сулфат

Меден сулфат

Медният сулфат също се продава под името меден сулфат

Нарича се още меден сулфат. Това е неорганично вещество под формата на сини кристали. Почвата се третира с разтвор на всеки 5 години, което спомага за унищожаването на спорите на фитофтора. Доматените храсти се пръскат в началото на юли. За целта добавете 2-3 г сини кристали към десетлитрова кофа с вода. Повторете процедурата преди и по време на плододаването.

Други лекарства за фитофтора

Някои фармацевтични препарати също могат да спасят растението от фитофтора:

 • фурацилин (10 таблетки се разтварят в 5 литра топла вода);
 • трихопол (10 таблетки на 10 литра вода);
 • борна киселина (10 g на 10 l вода);
 • аспирин (2 таблетки на 7 литра вода).

Получените разтвори могат да се напояват с доматена зеленина до началото на узряването на плодовете.

Народни средства за защита

Като допълнение към основните възможности за лечение се използват народни средства. Използват се и за домати, отглеждащи се в оранжерийни условия. Това се дължи на бързото засяване на плодовете, така че е опасно за хората да ги обработват с химия.

Йод

Йоден разтвор спасява доматите от фитофтора, която току-що е започнала да се развива и все още не е причинила значителна вреда на плодовете. За първи път насажденията се обработват в средата на юни, отново - седмица по-късно. Окончателната процедура пада през юли. Пръскането е необходимо при тихо и сухо време, за предпочитане след залез слънце.

Йод

Няколко капки йод се добавят към водата и доматите се напръскват

Пригответе лекарство от 10 литра вода и 5 мл йод. Консумацията му за 1 храст е 1 литър.

В случай на недостиг на йод, плодовете бавно се връзват, стъблата са силно опънати и листата избледняват.

Мая

Храненето с дрожди убива патогенните гъбички в растението и почвата. Освен това стимулира растежа на зелената маса и повишава устойчивостта на разсад към външни негативни фактори.

Мая

За приготвянето на лекарството е подходяща суха и прясна мая.

За да приготвите разтвора, вземете:

 • суха мая - 15 г;
 • пилешки тор - 500 мл;
 • пепел - 500 г;
 • гранулирана захар - 5-7 g

Всички съставки се смесват и се разреждат с вода (10 L). Получената смес се полива с домати в корена 1 път на 10 дни. Профилактиката започва 7–10 дни след засаждането на разсад на открито.

Настойка от чесън или лук

Когато доматите са засегнати от късна болест, първото нещо, което трябва да направите, е да дезинфекцирате почвата и растенията. Това ще помогне на чесъна (лука), който съдържа фитонциди, които могат да унищожат вредните спори. Поливането на културата с инфузия на чесън или лук насища почвата с полезни компоненти.

Инфузия на лук

Запарката се приготвя от лукова обвивка

Рецепта за инфузия:

 1. Лукът или чесънът, заедно с люспите, в количество от 400 г, се заливат с вряща вода (2 л).
 2. Те чакат около два дни, докато кашата се влее.
 3. Течността се разрежда с чиста вода в съотношение 1: 4.

Доматите се хранят веднага след засаждането и по време на цъфтежа. Процедурата се извършва вечер чрез поливане на корени, а за профилактика листата се напръскват.

Млечен серум

Млечен серум

Суроватката съдържа млечнокисели бактерии, които унищожават спорите на фитофтора

Млечната суроватка се състои от млечнокисели бактерии, които оказват неблагоприятно влияние върху гъбичките фитофтора. След обработката на листовите плочи върху тях се образува защитен слой. Единственият недостатък на този метод е краткосрочният ефект. След първия дъжд или поливане, растителната защита се отмива.

За външно третиране растенията се смесват с литър млечнокисел продукт с вода (9-10 литра). Пръскането се извършва в края на май или началото на юни.

Меден проводник

Срещу късната болест методът с медна тел се е доказал добре. Предварително се загрява или полира с шкурка. След това се нарязва на парчета с дължина 4-5 см, които се забиват в стъблата на зрели доматени храсти. Пункцията се прави в основата, на разстояние 10 см от земята.

Меден проводник

Тел стрък домати

Поради окислителните процеси, протичащи в метала, растението произвежда засилено производство на хлорофил и увеличава кислородния обмен. В резултат на това растението има повишен имунитет.

Пепел

Пепел

От пепелта се приготвя разтвор и доматите се изсипват

За разтвор на пепел ще трябва да излеете пепел в десетлитрова кофа (до половината от обема) и да добавите вода до ръба. Настоявайте за лекарството 3-4 дни и разбъркайте в течен сапун (20-30 ml). Полученият продукт се полива с доматени храсти три пъти през вегетационния период: след засаждане на разсад в земята, малко преди цъфтежа и след появата на яйчниците.

Газирани напитки

Газирани напитки

Обикновената сода бикарбон ефективно се бори с късната болест

Содата бикарбонат силно противодейства на късната болест. Смесва се с вода в концентрация 3-4 с.л. л. 10 литра. С подобен инструмент можете не само да защитите засаждането от болести, но и да стимулирате засаждането на плодовете. След лечение със сода, доматите растат по-сочни и захарни на вкус.

Отзиви

Повече от една година реколтата ми от домати страдаше от късна болест. Независимо какви мерки взех, нищо не помогна, докато не послушах съвета на съседа си. Тя каза да купи Furacilin в аптеката. Прочетох рецептата за решение в интернет. Трябва да вземете 10 таблетки и да ги разтворите в 10 литра вода. Удобно е, че разтворът се съхранява дълго време, ако е на тъмно място. Резултатът не закъсня. По този начин успях да се отърва от късната болест завинаги.

Екатерина, Оренбург

https://agrognom.ru/vegetables/tomatoes/obrabotka-tomatov-ot-fitoftory-furatsilinom.html#i-2

Да се ​​отървем от фитофтора не е толкова лесно. Донесох го на сайта си заедно със закупените разсад. Сега тя започна да отглежда сама разсад. И засегнатите домати трябваше да бъдат изкоренени и изгорени. На мястото на растежа им внесох прясна почва и изсипах доста дебел слой. По този начин беше възможно да се потисне активността на гъбичките.

Милена

http://indasad.ru/forum/62-ogorod/5914-pomidory-kak-borotsya-s-fitoftoroj?start=%1$d

Едно лято, постоянно горещо време на улицата. За профилактика лекувах домати с течност от Бордо и фунгицида Tomato. Всичко беше в ред, докато започнаха обилните дъждове. Вече излятите плодове започнаха да се покриват с кафяви петна, което показваше развитието на късна болест. В такава ситуация обработката с нещо вече няма смисъл, тъй като по-голямата част от реколтата е загубена.

Игор

http://indasad.ru/forum/62-ogorod/5914-pomidory-kak-borotsya-s-fitoftoroj?start=10

За да се предотврати развитието на фитофтора върху доматите, превенцията трябва да се извършва своевременно и в бъдеще да се спазват определени правила за отглеждане на култури. Така че, не забравяйте да спазвате сеитбообръщението и не засаждайте домати след каквито и да е пасищни култури, особено картофи. И те също се придържат към други условия на селскостопанската технология: те умерено поливат, разреждат и връзват храстите, правят калиево-фосфорни торове. При най-малките признаци на заболяването те се третират с фунгициди или народни средства. И можете да ги комбинирате, което ще даде по-голям ефект.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.