Йоща - какво е това и снимка на култура на горски плодове

Почти всеки домакински парцел има храсти с различни плодове. Най-често градинарите отглеждат касис, червено грозде и малини. Съвременните животновъди са успели да отглеждат други видове плодове, като кръстосват познатите на всички ягодови култури. Така се появяват все повече и повече нови хибриди, притежаващи особени вкусови качества. Много от тях са устойчиви на болести и вредители.


Със сигурност много от нас са чували за такова зрънце като йошта, но не всеки знае за неговите характеристики и как да го отглежда. Ще бъде интересно да научите за него за много начинаещи градинари.

Какво е йоща? Снимка на плодове

Всички плодове са добри по свой начин, те имат свой вкус и аромат. Касисът е високо ценен заради вкуса и лечебните си свойства. Единственият му недостатък е лошата устойчивост на болести и вредители. За тази цел животновъдите са разработили нов хибрид, кръстосано касис и цариградско грозде... Резултатът е необичайно зрънце, наречено йошта. Това зрънце е взело най-добрите качества от цариградско грозде и касис, но не може да се нарече идеално във всички отношения.

През годините имаше опити за създаване на този хибрид, но резултатите бяха неуспешни. Йоща храстът не дава плодове, растението е стерилно. Едва с появата на новите технологии учените успяват да постигнат успех през 70-те години. Те се опитаха да отглеждат хибрид в различни страни, така че плодовете на плодните храсти се различаваха по външен вид и вкус.

В допълнение към приятния си вкус, растението има също толкова приятен външен вид, за което много градинари започнаха да го използват като елемент на ландшафтния дизайн. Листата на многогодишен храст са много привлекателни. Те големи и деликатни, а клоните нямат тръни, за разлика от цариградското грозде. Възрастен храст може да достигне височина от 2 метра или повече. Той има 15-20 големи клона на различна възраст. Кореновата система влиза в почвата на около 30-40 см под повърхността на почвата.

През пролетта храстът е покрит със златни цветя, които много бързо се превръщат в зелени плодове. Берито има вкус на цариградско грозде и касис едновременно - сладко-кисел. Както можете да видите на снимката, размерът на плодовете е голям, почти колкото череша. Те са черни на цвят с лилав оттенък.

Отглеждане на Йоща

Как се отглежда ЙощаПравилното засаждане и грижи ще осигурят добив на йошта в бъдеще. Това зрънце се вкоренява много добре на леки глинести плодородни почви. Храстите са най-добре засадени на слънчеви места без силен вятър. Препоръчително е да засадите йошти храсти наблизо, тогава добивите ще бъдат по-високи. Ямата за кацане трябва да бъде приблизително 50x50x50 cm.

Грижата за Йоща е проста, може да се отглежда дори от неопитни градинари. Растението се нуждае от редовно и често поливане. В горещите слънчеви дни трябва да се полива обилно. Той реагира добре на храненето, поради което 2-3 пъти годишно е необходимо да се прилагат минерални торове под храстите на йошта. Много е добре през пролетта да излеете няколко чаши дървесна пепел под всеки храст.

Храстите не се нуждаят от традиционна резитба. Сухите и повредени клони трябва да се отстраняват при необходимост. Растението практически не се разболява, йошта не се страхува от вредители и е устойчива на болести.Поради факта, че непретенциозното растение йошту често се засажда вместо жив плет, Бушовете растат бързо и без проблеми, а също така дават вкусни и здравословни плодове. Йоща се счита за млада култура, така че все още не са разработени други сортове.

Засаждане и напускане

Йоща БериЙоща обикновено се засажда в края на пролетта или началото на есента. За да се получи добра реколта, храстите трябва да бъдат засадени на определено разстояние на около 2 метра разстояние... Те ще растат с течение на времето, така че трябва да има достатъчно място, за да могат храстите да се развиват нормално. Ако използвате йошта като жив плет, тогава можете да засаждате храсти на интервали от половин метър.

Преди да започнете засаждането, трябва да подготвите мястото. Той трябва да бъде изкопан и оплоден с компоненти с високо съдържание на калий. Йоща реагира добре на калиеви торове. Мястото трябва да е добре осветено с рохкава почва. Грижите за реколтата са същите като за касис. Разликите между тях са както следва:

  • yoshta се нуждае от голяма площ за кацане:
  • изисква повече различни торове;
  • препоръчително е да се мулчира почвата под храстите.

Мулчът допринася за добра хранителна и водна среда в почвата. Също така има положителен ефект върху борбата с плевелите. С мулч не е необходимо често да се разхлабва почвата, където растат храстите. Повечето производители на компост използват:

  • хумус,
  • приготвен компост от вашия сайт;
  • малки тревисти растения;
  • малки издънки и доведени деца от грозде.

Най-вече йоща се нуждае от хранене през първите три години - поне 6 кг. След това е желателно да се удвои количеството минерални торове.

Хибридът може да се възпроизвежда по два начина:

  • семена;
  • резници.

Първият метод е доста сложен, тъй като е необходимо да изберете семена и да ги стратифицирате в рамките на 200 дни. Температурата на съхранение трябва да бъде +5относноВ. След това пулпът се събира и през есенния сезон семената могат да бъдат засадени на мястото.

Размножаване чрез резници Е най-често срещаният метод за разплод за повечето градинари. Те отдавна го използват успешно за размножаването на много ягодоплодни култури.

Големият състав на витамини и други полезни вещества в йошта помага за укрепване на имунната система. Тези плодове съдържат дори повече витамини, отколкото цариградско грозде или касис. Те са чудесни за прясна консумация и за прибиране на реколтата през зимата. Йоща се използва и за приготвяне на вкусно сладко, вино, тъй като плодовете са с индийско орехче, а виното е много ароматно.

Такава ягодова реколта може да се отглежда на всеки личен парцел, защото е непретенциозна в грижите. Полезен и красив храст може да се използва за две цели наведнъж - за получаване на реколта от горски плодове и ландшафтен дизайн.

Йоща е ягодова култура.
Полезни свойства на йощаХибрид от касис и цариградско грозде.Как да отглеждате йошта в градинатаКултура с високо витаминни зрънцаКак се използват плодовете йоштаКакво е йощаХибрид от касис и цариградско грозде.Култура с високо съдържание на витаминиКакви са полезните свойства на йоштаКакво е йощаЙоща култура зрънцеКакво се вари от йощаЙоща сладкоКак и къде расте йощаСъбиране на йощаПолезна ли е йошта бери?Отглеждане на йоща храст

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.