Отглеждане на сортове градински боровинки за Московска област

Градинска боровинкаСтартирането на собствен бизнес може да бъде добър допълнителен доход за всеки човек, но в коя индустрия има най-малко конкуренти и какво е най-доброто нещо да направите? Отглеждането на боровинки е чудесно решение за разрастване на вашия бизнес с минимални инвестиции. Боровинките са едни от най-скъпите плодове, които се купуват в големи количества от сладкарските и фармацевтичните компании. Изненадващо, дори и при постоянния растеж на производството на това зрънце, търсенето на пазара все още остава незадоволено.


Боровинките могат да се използват не само за превозно средство за бизнес сгради. Хората го отглеждат само за себе си като хранителен продукт или препарат от традиционната медицина.

Характеристики на боровинките

Боровинките имат някои характеристики, които ги правят толкова редки на пазара. Можете да отглеждате това растение само на кисели почви, които имат реакция на рН 3,5 - 5,0. Освен това кореновата система може да бъде с дължина повече от 30 см.

Такива характеристики водят до факта, че е доста трудно да отглеждате плодове на собствена почва, дори ако откриете определен вид почва в блатиста или горска зона. Основната причина за смъртта на боровинките, когато се засаждат на обикновена почва, е липсата на сапрофитна гъба, която е основният компонент на храненето на зрънцето. Ако прехвърлите почвата от гора или блатиста местност, тогава, когато почвата падне, всички гъби остават на родното си място. В резултат на това можете да получите разочарование само от засаждането на боровинки на неподготвено място, където няма сапрофитни гъби.

Изход от тази ситуация може да се намери чрез закупуване на специални сортове плодове, които могат да поникнат в градинските парцели. Специални сортове боровинки се получават чрез модерно развъждане в разсадници. Отглеждането в такива помещения помага да се получи двугодишни разсад с отлично качество и адаптирани да растат в градинска почва. Важно е да се отбележи, че разсадът се продава директно с бучка пръст върху кореновата система, така че растението да се вкоренява по-бързо на ново място.

Сортове и характеристики на боровинките

Когато избирате сортове боровинки за отглеждане в градината, първо трябва да се вземат предвид климатичните условия. Много видове просто не могат да се вкоренят в северните райони, а някои късно узряващи сортове не се вкореняват дори в региона на Москва. Като цяло има около 20 сорта боровинки, които са подходящи за отглеждане в градински парцели, но не всички от тях са подходящи за климата в Московския регион. Сред подходящите екземпляри, свързани с ранни и средно-сезонни сортове, можем да различим като:

 • Сортове и сортове боровинкиблукроп;
 • Син лъч;
 • синьо синьо;
 • спартански;
 • херцог;
 • дарроу;
 • ранкоки.

Сорт Bluecrop

Един от сортовете сортове боровинки е Bluecrop, който е вид в средата на сезона.Този вид зрънце е едно от най-ценните днес поради стандартните си характеристики за това растение. Храстът има височина, когато е напълно узрял не повече от 1,9 m, всички издънки са насочени нагоре, а формата обикновено придобива свободен външен вид без подрязване.

Плодовете могат да достигнат размер около 16 мм, имат сплескана форма, но основната характеристика е ярък и богат вкус. Освен това плодовете са доста лесни за бране поради факта, че всички плодове се събират в четка. Този сорт е много устойчив на променлив климат, който доста често се проявява в района на Москва.

Спартански сорт

Характеристиките на сорта Spartan са в структурата на храста, който има права форма. Плодовете са с предимно кръгла форма с размер не по-голям от 20 mm. Плодовете са приятни на вкус и имат силен аромат. Добивът от един храст може да достигне 6 кг, но на преовлажнени почви броят на плодовете значително намалява.

Сорт Blue Ray

Blue Ray храсти имат мощна и права форма... Плодовете надвишават 20 мм. Плодовете от този сорт са известни със своя послевкус и силен аромат, който е особено популярен в сладкарската индустрия. Този тип храсти са най-устойчиви на студен климат и следователно са отлични за отглеждане в района на Москва.

Особености на отглеждането на боровинки

Дори за отглеждане на градински боровинки, трябва да подготвите сайта. Всички препоръки се диктуват главно от нуждите на това растение. Проблемът е, че дори познавайки всички основни характеристики на отглеждането, е доста трудно да се направи това на малък парцел. Освен това също така ще е необходимо да се подготви специален субстрат, който ще бъде основата за обикновена градинска или зеленчукова почва и ще се превърне в основния хранителен елемент за храсти.

Основи на избора на седалки

Основното нещо при отглеждането на боровинки е да се разбере още в самото начало, че растението е непретенциозно по отношение на свойствата си, но това правило не важи за избора на почва. Изборът на подходящо място е най-важното правило, което в крайна сметка ще определи крайния резултат.

 1. Как да отглеждаме боровинкиКогато избирате почва, трябва да обърнете внимание на нейната киселинност, която трябва да бъде рН 3,5 - 5,0. Растението е в състояние да процъфтява нормално при рН 5,5. По-високите стойности на киселинността в почвата ще доведат до бавен растеж на боровинките и по-нататъшната им смърт.
 2. Кореновата система на храстите с боровинки е разположена на повърхността на почвата, поради което почвата задължително трябва да има добра пропускливост на въздуха и влагата. Киселите торфени почви, някои видове пясък, както и песъчливи глинести и почви от борови гори имат най-добра пропускливост. Суглинките и глинестите почви са твърде гъсти за благоприятен растеж на корените. В такава среда разсадът на боровинки просто ще умре.
 3. За висококачествено узряване на плодове и благоприятен растеж на храста се нуждаете от достатъчно количество слънчева светлина.
 4. При избора на място за засаждане е необходимо да се вземе предвид височината на храстите, която може да достигне 2 м, което означава, че по време на мразовити ветрове растението ще умре или ще получи значителни щети. Мястото се избира на безветрен район или трябва да се изгради вид защитна ограда.
 5. Влажната почва е едно от основните изисквания за висококачествен растеж на храсти. Боровинките растат в блата, така че са свикнали с много влага. Поливането трябва да се извършва поне 2 пъти на ден, но кореновата система не обича стагнацията на течности. Ето защо е важно да се намери почва с висока влагопропускливост.

Засаждане на боровинки храсти

Засаждането на боровинки има много характеристики. Забранено е използването на методи, подходящи за засаждане на други видове овощни растения или плодове. В този случай просто изкопаването на дупка, засаждането на растение и покриването му със земя няма да работи. За боровинки трябва предварително да подготвите киселата почваи също така следвайте препоръките за създаване на специални условия.

Ако почвата има киселинен състав и висока влагопропускливост, тогава можете да започнете да засаждате. За райони, където подземните води се срещат на дълбочина 60–80 cm, подходящ е видът на засаждане, което е свързано със създаването на специални кладенци или траншеи.

Подготвените траншеи се пълнят с кисела почва и едва след това се засаждат боровинки, но този метод не е подходящ в случаите, когато почвата има глинеста структура. Работата е там, че водата в глинеста почва просто ще се задържи дълго време, което означава, че кореновата система няма да може да пусне корени при такива условия. В този случай е подходящ методът на засаждане, където трябва да създадете високи хребети или лехи.

При засаждането на боровинки е важно да се обърне внимание на разстоянието между растенията. Между храстите обикновено оставете разстояние от 1 м, а между редовете 1,5 м. Такива параметри са избрани в съответствие с формата на самите храсти, които могат да нараснат до големи размери, а клоните обикновено лежат на повърхността на почвата.

Засаждане на боровинки в специални кладенци

Грижа за боровинкиПодготовката на кладенец започва с изкопаване на дупка или изкоп, който трябва да има дълбочина не повече от 40 см и ширина от 0,6 до 1,5 м. Ширината се избира в зависимост от структурата на почвата.

 1. За песъчливи глинести или други почви с висока пропускливост е подходяща ширина на изкопа от 0,6–0,8 m.
 2. За тежки глинести и други почви с подобна структура, ширината трябва да бъде 1,2–1,5 m.

В подготвени ями заспивайте предварително подготвен субстрат... Тук може да са подходящи тор сфагнум, малко речен пясък, иглолистни стърготини или игли. В някои случаи в изкопа се добавят дори иглолистен хумус, шишарки, преходен торф или смлян мъх от сфагнум. Важно е да запомните, че е забранено да се добавят торове, обичайни за отглеждане на други растения в почвата. Компостът, пепелта и оборският тор влияят негативно на кореновата система на боровинките.

Следващата стъпка е да накиснете кореновата система заедно с буца. Разсадът се оставя във вода за 30 минути и след това започва да се засажда в дупки. След погребване на разсада, почвата около стъблото се уплътнява и отново се полива.

Засаждане на боровинки върху гребен

За да създадете хребет, трябва да изкопаете почва с дълбочина 10 см и да я използвате, за да направите импровизиран изкоп на повърхността на почвата. В средата на изкопа добавете специален субстраткакто в случая на засаждане на боровинки в кладенци. Фиданките се засаждат на самия връх на билото.

Грижи и реколта

Благоприятният растеж на боровинките е свързан с правилната грижа и доброто и навременно поливане. Особено важно е да се наблюдава поливането през периода, когато започва образуването на пъпки и плододаването. Най-горният слой на почвата, който достига 20 см, винаги трябва да е влажен, въпреки че самите боровинки не се нуждаят от толкова влага, колкото цвеклото или морковите.

За добро проникване на влага в почвата, първо трябва да го мулчирате със сено или игли. Този метод ще помогне не само за задържане на достатъчно количество влага, но и намалете температурата по време на сухи периоди... Храненето на боровинките се извършва с помощта на минерални или органични торове под формата на иглолистен хумус, игли и дървени стърготини. Използването на оборски тор или компост е строго забранено.

Боровинките узряват за 2-3 месеца. Трябва да събирате плодовете, докато узреят, докато плодовете могат да бъдат на храстите не повече от 10 дни и след това те просто падат. Беритбата се извършва 3-6 пъти на сезон, в зависимост от сорта на растението.

Борба с болестта

Дори най-добрите и устойчиви сортове боровинки са податливи на болести. Храстите могат да бъдат засегнати от гъбични, бактериални и дори вирусни заболявания. Най-честите заболявания са:

 • Боровинкисиво гниене;
 • увяхване на фомопсис;
 • рак на стъблото;
 • късна болест;
 • монилиално изгаряне.

За борба с болестите обикновено използват фунгициди... Препоръчва се пръскането с лекарства да започне веднага след пролетната резитба, за да се предотврати образуването на болести.

Няма смисъл да се третират храсти от вредители. Само някои видове насекоми могат да ядат боровинки, които лесно могат да се събират на ръка, без да се използват химикали.

Подрязване на храсти през пролетта

Място за засаждане на боровинков храстПървото подрязване на боровинки се извършва само когато растението ще достигне 2-4 годишна възраст... Първата резитба се извършва, за да се образува здрав скелет на храста, така че всички клони, които имат плодни пъпки, трябва да бъдат премахнати.

Втората резитба се случва, когато растението е на 5-6 години. По това време се отрязват стари и болни клони, както и клони, които лежат на земята.

Най-добре е да започнете резитбата в началото на пролетта, когато първите пъпки все още не са се появили на храстите. През есента резитбата се изисква с редки изключенияако върху храстите се появи голям брой сухи клони след летния период.

Заключение

Най-добрите сортове боровинки за региона на Москва могат да бъдат намерени в почти всеки опитен животновъд, но това все още няма да е достатъчно. Само правилното засаждане, избор на място, грижа за храсти ще допринесат за благоприятния растеж на растението. За да се получат висококачествени ягодоплодни плодове, е наложително да се използват всички правила и препоръки.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.