Кишмиш грозде Юпитер: американски сорт, който не се страхува от руските зими

На градинските парцели все повече се срещат стафиди. За много любители на слънчевите плодове пълното или почти абсолютно отсъствие на семена в плодовете е огромно предимство пред трапезното грозде. Освен това постоянно се появяват нови сортове стафиди, които могат да се отглеждат в региони със студена зима. И въпреки че речниците тълкуват думата, заимствана от персийския „кишмиш“, като „малко сладко грозде без грозде и стафиди от него“, искам да споря с тях. Сортовете на съвременното отглеждане дават доста големи плодове без семена, от които наистина се получават отлични стафиди. Пример за това може да бъде сортът Юпитер.

Американец, който не се страхува от руските зими

Кишмиш Юпитер

Той е изваден през 1998 г. в САЩ в университета в Арканзас

Кишмишното грозде е известно отдавна. Те се появяват в Централна Азия в резултат на естествена мутация. Това качество беше подсилено от хора в нови сортове. Гроздовите стафиди Юпитер е един от тях. Той се появи сравнително наскоро. Той е изваден през 1998 г. в САЩ в университета в Арканзас. Аборигенът на американския континент Vitis labrusca, който е предал специфичния си вкус и аромат на наследника, и Vitis vinifera са участвали в създаването му.

Средно големи, не замръзващи при силни студове, гроздови храсти Юпитер дават плодове узряване много рано.

Цветовете на гроздето Юпитер са двуполови, така че се опрашва перфектно и може да бъде отличен опрашител за други сортове. Въпреки значителния брой съцветия, образувани върху издънките, с подходящи грижи не се изисква нормиране, храстът се справя с товара.

Средните му, а понякога и доста големи клъстери имат формата на цилиндър с крило, сближаващо се до конус. Те са толкова хлабави, че плодовете не се напукват, когато узреят.

Плодовете на Юпитер с овална форма са достатъчно големи. Когато узреят, те първо придобиват розов или червен цвят и в крайна сметка стават тъмносини. Те са сладки, имат аромат на индийско орехче, получено от лабруска, допълнено от нотки на касис и ягода. Кожицата на плодовете е плътна, така че осите не ги увреждат.

Реколтата на Юпитер е стабилна и добре транспортирана. Гроздовете могат да се съхраняват дълго време, но трябва да бъдат отстранени от лозите навреме, в противен случай презрелите плодове бързо ще се разпаднат.

Сортът грозде Юпитер е устойчив не само на зимни студове, но и толерира пролетни студове без проблеми. Може да се отглежда в неприютна култура в много населени места.

Рекламира се, че сортът има умерена устойчивост на гъбични заболявания в гроздето, но лозарите казват, че в много случаи изобщо не е необходимо да се третира с фунгициди.

Сортове Кишмиш Юпитер - видео

Характеристики на сорта - таблица

Условия за узряванеот 105 до 125 дни в зависимост от мястото на отглеждане
Началото на плододаването на разсадаII-III година от момента на засаждане
Броят на плодоносните издънки80%
Зреещи лозя96% от дължината на издънките
Брой съцветия на издънкатаот 2 до 5
Средно тегло на купчинатаот 200 до 500 грама
Средно тегло на зрънце4 до 7 грама
Клас без семенаI, много рядко II, когато семена от зародиши се намират в плодовете
Съдържание на захардо 20-22%
Количеството киселина в литър сок4-7 грама
Реколта от хектар20-26 тона
Производителност на възрастен храст30-50 кг
Устойчивост на замръзване-27 ° С, според някои доклади - до -30 ° С

Юпитер е лесен за отглеждане

Лоза Кишмиш Юпитер

Засаждането на грозде Юпитер не се различава от засаждането на други сортове

Засаждането на грозде Юпитер не се различава от засаждането на други сортове. Можете да използвате разсад или отгледани слоеве от плоден храст. Предварително, поне две седмици преди засаждането на растението, се приготвя яма за засаждане. Тъй като Юпитер има средна сила на растеж, при засаждането на няколко храста разстоянието между тях е от два до четири метра. Ако гроздето е засадено близо до сграда, разстоянието до основата трябва да бъде най-малко 0,7 метра.

Ямата за засаждане трябва да бъде под формата на куб със страна 0,8-1 метър. Ямата се препоръчва да се запълва на слоеве:

 • трошен камък - 5–10 cm;
 • плодородна почва - около 10 см;
 • хумус - 2-3 кофи;
 • плодородна почва - 10 см.

Последните три слоя се смесват старателно и ямата се запълва до върха с плодородна почва.

След като почвата се утаи добре, в ямата се монтира опорен кол, засажда се грозде, почвата се уплътнява и растението се полива обилно, земята се мулчира с органични вещества - торф, дървени стърготини, слама, окосена трева или други материали . Важно е да се полива обилно през следващите три дни след засаждането, след което растението се полива умерено.

Някои характеристики на отглеждането на грозде Юпитер са както следва:

 1. Преди цъфтежа и по време на образуването на плодове, растението трябва да се полива. При горещо време почвата не може да изсъхне. Юпитер обикновено обича обилно поливане.
 2. Земята под гроздето трябва да се мулчира със слой от най-малко 3 см с изгнили дървени стърготини, мъх или хумус.
 3. Младите храсти на Юпитер, въпреки мразоустойчивостта на сорта, изискват подслон за зимата. Зрелите лози не се нуждаят от такава защита.
 4. При задължителната есенна резитба на грозде се оставят 6–8 очи на всеки издънка. Това гарантира реколта, дори ако някои от пъпките измръзнат.
 5. Юпитер се храни редовно. Органичните торове се внасят на всеки три години, неорганичните торове се внасят три пъти на сезон в съответствие с инструкциите за тяхното използване. *
 6. Въпреки добрата устойчивост на Юпитер към болести и вредители, той се пръска три пъти през сезона с налични фунгициди и инсектициди в съответствие с инструкциите за тяхното използване.

* Процедурата за внасяне на неорганични торове е следната:

 • преди почистване на пъпките - вещества, съдържащи максимално количество азот за стимулиране на растежа на растенията;
 • по време на периода на цъфтеж - препарати, съдържащи не само азот, но и фосфор (нитрофоска и други);
 • след прибиране на реколтата - торове с високо съдържание на калий, които ще ускорят узряването на дървесината и ще подобрят готовността на гроздето за зимния студ.

За сравнение с Юпитер, нека вземем най-популярните разновидности на неговите събратя. Най-добре е да сравните предимствата и недостатъците на различните сортове стафиди, обобщавайки основните им характеристики в таблица *.

Kishmish състезание - маса

Име на сортаЮпитерЛъчиста *Kishmish No. 342 (унгарски)СофияВелес
Силата на растежасреден размеренергичененергичененергичененергичен
Условия за узряване105–125125–130110–115110–120100–105
Броят на плодоносните издънки80%50–70%70–80%
Средно тегло на купчината200-500 g400 гр300-500 g400-600 g500-900 g
Средно тегло на зрънце4-7 g2,5-4 g2-3,5 g5-7 g4,5-5 g
Клас без семенаI, много рядко IIIII-IVIIII-II ***III -IV
Съдържание на захар20–22%20,2%19–21%
Количеството киселина в литър сок4-7 g6,7 g6-8 g
Реколта от хектар20-25 тона12,6 тона
Реколта от храсти30-50 кг20-25 кг10-15 кг
Устойчивост на замръзване-27-30 ° С-18 ° С-24-26 ° С-21 ° С-21 ° С
Транспортируемостдобредобредобре
Устойчивост на заболяванияна ниво сложни устойчиви сортовепод стандарт2,5-3 точки3,5-4 точкисредно (3,5 точки)

* За домашния сорт Kishmish Radiant, включен в държавния регистър, данните са дадени от там, за други сортове и форми - според информация в Интернет. Ако колоната не е попълнена, съответната информация не е намерена.

** Изискване за спазване на земеделските техники и опита на производителя.

*** Големите плодове съдържат 1-2 семена.

От събраните данни можем да заключим, че не е било възможно да се идентифицира единственият лидер сред кишмишите. В същото време трябва да се отбележи, че информацията, циркулираща в мрежата, често има донякъде рекламен характер с надценяване на някои параметри от определен вид (форма), за които няма официална информация.

Може да се подчертае, че сортът Юпитер, който разглеждаме, има редица предимства пред своите събратя:

 • само Велес е малко по-нисък от ранната зрялост;
 • само София може да се сравни с него по размер на плодове;
 • в класа на безсеменност, съдържание на захар в плодовете и по-малко киселина в тях, добив и устойчивост на замръзване, Юпитер превъзхожда популярните сортове стафиди.

Недостатъците на стафидите Юпитер включват:

 • неговата средна устойчивост на болести, следователно, необходимостта от превантивно лечение с фунгициди;
 • търговска употреба на гиберелини за увеличаване на размера на зрънцето;
 • необходимостта от обилно поливане, докато узреят плодовете.

Фотогалерия: сортове стафиди, взети за сравнение

Отзиви на лозарите за стафидите Yubileiny

Днес Юпитер ме изненадва по добър начин, едногодишен разсад презимува без подслон за зимата в -30, въпреки че беше покрит със сняг, много други сортове не можеха да понасят това. И най-интересното днес е, че има напълно отворени пъпки с листа, че всички останали сортове изостават поне със седмица.

Доренски

Точно това, че вкусът е богат е правилната дума. Нещо трудно, разбира се с индийско орехче. Кожата е само плътна. Ако не планирате да транспортирате Юпитер на големи разстояния с последваща продажба, но го отглеждате за собствени нужди, оставете клъстерите на храста, докато леко изсъхнат. Вкусът ще стане още по-богат, а кожата по-малко забележима.

Олег 7

При миналогодишната ваксинация тази година на двете изоставени лози бяха завързани над 2 дузини съцветия. При двукратно лечение тя стоеше и продължава да стои нормално. Цъфтежът започна по-рано от всички останали и почти преди всички останали цветът на плодовете започна. Беше напълно узрял в края на юли. Има много захар с толкова великолепен вкус, с доста изразено индийско орехче, което внукът на 2 години, сред огромните плодове на Лия, Преображение и други едри ягодови сортове, узрели малко по-късно, само Юпитер САЩ избра стафиди . Плодовете са розово-виолетови във формата на лъчиста, но малко по-големи. Получих го от приятел, за съжаление вече го няма, но дъщеря му го доведе от Америка. Снимката е налична. Не е на храста за дълго време. Сега не мога да го покажа. Аз не знам как! Да, забравих. Гроздовете са малки gr 300-350. Но това е първата реколта!

вован

Луксозни стафиди (американски, не унгарски, разбира се). Вкусът е вкусен. Комби. Те ще го опитат на пазара - веднага вземат както плодове, така и разсад. Виното не го направих сам, казват, че се получава много вкусно (благодарение на използваемите тонове). Висока устойчивост на болести. Покривам го сам, като цялото си лозе, но оформям ръкав, за да зимувам без подслон в комбинирана формация (както съветските книги завещаха на Ростовска област). Част от храста е покрита, а част не. Там ще изпитаме истинска устойчивост на замръзване.

sss64

От всичко казано можем да заключим, че сортът стафиди Юпитер обикновено е привлекателен за отглеждане на много големи площи, поради своята устойчивост на замръзване. Трябва да се грижите за него и да се придържате към селскостопанската технология за отглеждане на грозде не повече, отколкото за всеки друг сорт.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарПетър Важният

   Не съм сигурен, че градинарят, който е писал по-рано, е донесъл разсад K-sha Jupiter от САЩ, защото в Украйна се отглежда поне 15 години. Това е първото нещо. На второ място, има леко лабрускански вкус и само отдалечено леко индийско орехче. Освен това, кой е толкова умен, че сортът Либия (Виталий Загорулко от Запорожие, Украйна) - наречен стафиди. Дори не важи за грозде с меки семена - обикновено трапезно грозде. Според мен от ранните стафиди нищо няма по-добър вкус от K-sh Niagara (бяло индийско орехче, с тегло 3-5 g и гроздове до 400 грама). К-ш Велес (авторът е същият В. Загорулко) с куп до 3 кг. и зрънце от 4-5 g не е подходящо за транспорт на дълги разстояния, меко зрънце дори в сравнение с K-sh Radiant и по-малко от последното. Понастоящем вече има много новости в редицата стафиди с устойчивост на замръзване до -32 * C.

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.