Характеристики на гроздето Viking: труден характерен сорт за истински професионалисти

Викингското грозде събра най-противоречивите отзиви. Неговите превъзходни качества се конкурират със сериозни недостатъци. Едно е ясно - този хибрид не е за индустриално отглеждане и най-вероятно не е за начинаещи. Viking е предназначен за професионалния аматьор, който е точно това, което е създателят му.

Произход, история на отглеждането на хибридната форма на викинг

Viking е хибрид на фолк селекцията. Автор на формуляра е украинският лозар В. В. Загорулко. Виталий Владимирович провежда работа по развъждане и тестване на сортове на собствен парцел в Запорожие. Той стана известен благодарение на размножителните форми: Либия, момина сълза, Бажена, Руслан, Велес, София и Мавър, които през 2009–2011. печели награди на международни изложения.

В. Загорулко

Селекционерът любител Виталий Загорулко общува с гости в лозето си

По време на сезона на зреене на селекционни сортове и хибриди в лозето Загорулко се провеждат екскурзии и дегустации. Авторът общува с гости, дава интервюта, говори за своя опит. Тук можете да си купите разсад и резници, както се казва, от първа ръка и дори да получите професионален съвет.

Видео: в лозето Zagorulko V.V. (автор на хибрида Viking)

Създаден е уебсайт, където националният животновъд лично описва своите форми, включително викинга. дИбрид е получен чрез кръстосване на ZOS 1 (Red Delight) и Codryanka. За разлика от Либия със същото авторство, която сравнително наскоро влезе в Руския държавен регистър на развъдните постижения, викингът не премина през сортови опити в Руската федерация. Може би неговото време още не е дошло. Хибридът обаче е тестван в продължение на много години на домакински и фермерски парцели в Украйна и Русия.

Либийското грозде е един от най-добрите сортове от много ранния период на узряване:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/vinograd/vinograd-liviya-opisanie-sorta-foto-otzyvy.html

Фрагмент от беседка с грозде викинг

Викинг грозде се тества в летни вили

Има лозари, които отглеждат тази форма повече от седем години и са щастливи, други след три години запознанства се отърват от нея. Причината е уникалността на климатичните условия на всеки растящ регион. Ултраранната зрялост на Viking е примамка за градинарите в средната лента и на север. Въпреки това, при липса на топлина, плодовете не натрупват необходимото количество захари и в дъждовно лято се напукват.

Напукване на грозде

Във влажен климат плодовете на викингите се напукват

На юг има достатъчно слънце, узрялото грозде придобива карамелен вкус. Въпреки това има рязко покачване на температурите по време на цъфтежа на лозите. Викингът има ген за гроздето Амур, така че при екстремни горещини опрашването е нарушено, което води до грах. Това се случва особено често при тригодишни храсти.

Изгаряне на грозде

Изгаряне на грозде поради лошо опрашване

Условията на родното му Запорожие са идеални за викинг: мека зима, топло и сухо лято. Той се е доказал добре във всички региони на Украйна. В останалите територии Viking често заслужава критики от собствениците си и не всяка година радва с добра реколта. Въпреки това, опитни производители, които отглеждат няколко сорта и хибриди на своите парцели, с удоволствие ги включват в своите колекции. Викингът е една от малкото форми, характеризиращи се с толкова ранно узряване на голямо черно грозде, а вкусът на плодовете ви кара да забравите за всичките му недостатъци.

Видео: Сигнални клъстери на викинги (южна Украйна)

Описание на гроздето Викинг

Периодът от пъпкуването до прибирането на реколтата при викинга продължава само 100-115 дни. Собствената му вкоренена форма се отличава с голямата си сила на растеж, тоест храстите стават мощни, издънките са дълги (повече от 2,5 м), почти напълно узрели през лятото. Листата са големи, петлопастни. Гроздовете приличат на конус, средното тегло е 700 г, рядко до 1 кг. Плодовете са разположени свободно един до друг, големи (35x23 мм), с интересна форма - удължени със заострен връх.

Китка грозде викинг

Викингските плодове имат необичайна форма - удължени със стеснен връх

Цветът на гроздето Викинг е тъмно син. Кожата не се усеща, когато се яде. Пулпът е плътен и сочен, вкусът е десерт с необичаен аромат, в него има нотки на унгарска слива, череша и сини сливи. Гроздето е с отлично представяне, но поради ниския си добив не е попаднало в търговската категория. Често се наблюдава подтоварване на храста.

Викинг грозде на везни

Викингските гроздове са средни, този хибрид не се различава с висок добив

Благодарение на ултра ранната си зрялост, викингът успешно се измъква от мухъл (мухъл), болестта вече не е ужасна за узряването на плодовете. Устойчивостта на брашнеста мана е средна. В условията на Запорожие, с изразени сухи ветрове, реколтата узрява в края на юли - началото на август и виси на лозите до септември. Плодовете не се напукват, а изсъхват, превръщайки се в стафиди.

Болести и вредители по гроздето, как да разпознаете симптомите и да изберете лечение:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/vinograd/bolezni-vinograda-opisanie-s-fotografiyami-i-sposobyi-lecheniya.html

Видео: плод на 3-годишен викингски храст (Харковска област)

Предимства и недостатъци на хибрид (таблица)

Ползинедостатъци
РаноНисък добив на фона на мощен храст
Красива презентация на горски плодовеИзисква много място в сайта
Сладък и многостранен вкусПлодовете се напукват във влажен климат
Склонни към грах
Много нюанси в грижите

Как да засадите грозде викинг

Градинари с успешен опит в отглеждането на викинг казват: колкото по-малко се грижите за него, толкова по-добра е реколтата. Единственото нещо, което трябва да се осигури за този хибрид в достатъчен обем, е пространството. Оптимално схема за засаждане на грозде този сорт е най-малко 2,5x3 м. Видът на растежа е подходящ за озеленяване на арки и беседки, но за зимата лозите трябва да бъдат положени на земята и покрити.

Извита форма на грозде

Дългите издънки на викинг са в състояние да озеленят арка или беседка

Ямите ще изискват впечатляващи - 80x80x80 см. Кацането е класическо:

  1. На дъното поставете дренаж от счупена тухла, трошен камък, експандирана глина, парчета дебели клони.
  2. Изсипете хумусна пързалка под петата на разсада.
  3. Поставете дръжката на първия клон с наклон в посоката, където планирате да я поставите през есента за подслон.
  4. Запълнете дупката с пръст от мястото, смесена с разхлабващ материал 1: 1, например торф или компост. Добавете чаша дървесна пепел към всяка кофа смес.
  5. Поливайте разсада добре, мулчирайте дупките.

Видео: характеристики на засаждането на самокоренени и присадени разсад

Нюансите на грижите за викингите

Всички характеристики на отглеждането са свързани с мощен растеж на издънки в ущърб на полагане на плодни пъпки. Необходимо е по всякакъв начин да предотвратите угояването на викинга и да го накарате да даде плод. За да направите това, противно на традиционните методи за грижа за гроздето, направете следното:

  • Водата в умерени количества. Пропуснете първото пролетно поливане, викингът ще има достатъчно зимна влага в почвата.Избягвайте постоянно капково напояване. Най-добре е почвата да се поддържа винаги под мулч. Достатъчно е да поливате такъв ранен сорт три пъти на сезон: през юни, началото на юли и есента, преди да се подслоните за зимата. В противен случай ще се окажете с много зеленина и малко малки плодове.
  • Подхранвайте с комбинирани торове. Намалете азотното торене до минимум. Достатъчно е през есента или пролетта да мулчирате земята под храстите с хумус. Букетът от аромати и аромати в плодовете на викинг обаче е създаден благодарение на микроелементите. Използвайте готови смеси, съдържащи ги: Florovit, Novofert и др. Подхранването с пепел е добре дошло. Три превръзки са достатъчни за целия сезон. Комбинирайте първите две с поливане (юни и юли), добавете третата след прибиране на реколтата.
  • Оформете храсти с дълги лози - 12-15 очи. Много плодоносни издънки на един ръкав допринасят за преразпределението на соковете: лозата не се угоява, тя изтънява, по-активно се полагат цветни пъпки. Оптимални формации за викинга: ветрило, кордон или беседка, когато е оставен дълъг хоризонтален ръкав и издънките върху него се оставят да преминават по решетките. Друг нюанс е прищипването на върховете преди цъфтежа. Отново ще преориентирате храста от образуването на зеленина към залягането и узряването на плодовете. Що се отнася до нормирането на добива, този хибрид почти винаги е недостатъчно използван. През първите години на плододаване, оставете 2-3 съцветия на издънката, през следващите години могат да бъдат и повече.
  • Предпазвайте от болести и вредители като всяко друго грозде. Краткият вегетационен период ви позволява да намалите броя на обработките до минимум: през пролетта преди почистване на пъпките или върху зелен конус и през есента след прибиране на реколтата. В борбата срещу гъбични заболявания (оидиум, плесен) можете да използвате добре известни фунгициди: течност от Бордо, HOM, Skor и др. В същото време третирайте с широкоспектърни инсектициди от комплекс от вредители: Karbofos, Aktara, и т.н.
  • Покрийте за зимата. Викингът толерира безопасно студове до -22 ⁰C, но дори и в Запорожие е рядко, но е по-студено. В допълнение, ледените дъждове са ужасни за гроздето, което идва при минусови температури и покрива лозите, останали по решетките, с дебел слой лед. Защо отново да рискувате здравето и производителността на Viking? След като листата паднат, покрийте земята под храстите със сух мулч. Извадете лозите от подпорите, отрежете ги и ги поставете на земята. В региони с голяма снежна покривка това е достатъчно. Ако във вашия район има малко сняг, има размразяване, след това покрийте издънките с тръстика, картон, агрофибър. Поставете дъги отгоре и опънете филма, така че вода да не попадне в заслона. Можете да изградите дървена кутия и да я покриете с листове от шисти.

Видео: оригинален начин за оформяне на грозде - много дълга лоза с изкопан

Можете да получите висок добив на грозде само с внимателна грижа, един от компонентите на която е задължителното прилагане на торове:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/vinograd/chem-podkormit-vinograd-osenyu.html

Реколта от грозде викинг и употреба

Викингът узрява в лозята един от първите. Разбира се, плодовете се консумират пресни. Те се съхраняват и транспортират добре, привлекателни за купувачите на пазара, но този хибрид не може да спечели много капитал. В сухите региони клъстерите могат да останат в храстите за един месец и да получат захари, тоест можете да берете толкова плодове, колкото ви е необходимо, не е нужно да режете и обработвате всичко наведнъж. И обратното: ако вали често, земята е влажна, тогава приберете реколтата веднага щом узрее. Викингът може да се използва във винопроизводството за смесване, тоест смесва се със сортове индийско орехче, за да даде на напитката по-ярък цвят и по-богат вкус.

Грозде на плато

Основната цел на гроздето Viking е консумация в прясно състояние

Отзиви за хибридната форма на Viking

Тази година беше първата сигнална четка на Viking, по отношение на узряването тя отстъпва на Codryanka и дори плодовете избухнаха на Viking.

Христов

Първите два плода на викингите много ме устройват.Щях да увелича броя на храстите (сега все още имам 3 от тях). Плододаването миналата година алармира. Обилен грах и море от „върхове“. Опитах тази година по-продължителна резитба, оставих всички съцветия, особено след като храстите попаднаха под пролетната слана. Но резултатите не са се подобрили. Смятам да дам на формата последен шанс през следващата година + ще наблюдавам първото плододаване на моите разсад с приятел. По отношение на узряването не забелязвам разликата с Кодрянка (а в описанието на Виталий Владимирович разликата е само 3 дни). Мисля, че натоварването, възрастта на храстите и т.н., влияе повече.

Володка Н.

Миналото лято отново присадих два храста на Алина Запорожска в града на викингите. Хареса ми формата на зрънцето и ранното узряване. Тогава чух, че този Г.Ф. може да пука и започвайки от 3-4 години плододаване значително намалява добива при силен растеж на зелена маса. Препоръчва се да се режат плодни лози с дълги (до 15-18) пъпки и дори с такива лози не винаги е възможно заредете храста. Сега мисля, че не съм сменил "шилото за сапун"?

Сенчанинhttp://vinograd777.ru/forum/showthread.php?t=265

Добър ден! Харесахме Викинг наведнъж. Узрява малко по-рано от сорта Кодрянка. Гроздовете са рохкави, разстилащи се, горски, големи, дълги, вкусни. Опитахме го, оставихме купчината, искахме да видим колко дълго е увиснал, плодовете не се пръснаха, не изгниеха, а просто започнаха да избледняват и да се превърнат в стафиди. Оказва се, че може да виси на храстите много дълго време. Но за нас това, което ни хареса в него, беше, че беше рано!

генадийhttp://vinograd777.ru/forum/showthread.php?t=265

Подходът на Viking може да бъде намерен от опитни производители или начинаещи, които са упорити в постигането на целите си. За да получите добра реколта, не е достатъчно да приложите едно нещо, например, оставяйки дълги лозя. Необходим е цял набор от мерки, който включва правилно поливане и хранене. Разбира се, зимните условия и лятното време оказват огромно влияние. Викингът ще намери място в голямо лозе, за да попълни вече съществуващия асортимент с вкусно и ранно черно грозде. Въпреки това, за да започнете лозе от нулата, струва си да изберете по-продуктивни и по-малко капризни форми като основен сорт или хибрид.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.