Родоначалникът на много трапезни сортове е гроздето Талисман, заслужен сорт ранно грозде, устойчиво на замръзване

Гроздето Талисман е сорт, който отдавна е спечелил признание, въпреки че все още не е навършил тридесет години. В годините на раждането си той се превърна в един вид сензация, тъй като имаше много малко такива сортове, които бяха силно устойчиви на замръзване и болести, плододавайки с големи вкусни плодове. В днешно време се отглежда навсякъде, но основната роля на сорта е, може би, във факта, че много модерни хибридни форми на трапезно грозде са получени от него.

История на размножаване, описание и характеристики на сорта грозде Талисман

Домашен сорт грозде Талисман, получен през 1990 г. във ВНИИВиВ им. Я. И. Потапенко, Новочеркаск. В селекцията взеха участие добре познатият сорт Vostorg и молдавският Frumoasa Albe (Бяла красавица). Удоволствието като цяло се оказа плодотворен "татко": с негова помощ в същия институт бяха отгледани много отлични сортове грозде, например Тамерлан, Тимур, Сашенка и др. Талисманът от своя страна се оказа много търсена за по-нататъшна развъдна работа.

Гроздова наслада

Наслада е гроздето, което е родило много сортове

Този сорт все още успешно предава на новите хибридни форми на грозде такива положителни качества като стабилен имунитет срещу болести, високи добиви и едроплодни. Самият Талисман, бързо набрал популярност в аматьорското и индустриалното лозарство, не пропуска висок пост почти 30 години от съществуването си.

В допълнение към основното име, той е известен като Kesha-1, Kesha-Muscat или Super Kesha, така че трябва да се опитаме да не се объркаме при избора на сорт. Има обаче и друго мнение, в което се казва, че всички те са различни разновидности, много сходни, но различни в нюанси.

За съжаление, Талисманът има значителен недостатък: до него трябва да бъдат засадени опрашващи храсти, чийто избор не е толкова широк. Оптималните сортове за опрашване са Kishmish-342, Alyoshenkin и Augustin. В тяхно присъствие плодовете от цветята на талисмана се раждат почти на 100%, но само в случай на идеално време. В смутни години сортът изисква допълнително изкуствено опрашване. Това беше един от факторите, поради които през последните години интересът към Талисмана започна постепенно да избледнява: появиха се сортове с лошо качество, които не изискват опрашители.

Aleshenkin грозде

Гроздето Alyoshenkin е идеалният опрашител за Talisman

Храстът на Талисмана е голям, около 75% от издънките са плодородни и могат да издържат натоварване от поне два снопчета. Ако са повече, излишните трябва да бъдат премахнати, така че реколтата да е с подходящо качество и да не съдържа така наречения грах (много малки плодове сред нормалните). Бушът расте бързо, през първата година дава малък куп плодове, а от втората година след засаждането започва да дава редовно плодове.Размножава се по всички възможни начини, но най-популярно е вкореняването на лигнифицирани резници, което е почти 90% успешно.

Устойчивостта на замръзване на талисмана в годините на появата му се счита за много висока, но сега, според този показател, той вече е сред повечето съвременни сортове: той може да издържи на студове до -25 относноВ. Следователно в повечето региони сортът изисква лек подслон за зимата. Устойчивостта му към повечето болести по гроздето е над средната. Като цяло се смята, че нивото на неговата адаптивност към променливите климатични условия е много високо; не се страхува от екстремна топлина или дъждовно хладно време.

Талисман от гроздов храст

Талисманът има мощни храсти, силно натоварени с култури

По отношение на узряването Талисманът се счита за ранно грозде. Понякога се класифицира като супер ранен сорт, но това не е напълно вярно: в края на краищата в повечето региони по-голямата част от реколтата узрява едва в края на август. Хубавото е, че не е необходимо спешно да се берат зрели плодове, те могат да останат на храстите дълго време без загуба на качество, понякога дори до първите слаби слани. Добивът е висок, но само с правилните опрашители.

Гроздовете на Талисмана са с конична форма, големи, тежащи средно около килограм. Плодовете са опаковани средно плътни, а понякога и насипни. Преносимостта на реколтата е добра. Плодовете са овални, много големи, с размер до 3,5 см и тегло от 12 до 20 г. Цвят - зеленикаво-бял, с жълтеникав загар на слънчевата страна.

Гроздова грозде Талисман

Плодовете в куп изглеждат впечатляващо, въпреки че не са най-големите сред съвременните сортове.

Целулоза с високо съдържание на сок, със съдържание на захар до 24% и киселинност около 8 g / l. Вкусът е отличен, но нотките на индийско орехче са слаби и само в напълно узряло грозде. Плодовете са покрити с много тънка, нематериална кора, когато се ядат. Химичният състав и структура на плодовете им позволява да се използват както в прясно състояние, така и за всички възможности за обработка.

Видео: описание на грозде Талисман

Характеристики на засаждане и отглеждане на сорта грозде Талисман, включително резитба

От гледна точка на селскостопанската технология, Талисманът не се различава от повечето съвременни сортове трапезно грозде. Просто трябва да вземете предвид, че храстите му са много големи, което трябва да се помни още при засаждането, както и факта, че те не могат да издържат на претоварването на реколтата и изискват премахването на ненужните гроздове. Въпреки факта, че скоростта на вкореняване на резници е отлична, много производители предпочитат да присаждат сорта в многогодишната дървесина на други, дори по-устойчиви сортове. Когато засаждате млади храсти, трябва да им разпределите голяма площ, оставяйки разстояние от най-малко три метра до съседните насаждения.

Талисманът може да се култивира в почти всякакви климатични условия, но той се проявява напълно само при наличие на достатъчно количество топлина и слънчева светлина. Този факт трябва да се има предвид при избора на място за кацане. Действа най-добре на черноземни почви, но всяка е подходяща, ако е пълна с достатъчно количество органични и минерални торове.

Техниката на засаждане е добре позната на всеки градинар, не е трудно. При условие на предварително задълбочено изкопаване на мястото с въвеждане на торове, размерът на ямата за засаждане на талисмана може да не е много голям: 60 х 60 х 60 см. Достатъчен е. На повечето почви, с изключение на пясъчни, дренаж от камъчета или чакъл и вертикална дебела трябва да бъде поставена в ямата тръба за подаване на вода до корените на млад разсад. Всичко това се приготвя през есента, а гроздето се засажда през април, въпреки че есенното засаждане е възможно и на юг. При засаждането разсадът е дълбоко заровен и напоен добре, а през първата година е необходимо редовно поливане.

Яма за засаждане на грозде

Целта на дебелата тръба е да полива разсада директно в корените

Обилно, макар и рядко, поливане Талисманът също обича в зряла възраст, особено по време на растежа на плодовете.Необходима е подхранване, на първо място, с използването на пепел и компост, трябва да се обърне специално внимание при използването на азотни торове. Тъй като сортът страда много рядко от гъбични заболявания, единственото третиране на лозата с разтвор на железен сулфат в началото на пролетта почти гарантира липсата на проблеми по този въпрос.

Осите създават голям проблем, трябва да се защитавате срещу тях по всички възможни начини. Унищожаването на гнезда и окачването на сладки примамки с инсектициди само частично спестява реколтата, така че много производители защитават най-красивите гроздове, като ги поставят в специални мрежи.

Оси на грозде

За да се спасят от оси, гроздовете на Талисмана са оковани в мрежи

Най-трудната работа в грижите за гроздето е квалифицирана резитба, която не може да се научи веднага. Най-лесният начин е през пролетта: много преди изтичането на сока, непосредствено след отварянето на храстите от зимен сън, е необходимо да се отстранят счупените и очевидно мъртви издънки. След това работата по формирането на храста продължава през цялото лято. Веднага щом се появят млади издънки, които растат очевидно не на място, те трябва да бъдат разбити на ръка, докато те все още са много къси. Същото се отнася и за доведените деца, излизащи от пазвите на листата. Основната резитба е най-лесно да се направи след есента, когато всички лози са ясно видими. За талисмана се препоръчва да се съкратят всички издънки, така че да не останат повече от 7 очи върху тях. В същото време общият брой останали издънки е малък: максималното натоварване за целия храст е до 32 пъпки.

В края на есента лозите се изваждат от решетките, излагат се на земята, завързват се на гроздове и леко се покриват. В повечето региони е достатъчно да се разпръснат смърчови или борови смърчови клони върху тях; в северните региони си струва да се добавят листови материали като шисти или парчета покривен материал. Те излитат подслона през втората половина на март, с настъпването на истинската пролет.

Видео: готова реколта от талисман на храстите

Предимства и недостатъци на сорта в сравнение с подобни

По време на появата си Талисманът е един от най-добрите ранни сортове на масата и може например да бъде сравнен с Аркадия. Предимството на талисмана в тази двойка е по-ранна готовност за прибиране на реколтата, недостатъкът е изискването за опрашители. Понастоящем се появиха много ранни сортове, които превъзхождат Талисмана в много отношения (Дългоочакван, Либия и др.), Но като цяло той все още остава много добър сорт, въпреки че бавно губи позиции. Основните предимства на талисмана включват:

 • стабилен и висок добив;
 • големи клъстери и горски плодове в тях;
 • страхотен вкус с признаци на индийско орехче;
 • отлична транспортируемост;
 • дългосрочно съхранение на горски плодове, включително върху храсти;
 • повишена устойчивост на замръзване;
 • висока устойчивост на болести;
 • почти пълно вкореняване на резници;
 • приспособимост към променящите се климатични и почвени условия.

Основният недостатък е необходимостта от опрашители в близост до храста. Има и други, макар и по-малко значими:

 • необходимостта от нормализиране на реколтата;
 • необходимостта от защита от оси;
 • доста голяма площ за снабдяване и нуждата от особено трайни решетки.

Разбира се, всички тези относителни недостатъци са доста преодолими, което се доказва поне от факта, че много производители, които са засадили сорта Талисман на своите парцели, не бързат да се отърват от него.

Обратна връзка и дискусия

На специализирани форуми голям брой клонове са посветени на обсъждането на положителните и отрицателните страни на гроздето Талисман. И въпреки че напоследък вниманието към него е намаляло, влюбените все още споделят своите впечатления от сорта и съвети за грижа за насажденията.

Искам да споделя наблюденията си за устойчивостта на този сорт. През 2004 г. храстът Талисман беше оставен на старото място, тъй като не беше възможно да се трансплантира поради впечатляващите му размери. В съседните парцели цялото грозде е „изгоряло“ от мухъл - не само гроздове, но дори и листа.И Талисманът, легнал на земята, под сянката на три огромни череши, успя да даде няколко грозда и изглеждаше напълно непокътнат.

Нели

Отрязах последните снопове на Талисмана на беседката. Почти всички гроздове бяха перфектни, плодовете са плътни и много вкусни. Нямам мускат на моя талисман. Резултат: 64 купчини с общо тегло 45,4 кг, средно тегло на купчината 0,710 кг, максимум 1,5 кг.

Анатолий

Имам шест талисмана. Три самокоренени (1,5 и 2,5 години) и три инокулации, направени върху два храста Лидия (по-стара инокулация 3,5 години). Това е любимият ми сорт грозде. Само той (и Молдова) в моите условия * осигурява мощен растеж, осигурява стабилни големи добиви и не се страхува от претоварване. Талисманът радва окото със своите разцепени листа, мощни издънки, големи клъстери и плодове и не толкова късно (както в Молдова) узряването. Всички, които минават оттам, се взират и не крият радост, като са получили дори малък куп. Ваксинирана срещу нещастните, слаби, крехки 40-годишни Хора, Талисманът накара корените й да работят пълноценно. Това разклати теорията, че именно подложката определя растежа на растението. Талисман, отгледан дори от джолан, често дава повече от килограм дори през втората ми година.

Джордж

Добра оценка. Лошо опрашен, тъй като наблизо е необходим опрашител с функционален женски вид цвете. Не без основание почти всички го използват в развъждането (Крайнов, Павловски, Капелюшният и др.). Максималната четка за миналата година беше 2 кг, но това не е ограничението.

Жека

http://lozavrn.ru/index.php?topic=34.0

Стабилен, предсказуем ... Ако не беше този грах ... И така - на височина във всички отношения. Вкус, размер, всичко е страхотно. Освен това много ме зарадва, че тази година много сортове бяха поразени от някакво гниене, изрязаха половин куп, а на Талисмана всички плодове, намериха само две с гниене за целия храст и няма нищо друго! Нарязвам го, нарязвам ... и все още няколко грозда висят и не се влошават, само вкусът се подобрява.

Вадим

http://lozavrn.ru/index.php?topic=34.30

Онзи ден съседка доведе приятелката си на екскурзия: „Това е гроздето, което трябва да засадите“, показва, мечтателно удряйки устните си, „Дамски пръст!“ Това е Талисманът, получен от моя съсед! Не си спомних Альошенкин, въпреки че бяха наблизо.

Курянка

http://vinforum.ru/index.php?topic=197.0

Гроздето Талисман се отличава с отличния си вкус на горски плодове, висок добив, устойчивост на замръзване и устойчивост на болести. За съжаление не дава плод без присъствието на опрашители: гроздови храсти от специфични сортове. През последните години популярността на сорта е спаднала донякъде, но той намира приложение в науката, с негова помощ селекционерите разработват нови сортове грозде.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.