Засаждане на грозде през есента: с разсад, резници или джолани?

Много неопитни градинари са сигурни, че гроздето може да се засажда изключително през пролетта: през лятото, топлолюбивата култура се адаптира към почвата, пониква и се подготвя за зимата. Засаждането на грозде през есента обаче също е допустимо и дори има редица предимства пред пролетната процедура.

Плюсове и минуси на засаждането на грозде през есента

Засадено грозде

Повечето градинари, които отглеждат грозде на собствен парцел, избират есенното засаждане на нови екземпляри. Има няколко причини за това:

  • на пазара има богат избор от висококачествени разсад, които не е необходимо да се съхраняват, докато не бъдат поставени на открито;
  • разсад през лятото образуват мощна коренова система, поради което те бързо се адаптират на мястото на засаждане;
  • през пролетта растението започва да се развива с настъпването на първите топли дни.

Липсата на засаждане през есента е риск от внезапна слана. Ако растението не пусне корени преди настъпването на силно студено време, то няма да оцелее до пролетта.

Дати на засаждане през есента

Засаждане на грозде в яма през есента

Времето за засаждане на грозде през есента се определя въз основа на температурата на въздуха и прогнозата за настъпването на слана. Оптималните показатели не са по-високи от + 15 и не по-ниски от + 5. Средно тези условия започват от края на септември и продължават до началото на ноември. Важно е, преди почвата да замръзне, растението да има време да пусне корени и да постави малки корени.

Конкретни термини за различните региони са представени в таблицата:

РегионПриблизителни дати
Средна лента, Московска областОт края на септември до края на октомври
Сибир, УралОт средата на септември до цялото първо десетилетие на октомври
Южни региони: Крим, КубанОт средата на октомври до целия ноември

Подготовка: избор на място, подготовка на почвата и посадъчен материал

Яма за засаждане на грозде

Идеално място за отглеждане на грозде е парцел от южната страна на къща, сляпа ограда или стопанска сграда. Основното условие за правилния растеж и развитие на културата е достатъчно количество слънце и защита от вятъра.

Мястото се изкопава и върху него се поставят дупки за засаждане. Разстоянието между тях е 2 м, между редовете - 2,5 м. Ями за засаждане на грозде се приготвят по специален начин:

  1. Отстранете горния плодороден слой на височина 40 см и оставете настрана. Долната (40 см) също се изважда и поставя отделно.
  2. Плодородният слой се смесва с хумус (2-3 кофи), сложни торове (300 g), дървесна пепел (2 kg).
  3. Изсипете сместа в ямата и я напойте добре.
  4. След абсорбиране на влага, долният слой на почвата, отстранен от ямата, се изсипва отгоре, смесен с кофа с пясък.

Извършва се определена подготовка със посадъчен материал. Висококачествените разсад трябва да имат развити гъвкави корени с дължина 10-15 см. Цветът на леторастите е ярко зелен. Преди засаждането корените се накисват в студена вода, за да се напълнят с влага. Когато засаждате през есента, опитни градинари не препоръчват да добавяте стимуланти към водата. За да се предотврати гъбична инфекция, разсадът се третира с фунгициди. Препоръчителното лекарство за тези цели е DNOC.

Описани са повече подробности за подготвителната работа в статия.

Правила за кацане

Засаждане на грозде на открито през есента

Технологията на засаждане зависи от начина на размножаване на културата: разсад, джолани или резници. И други методи за слизанеобаче повечето от тях се практикуват през пролетта.

Фиданки

Разсад от грозде

Когато засаждате грозде с разсад, важно е правилно да задълбочите "петите". Те са разположени от южната страна, разположени на 50 см от повърхността на почвата.Горният шпионка трябва да бъде на 15 см под земята. Разсадът е наклонен в посока север-юг.

Нюансите на есента, както и пролетното засаждане на разсад са описани в отделна статия.

Резници

Гроздови резници

Предварително вкоренените резници се засаждат в окопи с ширина 1 м и дълбочина 50 см. Поставят се под ъгъл към юг. Корените се изрязват на 10 см под втория възел. На дъното на изкопа се полага дренаж, смесен с плодородна почва. Резниците се поставят в канавка, поръсват се с хумус и пръст, смесени с развалини. Най-горният слой остава без дренаж до височина 2 cm. Изрезките са покрити с пластмасови бутилки, за да се създаде парникова среда. За да се вкоренят успешно резниците, използвайте тези съвети.

Чубуками

Чубук от грозде под бутилка

Късите джолани са един от най-ефективните начини за размножаване на гроздето. Те се засаждат по два начина:

  • Към училището. Изкопават изкоп с ширина 30–40 cm и дълбочина 40–50 cm. На дъното се изсипва пясък, след това слой черна почва или смес от пръст с хумус. Чубуки под ъгъл от 45 градуса се поставя в изкоп с наклон на юг, напоен с топла вода. Този метод на засаждане е временен, така че през пролетта вкоренените джолани се прехвърлят на постоянно място за отглеждане.
  • В ямите. При този метод на засаждане не е необходимо пролетно прехвърляне. Дръжките веднага се поставят на постоянно място и се покриват за зимата.

Грижа за младите растения преди зимата

Подслон за грозде през есента

Грижата за засадените растения се състои единствено от поливане. Навлажнете почвата умерено, в противен случай корените могат да изгният. Веднага след като температурата достигне под нулата, младите растения се покриват. Издънките се увиват във фолио и се поставят в окопи. Покрийте го със смърчови клони или го покрийте със слой дървени стърготини. Достатъчно е да покриете изрезките, покрити с бутилки, със слой пръст и да покриете с парчета покривен материал.

С правилната организация на засаждане на грозде през есента, първата реколта може да бъде получена след 3-4 години.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.