Тайни на успешно засаждане на грозде чрез резници, различни методи за размножаване

Много методи за размножаване на грозде са известни отдавна. Засаждането с резници или джолани е най-често срещаното от тях. Този процес е прост, но изисква много време и знания. Тази статия предоставя всички аспекти на засаждането на грозде с джолани, което ще бъде ясно дори за начинаещи.

Съдържание

Кога е по-добре да засаждате грозде чрез резници

Времето за размножаване на грозде до голяма степен определя ефективността на засаждането. Така че, можете да намерите информация, че тази процедура може да се извърши както през пролетта, така и през есента. Опитът на лозарите обаче показва, че резниците често замръзват по време на есенното засаждане. Дори мерките за предпазване от замръзване не ги спасяват. Следователно пролетното засаждане винаги е по-ефективно и по-малко трудоемко.

Конкретният срок за гроздови резници през пролетта зависи от климатичните условия на района на отглеждане. Оптималният период е времето, когато температурата на почвата на дълбочина 25-30 сантиметра достига 8-10 градуса по Целзий:

 • в южните райони - края на март - средата на април;
 • в централните райони - началото на април - началото на май;
 • в северните райони - последните дни на април - края на май.
Засаждане на грозде чрез резници

Когато засаждате лозя на открито, трябва да се ръководите не само от календарните дати, но и от метеорологичните условия извън прозореца - почвата трябва да бъде достатъчно затоплена

Ако въпреки това решите да засадите резници на открито през есента, трябва да помните, че в северните райони това силно не се препоръчва. В други територии тази процедура се извършва две седмици преди настъпването на слана: в южните райони - в края на октомври, в централните - в средата на октомври. Оптималната температура на въздуха ще бъде не по-висока от + 15 ° C и не по-ниска от + 5 ° C.

Трябва да се помни, че резниците, засадени през есента, изискват допълнителна защита от замръзване. Най-често това се прави по следния начин:

 1. При засаждане върху дупката се изсипва глинен хълм с височина до 30 см.
 2. Покрийте резниците с найлоново фолио или покрийте с нарязана пластмасова бутилка с три отвора.

В допълнение към традиционните методи за размножаване на грозде, за тази цел могат да се използват дори гроздови семки, въпреки че това е свързано с големи проблеми и се счита за рисков бизнес:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/vinograd/kak-razmnozhit-vinograd.html

Набавяне и съхранение на посадъчен материал

Резниците (джоланите) са парчета от едногодишна плодова лоза. Те могат да бъдат закупени на пазара, в специализирани разсадници или, ако е възможно, да бъдат приготвени от вас сами. В първия случай съществува риск от измама от недобросъвестни продавачи и купуване на грозде от грешен сорт или разваляне в резултат на неправилно съхранение на резниците (методът за проверка на годността на резниците за засаждане ще бъде описан по-долу) .

Чубуките се берат по време на есенно подрязване на гроздето - след падането на листата до първата слана. Пролетта не е подходяща за този процес, тъй като по време на зимен сън развитието на издънките не настъпва.

В южните райони листата от гроздово растение не винаги имат време да се рушат преди настъпването на слана. Следователно резници могат да се събират по-рано от този път. Просто трябва да се уверите, че лозата е узряла. Този период започва приблизително през втората половина на октомври - началото на ноември.

Нарязване на гроздови джолани

Инструментът, с който се режат клонките (нож или резачка), трябва да е стерилен, за да не зарази растението

За донор се избира добре узряла, равномерна, без болести лоза, която няма механични повреди по повърхността. Изрезките се изрязват от долните и средните му части. Диаметър на клона от 6 до 12 мм (трябва да се вземе предвид сортът грозде). Дължината на клонката може да варира от 20 до 50 см, основното е, че на дръжката трябва да има поне 2-3 развити пъпки.

Отдолу стъблото се отрязва на 1 см преди пъпката; отгоре стъблото трябва да се отдръпне от пъпката с около 2 см.

Дългите резници се считат за най-добри резултати от размножаването. И опитни производители отбелязват, че по-дългите резници, например с 6 пъпки, също са по-лесни за съхранение до пролетта (те се разрязват наполовина преди засаждането).

1% йоден разтвор ще помогне да се оцени зрелостта на лозата. Необходимо е да се анализира как ще се промени цветът на среза на лозата, когато се потопи в йод: светлозелен цвят ще покаже, че лозата не е узряла; виолетово-черен нюанс - за пълното узряване на клона.

Изрязаните джолани се оформят на снопове, маркирани с името на сорта, увиват се в найлонов плик и се изпращат за съхранение. Основната задача на процеса на съхранение е да се предотврати събуждането и нарастването на резниците по-рано от желаното време. Следователно те трябва да зимуват на тъмно, хладно място при температури от 0 до +50В. Като място за съхранение можете да изберете:

 • хладилник (подходящ, ако има няколко резници);
 • изба или мазе;
 • яма под земята с дълбочина 25–30 cm (в този случай сноповете се разместват със слама и се покриват с пръст).

Експертите препоръчват накисването на прясно нарязани резници във вода за 24 часа, така че да поемат необходимата влага преди съхранение.

Няколко пъти месечно е препоръчително да се преразглеждат резниците за плесен и гниене. По-добре е веднага да изхвърлите изгнилите екземпляри. А клонките с признаци на плесен могат да се измият в разтвор на калиев перманганат, да се изсушат и върнат на съхранение.

Видео: прибиране и съхранение на гроздови резници

Засаждане на грозде с резници по класическия начин

Засаждането на джолани в земята е проста процедура, но отнема много време, която включва няколко етапа:

 1. Събуждане и вкореняване на резници.
 2. Организацията на ямата за кацане.
 3. Самият процес на засаждане на джоланите в земята.
 4. Подхранване на млади разсад.
 5. Поливане след засаждане.

Всеки от тези етапи има редица характеристики и изисква прилагането на определени правила.

Чрез присаждането на любимите ви сортове грозде можете бързо и евтино да актуализирате лозето си:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/vinograd/kak-razmnozhit-vinograd-cherenkami.html

Подготовка на резници за засаждане

Този процес започва в края на зимата или началото на март, в зависимост от очакваното време на засаждане на открито и включва премахване на резниците от покой и вкореняването им. Подготовката на джоланите за засаждане увеличава степента на оцеляване и позволява активният растеж да започне по-рано.

Подготовката на джоланите за засаждане включва няколко фази:

 1. Оценка на годността на резниците за засаждане: направете малък разрез на пъпката (тя трябва да е зеленикава) и разрез върху клонката (лозата не трябва да е суха и зелена). Всички стъбла, които не отговарят на тези параметри, не са подходящи за кацане.
 2. Измиване на избраните клонки в слаб разтвор на калиев перманганат (с цел елиминиране на бактериите).
 3. Поставяне на резници в утаена или разтопена вода за 1-2 дни (водата трябва да покрива повече от една трета от дължината).

  Накисване на резници във вода

  Топлината и влагата изваждат резници от естествения им зимен сън

 4. Обработка на резници със стимуланти за образуване на корени съгласно инструкциите (Kornevin, хетероауксин, натриев хумат, сок от алое, мед).
 5. За да се ускори образуването на корени в долната част на стеблото, се правят 3-4 малки надлъжни драскотини с остър предмет (шило, нокът, ножица).
 6. Покълване на корени в килхеватор. Горната част на бутилката е отрязана, в дъното са направени дренажни отвори. Поставят се резници. След това контейнерът се пълни с мокри дървени стърготини, предварително попарени с вряща вода. Поливането се извършва с топла вода, докато стърготините изсъхнат. Растението ще даде първите си корени след около три седмици.
 7. Чубуки със здрави корени по-дълги от 2 см са готови за засаждане на мястото.

Основният принцип на килхеватора се основава на факта, че дъното на стеблото трябва да се нагрее, а горната част трябва да се държи на студено, така че да не цъфти, преди да се появят корените.

Според мен един от най-ефективните и най-важното, налични стимуланти на корените е медът. Настоявам резниците в меден разтвор (1 супена лъжица на 10 литра вода) за 12-24 часа. Но първо ги оставям в дъждовна вода за два дни и правя прорези под долния бъбрек. Освен това опитът показва, че драскотините в долната част на джолана наистина улесняват и ускоряват процеса на образуване на корени, ако са направени върху резници с поне три пъпки. Подобна намеса вреди на къси клонки - много малко са пуснали корен.

Избор и подготовка на място за засаждане на грозде

Една от предпоставките за високи добиви е изборът на правилното място за засаждане. Гроздето е топлолюбиво растение, което не понася застояла вода. Следователно, когато определяте местоживеенето на това растение на обекта, трябва да се съсредоточите върху климатичните условия на региона.

В северните райони и средната лента е необходимо гроздето да се осигури възможно най-много топлина, така че е подходяща просторна зона, защитена от студения вятър от дървета и храсти, растящи по краищата.

В районите с чести летни дъждове е важно гроздето да се предпази от прекомерна влага и да се осигури добра вентилация. За да направите това, по-добре е да поставите храста върху наклон или хлабава могила.

Не се препоръчва да се засаждат нови лози вместо стари в продължение на поне 2-3 години след изкореняването на последните.

В сухите райони на растението трябва да се осигури систематично поливане или да се постави на място с непосредствена поява на подпочвени води (но не по-близо от 2,5 m от повърхността). Мулчирането на почвата с трева или покриването й с черен филм също ще помогне за запазването на влагата.

На равни площи храстите се засаждат в посока от север на юг. Смята се, че в този случай гроздето ще получи повече слънце. Трябва да се избягва засенчването на храсти с високи дървета.

Не се препоръчва да се засажда грозде на по-малко от 2–2,5 м от къщи и други сгради, тъй като интензивното поливане на растението може да подкопае основата на сградата. Южната стена на къщата е идеална.

Засаждане на грозде по стената

Южната стена на сградата е идеална за отглеждане на грозде

Гроздето не понася близо до орехите. Много други растения също влияят върху живота му:

 • вредни съседи: глухарче, пелин, житна трева, живовляк, вятър, памук, бял равнец, пелин, коприва, клематис, метличина, както и тревна трева, хрян, царевица, домат, слънчоглед, нарязан лук, маруля;
 • полезни съседи: киселец, моркови, грах, зеле, карфиол, репички, цвекло, пъпеш, репички, ягоди, краставици, копър, боб, лук.

Имайтепарцел за засаждане се подготвя предварително: той се изравнява и почиства от стари дървета и храсти. Гроздето не обича много кисели и алкални почви, така че трябва да се погрижите за неговата структура. Засаждането и вграждането на зелени торове (предимно бобови), които се извършват една година преди предложеното засаждане на грозде, ще спомогнат за обогатяване на почвата.

Дупката за засаждане трябва да бъде подготвена най-малко 2 месеца преди засаждането: изкопайте и наторете.

Видео: идеалното място за засаждане на грозде

Схема и дълбочина на засаждане на грозде

Препоръчителен размер и дълбочина на ямата за засаждане зависи от вида на почвата:

 • на черна почва - 60х60х60 см;
 • на глинеста почва - 80х80х80 см;
 • върху пясъка 100х100х100см.
Засаждане на гроздови резници

Препоръчителна схема за засаждане на гроздови резници

За покълнали джолани се използва следното схема за засаждане на грозде в ямите:

 1. Торовете се поставят на дъното на ямата със слой от 20-30 см (1 ниво) и се набиват леко (съставът и пропорциите са описани по-долу).
 2. Поставете разсада, както е показано на фигурата: горното око е на 5 см под нивото на земята.
 3. Заспивайте със земя на ниво 2 и леко стъпкайте.
 4. Налейте 40-50 литра вода.
 5. След като водата се абсорбира, ямата се пълни със земя без уплътняване и влага до ниво 3.
 6. При засаждане през есента те образуват могила, а през пролетта оставят малка дупка (15–20 cm).

Успоредно с това трябва да се организира подкрепа за всеки храст. След като засаждането завърши, през първите две седмици защитете растенията от пряка слънчева светлина..

Когато планирате поставянето на голям брой храсти, е необходимо да изберете правилното разстояние между храстите в един ред. Това ще зависи от няколко фактора:

 • тип решетка;
 • наличието на капково напояване;
 • плодородие на почвата;
 • характеристики на определен сорт грозде.

Най-често производителите използват 2 вида вертикални перголи: едноплоскостни и двуплоскостни. Смята се, че вторият ви позволява значително да намалите разстоянието между разсад в един ред, без да навреди на живота им.

Смята се, че гроздето, растящо на бедни почви без капково напояване, ще има слаби и тънки лозя. Поради тази причина храстите могат да бъдат засадени много по-дебели, отколкото на плодородна земя с редовно поливане.

Препоръчително разстояние между храстите в един ред, в зависимост от сорта:

 • за високите - най-малко 3–3,5 м;
 • за средна височина - 3 м;
 • за слабите - 2,5 m.

Разстоянието между редовете трябва да позволява проветряване на храстите, свободно преминаване за химически обработки, както и минимално засенчване на съседни решетки от предишни. Оптималното е 2,5–3 m.

Видео: доказан метод за засаждане на грозде

Торове, прилагани при засаждане

За нормално развитие младият разсад се нуждае от подхранване. За първи път торовете се прилагат директно върху ямите за засаждане. Като правило органичните торове под формата на хумус се използват за първоначално хранене на гроздето. Предимството му се крие във факта, че хранителните вещества се освобождават от него постепенно, за около три години. Съществува обаче мнение, че хумусът осигурява малък излишък на азот, поради което се препоръчва да се добавят фосфор (суперфосфат) и калиеви торове (например дървесна пепел).

Когато засаждате грозде с резници през есента, уверете се, че хумусът е достатъчно изгнил. В противен случай той ще започне да се разлага и да генерира топлина, която ще затопли корените на разсада и ще доведе до пробуждане на пъпките.Такъв храст ще умре през зимата.

Торовете се внасят в яма за засаждане 80x80x80 cm в следните пропорции:

 • хумус - около 7 кофи;
 • суперфосфат - около 1 чаша;
 • дървесна пепел - 300 г (1-2 литрови кутии).

Хумусът и суперфосфатът се смесват и се изкопават в глината на дъното на ямата. Пепелта е заровена в почвата около разсада и не се смесва с хумус.

Поливане след засаждане

За младото грозде поливането е жизненоважно, тъй като неразвитите корени все още не са в състояние да осигурят на растението водоснабдяване. По време на кацането в ямата се изсипват 40-50 литра топла вода. Впоследствие напояването се извършва около три пъти седмично и след това се намалява до веднъж на 7-10 дни до края на лятото (най-малко 30-50 литра на дупка). Поливането не се извършва по време на валежи. След всяко овлажняване почвата се нуждае от разрохкване, за да подобри аерацията си.

Капково напояване на грозде

Капковото напояване осигурява на младите разсад идеални условия за развитие

Засаждане чрез резници без корени

Можете да засадите грозде през пролетта с невкоренени резници. В този случай обаче вероятността за оцеляване е намалена. Растението ще се развива много по-бавно на открито, отколкото при засаждане на покълнали резници. Образуването на листа ще се случи по-късно, тъй като растението отнема време, за да формира кореновата система.

Рязане на грозде

Не е необходимо гроздови джолани да се вкореняват и засаждат на открито през пролетта след подготвителни мерки

Засаждането със стъбла без корени е възможно само ако са изпълнени следните условия:

 • установява се топло време без риск от измръзване;
 • събраните клонки имат дебелина най-малко 8–10 mm;
 • резниците са предварително подготвени за засаждане (съгласно описаната по-горе технология без покълване в килчиватор).

Засаждането на гроздови резници без корени се извършва, по правило, по класическия начин в дупки за засаждане. За по-голяма увереност се препоръчва да се засадят две резници във всяка дупка. Ако и двете пуснат корени, тогава по-слабият трябва да бъде отстранен или внимателно изкопан и трансплантиран. Често се практикува засаждане на невкоренени джолани в училище или на градинско легло, с последващото им преселване на постоянно място след формирането на кореновата система.

Този метод предизвиква здравословен скептицизъм у мен. Доста нелогично е да отделяте времето и труда си за подготовката и съхранението на джоланите, тяхната подготовка, за подреждането на ямата и просто да забивате в нея клонки без корени. В резултат, ако се вкоренят, бъдещата жизнеспособност на храста все още остава под въпрос. Все още предпочитам да покълна резниците в пластмасови чаши с почвена смес след килчевироване и да засадя здрав разсад в земята.

За успешното отглеждане на грозде в летните вили трябва да се вземат предвид няколко фактора, които определят успеха на това начинание:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/vinograd/vinograd-na-dache.html

Нестандартни начини за засаждане на грозде чрез резници

Желанието да получите богата реколта за по-кратко време кара градинарите да експериментират и да прилагат различни техники за засаждане на грозде, различни от традиционните описани. Нека разгледаме най-често срещаните.

Засаждане в чаши, контейнери и бутилки

След като подготвят резниците в килчеватор, много градинари ги засаждат в почвата за покълване и получаване на истински разсад. Контейнерът за това може да бъде пластмасови чаши, торби, контейнери или нарязани пластмасови бутилки, които се пълнят със смес от градинска пръст, пясък и хумус (3: 1: 1). Чубуките се поставят върху почвата, внимателно се покриват с останалата почвена смес и се поливат. Важно е импровизираните саксии да имат дренажни отвори за отстраняване на излишната влага.

Гроздови резници в почвата

Покълването на джоланите в почвата ви позволява да отглеждате пълноценна гроздова фиданка

С настъпването на топлината се извършва процедура за втвърдяване, т.е.контейнерът с разсад се изнася на чист въздух за няколко часа на ден, като постепенно увеличава продължителността на разходките.Необходимостта от това събитие се оправдава с факта, че младите растения са много чувствителни към температурни промени и втвърдяването ги подготвя за живот на открито.

Този метод се използва за отглеждане на грозде от късни сортове, тъй като ви позволява да ускорите узряването на плодовете.

Видео: засаждане на гроздови резници в чаши

Видео: засаждане на гроздови резници в бутилка

Засаждане в лехите

За да се получат здрави гроздови разсад от джоланите, те често се засаждат на временно легло (shkolka). При този метод на засаждане разсадът расте с мощна коренова система с няколко силни издънки. Това се дължи на факта, че корените на растенията са през цялото време в достатъчно затоплен горен слой на почвата с добър достъп на въздух.

Засаждане на резници в училище

Отглеждането на разсад в училище изисква задължително подхранване на растенията, често поливане и разрохкване на почвата, упорит контрол на плевелите, засенчване при твърде горещо време

Засаждането на резници в училище завършва не по-късно от първата декада на май. В този случай разсадът расте в градината до средата на есента и след това се изкопава и сортира. Тези разсад, които имат растеж на издънки над 30 см и най-малко 3-4 достатъчно развити корени, се считат за качествени, останалите се изхвърлят.

Можете да ги засадите на постоянно място веднага или да отложите засаждането до пролетта, като осигурите правилните условия за съхранение на разсад (същите като при съхраняване на чубук).

За да засадите джолани на временно легло, трябва:

 1. Изкопайте канали с дълбочина 40 см и широка лопата.
 2. Поставете резниците по една от стените на браздата на разстояние 12-15 см една от друга и така, че 1-2 очи на резниците да останат над повърхността на почвата.
 3. Напълнете браздата с пръст до половината, набийте я плътно с крак или трамбовка, налейте обилно вода и след като се абсорбира в почвата, изцяло запълнете канавката.
 4. Отгоре направете глинен валяк от рохкава земя с височина 10-12 см над горната пъпка.
 5. Веднага след засаждането на резниците, разхлабете почвата отново.

Видео: засаждане на гроздови резници в училище

Засаждане в оранжерия

Напоследък оранжерийният метод за отглеждане на грозде се практикува не само в студените райони. Това се обяснява с факта, че засаждането в оранжерия има своите предимства:

 • микроклимат, благоприятен за развитието на растенията;
 • защита срещу замръзване и екстремни температури;
 • ускоряване на плододаването с поне половин месец.

В оранжерията не трябва да отглеждате сортове с плътни клъстери - поради лоша вентилация те често са засегнати от гъбични заболявания.

Преди засаждане в оранжерия, резниците трябва да бъдат покълнати и вкоренени в специални контейнери, като се отглеждат разсад от тях. В същото време подготовката и отглеждането на резници започва в средата на януари, за да продължи отглеждането на разсад в контейнер с пръст след месец.

Видео: отглеждане на грозде в оранжерия от 0

Кацане на хълм

Този метод на засаждане често се практикува в средната лента и северните райони, където е необходимо да се подобри нагряването на почвата и да се ускори началото на вегетационния период на растението. Кацането в хълм също решава проблема с близките подпочвени води.

За да засадите грозде по този начин, трябва:

 1. Изкопайте дупка с дълбочина около 50 см, диаметър от 60 до 80 см.
 2. Поставете дренаж (камъчета, счупена тухла, чакъл) на дъното.
 3. Напълнете го с плодородна почва (вашата почва, смесена с хумус, пясък, торф). Трябва да се отбележи, че почвата трябва да бъде трамбована (излята 20 см - трамбована).
 4. Забийте в колче в центъра, към което е необходимо да завържете предварително вкоренено стъбло.
 5. Запълнете малък хълм земя с леки склонове с височина около 20-30 см, оставяйки само горната шпионка.
 6. Покрийте пъпката с трева и органичен мулч.

По-добре е да поставите дръжката под лек наклон, за да улесните процеса на скриването й за зимата.

Видео: засаждане на градина в хълм

Кацане покрай сгради и огради

Гроздето често се засажда по различни конструкции. Основната причина за това решение е, че стените се затоплят през деня, а през нощта те отдават топлината си на гроздето, което расте наблизо. Този ефект ви позволява да ускорите узряването на плодовете с 5-10 дни. Не можете да поставяте насаждения близо до стената, тъй като повърхността му няма да може да се затопли и желаният резултат няма да бъде постигнат. В допълнение, непосредствената близост на гроздето има отрицателно въздействие върху основата и състоянието на стените на сградата.

Молдовско засаждане

Разнообразие от резници е засаждането на грозде по стария молдавски начин (калачик).

Методът се състои в това, че засаждането се извършва, като се използва не къса резба, а голяма част от лозата с дължина от 60 см до 2 м. Принципът на подбор и събиране на лозата през есента е същият като при джолани. Засаждането по този начин се извършва през пролетта.

Молдовският метод за засаждане включва следните стъпки:

 1. Лозата се усуква на пръстен от 1-2 завъртания и се завързва с въже.
 2. Накисва се във варел вода за 2-3 дни.
 3. Всички долни очи се отстраняват, остават само 2-3 пъпки в горния край на лозата.
 4. Полученият кръг се поставя в отвор с дълбочина 70–75 cm и диаметър 80 cm, така че останалите пъпки да се поставят на повърхността.
 5. Ямата се запълва до половината със земя, стъпква се и се полива обилно.
 6. Когато водата се абсорбира, ямата е напълно запълнена с пръст.
 7. За да не изсъхнат пъпките, те се поръсват със земя или мулч.

  Молдовски начин за засаждане на грозде

  При този метод вкореняването става по цялата дължина на лозата.

Богат запас от хранителни вещества, съдържащи се в дървесината на лозата, ще позволи бързото развитие на мощна коренова система по цялата дължина на такова изрязване и ще осигури храна за първите издънки.

Един от недостатъците на засаждането на грозде в топка е необходимостта от голямо количество посадъчен материал.

Тази техника не е подходяща за засаждане на лозя на големи площи с помощта на машини, но за любителско лозарство е напълно приемлива.

Прегледи на молдовския метод за засаждане на грозде

Операцията се извършва без kilchevaya. Вземете добре узрял летораст и през пролетта, след като го накиснете, го засадете с пръстен. Всички очи, с изключение на двете горни, са заслепени. Има много дървесина (и следователно хранителни вещества). Степента на оцеляване е почти пълна.Първата година има силен растеж, можете да направите ускорено формиране.

Сергий Иванов

Този метод се нарича популярно метод за засаждане на Кубан. Има недостатък: за да се засадят са необходими много лози. Но по отношение на мощността за развитие, такъв храст през третата година ще изглежда много по-мощен дори от собствения си коренен връстник. Проверих това от личен опит. Когато ми поискат фиданки от Молдова, предлагам да поискам от съседите лоза и да засадя по този начин. За мен не е изгодно да отглеждам Молдова с фиданки и затова съветвам.

Ирих И.В.

Тази година засадих по този начин, някакъв стар сорт, винаги го наричахме дамски пръст, засаждахме го само заради експеримента, така че резултатът е почти толкова добър, колкото засадените закупени разсад, лозата е около една и половина метра. Освен това я засадих просто като изкопах дупка, за да може лозата да се изкачи, без торове, така че мисля, че можете да опитате.

sergey100

Засаждане на момичешко грозде с резници

Моминското грозде (или партеноцис) има негодни за консумация плодове, но се използва широко от собствениците на обекти за декоративни цели. Атрактивният външен вид на листата, способността да растат бързо, както и непретенциозността и устойчивостта на болести правят момичешкото грозде отлична възможност за създаване на жив плет.

Моминско грозде

Моминското грозде отваря буйните си листа в края на май и радва окото до късна есен

Партеноцисът лесно се размножава чрез резници. Нещо повече, това може да се прави през целия сезон, от ранна пролет до средата на есента.

Ако размножаването се извършва през пролетта или началото на лятото, джоланите се отрязват от едногодишни лигнифицирани издънки. Оптималната дължина на резника е 20–30 см. Основното е, че върху него има 2–4 живи пъпки.

Ако рязането се извършва в средата на лятото, тогава се събират резници с форма на чук: изрязва се малко парче от миналогодишната лоза с една пъпка, от която вече е израснал страничен издънка. Ако бъбреците са много близо, тогава могат да се оставят 2-3 възли.

Чукообразна дръжка от моминско грозде

Резниците, които се събират през лятото, са с форма на чук и се състоят от парче миналогодишна лоза с възел и млада издънка

Дръжките се засаждат в земята веднага след прибиране на реколтата. Ако това не е възможно, те спокойно ще изчакат тази процедура в съд с вода. В същото време партеноцисът има почти 100% степен на оцеляване, така че няма нужда да обработвате посадъчния материал със стимуланти за образуване на корени.

Обърнете внимание, че докато сте във водата, резниците на моминското грозде се вкореняват лесно. Но след засаждането в почвата тези корени отмират, като се заменят с постоянни. Така че вкореняването на партеноцис във вода е загуба на време.

Има няколко възможности за засаждане на момичешко грозде с резници:

 1. Вкореняване незабавно на постоянно място: изкопава се малка вдлъбнатина от 15 см, на дъното на която е положен дренаж. Стъблото се спуска в отвора под ъгъл. През пролетните резници долната пъпка е заровена в почвата, а през летните резници - парче дърво от миналата година. Този метод се използва, ако е възможно да се полива и плеви цялата площ на засаждане. В ранните години растението активно разраства кореновата си система, така че надземната част се развива много бавно. Следователно разсадът ще се загуби сред плевелите и може случайно да бъде стъпкан или отсечен.
 2. Кацане на нарастващо легло. Недостатъкът е, че когато дойде моментът за трансплантация на постоянно място, лозите и корените на разсада вече ще са плътно изплетени и няма да е толкова лесно да се разплитат спретнато тази топка.
 3. Вкореняване в отделни контейнери (пластмасови чаши, саксии, контейнери). Като почва се използва смес от торф и пясък (3: 1). Грижите за растенията се състоят в редовно поливане. Можете да засадите разсад на открито през следващата година. През зимата не е необходимо да внасяте контейнери в стаята. Достатъчно е да ги поставите на място, защитено от студения вятър и да поръсите със сухи листа.

Независимо от вида на засаждане, момичешкото грозде за първи път трябва да се поддържа и засенчва от прякото слънце.

Видео: отглеждане, грижи и резници от моминско грозде

Така че, засаждането на грозде с резници е доста творческа дейност. В крайна сметка има много начини за събиране на реколтата и подготовка на джолани за засаждане. Друг избор се отнася до технологията на засаждането им на открито. Който и метод да изберете, остава да повярвате, че усилията ви ще бъдат оправдани от богата и щедра реколта от кехлибарено грозде.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.