Всичко за засаждането на гроздови разсад: подготовка на мястото, дълбочина и схема на засаждане, торене и поливане

Отглеждането на грозде в северните ширини е доста популярно занимание днес. Много градинари смело поемат това и получават реколта. Други смятат, че е трудно и рисковано да отглеждат грозде в собствената си градина. Затова искам да кажа - тук няма нищо сложно. Технологията за засаждане е достъпна за всеки, разходите са не повече от тези при засаждане на всяко друго градинско растение. Топлина, светлина и грижовни ръце - всичко, от което гроздето се нуждае във вашата градина!

Съдържание

Засаждане на гроздови разсад

Разсадът от грозде може да бъде от два вида: присаден или със собствени корени.

Присадени и самокоренени разсад

Присаден разсад отляво, собствено вкоренен отдясно

Присадени разсад:

 • скъпо;
 • обикновено по-ценни по отношение на сортовите характеристики: по-вкусни и по-продуктивни;
 • не се разболявайте от филоксера;
 • може да замръзне през зимата или да се откъсне при подложката, тогава "некултурен" растеж ще премине от корена.

Когато купувате присаден разсад, трябва внимателно да го разгледате: на кръстовището на издънката и подложката трябва да има забележима туберкула, ако я няма, разсадът е вкоренен, не трябва да плащате за него.

Собствено вкоренени разсад:

 • не се страхувайте от замръзване, ако корените не са повредени, растението ще се възстанови;
 • може да умре от филоксера;
 • по-евтини от ваксинираните.

Когато купувате, гледайте: корени, багажник, пъпки.

Колкото повече корени, толкова по-добре. Уверете се, че корените са живи: ако отщипите парче корен с нож, разрезът на качествено растение ще бъде бял и влажен. Ако разрезът е тъмен или сух, тогава разсадът е мъртъв.

Цевта трябва да е без повреди и нередности. Ако надраскате кората малко, тогава под нея трябва да има зелен, влажен слой камбий. Ако не е зелено и влажно, уви, разсадът вече не е наемател.

Ако не натискате силно бъбреците, те трябва да седят плътно върху багажника, да не падат или да се отлепят.

Не вземайте разсад с листа през есента: няма да зимува добре.

Съхранение на разсад преди засаждане

Методите за съхранение ще зависят от времето на покупката.

Есенно съхранение

През есента е необходимо да се осигури разсад с температура 3-4 градуса над нулата (екстремни температури за съхранение не по-ниска от 0 и не по-висока от +10 градуса) и умерена влажност. Можете да съхранявате:

 • до мазето;
 • ровене в земята;
 • на долния рафт на хладилника.

В мазето можете да го залепите в контейнер с мокър пясък. Важно е да се проверява през зимата, за да не изсъхне пясъкът.

Съхранение на разсад

В сутерена гроздовите резници се съхраняват чрез залепване в контейнер с мокър пясък

Можете да определите достатъчно съдържание на влага в пясъка, като го изстискате в шепа. Пясъкът ще бъде подходящ, който не се рони, но водата не капе от него.

Можете да спестите разсад, като просто копаете в земята на сайта. Изкопаваме изкоп с дължина и ширина около половин метър. Северната страна се спуска вертикално, южната страна е наклонена на 45 градуса. Преди засаждане накиснете разсад във вода за един или два дни, отстранете повредените части, поставете ги с корените си на север, стволовете на южния склон. Покрийте със земя до могила.

По-добре е да смесите почвата за засипване с пясък или торф, за да улесните премахването на разсад през пролетта.

През април разсад може да се изкопае. Не се тревожете, ако върху тях се появи плесен. Изплакнете разсада в слаб разтвор на калиев перманганат (леко розов).

Ако има малко разсад, тогава можете да ги съхранявате в хладилник. Увийте разсада във влажна кърпа или хартия, поставете в найлонов плик и съхранявайте на долния рафт или в зеленчуковата секция (температурата трябва да бъде + 4-6 градуса).

Запазване на разсад през пролетта

Ако сте закупили разсад с отворена коренова система, след това ги съхранявайте преди засаждане, като увиете корените с влажна кърпа или хартия на хладно място.

Подготовка на разсад за засаждане

Ако разсадът е във вашия контейнер, тогава те не изискват специална подготовка за засаждане. Освен ако не е необходимо постепенно да ги привиквате на открито. Най-добре е да поставите контейнерите на перваза на прозореца преди почистване на пъпките. След това прехвърлете в оранжерията, където да изчакате появата на млади издънки. И само когато температурата над нулата се установи навън и през нощта, младите растения могат да се втвърдят.

Гроздови разсад

След пъпките разсадът се прехвърля в оранжерията

Последователност на закаляване:

 • провеждайте няколко дни през деня на сянка;
 • за два - три дни, оставете да нощувате на улицата;
 • за ден - два се преместете на слънце;
 • засадете на открито.

Ако имате разсад с отворена коренова система, тогава преди засаждането трябва да ги наситете добре с влага, като ги поставите във вода с разтвор на стимулатор на растежа (например с Kornevin) или просто добавите мед към водата.

Избор на място за грозде

Основното нещо при избора на място за грозде е много светлина и топлина. Мястото трябва да бъде затворено от северния вятър. Тоест, имаме нужда от зона, осветена от слънцето през целия ден и с ограда от север от вятъра. Това могат да бъдат завеси с растения (растат не по-близо от 2 метра до гроздето), ограда, стена на сградата.

Място за засаждане на грозде

Гроздето се нуждае от светлина и топлина

Логично е да засадите грозде близо до някаква южна стена на сградата, но това не е подходящо за всички райони. Така че, в северните райони на Русия е по-добре да засаждате грозде близо до югозападните или западните стени. Бедната на хумус земя се затопля бавно и от южната страна горната част на сушата може да се затопли бързо, лозата ще започне да тече. Ако има слана през нощта, водата в клетките на растението ще замръзне и ще ги разкъса. Следователно западът и югозападът са по-добри от юга в нашата област. Ако планирате да отглеждате грозде под прикритие, тогава югоизтокът и югозападът ще свършат работа. Когато засаждате в оранжерия, трябва да подредите засаждането от север на юг.

Също така имайте предвид, че колкото по-близо до основата, толкова по-дълбоко замръзва почвата. Ето защо не си струва да засаждате по-близо от 75 см от стената на къщата. И е важно водата да не капе от покрива върху гроздето.

Корените на гроздето са дълбоки, така че не може да се засажда на места, където нивото на водата е по-високо от 1,5 m.

Подготовка на яма за засаждане на грозде

Ако вашият сайт не се състои от богата на хумус черна почва и дълго време не е наводнен с вода, тогава ямата за кацане е това, от което имате нужда.Това ще позволи на гроздето да се вкорени безопасно, да отцеди излишната вода и да осигури храна за няколко години. По-добре е да подготвите ямата през есента, така че торовете да се разтварят и почвата да се утаи. Ако засадите разсад в неуредена почва, след което се утаявате, това може да счупи младите корени.

Има различни мнения относно размера на ямата за кацане. Някои смятат, че е необходимо да се изкопае дупка най-малко 100x100x100 cm, за други са достатъчни 30x30 на дълбочина на растежа на разсада. Честно казано, не знам кое мнение е вярно. Препоръки идват от авторитетни автори, интересно е, че колкото по-модерна е публикацията, толкова по-дълбока е ямата за кацане.

Аз самият, воден от идеята за „златна среда“ и разумно мързеливо отношение, подготвям ями с ширина не повече от 50 см, дълбока и широка. На дъното изсипвам 10 сантиметра счупена тухла, керамзит или чакъл за отводняване. След това хранителен слой от смес от земя от яма, хумус и пясък в равни части. Можете също да добавите една част от натрошен камък към тази смес. Последният слой е чиста земя или хумус.

Ако като мен вашата почва е кисела, тогава определено трябва да намалите нейната киселинност, като добавите доломитово брашно или пепел:

 • в слабо кисела почва, 1 чаша доломитово брашно или 1,5 чаши пепел на яма
 • с кисели - 2 чаши доломит или 3 чаши пепел.
Подготовка на яма за засаждане

На дъното на ямата за отводняване се изсипват 10-15 см чакъл, камъчета или счупена тухла

И можете също да деоксидирате почвата, като вкарате в нея креда, гипс или смляна черупка от яйца, трябва само да вземете един и половина пъти повече от тях. Гроздето се нуждае от почва с неутрална киселинност.

Ако използвате химически торове в дома си, добавете 50 g суперфосфат и нитрофосфат към почвената смес. Не се увличайте с увеличаване на дозата тор, в противен случай можете да изгорите младите корени.

Трябва да напълните ямата постепенно, като няколко пъти разлеете сместа с вода и леко уплътнявате. Ако подготвяте яма през пролетта, тогава я разлейте с гореща вода (поне кофа върху ямата). Ямата не трябва да се пълни напълно; тя трябва да бъде на 20-25 см под нивото на земята.

От един източник до друг, постулатът се лута, че гроздето не е придирчиво към почвите, расте добре на бедни скалисти почви. И разбира се, че е така. Но качеството на плодовете все още зависи от почвата. На леки, питателни почви плодовете са по-сладки и по-големи. Така че си струва да се погрижите за състава на почвата в ямата за засаждане.

Вижте видео на опитен лозар от Беларус Александър Мчедлидзе за подготовката на яма за засаждане на грозде и оборудване в него за напояване и подхранване

Дълбочина на засаждане на гроздето

Дълбочината на засаждане на разсада зависи от вида на почвата. Смята се, че съотношението на вида на почвата и дълбочината на засаждане трябва да бъде:

 • черна почва или глина - 30 см;
 • пясъчна почва - 50 см;
 • глинеста и пясъчна глинеста почва 40см.

Корените на гроздето, в зависимост от сорта, могат да издържат на температури от минус 6 до минус 10 градуса. Сортовете Мичурин и сортовете на основата на грозде Амур могат да издържат на температури от минус 12 градуса. Колкото по-дълбоко е засаждането, толкова по-добре кореновата система е защитена от температури на замръзване.

Ето защо, за да разберете колко трябва да задълбочите разсада си, е по-добре да си представите какъв сорт имате и как земята ви замръзва. Ако вашият сайт обикновено успява да покрие дебел слой сняг преди настъпването на стабилни студове (това обикновено се случва в нашия регион Нижни Новгород), тогава гроздето може да бъде засадено на дълбочина 30-40 см. А в сибирските региони те обикновено са засадени по-дълбоко - 50-60 см. замразяване на почвата, трябва да изберете метод за засаждане в изкопи. Ще говоря за това по-долу.

Разсад в дупката за засаждане

До есента разсадът ще се чувства добре в добре загрята яма.

И така, ние поставяме разсада в нашата яма (той е под нивото на земята с 20-25 см, сещате се), задълбочавайки коренната му пета (най-ниската точка, където растат корените) с 5-10 см (това е препоръка за черно пръст или глина, за да се задълбочи в пясъка 25 см, в глината 15 см). До есента разсадът расте в добре затоплена дупка, която е удобна за поливане.През есента дупката трябва да се запълни до върха с плодородна почва, преди да се покрие за зимата.

Схема за засаждане на грозде

Според мен е най-добре гроздето да се засажда на един ред. Така че е удобно да поставите лозите върху една решетка и да покриете през пролетта и есента. Ако всичко не е премахнато на един ред, засадете на няколко с разстояние между редовете най-малко 1,5 m.

За да сте сигурни, че гроздето получава достатъчно светлина, подредете редовете от север на юг.

Схема за засаждане на грозде

Разстоянието между редовете трябва да бъде най-малко 1,5 m, а между гроздовите храсти 2 m

Разстоянието между разсад в един ред зависи от формата на отглеждане. Лозата е "ръкав", тя може да бъде къса (1,5 м) и дълга (от 2,5 м), може да бъде единствената в растението ("един ръкав"), или може да има няколко от тях. В зависимост от това разстоянието между растенията трябва да бъде:

 • храст "с дълги ръкави" 3 м;
 • храст "с къси ръкави" 2 м;
 • храст "с един ръкав" 1,5 m.

В пътеките могат да се отглеждат зеленчуци, ягоди и дори зеленчуци. Там засаждам копър и лук, освен гастрономически ползи, те предпазват и гроздето от болести.

Торове при засаждане

В моята градина използвам само химически торове за цветя. Наторявам всичко, което е предназначено за храна, само с естествени продукти: компост, пепел, билкова инфузия и т.н. Ето защо, когато засаждам грозде, внасям чаша пепел и използвам компост като част от самата почвена смес, за да запълня ямата за засаждане.

Торене на пепел

Пепелта е отлична за калиево-фосфорен тор

Калият, калцият и фосфорът са много важни за храненето на гроздето. Калият помага на имунитета и растежа на растението, неговата устойчивост на студ. Калцият е необходим за увеличаване на добива и захарността на плодовете, за узряване на лозата. Фосфорът е необходим на плодните пъпки, той също така увеличава съдържанието на захар и ускорява узряването на плодовете.

Най-добрият естествен тор за грозде е оборският тор. Той ще осигури на растението не само фосфор, азот и калий, но и различни микроелементи. Торът се внася в лозето веднъж на всеки три години, в размер на 5-7 кг на 1 м почва. По-добре да го донесе през есента за копаене.

Пепелта е най-добрият естествен поташ-фосфорен тор. Освен че се вкарва в ямата за засаждане, пепелта може да се използва за превръзка на корени. Калият от пепелта се разтваря добре във вода, но фосфорът отнема време. Следователно, настойката от пепел трябва да се приготвя за поне три дни. Залейте около два килограма пепел с шест литра вода, оставете за три дни, долейте вода до десет литра. Поливайте литър под всеки корен.

Тези, които не се страхуват от химия, при засаждане добавете 1-2 супени лъжици пълен минерален тор AVA или по 50 г суперфосфат и нитрофоска към горния слой на почвата, като ги смесвате с почвата.

Азотните торове инхибират развитието на корените, така че е по-добре да не ги използвате при засаждане.

Поливане след засаждане

Преди засаждане разсад със затворена коренова система е добре разлят, преди да бъде изваден от контейнера. Вече беше казано за насищането на влага в разсад с отворена коренова система. Нека разгледаме това като първото поливане.

Второто поливане трябва да се извършва с топла вода една седмица след засаждането. И седмица по-късно - третата. След това, до края на сезона, трябва да поливате разсада около веднъж седмично. След поливане не забравяйте да разхлабите земята около растението, ако не е покрита с нетъкан материал.

Поливане на гроздето

Водата за напояване трябва да е топла

По отношение на поливането, разбира се, трябва да се съсредоточите върху характеристиките на вашия район. Ако лятото ви е много сухо, тогава трябва да поливате разсада поне всеки ден с половин кофа вода. Ако лятото е влажно, тогава е достатъчно да изливате същата половин кофа под гроздето веднъж седмично. Но във всеки случай водата със сигурност трябва да е топла! При продължително студено и дъждовно време поливането се спира. От втората половина на август трябва да спрете да поливате гроздето, да прищипите върха на растението, така че издънките да узреят добре и да са готови за зимуване.

Между другото, гроздето има периоди, когато изобщо не е необходимо да се полива: това е преди и по време на цъфтежа и преди прибирането на реколтата.Ако поливате растението през тези периоди, цветът ще лети наоколо и реколтата ще забави узряването.

Начини за засаждане на гроздови разсад

Методите за засаждане на грозде се различават по метода за подготовка на мястото за разсад и вида на самия посадъчен материал. Най-добре е да засадите грозде през пролетта, за да може растението да расте по-силно и да се подготви за зимата.

Класическият начин

Обикновено растенията, отглеждани в контейнери, се засаждат по следния начин:

 • добре е да разсипате разсада преди засаждане, за да е по-удобно да ги извадите с цяла буца пръст;
 • извадете или изрежете контейнера;
 • поставете разсад на дъното на ямата за засаждане, залепете пръчка от северната страна, към която ще завържем разсада;
 • запълнете дупката до височината на земна кома, леко я уплътнете, залейте с топла вода;
 • накрая запълнете дупката със земя до първия лист на издънката.

Видео за засаждане на грозде в земята

Кацане на хълм

Те действат малко по-различно с разсадите, събрани през есента (тези, които са били съхранявани в избата, хладилника или вкопани в земята):

 • изсипете могила добра земя на дъното на ямата;
 • поставете разсад върху него, разпространете корените, така че да гледат надолу, изстискайте ги в могила;
 • от северната страна също забийте в пръчка за връзване;
 • покрийте със земя до първата пъпка, залейте с топла вода;
 • след поливане земята ще се уталожи и отново трябва да я напълните до първата пъпка;
 • издърпайте разсада малко нагоре, така че корените да се простират по-добре надолу.
Засаждане на грозде

Важно е правилно да се разпространят корените на разсада в ямата за засаждане

При този метод на засаждане дупката няма да бъде запълнена наполовина и разсадът ще бъде на 25-30 см под повърхността на земята. С нарастването на издънката дупката е покрита с пръст, така че повърхността расте обрасла с корени, които хранят растение.

За да предпазите разсад от повтаряща се слана, струва си да го покриете с пластмасова бутилка с отрязано дъно. Но до юли подслонът трябва да бъде премахнат, така че разсадът да има време да се втвърди.

Засаждане на грозде в изкопи

В северните райони, където има заплаха от дълбоко замръзване на почвата, е по-добре гроздето да се засажда в траншеи.

Отглеждане на грозде в изкоп

За да се запази топлината, стените на изкопа са изложени с тухли, шисти или дъски

Технология за кацане:

 • изкопайте изкоп с дълбочина 20-30 см, ширина 100 см и дължина, съответстваща на броя на разсад, между които ще има разстояние 1,5 м;
 • покрийте стените на изкопа от всички страни с дъски, или тухла, шисти и др .;
 • инсталирайте решетка близо до изкопа;
 • изкопайте дупки за засаждане в изкоп по обичайния начин, така че корените на разсад да са разположени на дълбочина 60–70 cm;
 • растат лозя с "дълъг ръкав", водещи от изкопа към решетката;
 • през есента извадете издънките от решетката, поставете ги в изкоп;
 • покрийте на слоеве: специални щитове, след това - слама или дървени стърготини (20 см), покрийте с филм от влага, 10 см пръст отгоре, загребвайте сняг през зимата (поне 20 см).

Под такава "козина" никакви студове не са ужасни за гроздето.

Използването на решетка при отглеждане на грозде

Гроздето е лоза, поради което се нуждае от подкрепа. В дивата природа той живее, извивайки дървета и се придържа към скалите. Следователно поставянето му върху пергола е естествено и удобно.

Видео препоръки за решетки

Гоблените са различни по форма и брой равнини. Но всички те се състоят от опори и тел, опъната между тях. Най-добрите опори са направени от стоманени или азбесто-циментови тръби (диаметър 50–100 mm). Дървените подпори ще бъдат по-евтини, докато могат да издържат достатъчно дълго. Дъбовите стълбове например ще издържат около 20 години. По-добре е да вземете жицата с пластмасово покритие, с диаметър 2–5 mm.

Най-простият шпалир може да се направи чрез връзване на проводник към тръбите, като се образуват два успоредни реда на височина 40 см от земята.

През първите две години издънката на гроздето просто е обвързана със стълба. През третата година за първи път лозата се полага върху хоризонтална решетка, като на свой ред усуква и двете жици. През четвъртата година можете да добавите още една решетка на разстояние 40 см от първата.

За да няма сянка в пътеките, трябва да използвате решетка с една равнина, изложена в посока от север на юг.Това е особено важно за северните райони.

Кацане по билата

Легла за фиданки

Покрийте леглото с нетъкан материал след засаждането

Отглеждането на грозде в хребетите е чудесен начин за по-студен климат. Този метод позволява

 • защита на лозата от пролетно наводнение;
 • бързо затопляйте почвата през пролетта;
 • обогатяват почвата с кислород;
 • харчат по-малко труд за борба с плевелите.

Технология за кацане:

 • изкопайте изкоп: 100 см дължина и ширина, 30 см дълбочина;
 • подгответе почвената смес по обичайния начин (в равни части хумус, пръст, пясък, можете да добавите развалини, да наторите с пепел или сложен тор);
 • запълнете изкопа с пръст, така че билото да е на 30–35 см над земята, правейки леки склонове;
 • мулчирайте билото или го покрийте със спанбонд;
 • засадете растенията така, че корените им да са на дълбочина 40 см от повърхността на билото;

За по-добро осветление трябва да ориентирате билото от север на юг. За да укрепите стените на билото и да го затоплите, можете да заровите тъмни пластмасови бутилки с изрязано дъно по периметъра му.

Засаждане в оранжерия

В нашия студен район гроздето се чувства най-добре в оранжерия, защото е топло, леко и сухо. Ясно е, че узрява в оранжерия 14 дни по-бързо, отколкото на открито. Също така е по-удобно да защитите гроздето от вредители в оранжерията. И просто е по-приятно да работите в него, грижейки се за гроздето.

За да предотвратите навлизането на охлюви в оранжерията, покрийте прохода с дебел слой пясък; не можете да използвате дъски и плочи.

Видео за отглеждане на грозде в оранжерия

Технологията на засаждане на разсад в оранжерия може да бъде всяка - класическа в дупка или в изкоп. Всичко зависи от вашия климат и материала на оранжерията. Разстоянието между разсад трябва да бъде най-малко 1,5 m.

Важно е при засаждане в оранжерия да се използват сортове с двуполови цветя, които не изискват допълнителни опрашители.

За зимата растенията са покрити с няколко слоя плътен лутрасил, опънат върху дъги. По време на размразяването трябва да отворите прозорците в оранжерията.

Молдовско засаждане

Има древен молдовски начин за засаждане на грозде. За него през пролетта се взема лоза (узряла, но гъвкава, не твърде дебела) с дължина от 60 до 200 см. Увива се няколко пъти в пръстен, фиксиран с въже. След това пръстенът се поставя в яма на дълбочина 15–20 cm (в някои източници 40–50 cm), така че на повърхността да се виждат една или две пъпки. Хълм пръст се изсипва върху надничащия край на лозата, за да запази влагата. Земята наоколо е покрита с мулч.

Молдовско кацане

Лозата за засаждане трябва да е зряла, но тънка, за да я усуче на пръстен

През есента от такъв разсад ще се развие силно растение, което ще започне да дава плодове през следващата година. Тъй като по цялата дължина на лозата растат корени, интензивно подхранващи пъпките.

Методът е добър, ако имате излишък от посадъчен материал и достатъчно топъл климат за засаждане на резници без първо поникване. Също така е важно да имате предвид, че методът е подходящ само за самокоренени растения!

Засаждане чрез удебеляване

Съществува метод за засаждане на грозде, специфичен за горещия климат, когато на един квадратен метър се поставят до 7 гроздови разсада. Този метод се нарича удебеляване. Той е доста добър за сухи места, тъй като при гъсто засаждане корените не растат хоризонтално, а се втурват по-дълбоко, вертикално, като по този начин осигуряват на растението по-добра влага.

В този случай гроздето се отглежда в храстова форма без жартиера. Годишният прираст просто лежи на земята. Лозите се подрязват на ниско стъбло (30–40 cm). Това е много икономичен начин за отглеждане, не изисква инсталиране на опори и специален труд. Недостатъкът е, че гъстите гъсталаци са отлична среда за гъбични заболявания и добивът при този метод е нисък.

Болести на разсад след засаждане и как да се справим с тях

Понякога гроздови разсад се разболяват. Болестите могат да се разпространяват от птици, насекоми, вятър. Най-опасните заболявания:

 • антракноза;
 • плесен - мухъл;
 • оидий - брашнеста мана;
 • сиво гниене;
 • опасно място.
Грозде, заразено с оидиум

Гъбична инфекция Oidimum или брашнестата мана засяга всички части на растението

Както винаги, по-добре е да предотвратите инфекция, отколкото да третирате растението по-късно. През есента отрязаните издънки и падналите листа трябва да бъдат внимателно събрани и изгорени, за да не се даде възможност на спорите на гъбичките да се размножават. Короната на гроздето и земята под него трябва да се напръскат с медни съдържащи химикали (меден сулфат, течност от Бордо, Cuproxat, Horus, меден оксихлорид и др.).

През пролетта, преди листата да цъфтят, трябва да обработите гроздето с 3% разтвор на течност от Бордо. Вземете 300 g меден сулфат за 5 литра топла вода, разбъркайте. В друга кофа за 5 литра вода вземете 300 г гасена вар. Изсипете меден разтвор във варов разтвор. Разбъркайте, прецедете, напръскайте. Ако е необходимо, повторете обработката след като 2-3 листа цъфтят, преди и след цъфтежа.

След появата на листата това лечение може да се комбинира с листен дресинг. Например, инфузия на пепел ще бъде добра калиево-фосфорна листна превръзка: залейте един кг пепел с три литра вода, оставете за три дни, прецедете, добавете до пет литра вода. След това вземете осем литра вода и петдесет грама сапун за пране за два литра инфузия. Пръскайте в спокойно и хладно време.

Е, разбира се, трябва да изберете сортове, които са устойчиви на болести.

В допълнение към болестите, насекомите вредят на гроздето: паякови акари, гроздови сърбежи и листни червеи (двегодишни, гроздови, гроздовидни). Невъзможно е да се предпазите от тях без химикали, поради което те унищожават вредителите с помощта на химически акарициди - Talstar, Neoron, Sunmayt, Aktelik, Omayt, Bi-58, Fury. За времето за обработка и дозировката вижте опаковката на продукта.

Засаждане на гроздови разсад в различни региони

Условията за хранене на гроздето, продължителността на периода на растеж и покой зависят от климата. Най-благоприятният климат за грозде е дългото, сухо, горещо лято и мека зима. Помислете за особеностите на засаждането на гроздето в различни области.

Кацане в Украйна

Климатът на Украйна обикновено е благоприятен за отглеждане на грозде, с изключение на северните му региони. Тук, вероятно, няма нито една градина, в която расте грозде. Украйна е известна със своята черна почва. Засаждането на грозде в почва, богата на органични вещества и минерали, има свои собствени характеристики:

 • не е необходима яма за засаждане, достатъчно е да пробиете дупка с лост и можете да засадите;
 • няма нужда да се внасят азотни торове върху богати на хумус почви;
 • в степната зона на Украйна (има малко сняг през зимата, но има слани), все още трябва да засадите в дупки за засаждане, като задълбочите корена на 40-50 см от повърхността на почвата, така че кореновата система да не замръзне;
 • В Украйна е много често да се заразяват лозя с филоксера, поради което за засаждане трябва да се предпочитат присадени разсад, върху подложки, устойчиви на това заболяване;
 • Украинските лозари предпочитат есенното засаждане на грозде.

През зимата гроздето в по-голямата част от Украйна все още се нуждае от подслон или ограждане, тъй като са възможни слани до минус тридесет градуса.

Кацане в централна Русия и Московска област

Климатът в централна Русия е умерено континентален: мразовита зима, топло, влажно лято. И въпреки че климатът ни не може да се счита за благоприятен за гроздето, отглеждането му в централна Русия е много често. Разбира се, тук трябва да вземете предвид особеностите на местната селскостопанска технология.

Грозде в оранжерията

Най-добрият начин за отглеждане на грозде в средната лента е в оранжерия

По-специално, по отношение на кацането, трябва да се има предвид:

 • почвата тук се затопля плитко - до 40 сантиметра, така че растението не трябва да бъде особено дълбоко при засаждане, времето за засаждане е от края на май до юни, изчакайте времето, когато температурата през нощта достигне 15 градуса по Целзий, след това можете да засадите;
 • сортове, които трябва да изберете устойчиви на замръзване с ранни и много ранни периоди на узряване (по-добре е, ако пъпките до плодовете са по-малко от 110 дни), те трябва да бъдат закупени от местни производители;
 • засаждайте в ями за засаждане или изкопи, но в наводнени райони с висока подземна вода изберете метод за засаждане в хребети;
 • за да не зависи от капризите на времето, най-удобно е да отглеждаме грозде в оранжерия в нашата ивица.

Видео за засаждане на грозде в Московска област

Кацане в Крим

Лозарството в Крим е известно от древни времена. Климатът и почвите на Крим се различават в различните региони, като най-благоприятно за гроздето е южното крайбрежие на Крим. Отглеждането на грозде тук не изисква подслон.

Грозде в Крим

Крим е известен със своите лозя

Характеристики на засаждането на грозде в Крим:

 • най-доброто време за засаждане се счита за края на октомври - средата на ноември, но ако времето е сухо, тогава можете да засадите дори през декември;
 • минималната дълбочина на засаждане на разсада е 30 см;
 • схемата за кацане е за предпочитане 3 mx 1,5 m;
 • в Крим предпочитат да засаждат грозде не с фиданки, а с джолани, по време на есенното подрязване на храсти, когато има изобилие от този посадъчен материал.

Кацане в Сибир

Сибир се характеризира с континентален климат със средна годишна положителна температура от 2100-2200 градуса. За отглеждане на открито трябва да изберете ранни и много ранни сортове.

Сибирско грозде

В Сибир е по-добре да отглеждате грозде под прикритие

 • Можете да започнете да засаждате грозде в Сибир в края на май, когато температурата е най-малко +15 градуса;
 • болестите и вредителите по гроздето не харесват сибирския климат, поради което обработката с химикали се изисква минимална;
 • Най-лошото, което може да се случи с гроздето в Сибир, е когато в началото на лятото настъпят студове, от които нищо не може да спаси младите издънки, няма да има реколта, но самите храсти могат да бъдат спасени чрез изрязване на всички замразени части и осигуряване храстът с подобрено хранене;
 • затова е най-добре да отглеждате грозде в оранжерия или покрит изкоп.

Кацане в Молдова

Молдова със своя умерено континентален климат, мека, кратка зима и горещо, дълго и сухо лято е отлично място за отглеждане на грозде.

Лозя в Молдова

Историята на лозарството в Молдова датира от хиляди години назад

Тук се отглежда грозде от незапомнени времена. Черноземните почви не изискват полагане на трудоемки дупки за засаждане. Гроздето се отглежда непокрито.

Кацане в Краснодарския край

Краснодарска територия е благоприятно място за лозарство. Високата сума на активните температури и голям брой дни без замръзване са това, от което се нуждае лозата. Количеството слънчева светлина и ниската влажност на въздуха играят решаваща роля за съдържанието на захар в гроздето. Следователно, в добри години в Краснодарския край, гроздето се отличава с високо съдържание на захар.

Краснодарска територия е зона на неприютна гроздова култура, но местните градинари на техните форуми все още съветват да я подслонят за зимата, за всеки случай. Почвите тук са предимно черноземни, бавно замръзващи, защото са богати на хумус, снабден с фосфор и калий. Следователно няма спешна нужда от засаждане на дупки. Много опитни производители не ги практикуват тук. Препоръчва се да се засаждат растения на разстояние 3 м едно от друго и 3 м между редовете. Най-доброто време за засаждане е есента.

В Кубан трябва да се обърне голямо внимание на обработката на гроздето от вредители и болести, които се чувстват чудесно във влажна и топла среда.

Пръскане на грозде

Пръскането се извършва при спокойно, хладно време

Кацане в Белгородска област

Белгородска област е южната част на Централната черноземна област на Русия. Има плодородна почва и подходящ климат за лозарство. За открита почва е по-добре да изберете ранни сортове. Подслонът е задължителен за зимата.

Сергей Шагиев

Сергей Шагиев - основател на лабораторията по лозарство и винарство в Белгородска област

Белгородец Сергей Шагив създаде цяла лаборатория по лозарство и винарство в своя район.Във фермата си той отглежда европейски трапезни сортове и вярва, че климатът на Белгородския регион отговаря на гроздето дори по-добре от южния.

Някой може да си помисли, че технологията на засаждане на грозде е твърде сложна, а работата, която предстои, е твърде мащабна. Струваше ми се, поне, дълго време. Но след като започнах този бизнес, въоръжен с книги, интернет, съвети от съседи, разбрах, че няма нищо ужасно или сложно. Просто пътят, по който вървите за първи път, изглежда винаги е по-дълъг. Много е интересно и лесно да отглеждате грозде, просто трябва да засадите първата си лоза веднъж. Пожелавам на всички да направят своята успешна първа стъпка!

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.