Как да изберем и засадим разсад от касис

Касисът с право се нарича кралица на градината. Той е популярен и обичан от много градинари заради своята непретенциозност, ранна зрялост и устойчивост на капризите на времето. Но наличният сорт не винаги отговаря на собствениците със своя вкус и време на узряване. В този случай най-бързият и надежден начин за актуализиране на насажденията от касис, увеличаване на добива им, удължаване на времето за събиране на ценни и полезни плодове е засаждането на разсад от касис от видовете и сортовете, които ви подхождат.

Как да изберем и спасим разсад от касис

Ако се отнасяте отговорно към избора на разсад от тази култура, тогава храстите от касис ще растат на вашия сайт, доставяйте витаминни зрънца на вашата маса за повече от една година. По-добре е да закупите разсад в детска градина, градински център с положителни отзиви или от доверени продавачи, защото тук ще получите пълна информация за характеристиките на сорта, времето на узряване, вкуса и изискванията за засаждане и грижи за културата.

Разсад от касис може да се продава с отворена или затворена коренова система. Последните, продавани в саксии, контейнери или торби с пръст, са малко по-скъпи, но понасят по-добре транспортирането и презасаждането.

Разсад от касис със затворен корен

Добрият разсад има толкова силни корени, че може лесно да се извади от саксията.

Когато избирате разсад с незащитени корени, трябва да обърнете внимание на следните признаци:

 • състоянието на кореновата система. Жизнеспособният разсад ще има от 3 до 5 добре развити лигнизирани скелетни корени с дължина 15 см без счупване или повреда. Наличието на адвентивни влакнести корени е важно. Освен това кореновата система не трябва да изсъхва, в идеалния случай, ако е в бърборене или леко влажна;
 • състояние на надземната част. Тя може да има един или няколко гъвкави, дори издънки с дължина до 40 см. Височината тук не играе съществена роля, тъй като при засаждането те ще трябва да бъдат съкратени. Но трябва да помолите продавача да направи разрез на снимката. Ако разсадът е заразен с такова опасно заболяване като стъклото, тогава на разреза ще се вижда чернота. Обърнете внимание на пъпките на разсада. Те не трябва да бъдат извънгабаритни. Подутите пъпки сигнализират за инфекция на бъбрек с касис.

Описание на признаците на увреждане на касис от бъбречен акар:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/pochkovyy-kleshch-na-smorodine-mery-borby-vesnoy.html

Разсад от касис с отворена коренова система

Корените на разсада трябва да са умерено дълги, без повреди, с голям брой влакнести корени

Всички тези знаци са валидни не само за черно, но и за други видове касис. Между другото, много лесно е да се разграничи разсад от касис от бял или червен. Трябва леко да разтриете клонката: черното ще издава характерна миризма, бялото и червеното няма.

След като сте закупили разсад, трябва да се погрижите да го доставите до мястото за засаждане здрав и здрав. Незащитените корени на разсада се увиват най-добре във влажна кърпа и се поставят в найлонов плик. Тази защита ще предотврати изсъхването на кореновата система. След транспортиране подслонът се отстранява и храстът се изследва внимателно:

 • ако откриете повредени върхове на корени или издънки, тогава те трябва да се режат до здрава част;
 • ако засаждането се планира след известно време, тогава е най-добре да изкопаете разсада в земята;
 • можете да потопите корените в глинена каша. Това ще им попречи да изсъхнат.

  Корените на фиданки в глинена каша

  Глиненият говорител предпазва кореновата система от изсушаване и подобрява степента на оцеляване на разсад

Не можете да оставите незащитен разсад на пряка слънчева светлина, който бързо ще изсуши влакнестите корени и храстът няма да се вкорени добре.

Засаждане на разсад от черно, червено и бяло френско грозде през есента на открито

Есенно засаждане на касис - най-рационалният вариант за попълване на градинския парцел с този храст с горски плодове. През зимата почвата под засадения храст ще се уталожи и ще се уплътни и веднага щом дойдат топлите дни, касисът ще започне да расте активно. Опитните градинари твърдят, че по време на есенното засаждане касисът показва висока степен на оцеляване.

Избор на място за кацане

Касисът расте добре и дава плодове с достатъчно светлина. Касисът също понася малко засенчване, така че може да се постави в близост до сгради и огради, които предпазват растението от студени ветрове, допринасят за задържането на сняг през зимата, което може да предпази корените от замръзване. На сянка храстите ще станат по-високи, по-малко разпространени.

Касис храсти на оградата

Когато засаждате касис близо до оградата, трябва да разберете, че след няколко години те ще растат и да предвидите възможност за бране на плодове от всички страни

Червеното и бялото френско грозде изискват по-открити, слънчеви места за добро плододаване и узряване.

Не трябва да избирате място за засаждане на касис в близост до големи овощни дървета, обрасли малини. Те ще създадат обилна сянка, ще извлекат хранителни вещества от почвата с мощната си коренова система. Засаждането до храстите на цариградско грозде също влияе неблагоприятно на касиса, тъй като тези култури са атакувани от същите вредители и имат общи заболявания. Бери расте добре с всякакви зеленчуци, както и ягоди и орлови нокти.

Почти всяка почва е подходяща за засаждане на касис, но е по-добре, ако е плодородна и култивирана, има неутрална или близка киселинност. Културата обича влагата, но не трябва да се избират райони с високо разположени подземни води, блатиста почва, тъй като високата постоянна влажност може да предизвика гниене на кореновата система и това със сигурност ще доведе до смъртта на храста. Превантивна мярка при засаждане на разсад от касис на ниско място е отводняването: изграждането на жлебове около насажденията от касис, каменисто-пясъчни слоеве в почвата. Те ще помогнат за поддържането на оптимален воден баланс в почвата.

Дренажен слой на дъното на ямата за засаждане

Дренажният слой може да се състои от трошен камък, счупена тухла, експандирана глина, едър пясък

Червеното френско грозде и техните сортове са устойчиви на суша растения, така че по-високите места са подходящи за тях.

Разлики през пролетното и есенното засаждане на червено френско грозде:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/posadka-krasnoy-smorodiny.html

Подготовка на почвата

Най-добрият вариант за предварителна подготовка на почвата ще бъде засаждането на зелени торове (лупина, детелина, маслена ряпа, овес) на мястото за бъдещото касис. Още преди цъфтежа тези билки са вградени в почвата и по този начин я лекуват, правят я по-плодородна. Освен това на обекта трябва да се извърши следната подготвителна работа:

 • мястото трябва да бъде изравнено, могилите и вдлъбнатините да бъдат премахнати;
 • изкопайте почвата, премахвайки плевелите и техните корени;
 • подгответе ямата за кацане. Той трябва да бъде с размер около 40x40x40 cm.Лошата почва от дъното на ямата се изхвърля и плодородният горен слой се връща обратно, след като се смеси със следните торове: 1 кофа органични вещества (компост, тор или хумус), суперфосфат (200 g), дървесна пепел (1 чаша).

  Яма за засаждане на касис

  Касисът има повърхностна коренова система, така че не се нуждае от дълбоки дупки за засаждане.

Най-добре е да извършите тези процедури предварително, около 3 седмици преди засаждането, така че почвата да има време да се утаи.

Време за кацане и схема

Оптималното време за есенно засаждане на касис е средата на есента, преди настъпването на слана. В централна Русия това обикновено се прави през първото десетилетие на октомври, в северните райони от втората половина на септември, а в южните райони разсадът от касис може да бъде засаден в края на октомври. Спазването на посочените срокове е гаранция, че растението ще възстанови кореновата система преди настъпването на студено време, здраво ще се установи в земята.

Когато засаждате няколко разсада от касис, трябва да се има предвид, че с течение на времето храстите ще растат, ще се разпространяват, така че разстоянието между тях трябва да бъде 1,5–2 метра. Това разстояние ще позволи на касиса да се храни добре и да получи достатъчно светлина.

Храст от червено френско грозде

Основното правило при поставянето на храсти на даден сайт е просто: трябва да засадите, така че растението да е удобно и в същото време да е удобно да берете плодове

Разстоянието между храстите на други видове касис (червено, златисто) може да е малко по-малко, тъй като храстите на тези сортове са по-компактни, не се разпространяват.

Технология на засаждане на разсад от касис

Процесът на засаждане на разсад от касис е както следва:

 1. Предварително подготвената дупка за засаждане се разлива с вода.
 2. На дъното му се образува малка могила, върху която разсадът се поставя под ъгъл от около 45 градуса. При наклонено засаждане кореновата система на разсада ще се формира по-интензивно.

  Местоположението на разсада в ямата за засаждане

  Засадете храста под наклон от 45 градуса до нивото на земята, така че стъблата да са с форма на ветрило и долните пъпки по тях да бъдат покрити със земя

 3. Кореновата шийка е заровена с около 7 см. През пролетта ще се появят нови издънки от пъпките, заровени в земята, храстът ще се окаже по-мощен, разпространяващ се.
 4. Корените се изправят внимателно и се разпределят върху земната могила.
 5. Ямата постепенно се покрива с изкопана по време на подготовката на дупката земя и се смесва с компост.
 6. Препоръчва се едновременно да се разлее почвата с вода, така че почвата да запълни всички кухини. За същата цел можете леко да разклатите разсад.
 7. Земята около засаденото растение внимателно се набива.
 8. Извършва се окончателно поливане (най-малко 20 литра под храста).

  Поливане на касис разсад

  За удобство на последващото поливане около храста може да се изгради земна ролка.

 9. Разсадът се подрязва на височина 10-15 см от земята, оставяйки не повече от 5-6 пъпки.

  Подрязване на младо касис при засаждане

  Когато подрязвате издънките, препоръчително е да отрежете клони на външната пъпка, след което следващата година ще се образува широк храст

Засаденият храст от касис не изисква специални грижи. При сухо време се полива няколко пъти, а стволовият кръг се мулчира с торф или хумус, като по този начин предпазва кореновата система от студа.

Видео: есенно засаждане на касис

Засаждане на разсад от касис през пролетта на открито

Засаждането на разсад от касис може да се извършва не само през есента, но и през пролетта. Пролетното засаждане има своите предимства:

 • вкореняването и развитието на разсада се случва в благоприятно време, когато кореновата система е напълно снабдена с необходимото количество хранителни вещества, поради което започва бързият растеж на земната част;
 • няма опасност от увреждане на замръзване на младия храст. Преди началото на зимата той ще може напълно да се изкорени, да изгради мощна коренова система.

Трудността на засаждането през пролетта е в избора на правилното време, което зависи от метеорологичните условия. Най-често благоприятно време идва през април, когато земята се затопли, преминава опасността от силни възвратни студове, които могат да увредят горните пъпки на разсада.Температурата на въздуха през деня трябва да бъде около +10 градуса, а през нощта - +5 градуса. В същото време не можете да закъснеете с това събитие, защото засаждането трябва да се извърши преди започване на пъпките. По-късните дати ще доведат до бърз растеж на надземната част на растението, защото пъпките от касис цъфтят много рано. Недостатъчно силните корени няма да имат достатъчно сила за пълноценното му хранене, така че защитните сили на касиса ще бъдат намалени.

В северните райони и на Урал пролетното засаждане се извършва най-често през май, след като почвата се затопли до дълбочина най-малко 20 см. Ако в тези райони се засади по-рано, коренищата ще замръзнат и касисът насажденията ще умрат.

Технологията на пролетното засаждане на касис не се различава от есента, но по-нататъшните грижи включват следните дейности:

 • често поливане, което ще помогне на младото растение да се втвърди в почвата. Това ще бъде сигнализирано от млади зелени листа, излизащи от пъпките;
 • задължително разхлабване на кръга около ствола след всяко поливане, за да се предотврати образуването на плътна земна кора;
 • контрол на плевелите, които засенчват къс касис, абсорбират големи количества вода и хранителни вещества от почвата.

Добрият растеж на корените, развитието на страничните пъпки по време на пролетното засаждане на касис ще бъде улеснено от силно подрязване на надземната част на разсада. Той е съкратен до височина 15–20 cm, оставяйки 3-4 зелени пъпки.

Лесни начини за отглеждане на касис в лятната им вила:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/kak-razmnozhit-smorodinu.html

Характеристики на засаждане на разсад със затворена коренова система

За пролетно засаждане е за предпочитане да изберете разсад със затворена коренова система. В този случай времето за засаждане не играе съществена роля, такива растения могат да бъдат засадени дори със зелени листа. Процесът на засаждане е подобен на засаждането на храст с отворени корени. Единствената трудност е внимателното изваждане на разсада от контейнера, без да се повреди земната топка:

 • разсадът в контейнер за еднократна употреба може веднага да се постави в ямата за засаждане, да се отреже и след това да се отстрани материалът от стената;
 • разсадът в саксията първо трябва да се полива, така че земната топка да се изтръска от саксията, без да се разпръсква.
Засаждане на разсад от касис със затворена коренова система

Земната буца на разсада вече е оплодена почва, така че количеството тор, приложено върху ямата, може да бъде леко намалено

Видео: характеристики на засаждането на касис през пролетта

Ако при избора и засаждането на разсад от касис действате точно според инструкциите, тогава храстът определено ще пусне корени, ще се вкорени добре и ще отгледа зелена маса, независимо кога е извършено засаждането - през пролетта или есента.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.