Засаждаме касис: кога и как трябва да се направи

Касисът е представител на ягодоплодни храсти, един от първите, който се появява на новия градински парцел. Сравнително непретенциозно растение, след няколко години носи пълни реколти от плодове с огромно съдържание на витамини. Засаждането на готови разсад от касис е съвсем просто, но трябва да се извършва съгласно всички правила.

Характеристики на засаждането на касис през различни сезони: пролет, лято и есен

Есента се счита за най-доброто време за засаждане на касис. Много по-трудно е да го засадите през пролетта, а през лятото е възможно само внимателно засаждане на разсад със затворена коренова система, който се продава в контейнери. През есента е много по-лесно да се работи с почвата: в края на краищата пролетното засаждане е възможно само докато пъпките на разсад не са набъбнали, а по това време земята е влажна и на някои места все още не е напълно размразени. По принцип няма други пречки пред пролетното засаждане.

Пролетната яма за засаждане трябва да бъде подготвена през есента, а за есента можете да изберете времето за това през целия летен сезон. В действителност, преди засаждането на разсад, почвата в ямата за засаждане трябва да престои, торовете в нея трябва да се разпръснат и биологичното равновесие трябва да бъде почти напълно установено. Единственият относителен недостатък на есенното засаждане е, че засаденият храст трябва да бъде добре покрит през зимата: той по правило няма време да се вкорени напълно и корените се разпространяват на значителни разстояния.

Технология на отглеждане на касис, особености на засаждане и грижи за храсти в различни региони:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/uhod-za-smorodinoy-vesnoy-borba-s-vreditelyami.html

Есенното засаждане трябва да се извършва около два месеца преди настъпването на истински студове. Точно по това време процесите на растеж в касиса замръзват, само корените наистина растат и пресаждането на храст на постоянно място на практика не представлява стрес за него. През пролетта е опасно да се забави засаждането понякога за един ден: появата на зелен конус от пъпките показва, че това е крайният срок за засаждане, а листата, които започват да се отварят, казват, че засаждането трябва да бъде отложено за есента.

Много по-безопасно е да се засаждат разсад със затворена коренова система през пролетта. Сега те често се срещат в продажба: разсадът е в контейнери, саксии или просто найлонови торбички с пръст. Такива разсад се засаждат заедно със земна буца, като внимателно се отстранява от контейнера. Ако в същото време корените не са повредени, растението продължава живота на ново място, сякаш нищо не се е случило.Следователно засаждането на такива разсад е възможно през лятото, с изключение на особено горещите дни.

Разсад от касис със затворен корен

Предимството на саксийните разсад е, че ако могат да бъдат отстранени, без да се увреждат корените, те едва ли се чувстват присадени на постоянно място.

Като правило, земната бучка в контейнер съдържа значителни количества хранителни вещества и следователно количеството тор, приложено върху ямата, се намалява с един и половина пъти. Важно е само да се ориентирате кога да поливате или изсушавате разсада преди засаждането, за да не унищожите земната бучка, когато бъде извадена от контейнера.

Как да съхранявате посадъчен материал от касис преди засаждане

По-добре е да не купувате разсад от касис за дълго време: всяко съхранение извън нормалното състояние ще бъде вредно. Въпреки че, разбира се, ситуациите са различни. Но ако преди засаждането е необходимо да се съхраняват разсадът за повече от 3-4 дни, по-добре е да ги изкопаете: покрийте ги почти напълно (поне до половината от дължината на клоните) в дупката със земя и вода тях. Ако върху разсада има листа, те веднага се отрязват внимателно, така че да няма излишна повърхност, изпаряваща влагата.

Как да изберем и засадим правилно разсад от касис:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/posadka-smorodinyi-vesnoy-sazhentsami.html

За съхранение в продължение на няколко дни, корените на разсада трябва да бъдат потопени в глинена каша. След това е най-добре да ги поръсите с дървени стърготини и да ги поставите в обикновена найлонова торбичка. Съхранявайте на хладно място. Ако няма говорител или дървени стърготини, корените се увиват в мокър парцал и също се поставят в торба.

Разсад в пакети

Ако са закупени разсад без земна буца, те трябва да бъдат поставени в найлонови торбички възможно най-скоро.

Ако не говорим за разсад, а за резници (в края на краищата касисът през есента е много лесен за размножаване самостоятелно: просто трябва да закупите пресни, просто нарязани резници от желания сорт и да ги залепите във влажна, рохкава почва ), тук е още по-лесно. Резниците се увиват във влажна кърпа и след това в найлонов плик. Но е желателно да ги приземите през следващите 2-3 дни.

Технология на засаждане на касис

Засаждането на касис през всеки сезон се извършва по един алгоритъм и включва:

 • избор на място за зрънцето и подготовката му;
 • изкопаване на яма за засаждане, внасяне на торове върху нея;
 • подготовка на разсад за засаждане;
 • поставяне на разсада в дупката на необходимата дълбочина под прав ъгъл;
 • засипване на корените с плодородна почва;
 • поливане на разсада след засаждане;
 • мулчиране на почвата;
 • резитба.

Избор на седалка

В сравнение с други видове, касисът е по-малко капризен, но изборът на подходящо място за тях е от решаващо значение. Не понася преовлажняване, но почвата под него трябва да бъде постоянно умерено влажна. Подземните води не трябва да се доближават до корените, тоест да лежат по-близо от 1–1,5 м от повърхността на почвата. Мястото трябва да бъде добре осветено от слънцето, но лека полусянка през част от деня е напълно приемлива.

Касисът е доста устойчив на замръзване, но изисква подслон от пронизващи ветрове: това се дължи по-скоро не на температурни ограничения, а на възможността за изсъхване на леторастите под въздействието на ветровете. Високите дървета или близката ограда предотвратяват духането на горещи ветрове над храстите през лятото, а през зимата те насърчават задържането на сняг, което поддържа корените на касиса удобни.

Фактът, че касисът се примирява с полусянка, дава възможност на бедните на земя летни жители да го засаждат в пътеките на овощните дървета. Това обаче не е най-добрият изход: храстите ще имат време да дадат само няколко пълноценни реколти, след което дърветата ще растат и силно ще засенчат касиса, в резултат на което добивът му значително ще намалее. Най-добрият избор е да засадите храстите на един ред близо до оградата, отстъпвайки на около метър от нея.

Касис до оградата

Традиционното място за засаждане на касис е по протежение на оградата, за предпочитане не съвсем солидно

Детелината, картофите и повечето зеленчуци се считат за оптимални предшественици за касис. Не трябва да се засажда на мястото на изкоренени дървета и всякакви ягодоплодни храсти поне 2-3 години. Това се дължи както на значителното изчерпване на почвата, така и на възможното присъствие на патогени в нея характеристика касис болести и неговите вредители.

Подготовка на място за касис, изкопаване на яма за засаждане

В допълнение към отчитането на местоположението на подпочвените води, релефа на повърхността, осветеността и защитата от студени ветрове, при избора на подходящо място за засаждане на касис трябва да се вземе предвид и съставът на почвата. По принцип касисът ще расте почти навсякъде, но предпочита средно големи почви (глинести или пясъчни глинести). По-добре за касис дори глинести, средно тежки, но добре оплодени и култивирани. Киселинността на почвата е близка до неутрална (рН не по-малко от 5,5). По-киселите почви се коригират предварително чрез варуване.

Предварително цялата избрана зона трябва да бъде изровена. Целта на събитието е да се отстранят старателно коренищата на многогодишните плевели. Най-злонамерените са глухарче, магарешки бодил, житна трева. За това е необходимо да се копае поне върху щика на лопатата, като в същото време, ако е необходимо, се добавя вар или креда (до 1 l / m2). Въпреки факта, че основното внасяне на торове се извършва в ямата за засаждане, при непрекъснато изкопаване на мястото е препоръчително да се добавят изгнили тор или торфени чипове към почвата (кофа от 1 m2): в края на краищата, доста скоро корените на касиса ще излязат извън ямата, подготвена за тях, и ще търсят хранителни вещества.

Касисът консумира много фосфор, следователно, в допълнение към органичните вещества, можете веднага да добавите 150-200 g суперфосфат на 1 m към почвата2... По-добре е да използвате дървесна пепел като източник на калий, в приблизително същите количества.

Ако има цял сезон на склад, оптималният изход е да се сеят сидерати на площадката за касис: това е името на билки, които значително лекуват почвата и обогатяват нейния състав. След засяването на овес, фия, лупина или детелина те се окосяват и погребват малко преди цъфтежа.

Ямките за засаждане се приготвят по всяко удобно време, но за пролетно засаждане това може да се направи само през предходната есен, а за есенното засаждане се опитват да останат поне няколко седмици преди засаждането. През това време торовете ще се разтворят частично в почвената влага и ще се установи биологичен баланс. Минималният размер на ямата е 40 х 40 х 40 см.

Кацаща яма

Ямката от касис е относително малка и се копае по обичайния начин

Както обикновено, долният слой се изхвърля от парцела, а горният, плодороден, се смесва старателно с торове и се връща в ямата, но първо на дъното му се поставя малък (5-7 см) дренажен слой: камъчета , чакъл, счупена тухла. 1-2 кофи вода се изсипват в ямата и се оставят така до деня на засаждането.

Торове, прилагани при засаждане

Касисът, повече от всеки друг, се нуждае от фосфорно хранене. Като цяло тя се нуждае от всички основни хранителни вещества, както и от редица микроелементи. В изкопаната дупка се поставя кофа хумус, 150-200 g суперфосфат и 30-40 g калиев сулфат, като се смесва старателно с отстранената почва. Като допълнителен източник на калий и микроелементи се изсипва литрова кутия дървесна пепел.

Друг отличен продукт, съдържащ много микроелементи в балансиран състав за касис, е обикновената картофена кора. Те съдържат фосфор, желязо, калий, магнезий, мед и др. Често се използват за хранене, но би било хубаво да поставите литров буркан сухо почистване в яма за засаждане.

Торене за касис през пролетта, лятото и есента:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/podkormka-smorodinyi-vesnoy.html

Картофени обелки

Опитните градинари събират и сушат кората от картофи през цялата зима: тя съдържа много микроелементи за хранене на ягодоплодни храсти

Време за кацане и схема

Оптимален месец за есенно засаждане на касис - септември (в средната лента - втората половина на месеца), но на юг работата може да продължи през първите две седмици на октомври. По това време касисът преминава в състояние на относително покой. Остават около два месеца до истински студове и разсадът просто ще има време да пусне корени, корените ще растат умерено, за да започнат да снабдяват издънките с влага и хранителни вещества в началото на пролетта.

През пролетта има много малко време за засаждане на касис: обикновено докато почвата изсъхне, пъпките вече цъфтят по клоните, така че трябва да работите "през ​​калта". Времето за засаждане през пролетта може да дойде както през първата половина на април, така и дори по-рано, в края на март, е важно да не го пропуснете.

В случай на пролетно засаждане, разсадът трябва да се наблюдава дълго време, така че почвата да не изсъхне, така че тази опция не е подходяща за онези градинари, които посещават обекта само веднъж седмично.

При разработването на обект рядко се засажда само един храст от касис: те се опитват да засадят няколко сорта наведнъж, за предпочитане с различни периоди на узряване. В същото време опрашването на цветята се случва по-добре, добивът и качеството на плодовете се увеличават. Обичайната схема за засаждане на касис е 2,5 х 1,5 м, т.е.поред разстоянието между храстите е около един и половина метра, а между редовете, при масово засаждане, до 2,5 м.

Схема за кацане

Ако е възможно, по-добре е да оставите максималните разстояния между храстите и редовете; това важи и за разстоянието от храстите до оградата и дърветата

Тези разстояния може да изглеждат дълги, но храстите ще растат много скоро и е необходимо да се остави място за градинар, който ще се грижи за тях и ще ги прибира. В ранните години свободното пространство може да бъде заето от различни зелени култури или цветя, а по оградата могат да се отглеждат растения за катерене (боб, различни цветя и камшикови камшици).

Не се поддавайте на изкушението да засадите храсти близо до оградата: метър е минималното разстояние, по-добре е да го увеличите до един и половина. В противен случай брането на плодове от възрастен храст ще бъде много неудобно, в резултат на което ще трябва да изрежете все още добри плодни издънки.

Подготовка на разсад

Най-добре е да засадите двугодишни разсад: те лесно се вкореняват и бързо навлизат в сезона на нормалната производителност. Но разсадът, получен от резници от миналогодишното засаждане, най-често е доста жизнеспособен и има развита коренова система. Корените са основното нещо, което трябва да се гледа при закупуването на разсад: издънките все още ще трябва да бъдат отрязани почти напълно. След като донесе разсада на мястото, корените леко се отрязват от него (обикновено самите върхове на корените са мудни, сухи, повредени; те се изрязват до здрава здрава дървесина).

След това целият разсад се поставя във вода за няколко часа. Преди засаждането корените се потапят напълно в бъбриво, направено от глина, лопен и вода: твърдите компоненти се приемат еднакво и е необходимо толкова много вода, че сместа да придобие консистенцията на заквасена сметана. Ако в момента няма лопен, бърборене, направено само от глина и вода, ще свърши работа.

Клей беседник

Корените, покрити със слой глина и лопен, бързо и надеждно овладяват пространството в ямата за засаждане

Техника на кацане

Самото засаждане на разсад от касис се извършва по същия начин, както в случая на други ягодоплодни храсти; разликите през пролетта и есента са малки.

 1. Те изваждат толкова много почва от ямата за засаждане, за да може разсадът лесно да бъде разположен в нея, и образуват своеобразна могила, върху която разсадът се поставя свободно, така че корените да не се огъват по неестествен начин.

  Запълване на ямата

  В ямата се изсипва толкова плодородна почва, че да е удобно да се постави разсадът

 2. Поставете разсада под ъгъл близо до 45относно, така че кореновата шийка да е под нивото на почвата. След окончателното засаждане дълбочината може да бъде до 10 см, така че веднага се прави равна на 6-8 см (разсадът леко ще падне). Тази техника допринася за бързото възстановяване на младите издънки през следващата година.Понякога касисът се засажда почти вертикално; обикновено това трябва да се направи, ако разсадът вече съдържа много издънки и не е възможно да се подреди под остър ъгъл.

  Схема за засаждане на касис

  Ъгълът при засаждане на касис стимулира образуването на нови издънки

 3. Постепенно отстранената плодородна почва се връща в ямата, като се старае всички корени да са покрити с нея без кухини. Периодично почвата се уплътнява с ръка или крак. След запълване на дупката разсадът се полива внимателно: може да са необходими 1-2 кофи вода.

  Поливане

  По-добре е да поливате разсада от лейка, за да измиете по-малко почвата

 4. Когато водата се абсорбира, добавете почва, тъй като тя ще се уталожи до известна степен и образувайте от нея брони за последващо напояване, така че водата да не се разпространява. Поливайте отново, докато водата се абсорбира.

  Полива фиданка

  След всяка порция вода трябва да изчакате около пет минути, за да сте сигурни, че водата спира да излиза

 5. Почвата се мулчира със слой от 4–6 cm, като се използва торф, хумус или дървени стърготини.
  Мулчиране

  Можете дори да мулчирате почвата със слама

  6. Отрежете почти всички издънки. Обикновено върху тях остават само две пъпки, но ако има много силен издънка, можете да оставите до четири, а най-слабите, напротив, могат да бъдат изрязани близо до земята.

  Подрязване

  Има различни насоки за подрязване на храсти след засаждането, но най-универсалният подход е да оставите по 2 пъпки.

Последният етап е най-тъжният: имаше просто красив храст и оставяме почти няколко пънчета от него. Всичко е наред: именно този вид резитба стимулира развитието на кореновата система, бързия растеж на разклонени издънки и ранната поява на първата реколта.

Видео: засаждане на касис през есента

Грижа за касис след засаждане

Грижите за засаждането зависят от състоянието на времето и най-важното е, че процедурата е извършена през пролетта или есента. Засаждането през пролетта е рисковано от гледна точка на възможна суша: зимната влага в почвата бързо свършва. Затова касисът трябва да се полива седмично или дори 2 пъти седмично. Нормата е според времето: почвата на дълбочината на корена трябва да бъде правилно наситена с влага и това може да изисква до 3 кофи вода. През есента е по-лесно в това отношение: често след засаждането на касис започват чести дъждове. Ако това не се случи, трябва да поливате колкото през пролетта.

През първите 2-3 седмици разсадът, без значение - през пролетта или есента, трябва да стои практически в течност, след което изискванията за почвената влага стават по-малко строги.

След есенното засаждане разсадът трябва да бъде покрит за зимата. За това са достатъчни спанбонд или смърчови клони на иглолистни дървета; подслонът се извършва през ноември, непосредствено преди сланите. Тъй като храстът е много малък след резитбата, това е много лесно да се направи. В най-студените региони е препоръчително да се подреди добър снежен замет над касиса, докато снегът падне. Засаден през пролетта храст обикновено расте добре през зимата и за зимата не е необходим сериозен подслон.

Пролетно засадените храсти се наблюдават внимателно през целия сезон за възможни болести и нападения от вредители. Профилактично пръскане на млади растения в частни градини обикновено не се извършва, но ако има съмнения за предстоящо бедствие, спешно трябва да се предприемат действия: разберете какво се е случило и приложете подходящото лекарство. През целия сезон се премахват дори привидно безобидни плевели и често се извършва разхлабване на почвата на повърхността.

Видео: грижа за касис през есента

Какво може да се засажда до касис

Сред обикновените зеленчуци практически няма такива, които биха попречили на нормалното развитие на касис. Ясно е, че не трябва да засаждате хрян, който е известен със способността си да расте силно и да пречи на други култури. В пътеките на младите храсти има точно това място за лук и чесън, които чрез излъчване на фитонциди лекуват въздуха и почвата и прогонват вредителите.

Касис лук

Лукът и младото касис са идеални съседи

Сред ягодоплодни храсти орлови нокти е изключително нежелан съсед за касис. Лош съсед е червеното френско грозде: те не си пречат, но имат малко по-различни условия на отглеждане: всички сортове червено френско грозде са по-фотофилни и устойчиви на суша от черните. Цариградското грозде расте добре до черното френско грозде, но има общ враг - огън, който трябва да се има предвид при засаждането.

Тези растения, които образуват много растеж, не трябва да се засаждат до касис. Това са например череши, малини, сливи. Ягодите също могат да бъдат поставени в същия ред: нарастващите мустаци, които се стремят да пълзят под касисовите храсти, ще трябва постоянно да се премахват. Е, наблизо няма място за такива дървета, които разширяват корените си далеч извън проекцията на короната: това, например, кайсия или орех.

Характеристики на засаждането на касис в регионите, включително Украйна

Касисът обича умерения климат, не се чувства много добре в жегата, в южните ширини. Засаждането му в различни региони е почти еднакво, но времето може да варира, както и грижите за засадените храсти в началото. Така че, в Сибир и Урал, те често отдават предпочитание на пролетното засаждане, тъй като пролетта идва късно, само в началото на юни въздухът се затопля до 10-12 относноВ. Но началото на зимата може да бъде без сняг и храстите, които все още не са пуснали корени, засадени през есента, могат да умрат. Тук „есенното“ засаждане трябва да приключи преди началото на септември.

В южната част на Русия и Украйна както пролетното, така и есенното засаждане се практикуват еднакво. Тук е необходимо да се вземе предвид само ранното настъпване на топлина, така че през пролетта касисът се засажда от онези градинари, които почти винаги могат да бъдат в своите парцели и да напояват младите храсти навреме. В северната част на Украйна времето е подобно на времето в центъра на Русия и по-голямата част от Беларус и там основно се засажда касис през есента: започвайки от средата на септември и улавяйки първите десет дни на октомври. Ако есенното засаждане започне по-рано, в случай на топла есен, която често се случва в Украйна, може да започне растежът на младите издънки и дори пъпките, което е изпълнено със смъртта на разсада.

Есенното засаждане е още по-популярно в такива сухи райони на нашата страна, като например Долна Волга. Тук пролетта идва внезапно и напредва много бързо: ранната пролетна киша за няколко седмици може да отстъпи място на сушата. Но есента, напротив, е относително топла и доста дълга, има достатъчно време за засаждане на касис. Но дъждовете може да не започнат, така че през есента трябва да наблюдавате влажността на почвата под младите храсти.

Видео: пролетно засаждане на разсад от касис със затворена коренова система

Характеристики на засаждане на някои сортове касис

Техниката на засаждане на различни сортове касис е подобна, но разстоянията между дупките за засаждане могат да се различават леко: има сортове с по-компактни храсти, а има и много разпростиращи се. Освен това различните сортове се различават донякъде по отношение на зимната устойчивост, което трябва да се има предвид при избора между пролетно и есенно засаждане. Времето за узряване на плодовете на практика не влияе върху избора на времето за засаждане и неговата технология: почти всички сортове касис узряват в края на юни - началото на юли, а само късните - няколко седмици по-късно.

И накрая, има самоопрашени и кръстосано опрашени сортове, така че може да се окаже, че когато са засадени само 1-2 храста, на тях практически няма да има плодове. Първо трябва да проучите добре свойствата на желания сорт и, ако е необходимо, да изберете подходящ опрашител за съвместно засаждане. В допълнение към наличието на сорт опрашител наблизо, за да се получат високи добиви, може дори да е необходимо да се привлекат пчели, което създава допълнителни трудности и ако градинарят няма възможност за това, по-добре е да откажете да засадите самостоятелно -безплодни сортове.

Един от популярните сортове касис е средно-късно узряващият сорт Ядрена. Сортът се характеризира с ниско разпространение и висок добив, дегустационният рейтинг на много големи плодове е 4,3 точки. Сортът е самоплоден, следователно по принцип е достатъчно да засадите само един храст на мястото, той напълно ще задоволи нуждите на малко семейство. Ако засадите двугодишен разсад, можете да получите добра реколта буквално през следващата година. Когато засаждате няколко храста, разстоянието между тях може да бъде малко намалено в сравнение с обичайното: схема 2,0 х 1,2 м обикновено е подходяща за сорта Ядрена.

Черешово касис

Сорт касис Yadrenaya е известен със своите плодове с размер на череша

Но средно късното касис от Bagheera, чиято висока популярност се наблюдава в края на миналия век, не може да бъде гъсто засадено: храстите му са по-разпространени. Същото се отнася и за не толкова отдавна супер популярния белоруски сорт Минай Шмирев, от който всъщност произхожда Багира.

Касисът Selechenskaya, който дава плодове с отличен вкус, винаги е популярен. Въпреки това, дори Държавният регистър на Руската федерация предупреждава, че този сорт е "интензивен тип", тоест, за да се получат добри добиви, той изисква високо плодородие на почвата и постоянни, правилни грижи. Selechenskaya със сигурност ще зарадва с реколтата, но дори при засаждане количеството тор, поставено в ямата, трябва да се увеличи с един и половина пъти в сравнение с обикновено препоръчваните дози.

Не е трудно да засадите касис, но за да бъдат реколтите отлични, а храстът да расте добре, засаждането трябва да се извърши навреме и в съответствие с всички правила. В повечето региони е по-лесно да се засажда през есента, но често се налага да го правите през пролетта. Мястото трябва да бъде избрано в съответствие с изискванията на културата и ямата за засаждане е добре запълнена с хранителни вещества.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.