Торене за касис през пролетта, лятото и есента

Касисът е богат на витамини, вкусен и здравословен, така че градинарите често ги засаждат на своите парцели. Но понякога забравят, че за да се получи мощна реколта, тя трябва да се храни и напоява.

Стойността на основния тор и дресинг за касис

Касисът е многогодишен храст, който расте на едно място до 10-15 години. Всяка година растението абсорбира много минерали, изчерпвайки почвата, затова е необходимо ежегодно подхранване за храсти от касис. Всички видове касис обичат органичните и минералните торове. През сезона ягодоплодните храсти се хранят няколко пъти, като се започне в началото на пролетта и завърши в края на есента. Храсти касис, засадени през есента хранени през пролетта.

С пролетното и есенното подхранване минералните торове се различават по своя състав. За развитието на леторастите и пъпките е много необходимо азотно подхранване и след плододаването са необходими микроелементи, които да позволят на касиса да се подготви за зимата и да положи нови цветни пъпки за бъдещата реколта. Неспазването на времето за въвеждане на микроелементи може да доведе до неприятни последици.

Пролетно подхранване на касис

Трябва да започнете да подхранвате касис от момента, в който пъпките набъбнат и се отворят.

Никога не подхранвайте касис с карбамид, инфузия на лопен или птичи тор през втората половина на лятото - излишъкът от азот в почвата ще доведе до растежа на леторастите, чиято дървесина няма време да узрее до замръзване и растението може да умре.

След прилагане на минерални или органични торове, почвата около храстите трябва да се полива добре, така че корените на растението да не изгорят. Ако времето е дъждовно през пролетта, тогава поливайте по-малко или използвайте сухи препарати.

Основно торене за касис

Много градинари съветват да се използват минерални торове, това е евтино, доста просто и ефективно, но винаги трябва да помните, че излишъкът от торове е вреден, нитратите се натрупват в плодовете, което засяга здравето на хората. Много по-безопасно е да се използват органични торове: компост, биохумус, оборски тор, хумус, пепел. Но дори тук трябва да помните за скоростта и времето на въвеждане.

Касисът е засаден в нов парцел като една от първите култури. Не е трудно да го засадите, а реколтата ще бъде скоро. След няколко години тя дори ще се измерва в кофи:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/kak-posadit-smorodinu.html

Азотни торове за касис

Растението се нуждае от азотни торове през периода на активен растеж - в началото на пролетта. По това време почвата все още не е достатъчно затоплена, почвената микрофлора работи слабо и касисът се нуждае от много храна, поради което през този период азотът се внася в почвата.В зависимост от региона се извършва 2-3 торене от момента на отваряне на бъбреците, след това на всеки 2 седмици, до юни.

Първото подхранване се извършва по време на подуването на пъпките: под всеки храст се разпръсква 1 супена лъжица карбамид, който е леко вграден в почвата... И също така този тор може да се разрежда в кофа с вода и да се полива кръгът около стъблото.

урея

Карбамидът е основният минерален азотен тор, който се внася в почвата през пролетта

След 10-14 дни се извършва второ подхранване с азотни торове. Най-добре е касисът да се разлее с инфузия на лопен, конски тор или птичи тор.

Таблица: препарати, съдържащи азот и методи за тяхното използване

ИмеНачин на приложение
Карбамид, карбамидРазстелете 10-15 грама под храста или разтворете в кофа с вода и изсипете върху кръга на багажника.
ЛопенРазтворете 2 кг в 10 литра вода, разбъркайте и оставете за 2 до 12 часа, изсипете кофа върху храст.
Пилешки изпражненияНакиснете 1 кг в 10 литра вода, оставете до 3 дни, разлейте кореновата зона, последвано от поливане.
ОргавитИзсипете 200-300 грама сух препарат под всеки храст. Можете да разредете 100 грама Orgavit в кофа с вода и да настоявате от 4 часа до 2 дни, да излеете 1 литър разтвор под всяко растение, след което да разлеете с вода.

Освен това можете да използвате билкова инфузия, която се приготвя от коприва, репей и глухарче... Тези растения съдържат много хранителни вещества в лесно смилаема форма, така че градинарите много често го използват за пролетно хранене.

Лесни начини за отглеждане на касис в лятната им вила:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/kak-razmnozhit-smorodinu.html

За да приготвите билковата запарка, използвайте 10-литрова кофа или 30-литрова бъчва. В него се изсипва прясна нарязана трева, като контейнерът се пълни с 2/3 от обема, добавя се 1-2 чаши захар или по-добре - старо сладко. След това вода се изсипва в контейнер и се изсипват ЕМ-препарати (Shining-3 или Baikal според инструкциите), можете също да добавите 100-500 грама пилешки тор или конски тор, покрийте с плътно капаче или покрийте с фолио. Разтворът се влива около 3 дни и се прилага, когато водата започне да се пени. Една чаша разтвор се разрежда в кофа с вода и храстите се подават на мокра почва.

Билкова инфузия

Билкова инфузия от коприва, репей и глухарче има много полезни вещества във форма, достъпна за растенията

Комплексни торове за касис

Комплексните торове съдържат пълен набор от основни микроелементи: азот, фосфор и калий. На пазара има много компании, които произвеждат такива торове и когато купувате, трябва да обърнете внимание на разликата между пролетните и есенните торове. През пролетта се храним с тор с преобладаване на азот, а в средата на лятото и есента - с калий и фосфор.

Комплексен минерален тор

Комплексните минерални торове съдържат оптималното количество минерали, но съотношението им може да варира

Почвата под касис трябва да е леко влажна - това е необходимо за усвояването на микроелементи, поради което през сухите сезони е задължително да се поливат храстите и да се мулчира с компост, окосена трева или картон. Благодарение на мулч, изпаряването на влагата от повърхността на почвата ще бъде намалено няколко пъти.

Фосфатни торове за касис

Фосфорът е необходим за касис през периода на узряване на плодовете, полагане на нови цветни пъпки и подготовка за зимата. Ето защо, през втората половина на лятото и есента, растенията се хранят със суперфосфат, в размер на 1 супена лъжица под храст. При влажно време препаратът може да се разпръсне директно върху земята и леко да се гребе; при сухо време е за предпочитане гранулите да се разтворят предварително и храстът да се разлее около периметъра на короната.

суперфосфат

Суперфосфатът се използва за хранене на касис след бране на плодове и през есента

Много често фосфорните превръзки се комбинират с поташ, като се добавя една супена лъжица калиев сулфат. В същото време при растенията се увеличава устойчивостта към различни гъбични заболявания.

Органични торове за касис

Най-често от органични торове се използват компост, конски или кравешки тор и птичи тор. Всички тези торове имат много голямо количество азот, така че те могат да се прилагат върху почвата само през пролетта, за да активират растежа на храста. Но в края на есента, когато се установят стабилни минусови температури и касисът вече е изпуснал листата си, можете да излеете по няколко кофи с компост или постелен конски тор под всеки храст - това ще предпази кореновата система от замръзване, а през пролетта допълнително ще осигури хранене след топене на снега.

Компост

Компостът е много хранителен, така че се излива в началото на пролетта в размер на 1 кофа под всеки храст

В допълнение към основната храна, компостите и оборският тор подобряват структурата на почвата.

Био мулчът също е добра храна за касис. Той предпазва почвата от изпаряване и прегряване на влага на слънце, а също така, разлагайки се и прегрява, отделя въглероден диоксид и различни микроелементи, благодарение на които касисът расте по-добре.

Народни средства за торене на касис

Картофените кожи, както и хлябните кори и маята са добър начин за хранене на касис.

По време на изливането на горски плодове, особено в касис, има недостиг на нишесте, следователно, веднага щом плодовете започнат да цапат, градинарите варят кофа от картофени обелки, охлаждат се няколко часа и се изсипват 2-3 литра инфузия под всеки храст.

Много често градинарите правят каша за хранене, за това 0,5 кг хлебна мая се разреждат в кофа с топла вода с добавяне на 50 грама захар, веднага щом се появи пяна - можете да я използвате - изсипете 10 литра инфузия под всеки храст.

Брага може да се направи и с помощта на стар сух ръжен хляб, който се пълни с 1/3 от кофа, след което се добавят 50 грама захар или старо сладко. Употребата е същата като при каша.

Не забравяйте да използвате подхранване на мокра почва и за предпочитане вечер.

Видео - закваска за хляб за касис

Характеристики на въвеждането на превръзки за касис

Торенето на касис е важен елемент за прибиране на реколтата. За съжаление в много зеленчукови градини расте в полудиво състояние, без допълнително торене, подрязване и правилни грижи, а в южните райони дори забравят да го поливат. Спазвайки времето за въвеждане на минерални или органични торове, ние не само увеличаваме добива на касис, но и го правим по-вкусен, здравословен и по-качествен.

Технология на отглеждане на касис, особености на засаждане и грижи за храсти в различни региони:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/uhod-za-smorodinoy-vesnoy-borba-s-vreditelyami.html

Подхранване на касис по различно време на годината

Така че, в началото на пролетта, когато пъпките се отворят и се появят първите листа, трябва да започнете да подхранвате растенията с азотсъдържащи препарати и торове. Това може да бъде карбамид, амониев нитрат, оборски тор. Докато почвата е мокра, препаратите се разпръскват по повърхността и леко се вграждат в почвата. Можете да ги разтваряте във вода и да поливате растенията под храста.

Освен това, на всеки 2 седмици, можете да повторите храненето, или е по-добре да използвате други, например, ако сте взели урея, след това излейте инфузията на лопен или птичи тор за втори път и след още 2 седмици - с билкови инфузия.

В средата на юни спираме да се храним с азот и правим поливане с каша, а докато плодовете се излеят, използваме запарка от картофена кора. След бране на плодове, ние подхранваме касиса с пепел или поташ-фосфорни торове.

На бедни или песъчливи почви е препоръчително да се тори по-често и да се мулчира самата почва.

В края на есента под всеки храст трябва да се поставят 1-2 кофи с компост. За да се увеличи имунитетът на ягодоплодни храсти, гранули HB-101 могат да бъдат разположени на повърхността на почвата - това е стимулатор на растежа и активатор на имунната система, създаден на базата на екстракти от бор, кедър и кипарис.

Видео - как и какво правилно да оплоди храсти

Особености на храненето на различни видове касис

Храстите от червено и бяло френско грозде често стават по-мощни, клоните им могат да плододават в продължение на 5-6 години, а кореновата система лежи много по-дълбоко от тази на черното френско грозде. Поради това добивът им може да достигне 10-12 кг от храст, но те също така поемат повече хранителни вещества от почвата.

френско грозде

Червеното френско грозде е по-продуктивно и поради това изисква малко повече внимание от градинаря

За да могат хранителните вещества да проникнат по-дълбоко в почвата и да достигнат до смукателните корени, около периметъра на короната се изкопава тесен изкоп с дълбочина около 20-30 см и в него се изсипва минерално или органично торене, след което каналите се заравят с пръст. Можете да направите не канали, а вдлъбнатини и да излеете или излеете разтвори в тях, но е много важно да ги поставите от всички страни на короната, тъй като всеки корен на храста е отговорен за собствения си клон и разпръсква торове само под част на короната, ще видите разликата в развитието на храста.

Листно подхранване на касис

Хранителните вещества проникват в растението много по-бързо през устицата на листата, отколкото през корените, поради което се препоръчва периодично листно пръскане върху листата.

Най-често за това се използват сложни водоразтворими минерални торове, както и различни имуностимуланти.... Ако използвате минерали, тогава ги редувайте с коренови превръзки, с разлика от поне 2 седмици.

Листно превръзка

За подхранване на листа се използват лесно разтворими торове.

За укрепване на имунната система растенията използват био коктейл: Ecoberin, Zdorovy Sad и HB 101, пръскани 1 път за 7-10 дни. Тези природни средства помагат на растението да се справи с неблагоприятните метеорологични условия, намаляват риска от болести и предотвратяват вредителите.

Био коктейл

Пръскането на касис с тези препарати помага за укрепване на имунитета на касис

Касисът се храни през пролетта, лятото и есента. По време на бутонизация и цъфтеж е необходимо да се извърши торене, съдържащо азот. През периода на плодово пълнене и през есента - фосфорно-калиев. Храстите също реагират добре на органични торове - пепел, компост, хумус.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.